top of page

Schmeisser Hugo 1911 6''Det råder stor brist på tillverkare som vill tillverka pistoler i grövre kaliber med en lång visirlinje. Det finns flera orsaker till detta men många av dem härör från det faktum att det inte passar den amerikanska marknaden där mycket fokus ligger på carry pistoler. Att då tillverka en lång och tung pistol som inte passar i IPSC lådan blir helt enkelt för dyrt. Det är därför glädjande att Tyska Schmeisser har plockat upp den handsken genom att som så många andra valt att tillverka sin egen 1911 pistol även i sex tum! I Schmeissers fall finns pistolen både i 5 och 6 tum och i både 9x19 och .45 ACP. Den jag har testat är 6 tum, 9x19 och kört lite A och B test mot en BUL Target 6. Stort tack till Sportec som bistod med såväl vapen som lokal.Schmeisser 1911 Hugo 6 tum med sin mattsvarta färg och kolvplattor av kolfiber för tankarna till någon form av mörk-sci-fi actionrulle. Lite equilibrium vibbar kanske. Jag tycker designen är otroligt vacker och välgjord. För den som ogillar helsvart finns pistolen även i brons, men det är en färgsättning jag personligen har lite svårare för.


På ett sätt känns Hugon precis som jag skrivit om 1911or tidigare, same but different. Det är en 1911 och handhavande och kontroller känns igen från vilken 1911a som helst. Men djävulen sitter som vanligt i detaljerna och det finns ett antal saker som jag tycker utmärker sig.


Det första är utan tvekan kolvplattorna som är väldigt snygga att titta på. I handen känns de i något glatta och jag hade personligen gärna haft mer mönstrade sidor på plattorna. Med det sagt är greppet skönt och stippling fram och bak på kolven är fint skuret vilket sammantaget erbjuder ett mycket stabilt grepp.


Ingen magasinbrunn men stipplingen går hela vägen ned. Väl bearbetat och mycket snygga detaljer. Till och med skruvarna är valda med lite extra kärlek och väcker en lite tysk-maskin-känsla. Kolvplattorna är riktigt snygga men gör sig inte riktigt på bild då ljuset faller genom dem på ett iögonfallande sätt i verkligheten.


En hög känsla av kvalitet är genomgående. Bearbetningen är vass där den ska vara, slidecuts är skarpa, tydliga och väldigt lätta att använda. Ytor som ska vara lena mjuka och följsamma är det och jag känner inte att något skaver när jag skjuter pistolen.På pistolen sitter det ett LPA sikte på med vita prickar. Personligen föredrar jag helt svarta riktmedel så det är ett minus i min bok. Däremot upplever jag siktbladet som brett och stort vilket å andra sidan är ett stort plus. Prickarna går ju att fylla i med en märkpenna om det skulle störa allt för mycket, men det blir ganska fult det också.


Säkringen är dubbelsidig från fabrik men något mer generös på vänster sida vilket gör att det enkelt att använda den som en form av tumhylla för den högerhänte. Hammaren beskriv som skeletonized men jag tycker att den i förhållande till andra är ganska standard. Beavertail känns rejält tilltagen och det är lätt att komma in rätt på pistolen och ingen risk att den nyper handen.Med pistolen följer magasin från Mec Gar vilket känns riktigt bra. Magasinen är trevliga att ladda och har ett spår längst fram för att lägga patronen i ett bra läge i magasinet. Undersidan har enkla små fördjupningar vilket gör att det är enkelt att markera upp olika magasin tydligt.Att racka manteln sätter ett rejält leende på läpparna, det är mjukt, lent och följsamt. Det är en rejäl pjäs stål som känns välgjord och solid. När jag lyssnade på min inspelning från testet hör jag mig själv utbrista "hohohoho, känns skitbra!" när jag gör mantelrörelse. Toleranserna känns tighta och kvalitetskänslan känns för mig mycket god för prisklassen.


Värt att säga är att rekylstången är lång på 6 tums-pistolerna. Det kräver lite annorlunda metod för att ta isär, men är på det stora hela ingen större svårighet.Avtrckaren är lätt rundad, vilket är svårt att fånga på bild. Jag upplever det skönare än den platta som sitter på min BUL pistolen men är lite osäker på hur stor skillnad det gör rent prestationsmässigt. Oavsett vilket är avtrycket precis så som det ska vara på en 1911. Single action och distinkt med en reset som känns kort och tydlig.För en Schmeisser Hugo får du i skrivande stund vara beredd att lägga ca 23 000, vilket jag helt klart tycker att den är värd. Det är också värt att tänka på att tillgången till eftermarknadsdelar till en 1911 är enormt stor för den som önskar byta ut något. Det här är en pistol jag inte har något emot att rekommendera. Värt att lyfta är att det inte handlat om något långtidstest med 1000tals kulor, så jag har ingen möjlighet att kommentera livslängd eller slitage. Hade jag varit på jakt efter en sextumspistol idag så hade den här helt klart varit ett ganska självklart val.


Hoppas att artikeln ger tips eller inspiration till säsongens skytte. Jag vill rikta ett stort tack till alla er som bidrar med en slant som hjälper till att hålla sidan uppe. Du kan också stödja bloggen antingen via en donation på paypal eller ett stöd på Patreon, klicka här för att hjälpa till! Stort tack och hoppas vi ses därute!


MVH


Stefan


1 010 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Guest
Apr 28, 2023

Hej, mycket bra recesion. Har du möjlighet att testa och jämföra Pardini GT9 6" och CZ Tactical 2 Orange med bull barrel. Det ligger ungefär samma prisklass men det är svårt att bestämma sig. :)

Like
bottom of page