top of page

Walther PDPPerformance Duty Pistol är ett namn som kanske inte direkt drar associationen till sportskytte, även om just performance vill hinta om just det. Walther PDP är ännu ett bidrag i en mättad och hårt konkurrensutsatt striker-fire marknad. Pistolen är prissatt i linje med giganten på området, Glock17.


Beskrivningen på pistolen går inte av för hackor. Saxar följande från Walthers egna reklammaterial:


"...it is your duty to stay ready for any situation that may come. Now, you can do so confidently with the groundbreaking advancements afforded by the Walther PDP. With revolutionary ergonomics, SuperTerrain Slide Serrations, and a brand-new Performance Duty Trigger, this is the next evolution in world-class ingenuity for pistols."


Revolutionerande, nästa steg i utvecklingen, banbrytande. Det här är ord som jag skulle vilja förknippa med en pistol som Laugo Alien men tillskrivs här en mer modest striker fire pistol i mellanprisklassen. Men ska ett företag lansera ett vapen in på en redan mättad marknad måste troligen superlativen fram. Jag har testat två olika längder av pistolen, samt att den längre av dem hade två olika pipor för den som inte får ihop bilderna.


Konstruktionen


Det finns ett antal varianter av PDPn. 4, 4,5 och 5 tums pipa, det går också att få en gängad pipa för den som tycker det är kul att dämpa pistolen. Vidare går det att kombinera dessa varianter med fullstort eller kompakt pistolgrepp. Dessutom går det att byta bakplattorna på pistolgreppet för den som önskar en annan profil. Valmöjligheterna för att få en pistol som passar skyttens önskemål är med andra ord relativt stora. Piplängd kan såklart påverka hur pistolen fungerar med olika ammunition och därmed precision till viss del. Men det handlar snarare om vilken piplängd skytten själv föredrar och hur den fungerar ihop med utrustningen.


På samtliga modeller återfinns en behagligt stor mantel med rejält frästa spår för riktigt bra brep, SuperTerrain som Walter själva kallar det. Det för det enkelt att arbeta med manteln även med svettiga händer eller ett halvdåligt grepp. Plus i kanten där.Pistolen kommer också redo för rödpunkt vilket numera bör betraktas som standard på de flesta tjänstevapen. Utfräsningen för rödpunkten ska vara så pass djup att de vanliga riktmedlen ska gå att använda vid behov. Själv har jag dock endast använt pistolen utan rödpunkt. Dessutom beror det mycket på den profil som det aktuella siktet har. Riktmedlen som följer med från fabrik är utrustade med vita prickar för att snabbt kunna komma in i målet och få till en god siktbild. Det bakre siktet är faktiskt ställbart i höjd och sida vilket är imponerande. Det är dessutom skyddat av rejäla upphöjningar på sidorna för att minimera risken att stötar förstör siktet.


Nätskärning finns på framsida av såväl kolv som varbygel. Värt att notera är också att varbygeln har en liten utskärning eller anpassning längst mot kolven som gör att skytten kan komma upp högre med handen. Det är tacksamt.

Pistolgreppet anser jag är välformat, greppvänligt och intuitivt. Det är lätt ergonomiskt utformat, fyller ut där det ska och ligger riktigt skönt i handen. Texturen ger bra och distinkt greppighet utan att bli aggressivt och skavande. Den lilla extra böjen längst ned på kolven ger lite extra möjliget att komma ned och plocka upp rekylen.

Kontrollerna är naturligt placerade och överlag lätta att nå och manövrera. Jag uppskattar magasinreleasen då den är lätt att nå och jag inte behöver byta grepp för att ta ur magasinet. Det är också en knapp av metall vilket ger lite extra skön känsla under fingret. Lite extra stabilitet när mycket av pistolen trots allt är av plast. Mantelspärren är lång vilket kan både vara gott och ont. Lätt att använda för den som använder mantelspärrar, men också lätt att komma åt och hindra vapnet från att använda sista-skott-spärren.

Att plocka isär är enkelt. Extra tacksamt att rekylfjädern är fastmonterad i rekylstången.


Avtryckaren


Även om den beskrivs som omarbetad och av många beskrivs som bra tycker jag att avtryckaren fortfarande lämnar en hel del att önska. Det känns lite svampigt och har en del kryp vid tryckpunkten. Reseten är dock kort vilket helt klart är en angenäm känsla. Kanske går det att försvara det delvis med att det är en striker-fire avtryckare av tjänstemodell.Skyttar som vill skjuta tighta träffbilder på 25 meter kommer känna att avtryckaren kan bli en begränsning. Med det sagt så sköt vi under testtillfället på mål i sko-storlek på 50 meter. Det var inga större problem för en skytt med god avtryckarteknik och kännedom om vapnet att träffa. Så mycket handlar om vana och erfarenhet och att kunna sin plattform.


För den som ändå vill ha en bra avtryckare och vill ha en PDP är det bra att veta att det går att montera dit Walthers Dynamic performance trigger i PDPn. Det öppnar upp för en mycket angenämare upplevelse då den avtryckaren är riktigt bra. En sådan avtryckare kostar strax under 4000 kr men är något jag helt klart skulle rekommendera då det definitivt kommer lyfta pistolen till en helt annan nivå.

Är det en Glock?


Den oundvikliga jämförelsen med Glock måste väl in och här är det lätt att börja prata preferenser. Jag föredrar helt klart PDP framför Glock för att den passar min hand och sätt att skjuta medan Glocken inte gör det. Men lägger man upplevelse åt sidan kvarstår faktumet att Glocken har fler tillbehör och eftermarknadsdelar än någon annan pistol på planeten. Hölster, magasin, avtryckargrupper, riggar, allt finns färdigt och klart och från flera olika tillverkare i olika prisklasser. Med det sagt har Walther bestämt sig för att själva erbjuda uppgraderingsdelar och riktmedlen går att byta mot Glock-diton för den som vill. Eftermarknadsronden vinner dock Glock, än så länge.


Känslan


Det är helt klart i det rappare skyttet pistolen kommer till sin rätt. Det som gör den lite intressant är att trots sin låga vikt ändå återgår till riktpunkten med relativ lätthet. Med andra ord är detta en ganska snabb pistol, eller en pistol som det är relativt enkelt att skjuta snabbt med. Som går att se på bilden ovan sitter pipan relativt högt i jämförelse med exempelvis en Glock vilket gör rekylimpulsen annorlunda. Den tyngre manteln och greppets konstruktion gör dock att skytten hamnar rätt fort efter avlossat skott.


Pris


Det är lite svårt att säga om Walther PDP är billig eller dyr. Den kostar helt jämförbart med en Glock men styrkorna sitter på lite olika ställen. Ergonomin är annorlunda men sett till faktiska specs är de ganska lika. Personligen tycker jag att du får en skönare upplevelse och bättre ergonomi för pengarna med en PDP.


Sammantagen bedömning


+ Naturligt grepp

+ Lätt att uppgradera med bättre avtryckare


- Jag gillar inte avtryckaren

- Sticker ut relativt lite i konkurrensen


Sammanfattningsvis är Walther PDP en bra pistol som tyvärr försvinner i ett hav av liknande produkter. Jag tror att PDPns största tillgång också är lite av dess akilleshäl. Det är en nämligen en bra pistol i grund och botten som har ett antal positiva aspekter som konkurrenterna inte har. Samtidigt har jag testat den vid två separata tillfällen och efter båda tillfällena har pistolen lämnat mig med få bestående minnen. Den har varit så naturlig att den känns som "en pistol", vilket tyvärr gör att den försvinner in i en grå massa av polymer striker fire pistoler trots sina unika egenskaper. Wow känslan och wow faktorn finns helt enkelt inte där. Med det sagt vill jag påstå att om det är en striker fire du vill ha så är Walther PDP är ett tryggt kort att köra på.


Tack för att du läst! Sidan finns här tack vare stöd från läsare som du. För att kunna hålla sidan uppe och göra fler tester behövs stödjare i olika former. Kolla under fliken stöd, där kan du hjälpa till!


Lyfter också fram att Panglivet har en kanal på discord. Där kan du skriva direkt till mig och Sebbe, ge ämnesförslag, tips och snacka med andra skyttar. Möjlighet till att hänga runt för en röstchatt finns också! Ha en fin helg på er alla och hoppas att ni lyckas få till något skytte nu när höstrusket kommit och tagit över landet! Stefan
422 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


Guest
Oct 28, 2023

Jag var precis och klämde på en PDP hos Karl Olsson. Den jag fastnade för var PDP Pro 5,1”, den är lite dyrare men å andra sidan får jag Dynamicperformancetrigger, 3st 18-skottsmagasin samt en gängad pipa, det kändes som ett givet val för mig.

Like
Guest
Oct 30, 2023
Replying to

Hej

har en pdp pro sedan juni i år, funkar kanonfint inga problem att skjuta guldserier, 115grains ammo funkar bäst

Like
bottom of page