top of page

TS2 OrangeCZ Tactical Sports 2 Orange är den tjeckiska tillverkarens senaste flaggskepp. En pistol med ett flertal stora och små förbättringar för att kunna låta skytten pressa sina gränser. Värt att lyfta fram är att i detta test har jag varit begränsad till en skjuttunnel vilket begränsat möjligheterna att testa pistolen fullt ut i race-mode. Jag är inte heller en extremt snabb skytt, vilket har betydelse för en pistol som denna. Ett långtidstest säger alltid mer och ges tillfälle kommer jag uppdatera artikeln med de erfarenheterna. Tack till Sportec som gjort det möjligt för mig att genomföra testet.


Det som vid första anblick slår mig är bull barrel pipan. I reklammaterialet nämns att pipan får ned den uppleva rekylen. Tyvärr hade jag varken erfarenheten av tusentals skott med en vanlig TS2 under bältet, eller ens en sådan tillgänglig på plats att jämföra med. Så hur den står sig mot en vanlig TS2 ska jag inte uttala mig om. Att pipan är styvare lyfts också fram som något som kan påverka precisionen positivt men jag skulle nog tänka mig att det handlar om små marginaler i så fall. En tjockare pipa tar också längre tid att värma upp vilket bör ge ett mer konsekvent skytte när kulorna matas ut i högt tempo.


Med allt det sagt ska det upplever jag upplever att pistolen går mjukt och uppföljande skott kan avlossas mycket snabbt. Hur mycket som kan förklaras av den nya pipan låter jag vara osagt, det hänger såklart också ihop med pistolens vikt och balans i övrigt. En tung stålstomme gör nämligen mycket av det tunga arbetet med rekylhanteringen. Som brukligt på CZ så ligger pipan lågt och det hjälper också till med att hantera rekylen.


En Bull Barrel demonterar du lite annorlunda än på en vanlig CZ. Pipan dras ut framåt ur manteln istället för bak. En petitess kanske men värt att ta upp. Dessvärre har jag inga bilder på den processen.Den raka single action avtryckaren ger en känsla av kontroll, avtrycket är distinkt och reseten är kort. Båda faktorer som ytterligare hjälper till med att kunna hålla ett högre tempo. För att ytterligare kunna pressa på och bevara kontroll över vapnet är TS2 försedd med en gaspedal. Den har en något annorlunda utformning i förhållande till tidigare modell.


Pistolen är stor och skulle vara klumpig för mig i precisionsskytte. TS-modellerna är grövre runt kolven än en Shadow 2 t.ex. För skytte med två händer så upplever jag att pistolen levererar på topp. Möjligen upplever jag mina händer (stl 9) som något små för pistolen. Stipplingen är tydlig men inte aggressiv och det blir aldrig obekvämt samtidigt som pistolen sitter bra i handen. En del av grejen med en Orange är ju de lätt ikoniska orangea kolvplattorna, men personligen upplever jag att aluminiumsidor kan bli glatta av handsvett när det är varmt ute.

Byggkvalitén i pistolen överlag anser jag vara god. CZ har haft fokus på de små och inte alltid så uppenbara detaljerna som dock kan vara avgörande när det handlar om att jaga tiondelar eller hundradelar av en sekund. Ett exempel är att den väl tilltagna magasinbrunnen sitter fint ihop med resten av pistolen och invändigt finns det inga skarvar eller kanter att fastna på.


Manteln har fått slide cuts på ovansidan vilket ger ett väldigt trevligt och distinkt grepp när jag rackar manteln. Jag uppskattar också de relativt djupa spåren som ger ytterligare grepp.
Ytterligare små saker är att säkringen har flyttats upp en liten bit och ligger nu faktiskt lite upp över manteln. Lite mer anpassat efter skytten säger vissa.


Riktmedlet bak är ställbart och även i en form som gör att det inte fastnar eller skrapar allt för mycket. Ytterligare en aspekt som gör att jag anser att den passar bättre för ett skytte i snabbt tempo med drag snarare än precision på bana. Fram sitter ett fiberkorn.


TS2 Orange ska på pappret kunna göra det möjligt för skytten att hålla ett högt tempo och prestera på en hög nivå. När jag drar på så mycket min förmåga medger och skjuttunneln tillåter känner jag att jag har fullt förtroende för pistolen. Det som infinner sig är snarast en känsla i att jag skulle behöva lite mer coachning i greppteknik. Med andra ord så är det i detta fallet mer jag som är begränsningen än pistolen.


Så långt allt väl, men smakar det så kostar det. Med en prislapp i skrivande stund på 34 000 kostar den i runda slängar 14 000 kr mer än en standard TS2. Det tycker jag både är högt och en lite väl stor skillnad. Orangemodellerna erbjuder helt klart trim och inpassning och justeringar på en hög nivå men det finns det fler tillverkare i prisklassen som erbjuder och som jag tycker kan vara värda att se som seriösa alternativ.Presterar du på en hög nivå och vill du ha något av det grymmaste CZ själva kan erbjuda med en Bull Barrell så är detta ett relevant köp. För min egen del skulle det göra större skillnad på resultatet att välja en enklare liknande modell och lägga de pengarna som blir över på träning för att höja den egna förmågan.Tack till dig som läsare och extra stort tack till dig som väljer att stödja sidan! Om du vill stödja finns det lite alternativ att välja på, läs mer här. Önskar alla en fortsatt trevlig sommar!

Stefan


853 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Jag blev nyfiken på TS2 och jämförde den med Shadow 2 som är en annan toppresterare.


TS2 är ursprungligen designad runt 40 s&w och har därför en lite större stomme och magasinbrun. Magasinen är också annorlunda - dom är tjockare än magasinen för cz75 eller Shadow1/2, det ser man på "spåren" i magasinet för 9x19 modellen.


Detta ger TS2 ett tjockare grepp och lite mer vikt än motsvarande shadow 2.


En annan sak, TS2 och Shadow 2 finns i både SAO (singel action only) eller SA/DA.

Det går att konvertera en SA/DA till SAO bara genom att byta avtryckare och ta bort DA resetten.


Like
bottom of page