top of page

Steyr LP50RFPå önskelistan från en av mina läsare står LP50 och jag lyckades hitta en sådan att prova på under en trevlig höstkväll i ett garage i mellansverige.Pistolen i fråga är en LP50 RF och det handlar om den korta modellen. Det finns en längre version med längre visirlinje för den som önskar en sådan istället. Skillnaderna blir flera med en sådan förändring. En längre visirlinje, en längre pipa samt större medföljande tub, vilket innebär fler skott innan påfyllning. Det finns en skillnad mellan LP50 och LP50 RF och den handlar i huvudsak om utgångshastigheten som är högre på en RF.


Det som gör LP50 till vad den är och lite extra intressant är att den är semiautomatisk och tar magasin om fem skott utan manuell omladdning. Konkurrenter är det ont om i dagsläget även om Feinwerkbau på IWA våren 2023 sade att de jobbar på något motsvarande.


Pistolen har det mesta som står att förvänta sig av en pistol i denna prisklass. Kompensator och absorber. Justerbart sikte och utbytbart korn. Anatomisk kolv och ställbart avtryck. Produktbeskrivningen så långt bör inte göra någon direkt besviken.


Grepp


Kolven som sitter monterad på denna pistol är en standardkolv från Rink. Den erbjuder en för mig välbekant form och textur och känsla. Kunden har ofta möjlighet att välja den kolv som bäst passar handen vid köp så testa flera olika.


Riktmedel


Bakre siktet är konstruerat efter konstens alla regler och är justerbart efter önskemål. Reglagen är stora, sköna och tydligt markerade. Kornet går också att byta ut och det går dessutom att justera hela visirlinjens längd mellan 307 till 350 mm.Avtryckare


Ägaren till denna pistol har ställt upp den så långt det går för att erhålla samma tryck som ett C vapen eller åtminstone så lika det går. Det i sig medför att känslan i avtryckaren lämnar lite att önska. I detta läget skulle jag inte direkt kalla den krisp. Ägaren menar att det inte ens i originalinställningen var lika krispt som motsvarande avtryck på pistoler i enkelskottsutförande. Det stämmer väl överens med andra vittnesmål om LP50.


Jag tycker helt klart att avtryckaren underpresterar för en pistol för denna prislapp. Det är inte vikten i sig det handlar om, utan känslan av det där krispiga och tydliga. Jag uppfattar avtryckaren som vag och lite svampig. De avrundande kanterna på avtryckarskon var lite väl runda och mjuka för min smak och drar också ned på känslan. En känsla av att det är en gjuten del snarare än fräst och intrycket blir på något vis lite billig. Jag föredrar skarpa och distinkta kanter som ger mig feedback på var fingret vilar.


Skytte och handhavande


Trots att jag inte är förälskad i avtryckaren så tycker jag att pistolen skjuter riktigt bra. Jag upplevde att jag enkelt kunde känna vilka avfyrningar som var bra respektive dåliga och fick väldigt sällan några större överraskningar i tavlan. Så även om jag personligen föredrar en annan karaktär på avtrycket så är det helt klart godkänt ur det rent praktiska skytteperspektivet. Det är troligen också en tänkbar förklaring till den relativa bristen på konkurrenter, marknaden för en pistol som denna är relativt liten.


Ovansidan av pipan är beskaffad med hål för att bättra på rekylhanteringen. Och någon rekyl att tala om uppfattar jag definitivt inte.Pipvikter går att fästa på valfri plats i en skena längs med pipan för att få balansen i pistolen efter skyttens önskemål. Det går att vikta upp efter önskemål.


Precis ovanför avtryckaren finns ett litet reglage med vilket skytten spänner upp manteln. Det är en simpel manöver där reglaget förs bakåt en kort sträcka, något som kräver förvånansvärt mycket handkraft de första gångerna. Att spänna upp vapnet krävs för att mata i och ur magasinet på korrekt vis och givetvis för att över huvud taget kunna avfyra vapnet. Väl uppspänt kan skytten sedan skjuta fem skott i rask följd utan att behöva spänna upp någonting, precis som ett semiautomatiskt vapen ska fungera.


Magasin


Magasinet förs in i ett en stor påbyggnad i övre delen av pistolen och sticker ut på båda sidor av vapnet. Det ser vid första anblick lite märkligt ut men det känns väldigt bra rent mekaniskt. Magasinet åker in med ett tillfredställande *krrrr* när låssprinten jobbar i det utskurna delarna av magasinet.


Magasinen är tillverkade av en hård aluminiumlegering och har en mycket trevlig bearbetad yta. Hålen i magasinen är lite större på ena sidan än på andra så det gäller att hålla koll på vilken sida magasinet ska laddas ifrån. Överst syns ett tomt magasin och nederst ett laddat dito. Enklast att hålla reda på genom att ha den U formade urfräsningen nere och till höger, så som magasinet matas in, se bilderna nedan. Det går också att se att hålen är något större på ena sidan av magasinet, det är den som kulan ska stoppas in i.


Ammunitionen vi sköt är blyfri. En intressant upplevelse, framförallt att ladda då kulorna är lite vassa och inte ger med sig under trycket av fingret. Längst upp i kompen går det att se fina dammrester som troligen kommer från kulans färd genom pipan.Magasinen finns i flera olika utföranden. Pistolen levereras med två vanliga magasin. Övriga köps till separat. Magasinet för ett skott i taget gäller för skytte där regelverket kräver att pistolen endast laddas med ett skott. Jag är vanligen en förespråkare för att varje skytt bör skaffa det verktyg som krävs för respektive ändamål. I detta fall hade jag gärna skrivit att denna pistol helt kan fungera lika bra som en enskottare, men det faller ändå för mig på avtryckaren. Den här pistolen är helt klart en kompromiss ur det perspektivet. Magasinet näst längst ned är ett torrklicksmagasin som gör det möjligt att göra fem avfyrningar i följd med mindre förlust av luft, det går att göra ungefär tre gånger så många avfyrningar med detta magasin.


Udda handhavande


Med magasinet uppstår en del märkliga manövrar som till en början är ovana. Pistolen måste spännas upp för att plocka ur magasinet. Fjädern som puttar fram magasinet skulle nog kunna sitta som rekylfjäder i valfri 9mm pistol. Den är så hård att magasinet bokstavligen flyger ut ur pistolen när man trycker in magasinspärren. Fördelen är att det är gjort av solid metall och känns relativt stryktåligt och trots att jag skickar magasinet i garagegolvet uppstår inga synbara skador.


Utrustning


Pistolen levereras i ett hard case av hanterbar storlek, välfylld med verktyg, två magasin för fem skott och två lufttuber. Ägaren säger sig få ut ca 85 skott per tub vid normal avfyrning och ca 250 per tub med torravfyrning. Steyr själva säger 40 skott per tub och normal avfyrning, men det kan troligen härledas till en ställskruv med vilken laddtrycket kan ställas. Ägaren säger att pistolen borde köras genom en kronograf för att säkerställa av att det är en rätt och rimlig utgångshastighet.


Det är inte helt enkelt att se på bilderna genom testet men ägaren till vapnet har monterat dit en liten räls på undersidan för att kunna fästa en mantis där. Det innebär att även torrträningen ger feedback vad gäller avfyrning och träffkvalitet. Pistolen har gått ett antal tusen skott redan och inte haft några problem. Räknas torravfyrningarna med har den i skrivande stund gjort närmare 35 000 avfyrningar sedan starten på året.


Pris


Nypris för pistolen idag är strax norr om 25 000 kr. Modellen har funnits på marknaden ett ganska bra tag och på andrahandsmarknaden går det ibland att komma över dem för väldigt överkomliga ungefär halva priset om man har tur.


Summering


Det som verkligen gör att pistolen skiljer ut sig från konkurrensen är just att kunna skicka iväg fem skott i direkt följd utan att behöva göra några andra manövrar. Det är inte svårt att se att det går alldeles utmärkt att öva militär snabbmatch, fältskytte eller rapid fire i garaget eller på skjutbanan om så önskas. Även precisionsskyttet känns väldigt trevligt och påminner mer om den upplevelse som uppstår vid krutskyttet. Här upplever jag att det finns mycket att vinna och hämta för den skytt som vill träna mycket. Med klick-magasinet så går det dessutom utmärkt att öva helt utan hörselskydd eller störa grannar. Det är bra för att träna grunderna. Jag är imponerad av helheten av vapnet, men hade önskat en bättre känsla i avtrycket.


+ Går att skjuta ett torrklicksmagasin som förbrukar mindre luft

+ Går att skjuta fem skott semiautomatiskt

+ Mycket tillbehör och god kvalitet


- Avtryckaren en besvikelse i förhållande till prislappen


Stort tack till dig som orkat läsa såhär långt och stort tack till den generöse skytten som delat med sig av sin tid och pistol. Hoppas artikeln kommer dig till nytta, har den gjort det får du gärna lägga ett bidrag antingen donation eller stöd via patreon. Läs mer under fliken stöd. Ha en fin höst!


Stefan
304 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Luger P08

Walther PDP

bottom of page