top of page
Pistolskytten liten.png

Feinwerkbau 100/102

Uppdaterat: 21 sep. 2021

Förra gången gjorde vi ett test av ett av de absolut senaste vapnen som står att finna på luftpistolmarknaden. Idag blickar vi bakåt i historien till SSP pistolernas era för att se varför de blev så framgångsrika, och varför de försvann.

Feinwerkbau 100 i förgrunden, 102 i bakgrunden.

Feinwerkbau 100 är en så kallad SSP pistol, Single Stroke Piston. Tidigare luftpistolers konstruktion bygger att skytten komprimerar en fjäder som sitter i en cylinder. När vapnet avfyras expanderar fjädern hastigt, ett högt lufttryck uppstår i cylindern vilket i sin tur skickar iväg projektilen. En av de uppenbara baksidorna med tekniken var att vapen med denna konstruktion har rekyl såväl bakåt som framåt medan projektilen fortfarande rör sig i loppet. Detta har helt klart en påverkan på vapnets träffsäkerhet och många sinnrika konstruktioner uppfanns för att få bort rekylen. Även om goda resultat uppnåddes var lösningarna i regel stora och otympliga. SSP å andra sidan bygger på att man med hjälp av en hävarm komprimerar luft snarare än en fjäder. I en cylinder under pipan lagras den komprimerade luften som sedan släpps fri när vapnet avfyras. Tekniken dök för första gången upp i en luftpistol i Walthers LP1 i mitten på 70-talet. LP1 var tung att spänna upp och hade svårt att leverera högre kulhastigheter. Under tidigt 80-tal lanserade Pardini en SSP pistol. Den löste frågan med att minska kraften som behövdes för att ladda vapnet genom att placera en längre spännarm under pipan. De hade dock i likhet med Walther problem med att få upp kulhastigheterna.

Baserat på lärdomarna som gått att dra från konkurrenternas modeller lanserade Feinwerkbau sin Modell 100 år 1988. Vapnet kunde stoltsera med hög utgångshastighet och relativt lätt att komprimera luften i cylindern med hjälp av en mycket lång cylinder och hävarm och för den tiden en god och låg vikt. Feinwerkbau själva har varit en god hjälp och jag har fått god hjälp av Volker Müller på FWB som hjälpte mig med artikeln om AW93. Trots att vapnet är över 30 år gammalt kunde han hjälpa mig med lite reflektioner kring vapnets utveckling.


What can you tell me about the idea behind the Model 100 pistol?


Volker: "The 100 is the first SSP air pistol from Feinwerkbau. The handicap of spring-operated weapons was that during shooting a lot of mechanics were in motion including the sighting line. The pistols were relatively recoilless with the recoil mechanism of the system at that time.


There were also limits in trigger technology. We wanted to give the sport shooters another improved technology in their hands. The solution was pre-compressed air, a technique that was already available at that time, but not in the highest match quality. In 1984, the first pre-compressed air rifle, the Model 600, was introduced to the market. In 1988 the Model 100 air pistol followed. The air pistol Model 100 was the logical continuation of the compression technology also for our short firearms."


Why was the transition made from spring operated pistols to single stroke pneumatic such as the 100-103?


Volker: "Higher uniformity in shooting action, precision, shot development time and trigger technology could be significantly improved for the pre-compressed weapons."


The model 100-103 are considered by many to be the best air pistol of its time, some even claim it is competitive still today. What set it apart from its competition back then?


Volker: "The model 100-103 was an absolute top weapon for its time, as were other competitive models. In terms of handling, balance, shooting characteristics and trigger characteristics, our weapons were always a little ahead of the competition. Some of the models are still shot today, but only up to a certain competition level. On a national and international level, manual compression technology no longer plays a role."


What are the differences between the models 100-103?


Modell 100 till vänster, 102 till höger.


Volker: "The main difference between the different models 100-103 was the loading levers. Model 102 with double levers to halve the effort required for pressurizing the cylinder. On model 103 the cocking lever was removable to reduce the weight of the gun if necessary. In addition, the Model 103 was equipped with a more precise new rear sight, a new improved trigger and a three-dimensionally adjustable shaped grip."


You are now designing PCP pistols. What do you consider the advantages of the PCP pistol is?


Volker: "The biggest advantage is certainly the elimination of the relatively strenuous cocking work (the shooter can concentrate better on his or her actions). Another advantage is the absolutely constant pressure conditions from shot to shot, which are guaranteed by the built-in pressure reducer. Balancing holes in the barrel, absorber technology and a separator that prevents air turbulence when the bullet exits the barrel result in absolutely smooth shot release."


För att sammanfatta så var vinsterna med SSP tekniken överlägsen fjädervapen sett till rekyl. Samtidigt så har den höga vikten och möjligheten att göra ett vapen där skytten inte behöver anstränga sig fysiskt för varje skott gjort att man lämnat SSP tekniken. Skillnaden mellan modell 100 och 102 handlar i huvudsak om hur enkelt det är att ladda cylindern med luft.


Ergonomi - kolv


Kolven består av tre delar, varav den övre sitter fast monterad i vapnet. Kolven på modell 100 på bild är denna del ej i trä, medan på 102an intill så är den av trä liksom resten av kolven.


Det finns lite olika typer av kolv för dessa vapen och det kan vara värt att hålla ett öga öppet för att se vilken följer med om du ska köpa en. Den ena är en anatomisk men icke inställbar kolv och är vad den är, rakt upp och ned. Vidare finns det olika typer av kolvar med med ställbart handlovstöd. Den ena modellen har vad som kan betrakta som ett långt handlovsstöd och den andra varianten är kortare. På bilden intill kan du se skillnaden i längd och det stöd du kan förvänta dig av kolven.


Det går också på många ställbara kolvar att också ställa kolvvinkeln, vilket kan vara trevligt för att hitta balansen i vapnet. Syns också på bilden med de två pistolerna. Modell 103 har enligt Volker Müller kolv ställbar i 3D, dock har jag varken bild på eller testat en sådan, så där kan jag inte uttala mig om hur det känns eller fungerar. Trots att vapnet inte tillverkats på över 20 år går det fortfarande att beställa nya kolvar till den. Rink Formgriffe kan tillverka en ny kolv till dig i det utförande du önskar.


Ladda

Två armar gör laddningen lättare.

En av de stora skillnaderna mellan modell 100 och 102 är att den senare har fått en extra arm att ladda med. Detta gör att du delar upp arbetet med att komprimera luften i två steg, vilket ger en mindre ansträngande upplevelse. Armarna är försedda med gummikuddar som skyddar mot skav mellan armen och cylindern. Värt att tänka på att i sista biten av laddrörelsen kommer armen att snäppa in på plats, vilket skapar en viss risk för att klämma sig på mer eller mindre oväntade ställen. Håll koll på fingrarna.

Ganska gott om plats att lägga en kulorna på plats.

När du ska ladda för du fram laddarmen likadant på båda modellerna, hela vägen till ändläget så att laddluckan öppnas. På 102an så spänner du sedan ett handtag i taget, vilket kan kännas lite klumpigt, men är också betydligt lättare. Till modell 103 valde man att göra en längre arm för att göra det möjligt att få bättre hävstångseffekt. Den är dessutom löstagbar för att du ska kunna minska vikten när du lyfter vapnet.


Ergonomi - Balans

Cylindern som lagrar den komprimerade luften och laddarmarna.

Det går inte att sticka under stol med att vapnet känns ganska tungt om du lyfter det mycket och länge. 102an väger in på 1200 gram vilket är mycket om du jämför med Feinwerkbaus senaste modell, P8x som väger in på 950 gram. Samtidigt vill jag påstå att balansen i vapnet är god. Feinwerkbau fick nog tänka både en och två gånger för att hitta lösningar på att få ned vikten. En ansenlig del av vikten kommer från cylindern i vilken luften komprimeras. Även laddarmarna har, trots sin relativt lättviktiga konstruktion också en hel del vikt. Det är en balansakt mellan att göra armarna starka nog att kunna spänna upp vapnet, samtidigt som de är lätta nog att inte tynga ned vapnet i onödan. Vidare måste de också vara bekväma att använda. Därav kan vi se utvecklingen av just laddningsfunktionen mellan modell 100, 102 och 103.


Rekyldämpning

Modell 100 till vänster, 102 till höger.

Som krutskytt är det svårt att prata om rekyl i luftvapen. Det är en fullt kännbar vibration vid avfyrning, men inte så att armen rycker till. Men för att få en liten känsla av skala så kan jag formulera det såhär. I förhållande till sina fjäderspända föregångare är SSP tekniken ett rejält steg fram och har mycket låg vibration och rekyl. Går du därefter steget längre och jämför med en modern PCP pistol kommer du kunna uppleva ungefär samma grad av förbättring av vibration och rekyl. En sak värd att lyfta är att det modell 100 exemplar jag lånat inte har kompensator, vilket 102an har. Pipan sitter lite infälld bakom och plastlocket har därmed en lite annan utformning.


Avtryck

Gott om inställningsmöjligheter.

Avtrycket är fint och tydligt på vapnen, kanske inget annat att förvänta på en luftpistol av hög klass och avtryckartekniken hade redan förfinats över långt tid. Det går att flytta avtryckaren framåt och bakåt, och även vända fästet för att exempelvis kunna sätta avtryckaren väldigt nära kolven. Det går att rotera såväl avtryckarens fäste som avtryckarskon, vilket gör att du kan ställa avtryckaren i önskad vinkel.


Det går dessutom för den som vill känna sig lite galen att ställa upp avtrycksvikten till nära ett kilo. Själv är jag väl lite galen då jag för egen del har valt att ställa upp trycket så högt det går. Detta för att bibehålla känslan av .22 skytte, och jag har inte någon direkt plan på att tävla i luftpistol. Det fina krispiga avtrycket försvinner dock när du skruvar upp trycket hela vägen och avtrycket och det blir mindre distinkt. Kombinationen av vikten på vapnet, vikten på avtrycket och den lite mindre krispiga känslan gör att avtrycksvikten känns högre än vad den faktiskt är. Jag upplever den nästan tyngre än min .22a som är ställd över 1000g. Med andra ord är känslan i avfyrningarna inte direkt översättningsbar till .22 skyttet.


Sikte

Siktet är justerbart med tydliga rattar och klick. Siktskåran är ställbar i höjdled. Visirlinjen är 360 mm lång och siktet ligger lågt i förhållande till pipans placering. Moderna pistoler är dock ännu lägre. Pipan i sig ligger också relativt lågt i förhållande till handen. Såväl siktblad som korn består av skarpa men tunna bleck som skulle kunna missformas vid omild behandling.


Manual


Manulen är nog att betrakta som ett barn av sin tid och jämfört med dagens manualer lämnar den en del att önska. Du får grundläggande information vad gäller inställningar mm och det räcker för att komma igång. Vill du montera isär och serva vapnet själv så får du istället vända dig till youtube.


Pris och underhåll


Modell 102 isärplockad i sina stora beståndsdelar. Här kan vi också se pipan som annars ligger skyddad under en bockad metallskena.

Pistolen tillverkades från slutet av 80-talet och in till slutet av 90-talet. Därmed kan du endast hitta begagnade vapen, men de går fortfarande att hitta i superbt skick. Samtidigt betyder det ändå att de nyaste exemplaren är över tjugo år gamla. Värt att ha i bakhuvudet när det kommer till underhåll och service av pistolerna. Prisbilden ligger mellan 3000-6000 kr beroende på modell och skick. Modell 102 är i regel en tusenlapp eller två dyrare än en 100. Modell 103 är mer sällsynt och där får du räkna med att lägga till lite ytterligare. Modell 100/102 dyker upp några gånger om året på olika sidor så som tradera och blocket. Jag valde att köpa från Tyskland på https://www.auctronia.de/, ett annat alternativ skulle kunna vara egun.de. Var noga med att kolla möjligheterna för frakt av vapnet då detta är en stor begränsande faktor.


Det kan också vara idé att be om mycket bilder, framförallt på hur inpassningen av cylindern då den kan vara ganska kostsam att byta. Ett byte av cylinder och service går på strax över 2000 kr.

Slitage är att förvänta på laddarmen.

Färgen på cylinder och laddarmarna är på modellerna 100 och 102 en form av krympfärg som är relativt känslig för slitage. Det kan vara svårt att hitta ett exemplar som är helt fritt från slitage, men det är att förvänta, framförallt på armen. Med andra ord ska du inte känna dig avskräckt för lite skav på dessa delar. Till modell 103 valde man en annan typ av färg och därmed finns inte det problemet på samma sätt på den modellen.


Blå packning med tillhörande mässingsbricka.

Vad gäller reguljärt underhåll så handlar det om en pack-sats vilken kostar 185 kr på sportec. Det följer med lite fler packningsdelar, men du kan fokusera på den lilla mässingsringen och den blå packningen. Att montera bort cylindern för att byta packningarna är ett ganska enkelt jobb som du kan göra själv sålänge du tar det lugnt och metodiskt. Tänk på att använda rätt verktyg för att undvika skador på ytskiktet på lådan då det är lite knepig vinkel på skruvarna. Skruva med fördel bort kolven.


Dra ur pipan med lämpligt verktyg, eller skjut bomullskuddar. Undvik olja.


Ska jag lägga pengarna på nytt eller gammalt?


En ny LP 500 överst i bild, FWB 102 nederst.

Rent precisionsmässigt ger du inte upp speciellt mycket till en PCP skytt. Vapnet är välkonstruerat och har under en tid under nittiotalet varit det bästa som stod att finna. Med det sagt, du kommer börja känna det i armarna när du kommer en bit in i serierna. Både armen du spänner vapnet med och armen du håller pistolen med. Det är kanske dock att betrakta som en vanesak, men det går inte att sticka under stol med att pistolen är på den tyngre sidan. Det är möjligt att vikten bidrar till att du viftar runt vapnet mindre vid avfyrningar och att behovet av rekyldämpning är lägre. Samtidigt går det här enkelt att se att vapen vidareutvecklas och förfinas över tid, och eliten inte använder SSP pistoler längre.


Omdöme


I mina ögon en vacker och rejäl pjäs.

Ska du tävla på hög nivå har jag svårt att rekommendera en SSP pistol. Har du dock tänkt att stå och träna hemma och inte har tillgång till en dykarflaska eller pump, kanske inte vill lägga pengarna för en PCP pistol? Ja i så fall är en Modell 100 /102 kanske något för dig. Jag rekommenderar gärna 102 med den extra laddarmen, men det är absolut ingen deal breaker. Det är ett enkelt och relativt billigt insteg till luftvapen med hög precision. Rejält byggda, lättskötta och stabila. Lång visirlinje och en känsla av kvalité rakt igenom. Åren känns, inte så mycket att det är gammalt, utan mer som att det känns som att komma tillbaka till något tryggt och stabilt.


/


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson, Tobias Linder och flera andra och stöd mig via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan








1 531 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 opmerking


Gast
10 aug. 2023

Intressant och välskrivet. Glöm dock inte bort de fjäderdrivna varianterna FWB 65, 85, 90. Även dessa har håi i hål precision och en genialisk "rekylfri" fjädermekanism som är mer eller mindre outslitlig. Vikten ungefär som en ssp men lägre pris även om de börjat gå upp nu på grund av en berättigad "kultstämpel." Sådana luftpistoler skulle kosta en förmögenhet att tillverka i våra dagar.

Like
bottom of page