top of page

Tanfoglio Limited Custom XtremeEn vanlig rekommendation till de som ska köpa en nia är att skaffa en CZ Shadow 2, något jag själv pekar på i förra artikeln. Men det finns gott om alternativ, varav ett är Italienska rivalen Tanfoglio. Företaget grundades 1969 och är idag väletablerat inom sportskyttet med ett brett spektrum av modeller.


Tanfoglio Limited Custom Xtreme

När jag säger rival så ligger det inte så långt från sanningen. Den ursprungliga CZ 75 designen har klonats och kopierats av mängder med tillverkare genom åren. Italienska Tanfoglio var en av de tillverkare som såg potential i 75 plattformen, men ville också göra den vassare. De behöll samma grundläggande design så som internt liggande mantel. De gjorde ett antal modifieringar av det yttre för att spetsa till den mot tävlingsskytte. På insidan gjordes mycket och där är skillnaderna många, räkna inte med att kunna byta delar mellan CZ och Tanfoglio. Pistolen kom så småningom ut på marknaden och visade sig vara mycket populär. Åren gick och CZ började snegla på Tanfoglion och konstaterade att "en sån där pistol kan vi minsann också tillverka" och tog de bästa russinen ur kakan till sin numera extremt populära Shadow 2 och Tactiacal Sport. Cirkeln kan därmed betraktas som sluten. Eller?


Ess i rockärmen


Tanfoglio har trots allt ett antal ess i sin rockärm som är värda att lyfta fram. Det finns många likheter mellan modellerna i produktsortimentet, men fokus ligger i detta testet på Limited Custom Xtreme och inget annat.Tanfoglio Limited Custom Extreme kommer med en tjock Bull Barrel vilket placerar mycket vikt fram på pistolen, vilket ger en bra rekylimpuls. En annan fördel som lyfts fram är lägre vibrationer än från en tunnare pipa vilket bör ge bättre precision. Pipräfflingen är polygonal vilket är tätare än en traditionell pipa och därmed kan ge en högre hastighet på projektilen. Mindre gas slinker förbi kulan på vägen ut. Den testade pistolen är i 9x19 men det går också få i andra kalibrar för den som önskar så som 10mm, 40 S&W, 45 ACP med mera.För att bättra på rekylhanteringen ytterligare har Tanfoglio fräst hål i manteln vilket gör den lättare, något som ger en lägre upplevd rekylimpuls. Stommen saknar räls för att fästa tillbehör men detta är inget som egentligen är relevant för en tävlingspistol. Istället är stommen rejält tilltagen framtill och resultatet är en pistol som känns tung och stabil. Det borgar för goda egenskaper och en flackare rekyl, vilket i sin tur gör det möjligt att hålla ett högt tempo. Hålen i stommen går att använda för att fästa optik eller tumhylla även kallad gaspedal för den som verkligen fokuserar på fart.


På exemplaret jag testat finns det en hel del slitage på ytbehandlingen. Samtidigt vet jag att den här pistolen har gått upp och ned i hölster många gånger, vilket förklarar en hel del av den nötta färgen. Jag nöjer mig med att konstatera att det finns slitage och uttalar mig inte om det är normalt eller onormalt.Trots visuella likheter har kolven har en något annorlunda utformning i förhållande till CZ. Greppet upplevs därmed annorlunda och i min hand känns den väldigt naturlig. Kolvplattor i aluminium ser häftigt ut på bild, men jag har sällan uppskattat känslan i verkligheten. Jag har det själv på en av mina pistoler och är inte helt nöjd med den uppgraderingen. Det ger en slimmad profil men jag upplever greppet ganska dåligt, framförallt när handsvetten börjar komma. Nog för att det ibland kan bli kallt nere i Italien ibland men i Sverige är det ofta råa vår och höstdagar och på dessa är det inte heller särdeles skönt att ha kolvplattor av metall. För ett riktigt bra grepp oavsett temperatur och handsvett skulle jag istället välja en annan typ av kolvplattor. Magasinbrunn är inget jag som nationell skytt har någon nytta av, men för den som behöver är magasinbrunnen stor och gör omladdningar enkla. Magasinen glider enkelt i och ur utan friktion.Magasinspärren är ensidig men går att vända så att den passar vänsterhänta.Kontrollerna känns överlag bra, stora och tydliga. Säkringen är inte lika på båda sidor utan har en mer uttalad profil på vänster sida där det är lätt att lägga upp tummen. Säkringarna är något som går att byta för den som vill ha en annan konfiguration. Jag upplever greppytorna baktill på manteln kunde vara större eller bättre. De små ytorna ger ett grepp men jag föredrar de mer traditionella räfflorna.


Siktet bak är tillverkat av LPA och är förhållandevis generöst och erbjuder ett fyrkantig fyrkantigt siktblad vilket ger en tydlig linje att jobba med. Siktet ligger också ganska lågt i manteln vilket jag också tycker är på pluskontot. Personligen hade jag som nationell precisionsskytt uppskattat ett svart korn. Det röda fiberkornet ger dock god hjälp när det kommer till att rikta fort och beroende på tycke smak och gren kan det fungera bra. Oavsett vilket har fiberstaven ett stort ljusinsläpp vilket gör att den kan fånga upp mycket ljus.Avtryckaren är riktigt bra och har en kort reset. På denna modell är det single action only som gäller. Det känns verkligen som en pistol som är konstruerad för att tävla med i första hand.


Mitt grepp hade säkerligen kunnat vara bättre, men med det sagt så finns det gott om plats för fingrarna.

Vid testskyttet rullar pistolen utan bekymmer och känns väldigt naturlig och rapp. Jag kunde A / B testa med en Shadow 2 under samma dag och jag upplevde det som väldigt tydligt att rekylhanteringen på Tanfoglion känns mycket bättre. Mycket sitter såklart i träning och rekylhantering men Tanfoglion ger skytten mer hjälp här än vad Shadow 2an gör.


Pistolen levereras i ett hardcase med normala tillbehör men faktiskt hela fyra magasin, vilket jag tycker är riktigt bra.


Sammanfattning


Tanfoglio Limited Custom Xtreme riktar sig i huvudsak mot dynamiskt skytte i olika former, men det är utan tvekan en pistol som har förutsättningar att göra sig bra även i det nationella skyttet (men kanske utan magasinbrunnen då).Den här pistolen imponerade på mig och jag upplever det som ett bra bygge. En brasklapp dock. Detta är ett av många vapen som sköts under en och samma dag och det är inte en pistol som jag har långtidstestat. Hur den står sig över tid får jag därmed tyvärr lämna därhän. Men intrycken från dagen är att det är en pistol som jag helt klart skulle skriva upp på listan över intressanta 9x19 för den som är på jakt efter en sådan. Prislappen på ca 25 000 kr i skrivande stund känns befogad och rimlig.


Stort tack till dig som läst denna artikel! Bloggen hålls uppe och igång av de som valt att bidra och stödja. De är ovärderliga och ska ha all tack! Vill du bli en av dem? Gå in på fliken stöd och läs mer. MVH Stefan

262 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page