top of page

4 X Striker fire

Uppdaterat: 20 sep. 2021


Segmentet striker fire pistoler är stort och växer hela tiden. En av de tidiga och mest välkända är Glock 17 som också används av försvarsmakten under namnet pistol 88. Men det finns mängder av andra spännade alternativ på den svenska marknaden. Jag begav mig till Torup tillsammans med en klubbkamrat, låt oss kalla honom Johansson, för att testa lite olika modeller. Uppdukat framför oss har vi fyra stycken striker fire pistoler.


Sig P320, Glock 17, Stoeger STR 9F och Grand Power Q100 .



Ett stort tack till Tord Andersson på Azonprodukter som hjälpte oss med bana och ordnade så att vi kunde testa de olika vapnen, även ett lika stort tack till alla de som ställt upp och lånat ut vapen för detta test. Bortsett från Stoeger STR9F var alla vapen vi testade ägda av någon skytt och många har gjort olika typer av modifieringar för att anpassa vapnen till sig själva.

Glock 17 en klassiker med ökänt avtryck. Men i rätt händer går det att skjuta guld i fält med den.

Som referensvapen hade vi en Glock 17 gen 3. Som referens ska nämnas att Glock nu är uppe i generation 5. En hel del har hänt mellan 3 och 5, men det går också att säga mycket också är sig likt. Skillnader påtalas löpande.


Att vi var två som testade bidrar till lite olika perspektiv och åsikter och något som vi vill lyfta fram. Värt att notera är att ingen av oss har jättestora händer vilket påverkar hur väl vi når olika saker.


I princip inget fokus låg på själva precisionen i vapnen, vi kan säga att vi förutsätter att de är för ändamålet likvärdiga. Fokus har istället legat på handhavande och hur vapnet ligger och känns i handen. Vi sköt standard 9x19 FMJ ammo, 115grains Sellier & Bellot och 124 PMC Bronze. De kommentarer vi har på vapnen är våra sammanlagda, ibland tycker vi lika, ibland olika och då framgår detta av kommentarerna. Avslutningsvis rangordnade vi samtliga vapen utifrån en ganska rak och enkel fråga. Om du bara fick välja en, vilken skulle du ta?



Glock 17


Att använda en äldre gen 3 istället för ny gen 5 är såklart inte helt optimalt, den kom trots allt ut 1998 vilket är bra mycket äldre än övriga pistoler i testet. Med det sagt så är det relativt tydliga förändringar som är gjorda längs vägen och därmed också relativt enkla att peka ut saker som fortfarande gör sig gällande.


Grepp


Färdigskuren grepptejp finns att köpa

Ytan på kolven inte speciellt aggressiv. Kompletteras med tejp så som på testat exemplar. Finns färdiga kit att köpa som passar exakt till vapnet. Smidigt. Nyare modeller har ett något mer aggressiv yta på kolven, men många skyttar kompletterar ändå med tejp.

Bekväm form på kolv och god vinkel. Johansson beskriver greppet och handhavandet som intuitivt och pistolen känns som den hamnar rätt med en gång i handen. Kolven har också en bra grop för tummen som ger stöd framåt och gör att man kan trycka till lite extra. Däremot så är utrymmet i varbygeln ganska trångt och det går att hitta en plastskarv därinne. För mig uppstår obekväm friktion på avtryckarfingret men det är något som är lätt åtgärdat med lite sandpapper.


Matel och controls


Inga serrations fram och manteln är glatt.

Ytbehandlingen gör manteln hal och den har endast serrations bak. Dessa är dessutom väldigt grunda och med fuktiga händer så glider jag. För den som önskar mer friktion går det såklart att sätta mer tejp på manteln. På gen 5 finns det serrations både fram och bak, men de är fortfarande relativt grunda i förhållande till mycket annat i testet. På generation fem finns också en indikator som visar om du har en patron i loppet, den är dessutom fysisk och går att känna med handen.


Kontrollerna är mycket små. Smidigt för militären, polisen eller de som vill verkligen inte vill fastna någonstans. Det märks att pistolen är ämnat som ett tjänstevapen. Mantelspärren är minimal, liksom mantellås. Magasinspärren på gen 3 är mycket liten och sitter rätt långt fram vilket gör att jag inte riktigt kan nå den utan att byta grepp. På gen 4 och 5 är releasen något större vilket välkomnas.


Även om det inte är trångt kommer jag in på ett sätt som skaver.

Avtryck och riktmedel


Glocktrycket är ökänt för att vara tungt och långt. Testexemplaret förändrar inte den uppfattningen. Värt att tänka på är att vapnet inte är gjort för att stå och plinka precision, det är skapt som ett tjänstevapen. Avtryckarsäkringen nyper mig något i fingret, men Johansson har inga problem med detta.


Riktmedlen är vita prickar. Inte mycket mer att säga om dem egenltigen. Känns standard och lätta att hantera. Känns inte som att riktmedlen kommer fastna någonstans utan är kompakta.


Stefans kommentar


Oslagbart stort utbud på tänkbara passande tillbehör. För mig blir det dock allt för många saker som behöver bytas ut eller kompletteras för att nå upp till samma kvalitet som övriga pistoler i testet. Det är inte så att det inte går att byta, men det kostar. Utbudet på tillvalsprylar lockar inte så mycket för mig. Jag vill ha något som går att köra som den är direkt ur lådan och då räcker inte Glocken hela vägen in i mål.


Pris

8300 gen 5

7200 gen 3


Placering

Johansson 2a

Stefan 4a



Stoeger STR 9F


Tittar du noga kommer du kunna se likheterna med glocken.

En Glock klon från Stoeger och har många likheter med orginalet, men också en hel del andra lösningar. Stoeger tillverkar mestadels gevär och luftvapen och STR 9 är i dagsläget den enda pistol de har på marknaden. Den finns dock i några olika utföranden, STR 9 och STR 9F med rak avtryckare, vilken vi testat här. Också värt att notera att trycket var något extra polerat på exemplaret vi testade.


Grepp

Både Johansson och jag upplever att vi har bra grepp runtom kolven trots relativt enkelt mönster på fram och på sidorna av kolven. Fingerräfflor kan vara en dealbreaker för vissa, men de är inte särdeles djupa och de passar fint i mina händer. Baktill på kolven är mönstret väldigt grovt och aggressivt. Jag upplever att det skaver vid frisk användning medan Johansson inte har några problem med det. I kontrast till övriga vapen som testades upplever jag att den här pistolen ett rätt bra grepp direkt, ingen tejp behövs, men vill du ha den som klistrad i handen behövs nog tejp ändå. I likhet med Glocken har STR 9 också bra tumstöd som känns rätt placerat och utformat. Det går att justera storlek på kolven med utbytbara backstraps. Vi använde medium för testet. Kolven är något rundad baktill men upplever ändå att jag får stöd för hela handen.


Mantel och controls

Föredömligt djupa serrations. Baksidan är en ökad vikt.

Ytbehandlingen på manteln är bra, gör att man får bra grepp hur du än greppar manteln. Spåren i manteln är mycket djupa såväl fram och bak. Vapnet har också en indikator som visar om du har en patron i loppet, den är dessutom fysisk och går att känna med handen.


Släktskapet med Glocken går igenom i bland annat en väldigt liten mantelspärr, men större och snäppet bättre än den som sitter på Glocken. Magasinspärren är inte nödvändigtvis stor, men sitter på rätt ställe och utformad så att jag når den ganska lätt. Mantellåset är dock precis lika smått och pilligat som på förlagan.


Avtryck och riktmedel

Slackad avtryckare, den ser rätt fet ut men ligger fint under fingret.

Avtryckaren är mycket bred och rak. Både Johansson och jag uppskattar hur den känns. Avtryckarsäkringen försvinner helt in i avtryckaren och stör inget vid avfyrning. Avtrycket i sig känns förhållandevis lätt (är polerat på exemplaret som testats) och tydligt.





Vita prickar, helt enkelt.

Riktmedlen är enkla och stora vita prickar. Jag uppskattar dem och upplever att det känns snabbt att hitta rätt. Också utformat på ett sätt så att det inte fastnar.








Stefans kommentarer

För prislappen är denna pistol ruskigt kompetent. Jag upplever att den känns som en sportigare och mer moderniserad version av Glocken. En del tillbehör från Glock går att använda, men långt ifrån allt passar, kolla först. Att det medföljer olika backstraps uppskattas och gör det lätt att hitta en storlek och form som passar skytten bra. Att greppet bak är väl vasst är enkelt avhjälpt med lite sandpapper. Lite småknölig isärtagning och en något underdimensionerad mantelspärr ligger på minussidan.


Pris

5900


Placering i testet

Johansson 3a

Stefan 1a


Grand Power Q100


Grand Power Q100

Slovakiska Grand Power har en mängd pistoler i arsenalen och ligger i en mellanprisklass. Den kommer med en indikator som visar om fjädern i vapnet är spänd eller ej.


Grepp


Greppet känns något större än på de andra pistolerna. Delvis kan det förklaras med den backstrap som var monterad på vapnet vi testade. Det går precis som på Stoegern och moderna glocks att ändra om man så önskar. Det känns som att pistolen ligger bra i handen men en uppenbar baksida är att ytan inte speciellt aggressiv. Det är enkelt att komplettera med så mycket eller lite tejp som man önskar såklart. Däremot saknar vi den där gropen på kolven som ger stöd för tummen som finns på både Glock och Stoeger. Det finns en hylla, men det blir inte riktigt något mothåll.


Väldigt lång mantelspärr. Kolven utformad så att du inte petar ut magasinet av misstag.

Mantel och controls


Manteln har greppvänliga serrations fram och bak vilket är trevligt. Ytabehandlingen är också av sådan typ att det är lätt att få grepp. Mantelspärren är av någon kryptisk anledning jättelång, samtidigt ändå för kort för att smidigt kunna manövreras med tummen för både Johanson och mig. Då den är ambidextrös kan den nås med avtryckarfingret men är möjligen lite tungjobbad för detta. Även magsinspärren är ambidextrös men sitter något svåråtkomligt lite för långt fram och för långt ned och blir även den svår att nå utan att byta grepp för mig. Detta kan troligen dock åtgärdas med annan backstrap som låter mig komma närmre. Var dock inte läge att bryta loss tejp på en annan skytts vapen bara för att testa.


Avtryckare och riktmedel

Avtryckarsärkingen är smal och känns under fingret.

Fin känsla i avtrycket men avtryckarsäkringen går inte in helt i avtryckaren utan sticker ut på lite på framsidan. Det är en tunn platt sak av metall och skaver något på känsliga fingertoppar. Med största sannolikhet en vanesak men något som jag själv inte föredrar. Johansson hade inga bekymmer med hur avtrycket kändes, kanske för att han arbetar mer praktiskt medan jag kanske mer är att betrakta som en kontorsperson.



Ganska smal siktskåra

Bakre riktmedlet var svartmålat på testat exemplar och består av en tunn metallplatta skyddat av två höga välvda sidor. Riktmedlen var väldigt tight och även om det hade varit vita prickar istället för svarta hade jag upplevt det som lite för smalt för min smak. Tar lite längre tid att hitta rätt.





Stefans kommentarer

Den lämnar varken ett överväldigande positivt eller negativt intryck i mina ögon. Den fungerar och gör vad den ska. På ett sätt är det väl ett bra betyg i sig, den får ett helt ok betyg av mig då baserat på avtrycket. Johansson satte den som etta och började fundera på varför han beställde en Glock för någon månad sedan.


Pris

6750


Placering i testet

Johansson 1a

Stefan 2a



SIG SAUER P320 Compact


SIG P320, kompakt och funktionell

Som namnet antyder mer kompakt än de andra två. Den ska vara modulär och du kan använda olika typer av grepp. Vi använde dock det grepp som satt på vapnet vi lånade så utlåtandet är baserat på det.


Grepp


Kolven är lite rundad i nedrebakkant, vilket varken passade mig eller Johansson. Vi upplever att vapnet ligger underligt i handen och att vi inte får riktigt stöd där vi vill ha det. Ytan på kolven är inte särskilt aggressiv och bör nog kompletteras med tejp om du vill att den ska vara riktigt still. Jämför vi med övriga pistoler hittar vi inte Glockens eller Stoegerns tumstöd här. En hylla finns, men inget att hålla mot med och greppet blir lite lidande.


Mantel och controls

Lättåtkomlig magasinspärr

Ytbehandlingen är riktigt bra och jag får bra grepp även utanför spåren i manteln. Dessa är djupa och välgjorda och hittas både fram och bak vilket gör manteln lätt att använda. Vad gäller andra kontroller så är mantelspärren liten, om än något större och lättjobbad än på Glocken. Magasinspärren är liten även den men går ändå att nå för mig och manövrera utan större svårigheter.


Avtryck och riktmedel

Gott om plats och böjd avtryckare.

Trevligt avtryck och lämnar Glocken långt långt bakom sig. Har en bit kvar till STR 9 och Q100 men är helt klart en välgjord historia som inte är överdrivet tung. Avtryckaren i sig är en böjd variant jämfört med de raka på STR 9 och Q100. Fingret fyller upp avtryckarskon bra och man hamnar rätt direkt. Till skillnad från övriga pistoler i testet saknas här avtryckarsäkring.


Riktmedlen är väldigt rakt på med en grön plastpunkt fram, vita prickar bak. Lätt och snabb att rikta in. Ser lite fult ut möjligen med den gröna pricken fram, men funktionen är bra.


Stefans kommentarer

Känns som ett tjänstevapen direkt när man lyfter det, det är en speciell känsla och det känns som om vapnet är gjort för att bäras i tjänst. Så som många andra SIG känns den väldigt hög och greppet blir för mig helt fel, får inte riktigt stöd där jag vill ha stöd och upplever kontrollerna som lite onödigt små. Avtrycket känns bra men inte bäst och med detta i åtanke tycker jag det är en ganska dyr pistol och problemen jag har med den vad gäller greppet gör att jag inte känner att den passar mig alls.


Pris

8900


Placering i testet

Stefan 3a

Johansson 4a


Slutsatser


Att få testa olika typer av pistoler såhär sida vid sida, vid samma tillfälle var alldeles utmärkt. Det är inte så enkelt att jämföra den pistol du håller i idag med en du fick testa i fem minuter för flera månader sedan. Nu hade vi möjlighet att byta fram och tillbaka under en eftermiddag och det möjliggjorde en hel del jämförelser. Vi hittade hela tiden nya aspekter allt eftersom dagen gick.



Vi gick in i testet med syfte att jämföra olika typer av striker fire pistoler, en kategori som kan upplevas som att allt är väldigt likt. Både jag och Johansson landar i att det är stor skillnad på vapnen och med tanke på hur olika vi rangordnade dem så passar de uppenbarligen oss väldigt olika.


Ta dig en noga titt på vad segmentet har att erbjuda. Om du är på jakt efter en striker fire pistol finns det mycket mer än bara Glock därute, men kanske är det en Glock som är bäst just för dig. Fundera över vad är det du vill ha och vad du behöver. Vilka funktioner och finesser som lockar dig och vilka som känns överflödiga.


Återigen stort tack till Azonprodukter för att vi fick komma och testa och tack alla som har ställt upp med att låna ut vapen till detta test.



/

För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


Stefan













1 071 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page