top of page

Pistolskytten på IWA 2022 4-6 mars

Uppdaterat: 8 mars 2022


2022-03-06

Foto: IWA Outdoors

Hej! Idag kommer ett något annorlunda inlägg som jag hoppas kunna uppdatera lite under de dagar jag är på plats. Jag befinner mig nämligen på Europas största mässa för skyttesport, jakt och vapen. Ett ställe där tillverkarna ställer ut sina senaste produkter, där handlare kan kolla in vad som de ska ta in till sina butiker och där journalister kan spana in nyheter av olika former att förmedla ut till er därhemma. Mässan öppnade redan igår torsdag men fredag blir min första dag bland de över 900 utställarna. Listan över montrar jag har planerat att besöka är lång och jag hoppas jag kan hinna med att lägga ut bilder såväl här som på facebook under mässans gång.


För att få en liten bild av hur stor mässan är så är den i alla hallar på de två nedersta raderna, samt de hen högra hälften av de på översta raden. Ni ser gott om bilar på bilderna så det bör gå att få lite grepp om hur mycket det finns att titta på i hallarna. På en höft.Dag 1(eller 2 då jag inte var med mässans första dag)


En av de stora grejerna just nu verkar vara thermiska sikten. Mängder av dem på mässan och bäst i klassen verkar Pulsar vara. Upplösningen är grym men inte HD (än...).

Det finns gott om underliga vapen på en mässa och BULs spike är väl kanske en av de som tar priset. Den är faktiskt riktigt vass och vid frågan om varför de gjort såhär kommer svaret "when you are out of ammo". Kul? Ja. Bra? Eh...Vettigare i BUL montern kanske AXE är. Förutom att namnet osökt går till en deodorant. Den är skön att hålla i, vore kul att testa på riktigt.


Mässan riktar sig till alla möjliga grupper, inte minst polis och militär.

För alla de som drömmer om att vara 'tacticool' finns fem i ett magasin. Ingen expert, men tycker det verkar vara en sån där sak som man gjort "för att jag kan" snarare än någon praktisk nytta.


I ett ungerskt bås hittar jag gott om HARDOX. Mängder med mål i alla tänkbara storlekar och former. Ville man gick det bra att skicka förslag mål form så kunde de skära till. Har fler bilder, kans komma framöver.


Det fullkomligt svämmar över med skyttesimulatorer. Jag har bara tagit bilder på de som riktar in sig på sportskytte men det fanns mängder som riktade sig till jakt. Ovan och nedan, en med kompletta och helt animerade stages. Lasershot.


Ibland känns det som att någon står och stirrar en i nacken.

På riktigt, dessa dockor gör att man ständigt missbedömer hur många som faktiskt står i vissa montrar. Ber om ursäkt för att man skymmer sikten för någon och sedan inser att det är en docka. Nåja, jag är glad att jag slipper denna typ av mask. Jag har dock lärt mig hata munskyddet redan efter två dagar i Tyskland.

Rödpunkt för sportskyttar, här i gult med extra stor lins. Trevligt trevligt. Shield Sights.


Inte mässans vackraste skapelse. Jag skulle gärna provskjuta en Rhino men ärligt, den känns lika avig som den ser ut att vara. Inte en drömrevolver.


Denna 1911 klonen från Chiappa däremot var inte alls tokig. Å andra sidan, 1911, vad kan gå fel?


Vill man ha en extra märklig revolver kan man gå på Chiappas minsting. Det är svårt att fånga på bild hur märklig den faktiskt ser ut och känns. Nej, det här går bort.

Tacka vetja rejäla donigar. En Colt Anaconda i .44 magnum. Rejäl pjäs och jämfört med chiappan en ren fröjd att jobba med avtryckaren på.

Och så måste vi väl uppmärskamma .22orna lite. Detta är en från Tanfoglio. Ibland lyckas tillverkarna få till en riktig bra känsla som känns solid, stabil och rejäl även om det är plast/komposit. Inte så mycet här. Känns som en leksak.

Om Tanfoglion var en billig leksak, så är detta den totala motsatsen. Dyrt, dyrt dyrt. Snyggt går det självklart att diskutera, men hantverk är det inte desto mindre! Går också få att i samma regnbågsfärger som Chiappan. Janz hette denna utställaren.


Mera simulatorer... Laserluchs, denna var nog för jakt. Jag har inga foton på Laserkino och alla andra varianter på sånt.

Luftvapen finns det gott om på mässan och ibland lurar man sig lite innan man ser att nähe, här var det inte krut nä. Men det går inte sticka under stol med att det finns mycket roliga modeller och varianter på luftvapen.

L

Tillbehör går det att hitta i alla möjliga typer och prisklasser. Här i en helt oöverskådlig monter. Vissa utställare tänker igenom sin monter. En del packar fram allt de har på någon kvadratmeter.

Gott om rejäla doningar på gevärsfronten.

Hur blir det med ljuddämpare i Sverige egentligen? Kommer det bli även för pistol? Jag är inte så påläst, men här har du en bild på en ruger med dämpare.

Ännu mer simulator. Denna gång signerad laser ammo. Här kör man lite komprimerad gas för att få rekyl i vapnen när man skjuter. Smäller lite och verkar kul. Två grabbar kör duell här och det var tight. 35 skott utan att ladda om blev det när de var klara.


Dag 2


Tack så mycket. Soligt har det varit, men varmt ska man inte säga att det är ute. Skönt att komma in på mässan!

Dagens stora nyhet var att Walther har en ny pistol GSP 500 som ersätter SSP och GSP expert. man kan säga att det är en sammanslagning av plattformarna. spännande pistol!

Mantis bås är välfyllt av kunder. De hade endast med sig MantisX för att visa. Påtalade lite av det jag hade åsikter om vad gällde stativ. "Vi gör dem inte själva, så vi letar ständigt efter nya produkter". De verkade också vara intresserade av att kolla internationella IPSC tavlor. Känns bra.

CZ Custom Europe hade ett antal pistoler på display, alltifrån sammansatta till helt egentillverkade. Tyckte speciellt mycket om kolvplattorna ovan, samma typ som satt på Redbacken jag la upp igår. Dessa visade sig vara en extern leverantör, Kumer.Pardini visade upp sina pistoler, fick tillfälle att sitta ned och prata med dem. Mer om det en annan dag.

Janzmontern idag igen, fick tips om den här besten. Lägg den till högen av vapen som någon tillverkat för att lösa en fråga ingen har ställt. Ny och egen design, prototyp förvisso. Vad sägs om den piplinjen?


Desto snyggare är revolvrarna i montern.


Pardini hade även lite lagom udda fiskar i sin monter att ställa ut. Kikarsikte på 22an någon?Mera thermalgrejer

Också en inte helt ovanlig syn på mässan. Tomma eller helt uteblivna bås "sorry we missed you again this year"

Grand Power hade en pistol där de monterat rödpunkten direkt på pipan. Lite extra metallplatta under för att se till att batteriet inte kokar ihop när pipan blir varm. Kul för steel challenge?

FK Brno med sin monsterpistol. Prislappen är lika rejäl som pistolen som inte riktigt lyckas imponera hela vägen vad gäller avtryck och känsla. Ergonomin sitter inte riktigt där i greppet. De var dock väldigt sugna på att sälja, så som så många andra "how many do you want to order?". Ingen, tack.


Gevär gevär gevär. AR kloner och fler gevär vart du än vänder dig.

Vissa företag undrar jag nästan om de inte tillverkar en .50 bara för att få lite drag till sina montrar. De är spektakulära och ofta riktiga magneter för förbipasserande.

Flera kloner, denna av den välkända MP5.

En av de lite mer udda fiskarna på plats. En tvåpetare i flera olika kalibrar, magasinet i botten är mer för show. Du bryter vapnet med hjälp av spärren på vänster sida och petar ned två patroner. Inget för sportskytten.

För sportskytten fick man istället gå till SPS och där fanns det å andra sidan riktigt fina grejer. Väl bearbetat och tight fit. Bra avtryck på den pistol jag fick tillfälle att pilla på, dessvärre kom denna ej med på bild.

Men sportskyttevapnen är ibland lite av undantaget på mässan. Det går knappt att sätta ord på hur många olika fantasi-fabrikat det finns på CZ, Glock och 1911 kloner. Inte sällan med lagom pimpad finish och fruktansvärda avtryck.

Vissa vill vara extra tydliga med att pistolen är av plast. Går att få i väldigt vackra plastiga färger...

Taurus raging bull är knappast en nyhet idag. En rejäl pjäs, ligger hyggligt i handen.

Populära att klämma på var de också.Godset runt cylindern är inte så grovt, skjuta .357 genom detta känns väl fullt görbart, men hoppas att de som sköter kvalitetskontrollen har gjort sitt jobb.

När domedagen är nära kan man plocka fram sitt dubbelpipga hagelgevär. Nä. Här fick man sig ett skratt.

Tyska bågskyttejägarna fanns på plats och visar upp hur jakt med båge fungerar, träff i mål mm. Även en jaktbåge att titta på.

På tal om medeltida vapen så kanske ett svärd faller i smaken.

På tal om vapen av äldre stuk tillverkade med modern teknik så får vi väl ta en glutt på lite svartkrutsvapen.

Snygga och inte förbjudande dyra. Vackra och stilrena montrar.


Till de lite mer moderna vapnen kan vi istället räkna STP som med sin 51551, en S&W 686 med ny pipa, trumma och trimmat trycke var en riktigt trevlig bekantskap.


När man går runt får man helt enkelt vänja sig vid att folk pekar med thermosiktena på dig. Det finns i alla fall ingen pipa på demovapnen tack och lov.Mer STP. Denna gången R054 för den dynamiska skytten.

Precisionsskytten kanske mer föredrar en Aristocrat. Båda pistolerna känns solida, prislappen i den högre änden men kanske inte orimlig.

Avslutningsvis får vi en bild på de som går runt och fotar folket och gör intervjuer på mässan på en nivå som är lite över vad undertecknad kan göra. Nu får det räcka för dag 2. Dag 3 är lite mer av en halvdag och följs upp av en lång hemresa. Ska försöka lägga upp bilder på facebook, men förväntar er inte ett längre inlägg på bloggen imorgon. Hemresan startar 16.00 och är hemma strax innan det är dags att gå upp igen på måndag morgon.


Dag 3

Visar sig att jag har tid på flygplatsen att skriva lite så jag passar på.


Tredje dagen och man börjar bli ganska mätt och trött i benen. Det blir att försöka kolla av de hallar som ännu inte besökts och ställa vidare frågor till de som man inte hunnit fråga ännu. Det är finns många utställare men det är inte alltid självklart att de har många nyheter att ta med. Jag har således inte bara pistoler, utan även en hel del kuriosa.

För alla de som vill skjuta armborst finns ett företag, Steambow som gör ett armborst med magasin på fem pilar. Finns även snabbladdare.

Lite oklart för mig hur laglig/rimlig den här skulle vara i Sverige, det får någon som är expert hjälpa mig med.

De hade även pilbågar med magasin på fem och lite mekanik som hjälpte till att hitta till exakt samma läge varje gång. Kul men känns som en hel del annat på mässan mer som en gimmick.


Så över till något helt annat och kanske mer praktiskt. Väskor och fodral, hittade dessa när jag knatade runt och kvalitén kändes bättre än en del annat på mässan. Kan vara något för den nyfikne att sätta tänderna i.

Rejäla montrar går att hitta, den här hade kompletta jakttorn på hjul för den som vill köra runt och jaga. Kan rekommendera att stanna först.

Här och var står det fantastiskt vackra pjäser placerade. Det är kul att vapen som dessa kan finnas att betrakta, men det finns säkert även de som tycker det är helgerån att göra såhär med en klassiker.

Glock var ett av de stora företag som finns på mässan. Jag är ingalunda en expert på Glockar då jag själv tycker att de är väldigt lika, tiden började dessutom bli knapp så jag hann inte sätta mig in i allt. Bilder på nyhet från mässan kommer, men från Glocks eget pressmaterial.

Men något måste jag väl bjuda på. Här ett komplett armépaket för fransoserna.

Fler CZ kloner från Arma Zeka. Många av dem hade väldigt långa tryck, men det fanns guldkorn. Deras senaste modell var inte alls pjåkig. Kan vara så att det var ett polerat mäss-ex men om det är vad som komma skall från företaget så känns det lovande. Som vanligt är det väl frågan om någon svensk återförsäljare vill plocka upp dem.

Ghost hade inte en direkt nyhet, eller jo, man kan nu få lite olika färger och mönster på dessa hölster.


Mitt i smeten går det att hitta en gammal Browning M2 som några har satt en, ja gissa två gånger... just det, skyttesimulator på.

Vill du hellre ut i naturen och skjuta istället för att sitta med en simulator, fäst den på din JEEP motorcykel och kör igång!

För mjukisen finns det också kompisar att hitta på mässan.


På söndagseftermiddagen börjar motivationen tryta hos de som ställer ut. Många glor in i mobilen och är inte alltid särdeles intresserade av att titta upp efter evntuella kunder.


Smyger mellan med något mer välbearbetat.

Vissa revolvrar ser lockande ut, som dessa. Men när du lyfter upp och känner ett tungt och grusigt DA tryck och ett släpigt SA tryck som känns skrapigt(!) så ja. Det är inte mycket att skriva om. Många revolvrar hade de också, till ingen nytta för oss i Sverige. Möjligen var deras revolvergevär underhållande, men knappast något du kommer hitta hos din vapenhandlare.

Undrar hur det känns med krutstänk på underarmen. Mycket genomtänkt projekt... Ett mer rimligt besök stod att finnas hos Walther Maister Manufaktur nedan.


En bild från Walther Maister Manufaktur. Här kan vi snacka bearbetning. vet inte om den är särdeles snygg men den kostar säkert en förmögenhet. Q5 match som bas, så det är pengar spenderat på en vettig pistol!


Trötta monteruställare i en av ytterligare någon av alla mängder av skyttesimulatorer.


HS produkt visar ganska tydligt hur markanden ser ut just nu. Strikerfire, polymer. Blev inte riktigt såld på någon av dem, men allt beror ju på vad man är ute efter. Jag fokuserar en hel del på avtrycket, vilket här var långt och tungt.

Färglatt och litet kan man också få det. Mer från HS.


För alla de som gillar skidskytte fanns det såklart gevär utställda. Häftiga tycker jag, även om jag kanske inte skulle säga vackra.


Nu börjar det bli dags att borda planet och batteriet är slut i datorn. Hoppas att alla ni som läst ända ned hit har fått ut något av det. Kanske finns det något här du vill fråga mer om, bara maila i så fall. Det kommer längre texter om ett urval av det som setts, men än så länge får du nöja dig med en ögonblicksbild. Stort tack!

För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


/


Stefan


480 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

IWA 2024

Comments


bottom of page