top of page

Laugo Alien

Uppdaterat: 14 sep. 2022

2022-09-01


Hur fort kan du skjuta?


Laugos pistol Alien vill verkligen att du ska pressa dig till max, om nu en pistol vill något. Kanske ska man säga att företaget vill att du ska kunna pressa dig till max och att du som skytt kan känna det. Min styrka är inte det där riktigt vrålsnabba skyttet, samtidigt är det inte svårt att känna att med träning och teknik så går det att gasa rejält.


Denna artikel har ytterligare lite exklusivt content för mina patreons. Vill du också spana in video och lite fler bilder, stöd pistolskytten där. Men nu tar vi det väl från början.


Pistolen kommer i en massiv låda som innehåller allt tänkbart godis. Just den modellen jag har fått testa kommer med all extrautrustning. Hölster, optik och, ja allt.

Ett försök att illustrera hur stor väskan faktiskt är var att ställa en storkonserv bullens varmkorv bredvid. Får duga som skala. Värt att notera att även pistolen är stor, så den första bilden kan luras lite.


Det som gör Laugo Alien unik är att den tar ett antal koncept och sätter ihop dem på ett för pistolmarknaden nytt sätt. Resultatet är en pistol helt olik något annat som finns på marknaden. Du kanske inte har hört talas om Laugo tidigare men det är inte något direkt nytt företag och det är heller inte deras första vapen. Laugo har hängt med sedan 2001 och designade CZ Scorpion EVO3 och samarbetade fram till 2015. Samarbetet avslutades dock och Laugo gav sig i kast med att göra vad de anser är den perfekta pistolen utan kompromisser.


Utmärkande drag


Låt mig lista de främsta egenskaperna som skiljer Alien från exempelvis en Glock eller Shadow.

  • Pipan är fast och ruskigt lågt monterad.

  • Istället för kort piprekyl används ett gasfördröjningssystem.

  • Riktmedlen är fästa i stommen, dvs de rör sig inte när manteln cyklar.

  • Stommen är enkel att byta ut mot en annan med andra riktmedel.

  • Hammaren sitter i övre delen av den delbara stommen och slår nedåt.


Lågt liggande pipa

Det som ger pistolen så mycket av dess karaktär, rent visuellt men även när du avfyrar kommer från vapnets lågt liggande pipa. Den ligger faktiskt så lågt att centrumlinjen för pipan ligger under tumvecket, vilket tråkigt nog diskar den från det nationella skyttet. För att kunna åstadkomma en sådan lösning fick rekylfjädern läggas ovanför pipan, vilket i sin tur gör det svårt att använda ett traditionellt system som kort piprekyl, browning tilting barrel typ som glock eller CZ eller 1911or har.Istället avänder sig Alien av ett gas-system för att skapa den nödvändiga fördröjningen för säkerställa att patronen hinner lämna loppet innan patronläget öppnar sig. Lösningen är lika genial som skitig. Det är en vacker pistol, men den blir kletig snabbt när du skjutit mycket och sedan monterar isär. Syftet med den lågt liggande pipan är att få en rekyl som går rakt bakåt istället för att få den pipstegring vi normalt förväntar oss när vi avfyrar en pistol.Karaktär


Pistolens namn gör sig påmint när du är van vid att skjuta vanliga pistoler, vad som nu är en vanlig pistol. Den känns verkligen som den heter, främmande, Alien. Kolvvinkeln är lite mer lutande än vad jag är van vid, men det känns helt naturligt för ett aggressivare och högre tempo i skyttet.


Avtryckaren är krisp, distinkt och har en kort och snygg reset. Det är lätt att följa upp och göra bra avfyrningar, åtminstone i teorin.

Rekylimpulsen kommer rakt bakåt och är ganska styv då pistolen i sig inte reser sig som du är van vid. Tänker du skjuta med en hand får du vara beredd på att den smällen kan kännas rejält i handled eller axel beroende på hur du håller. I skrivande stund känner jag definitivt av det i handleden. Jag upplever greppet för en hand känns stort och lite svårt att hitta ett riktigt bra grepp. Å andra sidan så fort jag sätter två händer på pistolen så känns allt så rätt. Allt hamnar på rätt plats och har utrymmet för det.Efter första skottet är jag mer eller mindre direkt inne i målet igen och kan krama av nästa skott. Jag känner att jag kan öka hastigheten mer och mer. Det är min teknik som sätter stopp för mig och gör att jag inte kan skjuta snabbare än vad jag gör. För jag känner hela tiden att pistolen nästan vill att jag ska skjuta fortare, som om någon satt på axeln på mig och vrålade SNABBARE SNABBARE!

Kort klipp ur den film som finns tillgänglig på pistolskyttens patreon. Ja, det är 128 grains 9mm du ser, bildhastigheten påverkar såklart, men det är ungefär såhär det känns.


Som jag nämnde ovan så bör avtryckaren göra det enkelt, åtminstone i teorin, att göra bra avfyrningar. Men på grund av pipan, rekylen och avtryckaren och hela paketet blir pistolen mycket oförlåtande när du gör fel, men ack så tillfredsställande när du gör rätt. Vad gäller skytte med en hand så drar pistolen gärna upp och åt vänster för mig och min gästande provskytt.


Funktion


Själva avtryckarkonstruktionen är smart och säker. För det första finns en enkel mekanisk säkring som förhindrar avfyrning, en lösning vi ser på väldigt många andra pistoler som exempelvis Glock.


Avtryckaren petar upp en liten sprint ur stommen. Den i sin tur trycker på en liten så kallad transfer-bar (i denna ett runt litet stift) som sitter i manteln, vilken du kan se på vänster sida av manteln på bilden ovan. Detta stift trycker i sin tur till pistolens sear och släpper ned hammaren uppifrån. Att det sitter en transfer-bar inne i manteln gör att alla komponenter i själva avtrycket måste ligga i perfekt linje för att du ska kunna avfyra. En mycket smart och trevlig säkerhetsdetalj.

På bilden ovan ser vi en slackad hammare och en uppspänd. Plattan precis framför hammaren är den som aktiveras av mantelns transferbar.Konstruktion

Byggkvalitén på pistolen känns otroligt bra, här har det inte snålats eller körts med stora toleranser för att kunna mata ut tusentals pistoler. Istället är det tungt, tight, snyggt och stabilt.

En generös magasinbrunn hittar vi längst ned på kolven som gör det enkelt att mata i nya magasin. Kolven har i sig har bra grepp och de har verkligen hittat en lagom nivå där du har ett tydligt fast grepp utan att sandpappra sönder händerna när du skjuter händerna. Greppet upplever jag som stort för en hand men perfekt för två.

Pistolen har en riktigt matig och tung BUL barrel som tidigare nämnt ligger väldigt lågt. När du ser pistolen framifrån är det lite som om någon vänt den upp och ned.

Magasinen som kommer med pistolen tar 17 patroner. Magasinet är märkt på båda sidor så det är lätt för dig som skytt att se hur mycket du fyllt det med oavsett vilken sida du håller magget på.

Riktmedlen då. Fokus ligger såklart på snabbhet och därav är siktbladet tjockt och avfasat i kanterna. Det minimerar risken att det fastnar i kläder eller annat. Det är dessutom ställbart, mycket tacksamt. Ett rött fiberoptiskt korn fram med bra ljusinsläpp. Smaken är som baken, om det är så man vill ha det. Själv tycker att det funkar fint för mina ändamål men då har jag också en liknande setup på min Shadow. Vad gäller rödpunkten så är jag lite för ny på det för en tydligt dom åt ena eller andra hållet. Känns klar, tydlig och stryktålig. Sedan går det ju att nämn att det sitter still uppe på vapnet, det slår inte fram och tillbaka med manteln så det går nog att komma undan med något som inte håller stridsvagnskaliber.


Plocka isär

Att plocka isär pistolen är mycket enkelt. En sprint håller övre delen av stommen på plats och är enkelt att trycka ut med fingret. Därefter trycker man fram överdelen av stommen med tummen och så lossnar hela toppen. Därefter är det enkelt att plocka ur mantel, rekylfjäder och pipa.
Överdelen av stommen är också den del som har riktmedlen fästa i sig och det går snabbt, lätt och ledigt att byta mellan de olika överdelarna med öppna eller optiska riktmedel. Bild på de två olika överdelarna på bilden nedan. På bilden kan vi också tydligt se rekylfjädern, gaspistongen och gaskammaren.Eftersom riktmedlen sitter på stommen blir det lite snårigt när det kommer till IPSC. Där har Laugo fått göra en variant av rödpunkt som fäster på manteln istället för stommen för att inte ge modellen en enskild fördel i IPSC skyttet. Det går att diskutera rimligheten i detta men faktum kvarstår att Laugo har fått göra den anpassningen för att kunna säkerställa att kunderna kan använda den i tävlingar. Vad gäller de fasta riktmedlen verkar inte detta vara något problem.


Rengöring


På grund av systemet med gas-delay så blir pistolen brutalt skitig invändigt jämfört med en pistol med kort piprekyl. Effekter av detta kan bli att den transferbar till avtryckaren kan gegga ihop sig vilket leder till en dålig reset. En rekommendation som förekommer är att använda högst lite smörjmedel i pistolen då detta lätt drar till sig smuts. Det finns de ägare som rengör ofta och de som rengör väldigt sällan, men nyckelpunkten är troligen just mängden smörjmedel.

Ett stort plus är ju att pistolen just är så enkel att plocka isär. Vill du rengöra så går det snabbt att lösa. Inga jobbiga fjädrar, sprintar eller annat som flyger iväg eller ska sättas i spänn. Sprinten som fäster de två delarna av stommen sitter fast i den övre delen och den kan du inte slarva bort.Allt är inte guld och gröna skogar


Det finns lite saker jag har bekymmer med. Jag upplever att det är svårt att manövrera manteln med rödpunktssiktet monterat. I vanliga fall kan rödpunkten användas som ett extra handtag för att racka manteln, men här sitter ju rödpunkten fast i stommen så det blir lite att lära om där. Eftersom de enda ytorna du då kan använda för att manövrera manteln med sitter helt på sidorna har du inte heller någon greppyta uppe på vapnet. Det ger mindre greppyta jämfört med en traditionell mantel, även när du använder de öppna riktmedlen. Trots rejäla spår i manteln glider jag faktiskt också lite med svettiga händer i sensommarvärmen.


Mantelspärren är väldigt lätt. Om du slänger i ett magasin med öppen mantel kan du mer eller mindre räkna med att spärren släpper, manteln åker fram och lägger en patron i loppet. Vissa skyttar tycker detta är ett sätt att snabbt kunna få iväg skott, andra, inklusive jag själv, tycker att det är lite obehagligt. Bug or feature, lite oklart men jag skulle gärna vilja haft ett lite mer markerat upphak så att otrevligheter inte behöver uppstå.


Med tanke på att det är en dyr pistol är det lite tråkigt att den inte är helt solklar varken inom det nationella skyttet (för låg piplinje) eller IPSC (med rödpunkt). Det finns ju sätt att jobba runt de problemen, men samtidigt kompromissar dessa med själva idén med pistolen. Det skule jag helt klart anse är en faktor som väger mot pistolen.

Support?


Alien är en helt ny pistol, vilket kan medföra viss problematik vad gäller att hitta alla upptänkliga fel och barnsjukdomar. Pistolen har dessutom en låg tillverknings och säljvolym vilket såklart gör det lite extra utmanande med erfarenhet i Sverige. Värt att lyfta är att det finns en väldigt aktiv och bra supportgrupp på nätet där ägare tar upp problem de stött på och sätt de löst det på. Ägaren till just denna pistol är mycket nöjd med hur gruppen fungerar och upplever sig ha stor nytta av gruppens erfarenheter.Priset...


Laugo skäms inte i sin prissättning, vill du ha grundutförandet utan de optiska riktmedlen får du lägga fram strax över 50 000 kr på disken. Då får du två magasin till pistolen. Vill du ha hela pistolen med rigg och allt, tre magasin och den utbytbara överdelen med rödpunkten så handlar det om över 70 000 kr.Nu är Alien ingalunda den dyraste pistolen som går att köpa, men den är däruppe med Nighthawks och Bullesteros. Dock finns det ingen annan pistol som är som denna, den är helt unik i sin design och konstruktion. Vill du ha en kan det dock vara värt att tänka på att det kan ta tid att få tag i en. Efterfrågan överstiger vida den produktionstakt som Laugo har satt, och de är inte i någon större brådska att öka sin produktion eller släppa en budgetmodell.Slutord


Vill jag ha en Alien? Skjutupplevelsen var fantastisk och det gick ett några hundra kulor genom pipan under testningen. Oavsett priset skjuter jag i huvudsak nationellt och där ligger pipan för lågt för att pistolen ska vara godkänd. Men så fort jag får ytterligare tillfälle att skjuta med en Alien, så kommer jag att göra det, garanterat. Åteförsäljare i Sverige är Astro Sweden.


Ett supertack till dig som läst artikeln, skytt som lånat ut vapen och Växjö Pistolklubb där delar av testet genomförts. Hoppas att det har varit givande. På återseende!


Stefan


515 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page