top of page

Mantis Laser Academy

Uppdaterat: 4 feb. 2022

2022-01-20


Ett lasersystem som gör det möjligt att träna skytte hemma i källaren när det är mörkt och kallt på skjutbanan? För under 2000kr? Låter fantastiskt, låt oss därför undersöka hur fantastiskt det faktiskt är.Ett jättetack till mina stödjare på patreon! Stort tack även för artikelförslaget som kom in från önskelistan för 2022. Utan er hade det inte blivit test då produkten är köpt för detta test och inte till låns från någon butik. Jag vill även skicka ett stort tack till de klubbkamrater som varit med och testat för att bredda perspektivet och åsikterna lite.


Jag har även som brukligt kontaktat Mantis och ställt frågor och framfört kritik. Jag fått mail i princip samma dag från en väldigt hjälpsam Brandon som artigt och sakligt svarat på mina frågor. Stort tack! Nå, dags att köra igång med testet!


Vad finns i lådan?


Första intrycket är att lådan är väldigt välfylld, det är en stor och ganska intetsägande kartong med Mantislogga och som inte fick vara med på bild. Inuti är det gott om prylar för priset. Själva huvudutrustningen ligger paketerad i ett behändigt litet fodral med tydliga fack för förvaring. Det finns även plats för extra laserpatroner i andra kalibrar för den som har tillgång till detta. Jag köpte 9mm. I den stora lådan fanns även ett större stativ, stora tavlor och tavelhållare av metall.Utöver själva laserpatronen och måltavlor finns även häftmassa att fästa tavlorna med på vägg samt ett stativ med böjbara ben. Det finns också en träpinne att peta ut laserpatronen med när du väl ska sluta skjuta då laserpatronen inte kommer dras ut av patronurdragaren. Smart, du kan öva på att mantla om du så känner för det.Stativen

De medföljande stativen får en egen liten avdelning då det finns mycket att säga om dem. Du kommer att klicka en hel del på skärmen på telefonen och i princip all användning av laser academy kräver att appen har en stabil bild av tavlorna du ska skjuta på. De två medföljande stativen som är tänkt att hålla telefonen känns rangliga, plastiga och billiga. Att de är lätta är en rejäl nackdel då det känns lätt att välta stativen när telefonen är fäst. Att försöka kalibrera och ställa in saker med appen är lite av en mardröm när stativet står och svajjar. Det duger kanske gott för att ställa upp utrustning och mål inomhus utan vindpustar, de kommer dock att ha en ganska kort livslängd om du packar upp och packar ned ofta. Det stora stativet heter Yunteng VCT-1688 och kostar skrattretande mycket för vad det gör. Ytterligare ett minus är att det höga stativet är svårt att ställa in vinkeln till själva telefonen steglöst.

Det lilla stativet höll inte många dagar. Den skruv som håller mobilhållaren på plats är av gjorda av plast och fick sina gängor helt utslitna redan efter någon dags användning. Underkänt. Jag kontaktade Mantis angående detta och de tyckte att det var tråkigt att jag haft den upplevelsen och erbjöd sig också att skicka ett nytt som ersättning. Oklart om ersättningsstativet kommer vara bättre, men jag är ändå glad att de bemötte frågan. Har inte fått ersättningen ännu, men paketet är skickat. Uppdaterar när det kommer fram.


Nej här blir det underkänt, dessa stativ skulle jag ganska omgående byta ut. Det finns gott om stativ som håller långt bättre kvalité för en ganska liten peng. Ett möjligt plus skulle väl vara att mobilhållaren är lätt att montera på ett annat stativ, jag använder ett velbon ex-macro.


Tavlor


Måltavlorna i sig är av blandad modell och sort. Materialet känns hyggligt hållbart men även här hade det känts rätt bra om de var av något ytterligare styvare kartong eller plast för att se till att livslängden håller. Med lagom varsam hantering så kommer de dock hålla fint. Det går också bra att ladda hem och skriva ut själv från mantis hemsida. Ett plus i kanten där då det kommer vara enkelt att komplettera produkten med nya tavlor i såväl app som telefon utan större bekymmer.


Två olika storlekar på tavla följer med. Den större är ungefär stort som ett A4 och den mindre är något mindre än ett A5.Själva figurerna är av stor variation, vissa helt vanliga poängtavlor, dart-tavlor och IDPA, IPSC (USA) och liknande figurer. Det finns dock de som känns mer tveksamma för en svensk sportskytt så som en gisslantavla samt en som rätt och slätt är ett ansikte. Produkten är ju tillverkad i första hand för den amerikanska marknaden och säljs här utan att något är bytt i lådan. Jag hade gärna önskat fler av de andra figurerna eller andra standardfigurer. Det går att önska att få tavlor inlagda i appen, men det är inget du kan göra själv. Jag misstänker också att svenska fältskyttemål ligger långt ned på deras priolista. Däremot hoppas jag att de tar sig tid att lägga till internationella IPSC mål. In och önska på deras hemsida!


Laserpatronen

Jag kunde inte snabbt och enkelt hitta info om hurvida lasern faktiskt var en laser och hur lång drifttiden var så jag mailade Mantis och fick följande svar:


The Pink Rhino LASER training cartridges are a bright red Class 3A LASER (<5mW) with a 630 - 670nm wavelength. Battery life depends on a number of factors, but can generally be summed up as approximately one hour of runtime. So, say a shot is 100ms then you get 36,000 shots. This means it depends on how long the firing pin remains in contact with the activator button, but isn't exact either, as other factors like temperature can affect battery life.


En max brinntid på 36.000 skott. Fantastiskt om det skulle vara så, men jag skulle ärligt talat vara glad om det var 10.000. Den finns i ett flertal olika storlekar för olika kalibrar, 9mm, 40 S&W, .45 ACP, .380 ACP, 38 SPL, .357 SIG och 223/556. En storlek och kaliber den inte kommer i är .22lr, tyvärr. Brandon på Mantis svarar såhär.


.22 is not really an option. The firing pins and sharp chisels that chew through brass, and would destroy a cartridge in pretty short order.


Så tyvärr, det är grovt skytte som gäller. Kanske även där som den största ekonomiska vinsten finns att hämta om det är någon tröst.Mantis säger att .25 tum per yard är toleransen för hur mycket lasern kan avvika. Det blir ungefär 0.7 cm per meter, vilket är en ganska rejäl avvikelse om du ska skjuta precision. Något som inte ska spela så stor roll egentligen då det alltid samma avvikelse när patronen väl sitter i loppet. Avvikelsen går då att justera bort genom att kalibrera appen men kräver att mobilen sitter stadigt och inte rör på sig, något som är svårt att göra riktigt bra med medföljande stativ. Med kalibrering går det fint att skjuta precision hyggligt bra för åtminstone en grundträning. Värt att tänka på är att du kommer troligen vara väldigt nära när du skjuter på tavlorna och då kommer höjdskillnaden mellan pipmynning och korn göra att laserpekaren träffar lågt. Men precis som du kan justera ett siktblad kalibrerar du bara appen så löser det sig finfint.
Min utrustning

Då telefonen och appen är det som gör hela egentliga jobbet anser jag att det är rimligt att nämna modell på telefon här. Jag använder en iPhone SE från 2020 med senaste version av såväl app 1.7.2 som operativsystem iOS 15.1. Telefonen är liten och får utan problem plats i mobilhållaren. Det funkar även med större telefoner men räkna med att ta av skalet.


Appen

Appen är ganska batterihungrig. Det räcker utan bekymmer till ett träningspass, men jag behöver lägga telefonen på laddning därefter. Enligt Mantis själva så ska andriod och iOS versionen vara likvärdiga i uppdateringar och funktionalitet.


Appen är inte direkt snygg. Det kanske spelar mindre roll, men jämfört med hur appen för MantisX ser ut så är denna något mer kladdig, framförallt när det kommer till inställningarna. Det är inte heller självklart att samma inställningar finns för alla övningar, vilket är synd.


Tydliga ljud har Mantis också valt att lägga in i appen, så som instruktioner till vissa övningar vilket känns bra. Det finns en del ljud man skulle kunna klara sig utan så som ljudet av ett vapen som mantlas när du klickar runt i menyerna. Andra ljud som följer med är ett pang när du skjuter lasern och ljudet av en fiktiv hylsa som landar på golvet. Det hela kan kännas ganska fånigt men jag låter panget vara på, det känns faktiskt konstigare när vapnet bara tyst klickar. De flesta ljud går att stänga av för den som vill. Utöver telefonens högtalare har testat att använda utrustningen med Bluetooth-hörlurar och högtalare men får en påtaglig fördröjning.


Det är egentligen lätt att komma igång men en något längre manual eller start up guide hade varit trevligt. När du väl är igång är det dock inte särskilt svårt och appen talar om för dig vilka tavlor du behöver för de olika övningarna.


Det kan vara bra att förstå hur appen fungerar. Varje tavla har en form av QR kod så att appen vet vilken tavla du ska skjuta på när du skjuter vissa övningar. Tex Hunt eller Bulls Eye. Telefonens kamera riktas mot målen och appen scannar av måltavlorna. Om det kommer en stark ljuspunkt så som den röda lasern så kommer en träff att registreras.


Samtidigt är det just sökandet efter en ljusstark prick som gör att appen kan börja bråka ganska friskt. Det finns en funktion som automatiskt 'målar över' felkällor. Men när du ställer upp utrustningen, öppnar en övning och letar rätt på tavlan i sökaren så kan andra ljusreflexer från spikar, tavlor, dörrhandtag eller annat kommer också att kunna tolkas som skott av appen innan de filtreras bort. Ganska sannolikt kommer appen att stå och låta “pang-pang-pang-pang” medan du riktar in telefon och app på rätt ställe. När du väl sedan fått in rätt träffbild, då är det i regel samarbetsvilligt. Det går att ställa in ljuskänslighet manuellt eller automatiskt. Men här är inställningarna för pilliga och appen inte riktigt responsiv nog, så jag tycker det känns enklast att använda den automatiska grundinställningen. Brandon på Mantis svarar:


To ensure best results with Laser Academy, set your targets up against a darker colored, non-reflective surface in an area where ambient lighting can fall evenly on the targets.

Red patches on the screen indicate the light is too bright/concentrated in that area.

You can remove any false positives that show up due to camera focus/bright light by tapping "CLEAR" before starting the drill.


Jag har använt såväl mörk som ljus bakgrund, ren vägg och stökig bakgrund. Inte helt oväntat är det lättast mot en ren vägg. Men en ljusbakgrund fungerar bra nere i min källare. Det är dock i huvudsak när du ställer upp utrustningen det är ett problem med falska träffar. När jag kör övningar så händer det inte alls när jag lärt mig hur jag ska ställa ljuset hemma hos mig. Jag tycker systemet är bra på det viset att du inte måste ha det mest ljusstarka rummet för att träna. När du väl hittat ett bra ställe att stå på och ställt in klart kan du utan problem skjuta på rätt bra.Övningar - Drills & Courses


Så till hela grejjen; övningarna. Vanlig bullseye är just precis vad det låter som. Skjut fem skott mitt i prick, ganska ospektakulärt och liknar det nationella precisionsskyttet. Med ljudeffekter kommer lite extra feedback och det går inte att sticka under stol med att det är lite extra roligt att höra telefonen bräka ut träffarna när du skjuter. TEN! NINE! TEN!


Men det är med andra övningar som Mantis laser academy verkligen börjar lysa. Övningen Hunt blev snabbt en favorit, och som går att ställa i olika svårighetsgrader. Appen ropar ut en form du ska träffa. Cirkel, fyrkant eller hexagon. På nästa svårighetsgrad kommer den ge dig en siffra att kombinera med formen för att på sista svårighetsgraden även ge dig en färg att hålla ordning på. Här går tiden plötsligt fort och både jag och mina testare gör övningen om och om igen. Det går finfint att ställa in såväl skjuttid och tid mellan repetitionerna om du så önskar. Grundinställningens tre och en halv sekund ger oss som testat lite olika utmaning beroende på erfarenhetsnivå.


“Det här var kul!”

Mantis laser academy är ju som gjort för att träna på drag från hölster och självklart finns det också en sådan övning. Det går att ställa tiden mellan repetitionerna och antalet repetition. Det skulle vara fint om den kunde köra hela drillen med samtliga kommandon load and make ready hela vägen till range clear om det gick. Tydliga och höga instruktioner från ready och pip räcker dock länge. Poängräkningen är tyvärr 0-10 men det är gruppen som är det intressanta till syvende och sist. Efter övningen är genomförd kan du se storlek på grupp, tid från signal till träff så det finns helt klart användningsområde även för detta!


Läs mer om de olika övningarna på mantisx.com.

Appen har både ett standardläge och även pro-funktioner. I det kit jag köpt (1870 kr) så ingår dessa pro övningar om man bara registerar sig och knappar in en medföljande kod på Mantis hemsida, vilket är snabbt och lätt gjort.


När de enskilda övningarna börjar kännas lite väl vana så är det dags att ge sig an courses, en form av en hel kurs eller examination. Här får du plocka fram flera mål och byta lite allt eftersom du jobbar dig igenom "kursen". Det är blandat skytte med tvåhand, primary/strong hand och support/weak hand. Det erbjuder variation och utmaning vilket uppskattas. Synd att det i dagsläget är så få courses i förhållande till övningar. Jag ställer givetvis frågan till Brandon på Mantis som svarar:


New courses and drills will be coming out as we create them and we have plans for many more. Laser Academy is constantly in development and updates are frequent. Our most recent drill was released for the holidays.


Det är lite svårt att bedöma hur ofta övningar kommer ut då jag fick kittet i mellandagarna och inga nya uppdateringar har kommit sedan dess såhär bara fyra veckor senare. Jag passade på att fråga om det skulle gå att göra egna courses med någon form av editor, det kunde ju vara kul att sätta ihop. Men tji fick jag, de bestäms av Mantis och kommer nog fortsätta vara så under en lång tid framöver.


We like to think of the "Academy" part to reflect our own curriculum, so courses will be similar to the Mantis X Shooting Performance System courses. We design them, you take them, then pass the test.


För den som har en kompis som också har laser kan man köra duell där två skyttar skjuter på varsin halva av ett mål eller olika mål. Tyvärr har jag inte haft möjligheten att testa med två olika skyttar, men har testat själva funktionaliteten genom att skjuta på båda tavlorna själv och tekniken verkar fungera fint. Lite tråkigt att tävla med sig själv bara...

kruttunnan eller mantisx.de kan du köpa en extra laser för 500-600kr. Kärver ju såklart en extra pistol att skjuta med också såklart.


Vem ska använda produkten?


Den som har redan har en grovpistol då lasern inte passar .22 eller luftpistoler. Det är i sig lite tråkigt då det skulle kunna vara rolig och nyttig träning för nybörjare. Kanske är något för klubbar att stoppa in i sina träningsprogram? Troligen är det nog i huvudsak för de som har en egen pistol i 9mm eller liknande som vill träna hemma och inne när det är kallt och mörkt ute. Det är inte samma sak som krutskytte, så förvänta dig inte en sådan upplevelse heller.


Blir jag en bättre skytt?


Det går att diskutera såklart. Appen analyserar inte vad du gör i skottögonblicket till skillnad från MantisX, utan du skjuter och får träffar på en tavla precis som du skulle göra på banan med din pistol. Det är det som är hela grejen, att du skjuter med samma vapen som du skjuter med på skjutbanan och därmed kan träna avfyrningar eller drag.


“Jag tränar ju hellre med denna än med Mantis X, denna uppmuntrar till träning på ett helt annat sätt.”

Du får inte rekylträningen, men du kan träna riktning och första avfyrning. Det går också att träna drag om du skjuter dynamiskt eller liknande. Det förvånansvärt roligt, till och med med pistoler utan double action. Det är enkelt att sätta igång när du väl vet hur du ska sätta upp utrustningen hemma. Det innebär att steget till träning blir väldigt kort och den bästa träningen är den som blir av. Jag skulle nog argumentera att jag får en hyfsad grundträning av detta system. Lasern kommer fram igen och igen och igen. Det är helt enkelt en rolig träningsform och som framförallt går att variera. Att stå utan laser och torrklicka går inte att variera i all oändlighet, med Laser Academy får du olika övningar och feedback. Du kan själv ställa tidsintervaller som ger dig varierande grader av utmaning.Slitdelar och underhåll

O-ringar, batterier och kudden bakpå patronen är det som kommer att vara mest väsentligt att byta med jämna mellanrum. Gummikudden ska hålla "tusentals avfyrningar" enligt Mantis själva, men tusentals avfyrningar har jag inte gjort ännu, så jag kan inte uttala mig om hur sant detta påstående är. O-ringarna rekommenderas att lätt oljas in med jämna mellanrum så att de håller längre. Mantis har en återförsäljare på en EU-webshopp varifrån du kan köpa de reservdelar eller extra komponenter du önskar.


Supporten från Mantis har för mig varit fantastisk. Jag har mailat dagtid veckodagar och har fått svar senare samma dag varje gång. Svaren har varit sakliga och hjälpsamma, mycket går att läsa i denna artikel.


Sammanfattning


Det finns mycket att säga om produkten, både till dess fördel och nackdel. Det finns en hel del saker jag tycker känns fåniga, fel eller av låg kvalité. Det som sticker ut mest är stativen. Jag hade hellre fått med ett bra stativ istället för två dåliga, alternativt sluppit stativen helt och hållet om produkten då skulle bli några hundra kronor billigare. Appen är lite stökig att ha att göra med ibland.

En sak levererar den hemma i vintermörkret, skytteglädje! Därmed lust och möjlighet till träning hemma. Grundläggande träning och färdigheter kan jag nog gå med på att du kan få. Men den kommer inte automatiskt göra dig till en elitskytt.


Är det värt 1870 kr? Det beror nog helt på vad du tror att du ska få ut av den. Om du inte känner att du behöver stora tavlor skulle jag rekommendera det lilla kittet som går att köpa på mantisx.de för 1614 kr (1467kr + 147 kr frakt) istället, förutsatt att du får med alla övningar. Andra lasersystem som accurize kostar ca 5000 kr så rent prismässigt är laser academy ett fynd. Jag har inte jämfört hur bra systemet är i förhållande till accurize, men har samtidigt haft mycket svårt att motivera mig till att köpa ett system för 5000 kr. Prislappen på Mantis laser academy är mer överkomligt.


Positivt

  • Enkelt att komma igång och skjuta.

  • Strukturerade övningar och program.

  • Billig träning hemma.

Negativt

  • Mycket låg kvalité på medföljande stativ.

  • Överkänslig mjukvara, inte svår men det stör.

  • Skulle gärna sett fler courses.

Du hittar den hos många olika butiker, säkert fler än de som står nedan.


För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


/


Stefan597 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1件のコメント


Jag hittade din webbplats medan jag letade efter min senaste artikel som en så bra resurs, jag ville nå ut för att dela den färdiga artikeln med dig eftersom din senaste lista var så hjälpsam när jag skapade den att jag faktiskt tror att min artikel visade sig vara ganska omfattande och jag skulle bli jätteglad om du ville inkludera den i din lista


<a href="https://ammunitionsbutik.com/kopanorma-extra-12-70-us4-36g/">Norma Extra 12/70 US4 36g</a>

<a href="https://ammunitionsbutik.com/kopanorma-special-12-70-us3-36g/">Norma Special 12/70 US3 36g</a>

<a href="https://ammunitionsbutik.com/umarex-match-45mm-048g/">Umarex Match 4,5mm 0,48g</a>

<a href="https://ammunitionsbutik.com/lyalvale-steel-c…-us7-12-70-250st/">Lyalvale Steel Competition 24g US7 12/70 250st</a>

<a href="https://ammunitionsbutik.com/jsb-predator-polymag-450mm">JSB Predator Polymag 4,50mm</a>

<a href="https://ammunitionsbutik.com/umarex-cobra-45mm-055g">Umarex Cobra 4,5mm 0,55g</a>

<a href="https://ammunitionsbutik.com/jsb-exact-452mm">JSB Exact 4,52mm</a>    <a href="https://ammunitionsbutik.com/norma-30-06-jaktmatch">Norma 30-06 Jaktmatch</a>  <a href="https://ammunitionsbutik.com/startpatroner-nc-9mm">Startpatroner NC 9mm</a>  <a href="https://ammunitionsbutik.com/jsb-exact-rs-45mm">JSB Exact RS 4,5mm</a> <a href="https://ammunitionsbutik.com/kopanorma-superp…strike-45mm-053g/">Norma Superpointstrike…


いいね!
bottom of page