top of page

Feinwerkbau P 8X - kort

Uppdaterat: 20 sep. 2021Efter att ha tagit en titt på klassikern Feinwerkbau 100 för ett tag sedan är det nu dags att titta på Feinwerkbaus flaggskeppsmodell P 8X. Specifikt kommer vi att ägna oss åt P 8X kort. Pistolerna är identiska bortsett från längden. Stort tack till Sportec som låtit mig testa pistolen och svarat på frågor. Tack även Volker Müller på Feinwerkbau och Thomas Rink som svarat på mina frågor.


Historik


Feinwerkbau har en ganska gedigen lista över luftpistoler med gott rennomé. Deras konstruktion av modell 65 var revolutionerande där rekylen från fjädern kompenserades genom att man använde en släde som fångade upp hela övre delen av vapnet. Konstruktionen användes även till modell 80 och 90, den senare med elektroniskt avtryck.


Därefter följde de mycket framgångsrika SSP pistolerna FWB 100-103, vilka vi har berört tidigare. Man hade lämnat den fjäderspända tekniken och börjat använda sig av förkomprimerad luft och lånat in den teknik man tidigare använt på sina luftgevär, något som helt klart gått igen till P8x, som lånat kraftigt från gevärssidan. På 100-103 modellerna kom pipan längre ned men vapnen var tunga och ganska arbetssamma att spänna.


Glansdagarna för Feinwerkbaus SSP pistoler passerade, liksom deras efterföljande CO2 pistoler. CO2 eran bidrog även denna med ett ganska stort antal modeller; Modell 2, C-10, C-20 och C-25.


Ersättaren till CO2 är PCP och även här har Feinwerkbau varit mycket aktiva med ett helt batteri med modeller. P34, P40, P44, budgetmodellen P11 och nu flaggskeppet P 8X som är det vi tittar närmare på i detta test. Några udda fiskar i det tidigare sortimentet är P58 och C55P, båda semiautomatiska femskotts PCP pistoler.


Design och uteckling har gått framåt på trettio år. På bilden ovan ser vi en modell 102 och en ny P 8X. Även om precisionen i båda vapnen är god så är avtrycket, vikten och kapaciteten enorma steg framåt. PCP har troligen kommit för att stanna (och det var ju just den tekniken som startade allt). Att kunna använda sig av en tub av förkomprimerad luft som ger över hundra skott är svårt att slå. Vapnen är lätta och mer eller mindre helt rekylfria och dessutom är skottens hastighet konsekventa.


Design

Jag vill försöka få en bild av vilka designval som företaget gjorde när man konstruerade pistolen. Det var därför naturligt att kontakta Volker Müller på Feinwerkbau som återkopplade till mig såhär:


Namnet P 8X markerar ett skifte från tidigare modeller, men visuellt är de ganska lika. Kan du beskriva skillnaderna?


With the model P8X, the X-line of the air rifle model 800X was followed up in terms of design. Overall, the pistol was designed slimmer than the previous model. The trigger was completely redesigned, the pressure reducer, the absorber technology and the sight settings were improved. All trigger adjustments can be made without disassembling the grip. In addition, the grip has a memory function. This ensures via adjustment elements that the grip is exactly in the previously set position again after disassembly when mounted on the pistol.


När ni designer en pistol i denna prisklass, hur mycket tittar ni på konkurrenterna?


Of course, the competitors have each other in mind. Basically, we focus on our own development and technology experience from 60 years of gun making, which is constantly evolving.


Jag testar P 8X kort, hur kommer det sig att ni har valt att göra en kortare version?


The short version (50mm shorter) was already available on the previous models. The shorter version is about 80g lighter than the standard model and is mainly used in the ladies and youth sector.


Transportsäkringen, vad är syftet med denna?

The transport protection was provided in such a way. If permanent vibrations occur during transport, this can lead to twisting of the absorber mass in the gun housing in extreme cases, which causes problems when cocking the gun. The transport lock ensures that the mass is held in position.


Visuellt snygg eller överdesignad? Det är nog i betraktarens ögon. Själv upplever jag försöken att arbeta in en luftpistolkula i loggan mer som en kul grej än snygg. Den karaktäristiska varbybeln är tillverkad av en räjl och tålig plast för att hålla vikten låg.

Mina intryck


Första intrycket är snygg och strukturerad låda. I likhet med AW93 så levereras pistolen i en rejält tilltagen hard case. Pistolen känns lätt och skön i handen när jag lyfter den. Dags att detaljundersöka.


Ergonomi - kolv

Jag testade pistolen såväl med Feinwerkbaus egen kolv och Rink, båda storlek Large. På Feinwerkbaus egen kolv (vänster i bilderna) sticker min yttersta fingerled pekar ganska rakt ut i en rät vinkel vilket först kändes underligt. Rink-kolven (höger) är något mer avfasad vilket gör att det känns som att greppet känns mer stadigt. Svårt att visa på bild, men jag tror och hoppas att det framgår.


Att kunna ställa kolven i 3D är skönt och kan göras med hjälp av flertalet skruvar i kolven som justerar mot skruvfästet i vapnet. Det är inte lika snabbt som Walther LP500, samtidigt är det en något mer exakt lösning.


Vilken kolv är då bäst? Som vanligt är detta helt upp till dig och dina händer. Jag upplever dock att jag kan skjuta väl med båda kolvarna. Jag var initialt tveksam till standardkolven men fann efter att ha bytt mellan kolvarna att jag tycker att även denna fungerar bra, även om fingrarna når väl långt runt greppet. Den är skön att hålla i och ger stöd på helt rätt ställen.


Ergonomi - Balans

P8x som jag testat är såväl lättare och kortare än full size versionen. I och med detta är pistolen mycket lätt och jag upplever att balansen sitter helt rätt i vapnet. Värt att ta upp är att jag inte haft en fullsize att jämföra med, men jag upplever P 8X mycket väl balanserad.

Är du inte nöjd med det eller vill tynga ned vapnet finns det fyra medföljande vikter att fästa på vapnet. De fästs på sidan av pipan i ett spår och eftersom det är två för var sida kan du lägga mer vikt på ena eller andra sidan om du känner för det. Konstruktionen gör det möjligt för mycket finlir vad gäller vikt och balans.


Ladda

Att ladda vapnet är enkelt, speciellt eftersom man försett pistolen med en generös laddarm. Armen känns stadig och stabil såväl när du öppnar upp vapnet som när du för fram den och därmed för in kulan i loppet.


Det är enkelt att komma åt att placera en kula på laddbryggan då materialet är urfräst både väldigt nära och djupt vid sidorna.


Hur jag än tittar på konstruktionen kan jag inte se hur den skulle kunna anpassas för vänsterhänta, så det är det här utförandet som gäller. Hur stort bekymmer det är får en vänsterhänt uttala sig om, men jag tänker det kan vara värt att lyfta.

Rekyldämpning

Jag inleder med att poängtera att jag fortfarande i huvudsak är krutskytt, och min upplevelse av rekyl kan skilja sig från din. P8x har kompensator och stabilisator som standard vilket känns väldigt trevligt. I jämförelse med Walters LP500 så skulle jag säga att de är mer eller mindre likvärdiga i rekyl. Jag känner att något händer i vapnet när jag avfyrar men att kalla det rekyl är nästan generöst. Den slår min gamla FWB 102 på fingrarna och även den har låg rekyl.


Avtryckare


Det är precis såhär ett avtryck ska kännas, tydlig, krisp. Feinwerkbau har ett otroligt väldesignat mekaniskt tryck på detta vapen. Jag upplever att det är mycket enkelt att ta upp hela förtrycket och vila på en mycket distinkt tryckpunkt. Inget kryp vid avfyrning utan klart, krispt och lätt. Här kan du se ett klipp av hur extremt vältrimmat avtrycket är. Ser du fingret röra sig? Feinwerkbau visar verkligen var skåpet ska stå vad gälelr mekaniska avtryck.


Vapnet kommer som sig bör med en stor mängd möjligheter att justera avtrycket. Allt från vikt på förtrycket till att avtryckarskon är ställbar i 3D. Jag har inget att invända över huvud taget om avtrycket och dess konstruktion, det är toppklass. För att göra det ytterligare enklare för användaren är skruvarna dessutom namngivna på pistolen, vilket gör det väldigt enkelt att både hitta och ställa in rätt sak.


Känner du för att torravfyra med pistolen är det inga problem. Sätt vapnet i säkrat läge (bilder nedan) och då kommer inte avtrycket eller slagstiftet interagera med ventilen. Känslan i själva avtrycket är detsamma som när du avfyrar normalt, med den stora skillnaden att du knappt hör att du avfyrar det det. Ett ytterst litet men mycket tillfredsställande klick hörs.

Sikte

Siktet är rent och skarpt. Möjligheterna att justera siktet är många även när det kommer till siktet, så som man kan förvänta sig av ett vapen i denna prisklass. Det är enkelt att ställa in bakre siktet med hjälp av skruvarna på sidorna och det går att ställa in djup 1,8-3,5mm och bredd 2,2-7,5mm på siktskåra.


Kornet som följer med är 4.2 mm brett och är ställbart i djupled genom med hjälp av en liten skruv i toppen på kornet. Det går även bra att att byta ut korn efter önskemål till andra storlekar för att hitta det som passar just dig.


Luftcylindern

Manualen skriver att P8x ska klara 160 skott från 200 bar och P8x kort ska klara 100 st. Jag upplever att manualen håller vad den lovar. Du kan utan problem skjuta 100 skott från 200 bar innan du kommer ned i till streckade zonen.


Manualen avråder från påfyllning från pump. Volker Müller på Feinwerkbau skriver såhär angående pump.


When using hand pumps to fill the compressed air tanks, there is a risk that condensation may get inside the tank. This can lead to corrosion and damage. Filling via a compressor with a high-quality water separator or via scuba tanks is more advisable.


Jag har dock vid påfyllning av tuberna använt just en pump, vilket kanske avskräcker en del, men med rätt teknik inte är farligt ansträngande. Oavsett teknik så är det mycket luft som ska komprimeras in i en liten volym, vilket värmer upp tuben. Det är också viktigt att tänka på att hantera tuben varsamt, det handlar om 200 bar och bör behandlas med vederbörlig respekt. Påfyllningen är enkel med det medföljande adapter, se dock till att anslutningen är helt tät. Minsta glipa gör att luft smiter ut det svårt att fylla på tuben fullt.


Tuberna är gjorda av aluminium, vilket är ett lätt material. Den borstade ytan är väldigt snygg men kommer ha lätt att få smårepor. Manualen mycket tydligt om att det är förbjudet att fästa klistermärken med mera på tuben. De skulle ändå inte få plats då det är mycket tight mellan pipa och tub. Vill du behålla den snygga finishen rekommenderas en varsam hantering.


Hållbarheten för tuberna är 10 år. Ska du köpa begagnat så se till att du är medveten om hur gammal den medföljande tuben är.


Tillbehör

Väskan delas med AW93 och är rejäl och stor. Det är ju både en fördel och en nackdel. Ett stort plus är dock att allt har en tydlig plats i väskan. Med på bild är den transportsäkring vapnet levereras med, en röd liten plastbit som sitter i vapnet. Jag frågade Rune på Sportec om transportsäkringen och fick följande svar:


Transportsäkringen används när du skickar vapnet med post eller motsvarande. Det är för att hindra att absorbern av stötar hamnar i det bakre läget samtidigt som den vrider sig, för då kan det bli att mekanismen inte går att spänna upp. För vardagligt bruk används inte transportsäkringen.


Värt att notera är att transportsäkringen inte passar om du har Rink-kolven monterad då den kolven är skuren i överkant på ett annat vis. Thomas Rink svarade såhär om transportsäkringen:


I have a P8X myself. I have never heard of it. In Germany nobody use this part. I think it's only a transport safety for the shipment by post!


Vad gäller väskan upplever jag fodret, utskärningen och passformen som perfekt och lagom styvt. I ett välanpassat fack ligger en extra medföljande lufttub. En extra tub är mycket välkommet och kommer att komma väl till pass på långa träningssessioner. Löst kostar tuberna ca 2000 kr och att få med två från början tycker jag känns skönt, även om det är inräknat i priset. Att lådan dessutom är anpassat för det känns väldigt skönt. Storleken på väskan äter en hel del förvaringsutrymme i hemmet men å andra sidan får du med dig mycket i lådan. Volker Müller på Feinwerkbau svarar såhär på frågan varför lådan är så stor:


"The case size is a standard size which we obtain from a corresponding manufacturer. "


Så, ja. Det är helt enkelt den lådan de använder.

I transportväskan finns även en mindre verktygslåda med allsköns verktyg som kan tänkas behövas. Insexnycklar, skruvmejsel, adapter för luft, vikter, propp till cylinder och en extra disk att fästa under siktbladet vid extrema siktesinställingar (se manualen för detta). Skönt att ha en extra låda till detta så det inte far runt i övriga utrymmen. Tänker då främst på insexnycklar som har lätt att glida in i springor i en klädd låda. Asken löser detta problem föredömligt och är faktiskt ganska rymlig.


Självklart återfinner vi även manual, träffbildsdokumentation med mera. Inredningen i övrigt är rejäl och funktionell.


Den medföljande manualen är helt okej. Grundläggande inställningar beskrivs lättförståeligt, skötsel och vård gås igenom i en tydlig punktlista. När det kommer in på mer detaljerade inställningar blir det mycket förklarande text och hänvisning till bilder med många siffror. Det är inte är helt enkelt att navigera. Det finns även några exempel på där översättningen inte riktigt nått hela vägen, men tyska och engelska står bredvid varandra vilket gör det enkelt att jämföra då frågetecken uppstår.

Kort eller standard?

Efter att ha skjutit hundratals skott med P 8X kort så kan jag säga att jag inte är helt säker på vad jag skulle vinna med en i standardutförande. Balansen känns väldigt skön och vapnet är lagom lätt. Pistolen väger in på 900 gram och med standardversionen ligger all extra vikt (ca 50 gram enligt manualen, 80 gram enligt Volker Müller) längst fram, vilket såklart påverkar balansen. Du förlorar en viss piplängd (178mm mot 218mm) och visirlinje (290mm – 355mm mot 330mm – 400mm). Skottkapaciteten är också ca 60 skott lägre, 100 mot 160 skott. Men med tanke på att du har två cylindrar bör kapaciteten på totalt 200 skott räcka dig långt på en träning eller tävling.


Jag rekommenderar dig att testa båda, oavsett vilken modell du tänkt dig att köpa. Fråga dig själv vilken vinst de där extra skotten har för just dig i förhållande till vikt och balans.

Pris och underhåll

I skrivande stund kostar en P 8X 19 600kr utan kolv hos Sportec, detta oavsett om du ska ha en kort eller lång modell. Du får alltså bokstavligen talat mer pistol för samma pengar om du väljer den längre modellen. Du får också högre kapacitet, men som jag skrev tidigare, du bör fundera på funktion och ergonomi och hitta en som passar dig, före priset. Standardkolv tillkommer till en kostnad av 1 350kr vid ett nytt vapen och ska du ha en Rinkkolv får du betala 2 200kr.


Underhållet av pistolen är enkelt. Som med andra luftvapen är det lämpligt att byta packningar vilket inte kostar mycket och kan göras själv. Rengöring är såklart också viktigt, men akta dig för att använda olja på fel ställe. Hänvisar här till manualen som går igenom det ganska detaljerat.


Omdöme


P 8X var en mycket trevlig bekantskap och är utan tvekan ett vapen i hög kvalité gjort för tävling. På något vis känns det som att jag hittat rätt med en gång när jag skjuter och den passar min skyttestil utmärkt. Avtrycket är i mästarklass och har en fantastiskt fin känsla. Det känns genom hela vapnet som om Feinwerkbau har satsat på att vapnet ska användas mycket och dessutom vara lätt att använda. De invändningar jag har handlar i huvudsak om saker att transportväskan är stor och manualen är ok men inte bäst i klassen. Saker som i sammanhanget känns som relativt överkomliga invändningar. Jag har tidigare testat LP500 och jag upplever utan tvekan att båda pistolerna är otroligt vassa, och att de båda helt klart har sin egen karaktär, såväl i design som i hantering./

För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


Stefan

1 553 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page