top of page

Velbon EX-Macro - Stativ

2020-01-24

Jakten på ett nytt stativ är inte helt enkel. Mycket pengar ligger redan investerat i all möjligt utrustning och det svider utan tvekan i plånboken att lägga ut 3000 kr för ett rejält stativ. Det finns dessutom en hel djungel av tillverkare och märken, mycket av det hittar du desutom i det något dyrare prissegmentet.


Velbon är en tillverkare som levererar god nog kvalitet för en rimlig prislapp för mitt ändamål. Jag har inte tänkt att vara proffsfotograf eller använda stativet till mycket annat än just målkikare. Valde ett ett bordsstativ istället för ett golvstativ då jag föredrar att ha kikaren framför mig och att de flesta banor jag är på har skjutbänkar med yta nog att ha ett stativ på. Det handlar dock om en kompromiss, det kommer inte funka överallt. På bilden här intill är benen ställda i sitt inre läge. Det går också att fälla ut benen ytterligare för extra stabilitet, men då är det mer eller mindre omöjligt att få plats på någon bänk om du har benen utdragna hela vägen. Givetvis lyckades jag glömma att förlänga mittpelaren till sin maximala höjd under detta fototillfälle. Det rör sig om strax under decimetern extra höjd du får.

Med en vikt under halvkilot (467 gram) blir det inte allt fört tungt att bära runt på. Samtidigt känns det väldigt stabilt och styvt. Stativet är mycket kompakt när det är hopfällt, vilket är en klar fördel om man vill kunna ha en mindre range bag. Maximal belastning på stativet är 1.5 kilo och bör därmed med god marginal räcka för målkikare. Maxhöjden sätter de till 563mm och jag tycker den beskrivningen stämmer bra. Lägg till några centimeter för målkikaren och du är nästan uppe i ögonhöjd. Jag är 180 cm lång plus skor och får böja lätt på nacken för att komma ned till kikaren när det är placerat på bänk. För en del är detta inga problem, för andra är det, det är en smaksak. Det finns dock en fördel i att inte vifta runt för mycket på huvudet och kroppen under skjutning. Själv upplever jag att stativet kommer nära nog för mitt behov. Vill du komma rätt i höjd med en gång får du nog bygga upp lite på bänken, förlänga benen själv eller hitta ett annat stativ.

Fästet är av bekväm snabb typ, och du behöver inte stå och skruva av och på när du tar av kikaren från stativet. Du kan också välja att montera i vilken riktning du önskar om du av någon anledning skulle vilja byta snabbt. Lyft in kikaren i spåret och spänn fast. Snabbt och enkelt. Reglagen känns följsamma med rätt motstånd. Stödarmarna som håller ihop benen är nog den svaga länken, med ovarsam hantering är det troligen här som stativet kommer att fallera först. Kommer det hålla resten av ditt liv? Svaret på den frågan blir nog nej. Väl skött kommer det däremot sannolikt kunna hålla länge.


Tillverkaren skickar med en en väska hävdar de, men jag skulle kanske snarare kalla det för en påse, vars syfte mest handlar om att undvika att trassla in sig i annan utrustning. Den kommer troligen skydda mot ytliga repor, men knappast mer än så. Ska du transportera stativet, se till att det inte ligger i kläm.


Pris

Strax under 300kr bör du kunna hitta den för i olika webshops.


Summering


+ Litet

+ Billigt

+ Känns som god kvalitet för priset


- Plastarmarna som stödjer centerpelaren känns veka.

- Medföljande "väskan" är en tunn påse

/


Stefan
135 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page