top of page
Skribentens bildPistolskytten

Walther CSP Expert



2023 lanserade Walther sin nya instegsmodell CSP och satte därmed också punkt för Hämmerli Exesse. Varumärket Hämmerli har ägts av Walther som har tillverkat Exesse under det varumärket. Men nu blev det slutligen blev dags för Walther att tillverka en instegsmodell under eget namn. Pistolerna har stora likheter men nu när Walther ska sätta sitt eget namn på produkten fanns det vissa saker de ville göra annorlunda. Kolven är numera i trä istället för plast och hela pistolen är nu fräst stål snarare än gjutgods. Resultatet av det senare är lägre toleranser och en pistol som sitter väl sammansatt. Jag har fått låna denna pistol för test av Karl Olsson som är generalagent för Walther i Sverige.


Walther CSP kommer i tre utföranden, classic, dynamic och expert. Det finns en del detaljer som skiljer modellerna mellan varandra utöver kolven. Expert kommer med flest uppgraderingar mot basmodellen. Ergonomisk kolv, ställbart korn, en räls på ovansidan för att fästa rödpunkt för de som önskar. Föremålet för detta test är expertmodellen.


Pistolen är mycket lik sin föregångare Hämmerli Exesse utvändigt. Materialvalet är mer eller mindre uteslutande stål, vilket skapar en skön tyngd i pistolen. Undantaget är den plastbit som sitter framtill under pipan, men det följer med stålvikt som går att montera under pipan i stället för plastbiten.



Ur ett ergonomiskt perspektiv finns det några saker som är värda att påtala. Kolvvinkeln är relativt rak, något kanske inte passar alla skyttar. Den anatomiska medföljande kolven finns endast i ett utförande, one size fits all. Den som har väldigt stora eller väldigt små händer kommer sannolikt behöva komplettera med en kolv från annan tillverkare. Vidare är kolven av wrap-around modell och ger således inga räfflor på framsidan utan där exponeras kall metall. Här hade jag personligen satt lite anti-halk-tejp vilket är enkelt att göra då ytan är slät och utan stippling.


Pistolen är inte heller gjord med expertkolven som utgångspunkt. Det innebar att vissa kontroller var mer eller mindre omöjliga att hantera med min högra hand. Jag kan inte nå magasinspärr eller mantelspärr med tummen utan är tvungen att använda vänster hand för att hantera dessa. Samtidigt är detta knappast annorlunda mot andra pistoler som nationella skyttar använder sig av. Det känns dock tydligt att pistolen främst är tänkt att använda med kolven som sitter på classic eller dynamic modellerna.

Pistolen kommer med en säkring vilket kan vara bra att ha i åtanke. Dess placering långt bak på manteln är både bra och dålig, det beror på hur skytten handhar manteln. Det enda stället på pistolen som har serrations är längst bak på mandeln, vilket också är den plats där säkringen sitter. Är skytten slarvig är det möjligt att råka peta i säkringen vid mantelrörelse. När har blivit intryckt är det inte möjligt att deaktivera den med skjuthanden, något som såklart blir ett minus på en fältskytterunda. Om skytten istället använder ett främre grepp på manteln är detta inget problem.



För mig så definieras en pistol till stor del av hur avtryckaren känns och här hade jag nog önskat att Walther hade kunnat lägga till några kronor. Avtryckaren är av plast, visserligen en hård och stabil sådan, men den har inte samma känsla som en avtryckare av metall. Jag upplever att det finns ett visst kryp i avtryckaren, vilket gör det svårare att göra en riktigt fin avfyrning. Det är lätt att bli bortskämd av avtryckarna på Pardini och AW93 med flera och CSP är helt enkelt inte där. För sin prisklass tycker jag ändå att det är helt ok men skulle faktiskt önska en avtryckarsko i metall.



Ammunitionen som skjutits under testet har varit SK Pistol match och CCI standard. Sett till träffbild har jag inget att egentligen anmärka på. Jag har inte skjutit något i skottstol utan det har helt och hållet handlat om frihand.



Under testet har jag skjutit både fält och precisionsskytte i relativt kyliga förhållanden. Vid skytte under en tävling sent i mars månad uppstod ett matningsfel på patron två under en av de tidiga stationerna, men som därefter försvann helt. På bana uppstod även ett vapenfel där en hylsa ställde sig på tvären. Men hundratals patroner gick genom vapnet och det är lite svårt att säga om det är för att vapnet inte är helt inskjutet ännu eller om kylan spelade mig några spratt. På det stora hela är det inget som jag skulle säga varit något som avskräckt mig.


Walther CSP är inte utrustad med någon direkt rekyldämpande mekanism, så all rekyldämpning som sker bygger antingen på vikt, pipans läge och skyttens kompetens. Nu är rekylen i en kaliber .22lr pistol inte särdeles hög men för göra livet enklare i skytte med kortare tider är det bra om rekylupptaget är bra.


Med pistolen följer en pipvikt av metall som skytten kan montera dit om den vill. Den ersätter den lilla dekorativa plastbiten som annars sitter under pipan. Rekylhanteringen blir avsevärt bättre när det sitter en tyngre vikt längst fram under pipan och det blir enklare att hantera pistolen även vid högre tempon. Jag upplever en bättre balans och enklare att hålla pistolen stilla i målet.



Pistolen kommer med justerbart riktmedel bak, såklart. Personligen hade jag föredragit ett något större siktblad vilket hade gett en tydligare bild av hur pistolen ligger i målet. Samtidigt är det ett fullt godkänt sikte i för pistolens prisklass.


Det som är lite extra spännande är att Walther har valt att montera ett triangulärt justerbart korn som går att vrida i tre steg för olika bredd, precis som toppmodellen GSP500. Det tycker jag är värt att lyfta på hatten för.



Demontering och rengöring



För att demontera pistolen behöver pipvikten, eller plastbiten, monteras bort. Personligen upplever jag detta som ett onödigt och lite tillkrånglat moment. Det kan förklaras med pistolens själva grundkonstruktion som vid detta laget är väldigt gammal. Vad gäller plastbiten som sitter lägst fram under pipan blir jag fundersam på hur väl den kommer tåla slitaget av att monteras av och på. Vad gäller pipvikten av metall som skruvas dit blir jag i stället fundersam på hur lätt den kommer att gänga ur sig över tid. Behovet av att plocka isär pistolen i minsta beståndsdel är dock litet. Det är enkelt att komma åt och rengöra de ytor som blir värst nedsmutsade utan någon större demontering.


Tillbehör



Lådan som pistolen kommer i är en rejäl låda som kanske mest påminner om en verktygslåda. Den är också väldigt stor i förhållande till pistolen. Det finns dock gott om plats för alla de saker som skytten kan tänkas vilja ha och även plats för rödpunktssiktet för den som vill montera dit ett sådant.


Två magasin medföljer och de har plats för 10 patroner vardera. Walther skickar även med och diverse verktyg för att som är bra att ha när det är dags för vapenvård. Fodret i väskan är av god kvalité och känns hållbart. Det finns ett förutskuret fack att lägga en ammunitionsask i.



Jämförelse med andra pistoler


Jag vill trycka på att detta är en pistol i ett mellansegmet. Expertmodellen kostar i skrivande stund 18 400 kr, vilket är ungefär 60-65% av pistolerna i toppsegmentet så som Walther GSP 500, AW93 eller Pardini. Det är därför orättvist att jämföra den med dessa. I stället ska tankarna gå till Ruger MK IV eller motsvarande pistol. Med den jämförelsen i bakhuvudet menar jag att CSP Expert utan tvekan är ett snäpp vassare direkt ur lådan. Något bättre avtryckare, anatomisk kolv och bättre balans och bättre riktmedel. Baksidan är att den de facto är mycket dyrare och inte har samma möjligheter till att byta delar som en Ruger MKIV har.


Slutsats


Personligen upplever jag att Walther CSP är en fullkomligt rimlig pistol. Det är en pistol som inte kostar skjortan men som fortfarande kan hävda sig på skjutbanan. För den som kan acceptera att avtryckaren inte är lika distinkt som på toppmodellerna och att riktmedlen är något små är det helt klart en utmanare till Rugers pistoler men inte en solklar ersättare. Beroende på ambitionsnivå finns det risk att känna sig inlåst i plattformen den dagen man upplever att det finns saker man vill uppgradera. Jag ser det som ett vapen som bör fungera bra som klubbvapen i föreningar till exempel.

 

Stort tack till Karl Olsson som lånat ut exemplaret till mig för test! Även stort tack till alla ni som stödjer bloggen och gör det möjligt att hålla sidan uppe och för mig att göra tester! Stöd gärna även du, det gör du enklast genom att klicka här eller på knappen längst upp på sidan.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page