top of page

Teleskopisk kamera

Uppdaterat: 25 nov. 2023
En väldigt vanlig syn på skjutbanan är den skog av kikare som sticker ut från skjutplatserna och de krökta ryggarna och skjutställningarna som går åt för att kunna kolla träffarna i kikaren. Det finns de som har satt hela mobilen på kikaren med varierande stabilitet som resultat. Tänk om det bara fanns en produkt som gjorde detta enklare. Klart att det finns, Digitales Teleskop DigiTele PRO från DNT. Om företagsnamnet är obekant så är du i gott sällskap, vilket kanske inte är helt till produktens fördel. De är dock inte de enda som säljer denna produkt, i USA säljs den under ett annat namn av ett annat företag. Kameran i testet har lånats av en skytt som kastade sig ut på nätet för att undersöka om det här verkligen var en användbar produkt, stort tack för lånet!


Vad är det för pryl?


Det är en kamera som marknadsförs som något att titta på vacker natur, fåglar och djur, på avstånd och kunna fota och filma detsamma. Det går att spela in film som vanligt, i en loop eller ta stillbilder. Möjligheterna är därför ganska goda för att experimentera fram till något som känns bra för att dokumentera det som händer i tavlan. Tack vare en ganska generös display om 12,7 cm kan skytten se tavlan utan att behöva röra kroppen särskilt mycket. Det går alltså att stå kvar i en bekväm skjutställning och fortfarande ha koll på vad som händer.

FörutsättningarKameran testades i förmiddagsljus i mitten av november, solljuset tog sig först genom tunna moln och silade därefter genom barrskogen. Tavlan var aldrig direkt belyst av solljus i testet. Hade det varit riktigt mulet hade förutsättningarna kunna testats när de är som allra sämst. Jag vill dock påstå att kameran ändå imponerade även om justeringar av exponering krävdes för att tydligt kunna se träffarna. Testade endast 25 meter, längre avstånd är jag mycket tveksam till men kommer uppdatera med 50 så fort jag haft möjlighet att testa.Jag försökte ta en bild som på något vis visar ljusförhållandena på banan. Såklart alltid knöligt med bilder i motljus men det går åtminstone att få en uppfattning vad gäller ljusets förutsättningar att ta sig fram till tavlan.Tekniska fakta • Förstoring: 50ggr

 • Display: 12,7 cm, IPS, 960 x 455 pixels

 • Minne: MicroSD memory card

 • Inspelningsformat video: MP4

 • Format bild: JPEG

 • Upplösning film: Full-HD: 1920 x 1080, HD: 1280 x 720

 • Max upplösning bild: 14 megapixel: 4976 x 2800

 • Mått: 132 x 94 x 189 mm

 • Vikt: 435 g


Känsla och byggkvalitet


Konstruktionen är rigid även om den ser ut att vara hopfällbar eller åtminstone möjlig att göra kompakt. Det gör att kameran faktiskt är ganska skrymmande. Det går dock att använda ett mindre stativ till kameran än vad jag skulle rekommendera till en kikare vilket kan spara plats och vikt i såväl väska som på skjutbänk. Med tanke på att kameran väger mindre än två påsar chips är det en trevligare upplevelse än att kånka runt på än en större kikare.Kameran kommer med ett strutformat fodral som skyddar mot stötar och annan ovarsam hantering. Konstruktionen är något plastig men inget som känns extremt ömtåligt.Displayen går att vinkla i mer än 90 grader uppåt, men inte alls i sidled. En miss tycker jag och det kan skapa lite bekymer vad gäller placering för skytten. Å andra sidan är betraktningsvinkeln på displayen klart godkänd vilket gör att det går att identifiera träffar även med en ganska udda placering. Helt klart godkänt.Ett stort plus för hanteringen är att det finns en liten fjärrkontroll med vilken det går att ta bilder eller starta inspelning. Det går fort och inget tryck på själva kameran behövs, vilket är bra då allt knapptryckande på själva kameran resulterar i mycket skak när den är maximalt inzoomad.För att starta kameran hålls powerknappen in länge men för att stänga av krävs endast en lätt knapptryckning på densamma, vilket helt ärligt känns bakvänt. Till höger om powerknappen sitter en inställningsknapp med vilken det går att komma åt de relativt få inställningarna. Pil upp och ned navigerar menyn eller ställer in exponering när man är utanför system-menyn. Kanppen benämnd M växlar mellan stillbildskamera, videokamera och bildvisning. Sista knappen är starta / stäng av inspelning, fota eller visa film respektive.Överst på höger sida om displayen finns ett zoomreglage, en 5V / USB asnslutning samt en anslutning till fjärrkontrollen. På vänster sida finns möjlighet att ansluta TV både via en äldre modell av kabel samt med HDMI. Där finns också micro-SD korthållaren. För att vara en produkt tänkt att användas för att fota natur har den väldigt många hål där vatten kan tränga in. Kanske inte ett problem i en skjuthall, samtidigt är det något jag vill lyfta upp. Det är inte otänkbart att det stänker krut och bly och annat gegg beroende på vad som skjuts med. Ett rejält minus tycker jag och hade hellre sett någon form av enklare vädertätnig.


Ratten för att reglera skärpa sitter på ovansidan av kameran och känns plastig under fingret men har ett tydligt motstånd när den vrids. Jag blir lite förvånad hur lätt det är att få till en helt godkänd skärpa på displayen för det är lätt att skruva förbi rätt läge. Vid max zoom går det från oskarpt, till skarpt och sedan oskarpt igen på några få millimeter på rattens ytterdiameter. Jag hade helt klart önskat en lägre utväxling på den ratten eller att den hade varit större så att det hade varit enklare att finjustera. Det är lätt att få till en helt okej bild men fruktansvärt svårt att få till en som är riktigt bra och skarp.


Med tanke på hur känsligt reglaget är rekommenderar ett stadigt och relativt tungt kamerastativ för att kunna hantera kameran fullt inzoomad. Det blir helt enkelt för skakigt och och svårt att se vad som görs om stativet inte är stabilt. Jag testade såväl ett billigt generiskt och ett Velbon EX macro. Det senare stativet kändes som en bra kompis och har den stora fördelen att det passar på i princip vilken skjutbänk som helst. Det billiga aluminiumstativet skapade onödigt mycket pill och justeringar.Batteriet går från fulladdat till tomt på ungefär 3 timmar och 30 minuter under varma inomhusförhållanden. På en kall skjutbana är det kortare men fullgott för ett träningspass. Att göra något snabbt byte av batteri är dock inte att tänka på då det inte finns möjlighet att byta det interna batteriet. Enheten är helt sluten utan synliga skruvar (sitter dolda men jag har lånat detta ex och vill inte pilla isär) så användaren är helt hänvisad till att ladda med USB sladd.


Bildkvalitet


Som nämnt ovan går det att få till en bild som känns ok på displayen men det betyder inte att bilden i kameran nödvändigtvis blir fantastisk. Nedan kommer bilder som jag tagit med kameran och lagt över i datorn.


Att fota från långt håll med max zoom resulterar inte i några överdrivet imponerande bilder. Inte något att skriva ut och rama in. På bilderna ovan är det tre olika bilder, den första är en spegel med ganska bra skärpa och godkänd exponering. Träffen längst ned till vänster är dock svår att se exakt form på. Spegeln har skjutits på med 9mm ammunition.


Med överdriven exponering är det lättare att se hela hålen som på bild 2, vilket är en tavla skjuten på med .22lr. Samtidigt blir bildkvalitén klart försämrad när exponeringen ökar och jag inte heller lyckats få till skärpan rätt. Bild tre är samma spegel som bild 2 men i fullt utzoomat. Värt att påtala återigen är att kameran har testats i ganska ofördelaktiga ljusförhållanden. För jämförelsens skull bifogar jag här mobilbilder tagna på frihand genom kikaren som stod bredvid.


Det är tydligt att en hygglig kikare ger ett minst lika bra resultat, men nu var det kameran som skulle avhandlas. Bildkvalitén i den duger för att kunna identifiera träff på tavlan. Men det går inte få sådan skärpa eller zoom att det går att avgöra om en träff behöver tolkas eller ej. Ytterligare en försvårande faktor kan vara om det skulle sitta en tjock skiva bakom pappen eller något annat som gör att hålen inte lyser lika tydligt.Fem hål i pappen.


Vad som ska tas med i beräkningen är att en stor nackdel med att vara så pass inzoomad är att vibrationer får kameran och sålunda även bilden att vibrera kraftigt. Är skjutbänken av en enklare modell som svajjar när grannen sätter pistolen i bänken lite för hårt kommer den här kameran snabbt bli frustrerande.

Pris


För ca 2000 kr kan den här ganska fula skapelsen bli din. Den hittas på amazon och inte hos din lokala handlare, vilket kanske säger en del. Vad gäller priset blir jag utan tvekan något kluven. Det går utmärkt att hitta en helt ok kikare för skytteändamål för en tusenlapp och det går också att hitta fästen för att hålla mobilen på plats för en ringa peng. En sådan konstruktion blir dock inte sällan både ginglig och svårmanövrerad. Dessutom lägger den beslag på din telefon.


Positivt


 • Enkel att använda

 • Låg vikt

 • Tydlig display

Negativt


 • Skrymmande

 • Bildkvalitet i underkant av godkänd

 • Går inte byta batteri

SlutsatsDet här är en produkt som jag med viss reservation kan rekommendera. Prislappen är relativt hög och produktens kvalité känns lite i gränslandet för vad som är ok. Det är absolut inte skräp, men inbringar inte heller en robust och rigid känsla. Hade den känts mindre plastig och kostat någon hundralapp mer hade jag nog inte klagat. Framförallt skulle jag önska att portar var försedda med någon form av gummipropp. Gränssnittet i kameran är av enklare sort och inställningarna få. Det går att åstadkomma exakt samma funktioner som denna kamera gör på andra sätt och billigare. Samtidigt inte i ett enda "kompakt" paket. Jag kommer lägga den här kameran på önskelistan. Det är inte en produkt jag beställer direkt efter testet, men inte heller något som jag känner att jag helt kan avfärda. För den som tål priset och vill göra det relativt enkelt att fota sina speglar på håll är det här en ok produkt.


Tack för att du läst! Du vet väl om att bloggen är finansierat av bidrag från läsare som du. Jag hoppas att detta och andra test givit dig något och att du kan tänka dig bidra. Det finns fler sätt, några av dem finns under fliken stöd. Om det inte passar får du gärna höra av dig.


MVH Stefan610 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Walther PDP

Comments


bottom of page