top of page

Goodbye 2022, hello 2023!Då har ännu ett år med pistolskytten förflutit, och det har varit ett fantastiskt år där vi äntligen fått komma ut och tävla igen i större utsträckning. Jag vill inleda med att tacka alla ni som har stöttat bloggen under året som gått, till er har jag skapat lite exklusivt innehåll på Patreon under hösten hoppas att det varit uppskattat. Vidare vill jag också skicka ett jättetack till alla er som har skrivit, ringt, mailat och snackat på skjutbanor över Sverige. Det har varit fantastiskt roligt att höra vad ni tycker och tänker om det som tas upp eller bör tas upp på bloggen. Det är otroligt roligt att att höra vad det betyder för er att sidan finns och det sporrar att fortsätta driva sajten vidare. Framförallt är det roligt att snacka skytte och kunna få nya tankar, tips och insikter.


Året har för min del gått väldigt fort och bjudit på många spännande erfarenheter och upplevelser. Det började lite trist då beställd produkt från Strikeman uteblev och lämnade en ganska sur eftersmak. Det kunde sedan följas upp med test av Mantis Laser Academy som sedan också lade grunden för en hel del av min teknikträning under tidig vår.

En av de största enskilda upplevelserna var besöket på IWA Outdoor Classics 2022. Europas största mässa för allt som har någon form av anknytning till skytte. Spannet sträcker sig från pistoler och gevär till uniformer och jaktstövlar. Det var en mässa vars storlek var ganska svår att ta in, även om den tydligen var mindre än tidigare år. Mässan gav mig en relativt god insyn i vad som faktiskt finns därute i världen på ett sätt som ett besök på en skjutbana eller vapenhandlare inte riktigt kan förmedla. Jag kan med det konstatera att mycket av det som kommer till Sverige är bra och att det mesta av skräpet slipper vi se hos våra handlare. Tanken är att besöka 2023 års upplaga av mässan också. Om det finns något särskilt ni vill att jag ska titta på går det bra att höra av sig. Lista över uställare hittar ni här. Min plan är också att fixa liveuppdateringar därifrån på instagram och facebook.


2022 blev också startskottet för samarbete med Sebastian från skyttebloggen. Vi bestämde oss att testa en podcast och har i skrivande stund fem avsnitt som går att lyssna på via olika podcastspelare och spotify om man så känner för det. Det har varit otroligt roligt och feedbacken har varit mycket positiv. Har du inte inte hunnit att lyssna själv så ta en lyssning här eller på spotify t.ex. Podcastens huvudfokus är delvis kontrasten mellan mig som pistol och tävlingsskytt och Sebastian som mer IPSC och gevärsskytt och testare. Vi lyfter också upp lite blandade ämnen kring vapen, teknik, träning och livet kring skytte i allmänhet.


För egen del hann det bli lite tävlingar också, även om inte så mycket av det skrivits om på bloggen. Istället har det delvis skrivits om på kretshemsidor och i NP. I år hade det har blivit A Precision i Malmö, Växjöträffen, Maratonprecision i Eksjö, SM i Östersund, SSM i Kalmar och ett antal kretstävlingar. En höjdpunkt var såklart att ta sig till SM final i C precision. Min första SM final vilket kändes lika roligt som mentalt utmanande. När jag stod där på tävlingen ekade Mikael Nilssons ord från en intervju jag gjorde med honom i huvudet. Det handlade i korthet om vikten av att ha en skottplan, något som jag ägnade vinter 2021-2022 att bygga upp. Ett annat fantastiskt tävlingsminne för min del är Husarträffen i Eksjö, 40 serier precision med ett uppehåll för lunch mitt i, det var en intensiv och häftig tävlingsupplevelse. Just den tävlingen kryddades av att jag inte fick med mina verktyg och att kolv och pipvikt började rassla lite löst en bit in under förmiddagen. Stort tack till mina medtävlare som lånade ut verktyg för att lösa problemet! 1149 poäng senare kunde jag åka hem som segrare från en jämn och hård tävling.

Året har också bjudit på spännande nyheter att testa. Walther GSP500 släpptes på IWA mässan i mars och imponerade med en genomtänkt design. Samtalet med pistolens designer Mike Pries på Walther var också otroligt givande och gav en del förklaringar på frågor jag inte kunnat få svar på annars. Den intervju kan du läsa här. I nyhetskorgen hittar vi också SIG P322 som Fondprodukter var så vänliga att skicka så att jag kunde testa. 20 skott 22lr i en nätt förpackning. Kanske inget jag skulle rekommendera att skjuta precision med men som plinkpistol tycker jag den erbjöd mycket nöje. Minus på avtryckaren och dessvärre har priset nu hoppat upp sedan testet genomfördes och därmed kanske något mindre prisvärd.


I och med ljuddämpare blev licensfria i juli 2022 har en helt ny värld har öppnat sig. Det är kanske mycket av en gimmick än så länge och har i tävlingssammanhang ganska lite att erbjuda. Men det kanske gör det möjligt för dig att träna visst skytte på ett annat sätt än tidigare, så vi får se vad som händer med den saken. Oavsett vilket har det varit intressant att testa!


Ska jag lyfta upp några favoritupplevelser i år vad gäller vapen så kan jag utan tvekan lyfta fram Laugo Alien, Volquartsen Mamba och SIG P322, av helt olika anledningar. Den röda tråden stavas dock snabbt skytte och samtliga hittar olika sätt att locka fram önskan av att ha en pall med ammunition med sig till skjutbanan. Jag skulle rekommendera dig att testa dem alla om du har chansen. Alien är troligen namngiven efter hur den känns att skjuta, Volquartsen vill precis som Alien bli skjuten fort och kan leverera en mycket fin precision. 322an erbjöd i huvudsak mycket i ett paket, allt från features till ammunition.

Jag har frågat vad som står på din önskelista vad gäller artiklar på bloggen för 2023 och har mottagit ett antal förslag. Nya artiklar är på gång men det finns också plats för ytterligare önskningar.


Avslutningsvis vill jag säga att det har helt enkelt har varit ett fantastiskt år och jag har dig att tacka för det! I samband med det vill jag ägna ett extra stort tack för stöd och hjälp till:


Mina patreons: George Abraham, Jesper Mattson, Kristoffer Forsberg, Mats Ljungberg, Niklas Bill, Roger Tiensuu, Stefan Gehrs, Tobias Linder, Ulf Johansson samt alla anonyma Patreons. Ni är guld värda!


Vidare tack går till: Alla skyttar som lånat ut sina vapen till mig under året. Anna och Peter Stålbrand, Björn Ljungkvist, Corami, Fondprodukter, IsoTunes, Jaktia Jönköping, Jaktia Kosta, Johan Ahlbäck, Jonas Fyrpihl, Karl Olsson, Lenhovda Pistolklubb, Mikael Nilsson, Mike Pries, Morgan Johansson, Petra Zublasing, Sebastian @ Skyttebloggen, Sergio Pardini, Stefan Berndtsson, Stephan Samuelsson, TK, Thomas Svensson, Växjö Pistolklubb


154 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page