top of page

Walther Borg höstauktion 2020

Nu när Walter Borg har startat höstens auktion så är det väl kanske läge att blicka tillbaka till hur det såg ut i våras. Inför höstens auktion har jag tagit kontakt med Stefan på Walter Borg för att få deras bild av hur auktionen i våras var och hur de ser på sin nya partner. Vi pratades vid måndagen innan auktionen gick upp på auction.net. Vi pratar generellt om vapenauktionen och inte pistoler specifikt, vilket kan vara värt att tänka på.

Vårens 2020 genomfördes Walter Borgs vapenauktion på ett nytt sätt. Genom att använda sig av en auktionsplattform, auction.net så kunde köparna bevaka objekt och bud över tid på ett helt nytt sätt.

Bild från auktionen V20

Det var för auktionshuset ett nytt format som helt klart bidrog till en del spänning. För egen del resulterade det i att jag satt och upptäckte nya objekt flera gånger under auktionens gång allt eftersom priserna på de objekt jag kollat på först steg lite för fort. Nya modeller, nya perspektiv och mycket runtomkringläsning.


Priserna kanske blev något högre på ett antal objekt än vad som kanske var väntat. En del vapen gick för priser som gick närmare nypris, några låg bara helt enkelt oväntat högt. Efter vårens auktion sammanställde jag lite listor över slutpriser och viss jämförelse med tidigare års auktioner.


Hur kom det sig att ni bytte format på auktionen?

Stefan: "Vi ville ut på nätet och auction.net hade en färdig plattform för det. Tidigare var tanken att genomföra vårens auktion både på plats och på nätet, men sedan kom corona och vi fick flytta helt till nätet. Men vi hade ju redan påbörjat den processen så det var ganska lätt gjort. Vi tycker att det är bra för budgivarna att kunna följa buden, alla kan sitta hemifrån och bevaka objekten."


Hur upplevde ni vårens auktion? Såg ni något nytt mönster, priser osv?

Stefan: "Vi är väldigt nöjda. Vi upplevde att det var ett stort intresse och att priserna låg högre än normalt. Det är svårt att säga något om specifika objekt, det finns stor variation. Vissa vapen gick upp väldigt mycket i pris, andra inte, men vi upplevde att priserna var högre."


Om det sedan var något unikt för i våras menar Stefan är svårt att säga, men det finns vissa tänkbara förklaringar till att priserna på vissa objekt blev högre än kanske väntat.


Stefan "I och med att USA har stängt så är det svårt att få tag på vissa vapen, vissa går inte ens att få tag på. Vi hade en kund som hade inköpstillstånd på ett vapen och som kunde tänka sig betala nästan nypris för att ha just det vapnet direkt. Det var värt det för honom att kunna köpa det vapnet direkt istället för att vänta."


Ytterligare en tänkbar förklaring kan ligga i att auktionen lockar köpare från övriga Europa och från USA. Stefan går inte in på siffror men säger att de har många köpare från andra länder. Dessa kunder lägger troligen en annan värdering på vapnen än vad vi svenska skyttar gör då vissa vapen är sällsynta där, men inte på samma sätt här.


Hur ser intresset för årets auktion ut?

Stefan"Intresset för auktionen har varit stort och vi har fått sätta stopp för inlämning till höstens auktion. Även om auktionen är på nätet så visar vi upp objekten i vår lokal, vi har en kapacitet på 600-700 objekt. Det finns mycket vapen till salu i Sverige just nu men de vapen som kommer in nu får vi skjuta över till vårens auktion. "


Hur har Corona påverkat er verksamhet?

Stefan "Vi var osäkra på hur Corona skulle påverka oss, men intresset har inte minskat. Jaktdelen för butiken har snarare ökat, det är ju något man gör ute så det blir Coronanpassat. Folk har inte kunnat göra de resor de planerat och har kanske valt att lägga pengarna på ny utrustning istället."


Årets auktion bjuder på 132 pistoler och 77 revolvrar. Det ska bli intressant att se vad som händer med priserna under höstens auktion. Håll ögonen öppna och kolla igenom listan ordentligt, det är inte otänkbart att du gör ett fynd. Värt att ha med sig är att priserna i våras generellt gick upp sett till tidigare år. Auktionen har redan varit igång i drygt en vecka och det går redan att se att vissa vapen har sprungit iväg ganska fort redan. Ha is i magen och kasta dig inte in i ett köp du sedan ångrar. Det är bra bilder på auktionssidan, men kom ihåg att det absolut bästa är att kunna inspektera vapnen på plats om du tänkt att buda på något. Glöm inte heller att det tillkommer en slagavgift på det vinnande budet.


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan526 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

IWA 2024

Comments


bottom of page