top of page
Skribentens bildPistolskytten

Walther GSP 500

Uppdaterat: 30 okt. 2022

2022-09-29 En variant på denna artikel går att läsa i senaste NP.



I våras på IWA mässan 2022 presenterade Walther pistolen ersätter både GSP Expert och SSP, GSP 500. Det var med buller och bång som pistolen presenterades av VDn och därefter fick designern Mike Pries ordet. Mycket är nytt men mycket är också hämtat och inspirerat från andra kända pistoler.


Genomgången lyfte upp nyckelaspekter så som kolvvinkel, ny avtryckargrupp och pipa. Mer om allt detta längre ned.


Jag har testat pistolen för att ta reda på hur väl den lever upp till föregångarens namn. Karl Olsson har skickat ett exemplar för mig att testa. Jag har också fått tillfälle att prata en god stund med Mike Pries som designat pistolen. Hela den intervjun finns att läsa på pistolskyttens patreon.



Testet


GSP 500 har allt som behövs för att matcha konkurrenternas pistoler. Inspirationen till pistolen kommer från många olika håll, delvis från sin föregångare GSP Expert, men man har också lånat ganska friskt av Hämmerli SP20, som numera ägs av Walther.

Hur känns den?


Intuitiv är nog det första ord som kommer till mig då alla kontroller sitter precis där de ska sitta för en smidig hantering. Magasinet är som på de tidigare GSP pistolerna placerat framför avtryckaren i stället för den toppmatade designen som användes på SSP.


Magasinspärren är en enkel knapp som lätt kan manövreras med tummen, varpå magasinet kan plockas ut utan extra trixande med handen.


Magasinen till GSP500 kaliber .22lr är i plast, medan de för .32 S&W är gjorda av metall. Faktum är att magasinen är väl beprövade sedan länge då det är samma magasin som det är till Hämmerli SP20. Detta innebär att de är möjliga att byta med varandra. SP20 magasin passar till GSP 500 och tvärt om. Själv upplever jag känslan av magasinen som något ovan och lite billig. Just billig är också en av tankarna bakom magasinet då det är billigare för ägaren att köpa fler magasin om den så önskar. Då jag inte upplever några problem med själva funktionen har jag också svårt att säga att det måste vara metall.


Att ladda magasinen är lite extra arbete, patronerna faller liksom inte ned på plats självmant utan behöver lite extra hjälp för att komma in i själva magasinet. Det är något jag reagerar på första gången, men inget som besvärar mig efter några omladdningar. Magasinfjädern är ganska rejält stark och det är inte helt bekvämt att manövrera patronföljaren.


Walther har dock en lösning på detta och det är en form av snabbladdare som man trär över magasinet när man ska ladda, även denna lånad från Hämmerli SP20. Med detta verktyg är det mycket bekvämt att ladda och får mig att önska att ett sådant fanns att skaffa till alla typer av magasin och vapen. Kanske något för den som vill 3D printa. Snabbladdaren är tänkt att användas åt ena hållet över magasinet, men går att vända bak och fram. Det blir då ganska trögt att föra ned patronföljaren och det är lätt att vända rätt. I mina ögon hade det dock varit en enkel sak att antingen göra den möjlig att använda åt båda håll lika lätt eller göra det omöjligt att använda åt fel håll, så hade man sluppit detta moment. Det finns dock hjälpsamma figurer på verktyget som visar vilket håll som är rätt.


Dags att sätta tillbaka magasinet i vapnet och ladda. Greppen till manteln är stora och tydliga, lätta att greppa. Upphaket för manteln är ambidextriöst med två små knappar som trycks in och håller vapnet i uppspänt läge. Det räcker med att använda en av de två knapparna för att hålla manteln på plats, vilket också är skönt. Vidare sitter även dessa reglage precis där jag vill ha dem när jag spänner upp vapnet.


För att släppa fram manteln igen drar man bak greppen på manteln och släpper, pistolen är nu laddad och redo.


Så långt allt bra, men kolven är jag inte riktigt lika nöjd med. Jag upplever kolven lite för bred och fyrkantig upptill. Mike Pries på Walther förklarar att det beror på avtryckets placering och godset i själva stommen. Vidare säger Mike att det finns de som tar bort material just där och att det alltid är enklare att ta bort än att lägga till.



Jag håller med i sak men jag uppfattar godset på kolven som tunt och är lite osäker på hur mycket jag hade vågat fila ned. Jag hade önskat mig en något rundare och tunnare profil, något som hade passat min hand bättre. Med allt detta sagt försvann den ovana känslan allt eftersom ju mer jag sköt.


Avfyrning


Avtryckaren uppfattar jag som mycket bra, men utan slitna uttryck som att bryta av en glasstav. Jag upplever avtrycket som tydligt men inte kristallklart. Jag hittar lätt tryckpunkten efter ett mycket fint förtryck om 700g. När jag anlägger 300 gram ytterligare går skottet av. Walther har ställt in detta på fabriken för att kunna erbjuda vad de kallar för bästa prestanda. Självklart går det att skruva in så att man får det precis som just man vill ha det men viktmässigt känns det korrekt för mig. Reseten anser jag är för lång från fabrik och skulle gärna få vara lite mer följsam.



Att själv ställa in avtrycket är precis som sig bör fullt görbart. Men först efter att man monterat bort kolven, då ställskruvarna finns på baksidan stommen. Det innebär att kolven måste skruvas av och på flera gånger för att rätt känsla i avtrycket ska hittas om man inte är nöjd med fabrikstrycket. Värt att påpeka är att kolven fästs i stommen med endast en enda skruv vilket känns tacksamt. En tänkbar variant är att man borrar hål genom kolven för att komma åt ställskruvarna den vägen. Men det känns som en ganska invasiv åtgärd för att lösa frågan. För precisionsskytte upplever dock att jag skjuter bra med pistolen och jag tycker att det fabriksinställda trycket känns rimligt.


Enklare är det att justera avtryckarens höjd och vinkel. Själva avtryckarskon sitter fäst i ett av tre hål på avtryckaren och genom att lossa en skruv kan man flytta avtryckaren nedåt eller uppåt samt dess vinkel.

Säkring finns, inte för att den är något som vi använder men eftersom den finns så ska den fungera. För användaren är det väldigt tydligt när vapnet är säkrat. Delvis för att det visuellt syns men också för att avtryckaren får en helt annan känsla. Skulle man med andra ord råkat säkra pistolen omedvetet kommer man att kunna känna det direkt och snabbt kunna åtgärda.


Pistolen saknar sistaskottspärr vilket enkelt motiveras genom att alla skott ska kännas lika, oavsett om det är första eller sista skottet som avfyras.


Pistolen provsköts på hemmabanan i kaliber .22lr och med SK pistol match, CCI standard och Sellier Bellot Club. Samtliga gick bra i vapnet utan missöden. Inget test i skottstol genomfördes så vilken ammunition som erbjuder bäst precision låter jag vara osagt.


När skottet väl är avlossat upplever jag rekylen som ganska stum och rak. Pipan ligger väldigt lågt vilket ger minimalt pipuppslag och en styvare rekyl.


Rekyldämpning

Pistolen är utrustad med två olika rekyldämpningssytem. Det ena är en dämpande polyuretan-kudde som sitter i stommen och dämpar manteln när den rör sig bakåt. Rörelseenergein absorberas delvis av kudden, jämfört med enbart en fjäder som i hög grad istället lagrar energin och sedan återför den. Vinsten är att hastigheten på manteln när den rör sig tillbaka framåt är lägre vilket förbättrar laddning, slitage på avtrycksdelarna och framförallt sparar det på stomme och mantel när dessa möts.


Det andra rekyldämpande systemet använder två fjädrade tungstensvikter som hjälper till att ändra karaktären av rekylen. Vill man ha mer tyngd och dämpning går det att vikta upp mer framtill med ytterligare pipvikter. Tänk på att flytta fjädrarna till framsidan av vikterna för att få en dämpande effekt. Det är skillnad på faktisk och upplevd rekyl vilket gör att mängden rekyldämpning är svår att kvantifiera, menar Mike Pries, då rekylen beror på faktorer som skyttens grepp, ammunition och teknik.

Pipa


Vad så gäller pipan och precisionen så har Walther tagit en ny väg vad gäller produktionen av pipan, något som de är väldigt stolta över. Insidan av patronläget är pressat istället för fräst. Processen är dyrare förklarar Mike Pries, men ger ett extremt konsekvent resultat. Samtliga tillverkade pipor är invändigt lika vilket gör det oproblematiskt att byta pipa om så skulle behövas. Den nya pipan kommer nämligen att vara exakt som den gamla. Fräsning menar Mike Pries skapar variationer på grund av bearbetningshastighet, temperatur, smörjmedel med mera.


Riktmedel



Kornet går att rotera i tre steg, på så vis kan skytten välja den bredd som passar bäst, en trevlig lösning som Walther haft på flera av sina precisionspistoler, allt från SSP till LP500. Fortsätter vi till siktbladet så är det enkla och lättförståeliga piktogram för justering och det är svårt att göra bort sig där. För att justera siktet behöver man dock verktyg, och här hade jag gärna sett att skruvarna gick att justera för hand. Vill man helt låta bli att skruva upp och ned mellan fält och precisionsställt sikte kan man köpa till ett extra siktblad och relativt snabbt byta mellan de två.


Montering


Att plocka isär pistolen är inte svårt, men det är heller inte något man gör genom att bara trycka på en knapp.

Fyra skruvar håller pipan på plats i stommen. Skruvarna är föredömligt nog fångade vilket gör att man inte behöver vara rädd att tappa eller slarva bort dem.

För att montera isär ytterligare behöver man ett verktyg för att kunna trycka ihop rekylfjädern som sitter fäst i manteln med hjälp av rekylstången. Att därefter montera isär rekylstång och mantel är en manöver som är lite pillig och som jag inte blev helt vän med. Dessvärre har jag ingen bild på detta.


Vill man demontera pipan ytterligare för att kunna justera rekyldämpning till exempel, så går den främre plattan att montera bort. Då kommer man åt de fjädrade vikterna av tungsten samt ytterligare två hål att placera vikter och fjädrar i. För den som känner sig lite extra stark i armen går det faktiskt bra att placera vikter även i de fyra skruvhålen för totalt åtta vikter i runt pipan. Skytten är fri att flytta runt vikterna i det arrangemang som känns bäst, de kan sitta uppe, nere eller på en sida om så önskas.


Själva avtrycket är också en komponent man enkelt kan montera ur vapnet om det behöver servas eller annan form av översyn. Det är något som kan komma till nytta då det inte är klassat som vapen vilket gör det enkelt för Walther att skicka avtryck med vanlig frakt utan större krångel.


Väska och tillbehör


Vad jag inte riktigt kan förstå är varför Walther älskar att ha mängder av olika storlekar på skruvar i sina vapen. Lyckligtvis skickar de med ett fint verktyg med alla nycklar på plats, i stället för en påse med lösa nycklar, plus i kanten.


Vapenväskan är väl utnyttjad. Inte mycket plats går till spillo. Å andra sidan får manualen inte riktigt plats utan blir lite klämd. Man får med sig en standardutrusning att vänta från en pistol i den denna prisklass. Stort plus för kvalitén på skummet och det relativt kompakta formatet, jämfört med monsterlådan från Feinwerkbau.




Pris


Prislappen ligger i linje med övriga .22lr pistoler på marknaden. Inget som sticker ut som extremt billigt eller dyrt. Växelsatsen till .32 S&W kostar ungefär som en halv pistol till, å andra sidan har man då två pistoler i en och samma plattform. Det är som alltid lite tycke och smak vad gäller pistoler, men pistolen lever upp till prislappen.


Avslutande ord

GSP 500 är tänkt att ersätta två olika pistoler med en. Den riktigt gamla GSPn fick en uppdatering i och med GSP Expert, men det var i grunden en mycket gammal plattform. Walther SSP var en otroligt fin produkt men hade svårt att få fotfäste, kanske för att den inte heller gick att få i .32 S&W.


Jag upplever GSP 500 som en värdig ersättare till såväl GSP Expert som SSP. För mig känns pistolen rätt, hela tiden. Den känns rätt att lyfta, den känns rätt att hantera. Att skjuta den är en fröjd. Att montera isär är en rättfram process men kräver verktyg och kanske inget man vill göra mitt under en fältrunda, även om det är helt klart görbart om nöden kräver.

Walther säger själv att de har haft skytten i fokus. Inte bara vad gäller precision och ergonomi utan även att pistolen gör det möjligt för dig att bli bättre som skytt. Stora ord, men jag tycker att de har lyckats.


Vill du läsa vad Mike Pries, chefsdesignern har att säga så finns hela den intervjun att läsa här. Återförsäljare för Walther GSP500 i Sverige är Karl Olsson shooting sports, som även lånat ut pistolen för test.



Stort tack för att du har läst denna artikel. Hoppas att den har varit givande! På tal om givande, bloggen är finansierad av frivilliga donationer till pistolskyttens Patreon. Var gärna med och stötta så kan sidan finnas kvar uppe och fler tester kan göras! MVH


Stefan





1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


wassman69
Sep 30, 2022

Tack för en trevlig artikel. GSP500 på önskelistan!

Like
bottom of page