top of page

Vapenfodral - test

2022-04-10


De väskor och fodral som vapen levereras med är ibland mycket otympliga och osmidiga att lägga in vapenskåpet eller få med i packningen till skjutbanan. Stora hard cases som visserligen skyddar fantastiskt, men som kan vara allt annat än praktiska att plocka ned i ryggsäcken. Att ha vapnet liggande utan en bra förvaring i vapenskåpet eller i väskan kan riskera att skada vapnets känsliga delar så som riktmedel t.ex. vid ovarsam hantering. Av den anledningen skulle jag vilja slå ett slag för vapenfodralet. Det finns mängder av vapenfodral och den stora frågan är vilket behov du har och vad som är lönt att skaffa. Jag har testat ett antal olika vapenfodral från olika tillverkare och kommer här med reflektioner och betyg. Samtliga fodral är köpta, tack till alla Patreons! Den gröna påsen och Dasta-fodralet är köpta för ett antal år sedan, övriga är nya och köpta för testet.
Kriterier

Följande högst pseudovetenskapliga kriterier har använts efter metoden "kläm och känn". Jag har inte budget nog att testa att dra fodralen efter bilen eller banka på dem tills de går sönder för att veta vad de tål. Notera att bedömningen är högst personlig och jag försöker i huvudsak använda dessa kriterier och poäng som ett sätt att konsekvent testa och jämföra produkterna.


Skydd

Hur väl skyddat är vapnet? En etta motsvarar tygpåse och i en femma klarar sig vapnet galant att bli tappad i marken från en bänk.


Kvalitetskänsla

Hur känns kvalitén i produkten? En etta motsvarar plastpåse och en femma har en fantastisk finish, slitstarkhet och känns fri från småkrångel.


Förvaring

Hur är det ställt med förvaringen? En etta motsvarar något som inte är rymligt och inte heller har extra fack eller förvaring. En femma ska vara rymlig och har fack till varenda pryl.


Hantering

Beskriver hur hanteringen av själva fodralet känns, som att lyfta in och ut ur vapenskåp och upp och ner ur väskor. Är det skrymmande eller smidigt? Finns det handtag, remmar eller öglor som skulle kunna underlätta hanteringen?


Pris

Ja, från dyrt till billigt helt enkelt. Billigt är bra såklart!__________________


Vapen”påse”


SkyddMjuk ficka utan styva sidor. Utsidan är känns stryktålig, insidan mjuk. Vadderingen känns motsvarande den som återfinns på Dasta längre ned. Tål smällar. Endast vaddering på ryggen, övriga kanter saknar vaddering.


KvalitetskänslaKänns ganska billig och detaljarbetet är inte så välgjort. Små tänder i dragkedjan som öppnas åt ett håll.
Förvaring 1Ett enda fack, som rymmer upp till en 6tums 1911 men inga större revolvrar eller 22or med anatomisk kolv.Hantering 3Fördel, den är liten och nätt. Det finns också en ögla att hänga upp fodralet i, men inget jag skulle göra, fästanordningen är av tveksam kvalité.


Pris 3Köpt för tre år sedan för 129 kr, motsvarande finns att köpa idag på garderoben.se för 189kr.

HelhetsomdömePraktiskt om du har trångt i skåpet. Du får med dig en pistol och ett magasin, vilket räcker långt ibland. Men så pass litet är det inte att andra produkter inte lockar mer.


__________________


Competitive Edge Dynamics VapenfodralSkyddKänns lite som ett vadderat kuvert och säkert ett fantastiskt sittunderlag. Vaddering på sidopaneler och undersidan. Däremot ingen vaddering förutom sömmen på kortsidorna, känns lite märkligt.


Kvalitetskänsla
Tyget känns stryktåligt, dragkedjan har grova tänder och känns hållbar.
FörvaringEtt enda, visserligen rymligt, fack där allt kan skramla omkring. Dock rymligt och sväljer ledigt en 6 tums GP100.HanteringSkrymmande och dragkedjan går inte hela vägen runt utan öppnas endast upptill, ungefär som ett kuvert. Den mörka inredningen gör att det är osmidigt att ha något annat än vapnet däri. Inga handtag eller annat som underlättar hantering vid upp och nedpackning.


Pris250 kr på sportec


HelhetsomdömeI ärlighetens namn är det väl 2.5. Prisvärt om du vill köpa många likadana för förvaring av klubbvapen eller liknande. Men det är skrymmande och ganska opraktiskt att hantera, inte minst på grund av att dragkedjan endast löper längs en sida. Fodralet är inte heller billigast.


__________________


DASTA-680-3


SkyddExteriören känns slitstark och relativt mjuk vaddering på insidan. Vaddering finns i sidopaneler och botten men ej topp eller kortsida. Känns vekare än CED.


Kvalitetskänsla


Rejäl dragkedja med grova tänder, kvalitetskänslan som helhet är ok, det känns välgjort men inte dyrt.
FörvaringFodralet är stort och rymmer det mesta, men har problem att rymma 6tums ruger utan att det blir trångt. Finns ett extra litet fack på utsidan till förvaring av möjligen en licens eller säkerhetsbricka.
HanteringFodralet har ett bra tyghandtag som inte tar plats men som gör det enkelt att lyfta i och ur väskor mm. Dubbel dragkedja i den mån det är ett plus. Utvändigt är det inte överdrivet stort, vilket medger att det är enkelt att få plats med i såväl väskor samt skåp.


Pris260kr på Ammo Center


HelhetsomdömeVassare än CED vad gäller hanteringen, annars relativt jämnt skägg. Kan vara bra om många fodral önskas som tar relativt liten plats men där hantering är A och O. Klubbvapen t.ex.


__________________


Decathlon 100 S SOLOGNAC


SkyddRejält tjocka sidopaneler, tunnare botten och ingen vaddering för dragkedjan. För all normal hantering spelar det mindre roll då vapnet kan fästas i väskan. Med det sagt skulle jag fortfarande inte vilja tappa fodralet i golvet med en pistol i. Avsaknaden av vaddering längs dragkedjan gör att jag ändå inte kan sätta en femma.


KvalitetskänslaBra och stabil dragkedja med grova tänder. Känns stryktåligt på utsidan och insidan. Inredningen i väskan känns ok men är inte fantastisk, känns som om de elastiska remmarna på insidan kan vara den svaga länken.
FörvaringMycket smidig förvaring då det på insidan sitter elastiska remmar fastsydda i vilka du kan trä vapen och ändå få plats med två double stack magasin. Det går också bra att sätta fast vapnet med medföljande kardborrband så att det inte skramlar runt i väskan. Klarar 6tums revolvern på gränsen, men inget jag skulle rekommendera. AW93 om man vill vara generös. Finns även en innerficka för förvaring av dokument eller boresnake. Enda smolket i bägaren är att fickan inte går att stänga.HanteringMycket vaddering är bra för skydd, men gör också väskan något skrymmande. Det gör att den blir något osmidig i förhållande till slimmade CED eller Dasta. Nedan finns en bild där fodralet jämförs med CED 1200. Solognac till höger i bild känns klumpig i handen. På pluskontot hittar vi möjligheten att låsa den dubbelöppnande dragkedjan.Pris130kr på Decathlon


HelhetsomdömeFör priset är det här fodralet vansinnigt bra. Svårt att rekommendera något annat fodral, det enda bekymret det har är att det är ganska tjockt och inte heller tar en större revolver.


__________________


Competitive Edge Dynamics 1200 Deluxe Pistol Bag


SkyddLagom mängd vaddering och även om princip samma som CED längre upp känns är det dubbla lager yttermaterial pga av en ficka på sidan samt att vapnet är fixerat på insidan känns skyddet bättre.


KvalitetskänslaTyget känns stryktåligt, dragkedjan har inte särskilt grova tänder. Färgen har börjat släppa på metallen efter en mycket kort tids användning. Invändigt känns materialen hållbara och slittåliga. Sydd logotyp vilket borgar för att det ska hålla länge, men också för att det inte ska fastna i saker. Ett litet minus är att vem som nu än har designat magasinfacket inte har anpassat det för 2x 1911 magasin eller +2 bottnar på CZ75 mag, det går inte att stänga kardborrbandet. Helhetsintrycket är i övrigt gott och väskan känns väldigt stabil och hållbar. 4. Lite regn föll under fotograferingen av detta fodral, vilket skapar en viss fläckighet som inte finns i verkligheten. Svår att fota med naturtrogen färg men svart.
FörvaringBra förvaringsmöjligheter på insidan. Går att fästa vapnet så att det inte skramlar runt och även förvaring för magasin i väskan. Däremot passar långt ifrån alla vapen, CZ 75 och 1911 funkar bra. Sämre med revolver och AW93 med anatomisk kolv. Ficka på utsidan för förvaring av dokument eller liknande. På grund av begränsningarna vad gäller vapen som passar blir det endast en fyra.


HanteringSmidigt med bärrem och även en fästpunkt om du skulle vilja bära den på annat sätt. Bärremmen går att ta bort om så önskas. Nättare än Solognac längre upp och det vinner produkten på. Utan tvekan bäst hantering av testade fodral. 5


Pris325kr på F&K. Det går inte att komma ifrån att väskan i förhållande till andra väskor testade är helt klart dyrast.


HelhetsomdömeHar du få vapen att förvara och transportera och vill kosta på förvaringen lite är detta troligen det bästa fodralet, förutsatt att din pistol passar i hållaren på insidan. Det finns också en modell som inte är testad här, som saknar hållaren på insidan och istället har fyra magasinfack på utsidan. Den passar passar såväl revolver som OR vapen.


Prislappen är något avskräckande dock, har du fler vapen kan du köpa två och ett halvt solognacfodral för samma peng som dessutom passar fler typer av vapen.__________________


Sammanställning

Påse

CED V.F.

DASTA

SOLOGNAC

CED1200

Skydd

2

3

2

4

4

Kvalitet

2

4

3

3

4

​Förvaring

1

2

3

4

4

Hanterbarhet

3

1

4

3

5

Pris

4

4

3

5

2

Summa

12

13

15

19

19

Minsta möjliga totala poäng är fem och max är tjugofem poäng. Att få full pott är nog att betrakta som omöjligt i en och samma produkt då vissa kriterier kan stå i konflikt med varandra.


För mig finns det två solklara vinnare i testet och du har nog kunnat klura ut det i läsningen ovan. Jag rekommenderar starkt Decathlon Solognac då jag anser att du får mycket för priset, med baksidan att det är skrymmande. CED 1200 Deluxe är ett riktigt kvalitetsval, men som sväljer något färre typer av vapen och som har en högre prislapp.

Sidan är beroende av stöd för att kunna göra fler tester och hållas uppe på nätet. Bidra till pistolskyttens patreon för att hålla sidan igång! Stort tack till mina befintliga Patreons för ert stöd, ni är guld värda!


Stefan

756 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Walther PDP

1 Comment


Tack före genomgången! Var precis vad jag letade efter! Blev Decatlon's alternativ i slutändan. :)

Like
bottom of page