top of page

Volquartsen Mamba TF

Uppdaterat: 14 sep. 2022

För ett tag sedan skrev jag om Ruger Single Six, en revolver som fick mig att flina brett. Nu var det dags igen och även denna gång handlar det om en pistol i kaliber .22. Volquartsen Mamba TF.


Volquartsen är ett familjeföretag i USA som specialiserat sig på att göra högkvalitativa delar till befintliga vapen. En produkt som är vanlig för många skyttar är ett Volquartsen trycke till Rugers pistoler. Men varför nöja sig med bara en avtryckarsats när man kan få ett helt kit? Modellen jag testat är sex tum, men den går också bra att få i 4.5 tum.


Den kanske ser ut som lite av en gimmick, något från yttre rymden. Jag tycker själv den är vansinnigt läcker.

Volquartsen


Volquartsen besrkvier sig själva såhär:


Build it Better. We manufacture every firearm and accessory using only the highest quality materials and production methods, ranging from time-honored hand tooling techniques to custom in-house CNC and EDM precision-built technology. Every gun we build is assembled from start to finish by a single technician who also test fires each gun before it's ready to ship. All of our firearms include a certificate of authenticity signed by the technician who assembled your gun. Each product is a promise - and we take that very seriously.


En hel del av detta är vanligt företagssnack, men vissa saker sticker ut lite. Varje pistol är ihopsatt av en och samma vapentekniker. Det är inte samma som att samma person gjort alla komponenter, men det är samtidigt något som kan förknippas med lite mer fokus på detaljer och framförallt inpassning.


Jag har skickat ett antal frågor till Volquartsen och har fått följande svar:


1. What is the origin story of the Volquartsen pistols and what is the general design idea?


We started building aftermarket parts for the Ruger MK series of pistols back in the late 1980s trying to improve upon their design. The basis of our Scorpion pistol came from combining all of those elements we thought would improve the pistol into one complete firearm. The Black Mamba was based on that same idea. In the case of the Black Mamba we still use the Ruger MK IV frames since the push-button takedown is proprietary to Ruger.

2. Can you describe the relation between Volquartsen and Ruger pistols?


The overall design is very similar however the way we machine our components and the finishes we use allow for a pistol that can perform at what we feel is a much higher level. I think this has been shown over the past few years in various rimfire competitions. I feel like the biggest change is our DLC coated competition bolt that provides the functioning needed to compete at the highest levels of the rimfire game.

3. What needs does the Mamba aim to fulfill that other platforms do not already do?


The simple answer to that is it eliminates the mainspring housing latch found on both our Scorpion pistols as well as the Ruger MKI, MKII, and MKIII pistols.

4. What are the most important shooting characteristics of the Mamba pistol? Handling, weight, recoil or similar?


It is all of the above - we are able to achieve incredible accuracy from a very lightweight design. Many people will comment "how flat" the pistol shoots the first time they are able to test one of our pistols. This combined with a 2.2# trigger pull makes for a very fun, high performing pistol.

5. Who do you consider your primary customers? Rapid fire type disciplines or precision firing?


The nice thing about these pistols is they can perform in either discipline - rapid fire or bullseye. It was our intent that customers only had to buy one rimfire pistol to accomplish their goals.

6. How important is the European market to you as a company?


The European market is something we have been working on for several years. We have teamed up with companies such as easyexport.net in order to better serve this market. This combined with the Export Reform that took place in 2020 has made it a much simpler process.

Mamba


I grund och botten är pistolen en Ruger MKIV, vilket är trevligt då den blir väldigt lätt att plocka isär med en enda spärr. Det är faktiskt så att stommen är Rugers egen, vilket syns på den knapp du använder för att dela pistolen.


Ruger äger fortfarande rättigheterna till den MKIV stommen vars smidiga isärplockning är en av de stora säljargumenten.


Volquartsen köper således dessa stommar och bygger vidare därifrån. Övre delen av vapnet har Volquartsen gjort själva, pipa och allt. Den övre delen av stommen är separat från själva pipan och går att köpa separat, åtminstone i teorin. Med andra ord går det att göra om en helt vanlig Ruger MKIV till en Mamba, om du så önskar. Det du kommer sakna är företagets inpassning av de olika komponenterna.Vad har då en Mamba TF som en Ruger MKIV inte har? Större precision i tillverkningen är svaret. En Ruger går att få i alla möjliga tänkbara utföranden, men många ägare kompletterar med eftermarkadsdelar som kolvar och avtryckarkit, en av de stora tillverkarna av dessa avtryckarkit är Volquartsen.


Pistolen har väldigt mycket rails både uppe och nere vilket gör att du kan sätta dit lite vad du önskar på den. Det gör det också möljigt att välja var det ska sitta för bästa balans.


Pistolen har en kompensator längst fram på pipan, som är enkel att skruva av och på. Idén med en kompensator är att den släpper ut krutgaser uppåt vilket tämjer rekylen. Att pipan är gängad betyder också att det går att fästa en ljuddämpare på den, men det blir rätt långt ut på en 6tummare i detta fallet.

Lite mindre snygg utan kompen, men ska du skjuta grenar där kompensator inte är tillåten är det ett enkelt handgrepp att montera bort den. Det går också utmärkt att fästa en skyddsring på änden av pipan så att du inte riskerar att skada gängorna.


Självklart ingår också Volquartsens egna avtryckare som är riktigt, riktigt bra. Den är kanske inte krispig men mycket distinkt och tydlig. Det råder ingen som helst tveksamhet var du har tryckpunkt eller reset.


Ställbara riktmedel bak och ett tydligt korn fram. Jag upplever kornet välgjort och tydligt. Såklart kan man kanske önska ett bredare siktblad för precisionsskyttet, men ärligt talat tycker jag att detta fungerar för ändamålet och även håller ihop designen på vapnet.


Det enorma gummigreppet ger fint och stabilt grepp om vapnet, och för den som känner sig tveksam på om den verkligen går in i Nationellt skytte går det utmärkt att byta kolv till en annan Rugerkolv, och där finns det mängder att välja på. Ett visst glapp mellan kolv och stomme finns på detta exemplar, men samma glapp kunde jag inte hitta på ett annat exemplar jag har fått kika på.

Rejäl tumhylla hittar vi på kolven, och en övertydlig magasinspärr som är mycket enkel att komma åt. I övre änden av kolven hittar vi också mantelspärren som fått en något mer diskret placering. Hitom den ser vi också säkringen på pistolen, här i det säkrade läget, markerat med en vit prick.


Det går kanske att ha delade meningar kring hur snyggt det är med en högpolerad knopp baktill på pistolen. Det ser nästan ut som en penna eller spruta, och det är med hjälp av denna som du spänner upp manteln till pistolen. Utformningen gör att det är enkelt att skaffa ett snabbt grepp, dra och släppa.


Hur är den att skjuta?


Även om pistolen ser stor ut är den väldigt lätt i handen, samtidigt som den också ligger otroligt bra i handen för snabbare skytte.


De första tio skotten jag sköt var i ett enda lyft för att känna på avtryckaren och se om jag kunde göra rena avfyrningar. Jag hade inget större fokus på träffbild och efter ett antal skott drog jag upp hastigheten på avfyrningarna. Väl framme vid tavlan höll jag på att ramla av omkull då träffarna var otroligt bra.

Tyvärr hade jag inte satt i en ny spegel utan hade helt enkelt ställt mig på första lediga bana. Men detta är träffbilden för de första tio skotten jag sköt.

Precision och möjligheten till rena avfyrningar var det med andra ord inte några större problem med. Vikten gör att det var lätt att hålla uppe länge och fortfarande orka med.

Därefter var det dags att montera på ett rödpunktssikte och testa. Nu gick det fort att komma in i mål och avfyra. Det gick också fort att förbruka hela magasinet. Det är här den riktigt stora tjusningen med pistolen ligger tycker jag. När du drar upp hastigheten och känner att pistolen utan bekymmer hänger med och även ligger stabilt och rätt. Att öka tempot känns rätt och roligt.Mycket bearbetning och design, vilket såklart också kostar kosing. Kornet tydligt och har en fin öppning för mycket ljus. Det går att se på bilden nedan att kompensatorn inte riktigt kan lägga sig exakt i linje med pipan på detta ex. Ingen deal breaker, men hade ju helt klart varit snyggare om de lyckats få den att ligga supertight.Singlestack magasin med 10 patroner går fort att skjuta upp. Eftersom plattformen är en Ruger i grunden så är det enkelt att skaffa fler magasin och de behöver inte kosta en förmögenhet heller.Pris

Här börjar det såklart knorra lite. En Volquartsen Mamba TF kostar 21 000 kr. Jämför du med baspistolen, Ruger MKIV så kostar den ungefär 8 000 kr. Du får då orginalavtryckaren vilken många byter ganska snabbt, så där får du lägga på ungefär 2 000 kr. Är det värt att lägga 10 000 kr extra för denna svarta best? Jag tycker nog att det beror på vad du vill ha. Är det en .22 racegun eller en .22 plinker du vill ha? Personligen tycker jag att Mamban är en grym pistol.


Lite smolk i bägaren ytterligare finns det. Det är lång väntetid på pistolen. Om den inte finns på lager så tar det lång tid för Volquartsen att leverera och sedan få pistolen till Sverige. Räkna med minst ett år. Men den som väntar på något gott?Avslutningsvis


Mamban är en fantastiskt härlig pistol. Några mindre kvalitetsfrågor, men överlag är det en vansinnigt rolig pistol att skjuta, och den skjuter bra. Första gången jag fick möjligheten att prova en av Volquartsens egna pistoler var sommaren 2021 och det har sedan dess varit en drömpistol. Nu när jag fick chansen att testa igen återkom ha-begäret. Viss huvudräkning över vad som fanns kvar på kontot infann sig. Det är en kul pistol som även kan leverera i kvalitet, precision och snabbhet.


Sidan finansieras helt genom donationer från er läsare, utan ert stöd hade pistolskytten inte funnits. Ju fler som stödjer, desto mer tester kan genomföras. Jag använder patreon som plattform, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Hoppas artikeln du just läst har varit intressant och givande. Vi kanske ses på en skjutbana framöver? Kom fram och säg hej, det är alltid roligt!


Stefan558 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page