top of page

Den eviga frågan om grovpistoler

Uppdaterat: 23 apr.




Vilket A vapen ska jag köpa?


Frågan dyker upp på forum, i min mailbox, på skjutbanan varje år och det är en fråga som är svår att svara på. Delvis för att det beror på vad som skytten själv upplever passar bra i handen, delvis på grund av vad skytten tänkt att ägna sig åt. Frågan brukar följas av ett påstående likt detta nedanstående.


"Jag skjuter nationellt och det är min första A-Pang som jag i första hand tänker skjuta precision och fält med. Längre fram kanske jag tänkt att börja med IPSC men jag är inte där ännu."


Jag tänker ta avstamp i detta, ge några rekommendationer utifrån hur jag (och många andra) ser på saken, men det är inga universella sanningar. Varje skytt har sin approach och uppfattning om hur saker sak vara och inte vara. Därefter följer några tankar om några pistoler som jag själv vill lyfta i sammanhanget. Men det är min lista, andra skulle kanske lyfta andra vapen och andra modeller. Betrakta därför inte nedanstående som allmän lag utan betrakta det för vad det är, en åsikt från en person. Detta är inte ett facit eller en komplett guide. Andra har säkerligen olika uppfattning än vad jag har om mer än en punkt i listan och om vapnen. Jag uppmanar dig att testa så många vapen som möjligt för att bilda din egen uppfattning. Värt att hålla i huvudet är också att den här artikeln riktar in sig i huvudsak på det nationella skyttet.


Det perfekta vapnet finns inte


Shadow 1 vänster, Shadow 2 höger

För det första, det finns inget vapen som är bra för alla typer av skytte. Lika bra att riva av det plåstret på en gång. Samtidigt är det också så att det beror på vilka krav köparen har. Om det enda kraven är att det är något som säger pang och gör hål i papp så är de tänkbara köpalternativen väldigt många. Man ska vara medveten om följande: om pistolen inte är gjord för det ändamål som skytten tänker ha det till, kommer kunna vissa moment av skyttet bli onödigt svåra. När träffarna tar dåligt i tavlan börjar frustrationen komma är det lätt att tappa sugen. Därför blir första rekommendationen att välja något anpassat efter den typen av skytte man utövar mest just nu. Det går att komplettera eller byta ut längre fram för den som önskar. Det är väldigt svårt att veta vad man frågar efter i ett A vapen innan man har skjutit en del. Att börja skjuta med A vapen är dessutom nästan som att börja om igen eftersom A skyttet är svårt, där finns inga stödhjul. Det kommer ta tid innan träffarna tar där man förväntar sig i tavlan.


Undvik Strikerfire


För det andra, den som ska skaffa sitt första A vapen till skytte inom SPSF bör undvika pistoler med strikerfire som första vapen. Dessa pistoler har generellt en sämre avtryckare än vad som går att få med en pistol med hammare. Jag är medveten om att det finns fina avtryck på pistoler så som PDP med Walthers Dynamic Performance trycke eller nedanstående Canik METE SF.


Canik Rival S


SAO är kung


Phoenix Drake 6 inch

Min tredje rekommendation för den som vill ägna sig åt nationellt skytte är att hitta en pistol som är single action only (SAO). Dessa avtryckare är generellt bättre än dubbelfunktionen som går att få på en en double action / single action (DA/SA) pistol. Det går såklart att spänna upp hammaren manuellt på en DA pistol också, men på grund av konstruktionen får avtryckaren ett längre förtryck och sällan lika fin och krisp avtryckare som på en SAO. Inom det nationella skyttet finns det ingen praktisk användning av DA när det kommer till semiautomatiska pistoler (revolvrar är annorlunda), så det finns ingen anledning att skaffa det för den som endast tänkt skjuta precision och fält (skjuter du PPC kan du vara tvungen att använda det om pistolen har det). Samtidigt är utbudet större om man räknar in DA/SA och så länge man trivs så är det i princip inget hinder. Men jag förespråkar helt klart SAO.


Riktmedel är viktiga


Nighthawk Chairman

Min fjärde rekommendation är bra och ställbara riktmedel som gör det möjligt att finjustera in träffbilden utefter de förhållande som råder på banan. Alla är olika men själv föredrar jag helt svart korn och siktblad. Ett rött eller grönt fiberkorn kan nästan bli bländande om ljuset ligger på fel sätt och om skyttens ögon är känsliga. De är tänkt att stödja vid snabbt skytte på kort håll. Det behöver inte vara världens grymmaste och dyraste Aristocrat eller LPA sikte. Så länge det är ställbart och inte tappar sin inställning är det helt ok.


Kort eller lång pipa?


1911or från Colt, Ruger, BUL

Vad gäller piplängd och därmed visirlinje blir det lite olika beroende på modell, skjutteknik och gren vad som passar bäst. En lång visirlinje hjälper skytten att få en tydlig linje mellan ögat, riktmedlen och målet. Samtidigt kräver en lång visirlinje en del träning att hitta rätt i. När skytten lyfter vapnet kan det då ta lite längre tid att hitta önskvärd siktbild samt att hitta tillbaka till den efter rekylen. En kortare visirlinje kan då uppfattas som 'snabbare' än en lång, men med träning på lyft och rekylhantering går detta att kompensera för. En annan aspekt av lång visirlinje på A vapen är att manteln tenderar att bli längre och därmed tyngre. På vissa vapen blir den massa som ska röra sig fram och tillbaka dramatiskt större vilket har påverkan på den uppfattade rekylen. Återigen är detta något som till viss del kan kompenseras för med träning, men gärna underlättas genom att manteln är urfräst som på en STP TM-1300.


STP TM-1300

Övriga tillbehör och funktioner


När det kommer till de nationella grenarna (borträknat PPC) betyder magasinbrunn, gaspedal, räls för att fästa tillbehör, magasin med stor kapacitet, optics ready ingenting. För den som vill skjuta extra eller ha någon föreningsegen tävling kan det kanske vara annorlunda, men för precision, militär snabbmatch och fältskytte t.ex är ovanstående antingen inte tillåtet eller så tillför det inget särskilt.


Kaliber


Frågan om kaliber är också relevant. Många tillverkare jobbar idag främst med 9x19. Till och med den klassiska 1911an kommer allt som oftast i 9mm även trots att pistolerna faktiskt är gjorda för och fungerar bättre med .45 ACP. 9mm patronen är lite kinkig och det krävs ofta att man testar olika tillverkare eller laddar själv för att hitta något som presterar riktigt på topp. Det är dock en förhållandevis billig och lättillgänglig patron. .45 ACP är tämligen dyrt att köpa in och de som skjuter dessa samlar i regel på sig sina hylsor för att kunna ladda om själva. Att det blir större hål i pappret kan vara en fördel, men den kan vägas upp av kostnaden för att träna och bli bra, samt att det rent krasst är mer ompf i rekylen. Vissa menar att den är kraftigare men mjukare medan 9mm tenderar att vara snärtigare. Välj kaliber efter syfte och plånbok, själv har jag inga tveksamheter över att välja 9mm.


Pris?


Avslutningsvis vill jag lyfta frågan om nytt, begagnat och pris. Om detta tänker jag följande:


Steg ett är att vara medveten om att första vapnet mycket väl kan bli ett snedköp. Jag känner många som valt helt fel förstavapen. Delvis för att de inte testat tillräckligt mycket innan, men ibland har man heller inte haft möjlighet. Jag köpte en Shadow 1 från början och har trivts väldigt bra med den, men det var nog lite som på lotto. Då hade jag ingen aning om vad jag borde köpa och varför. Så testa så många olika modeller som möjligt innan köp. Därefter bör man vara villig att ompröva köpet. Visar det sig att man skjuter dåligt med sin egen men bättre med någon annans, sälj och köp det som funkar bättre istället.


Köp en pistol som du har råd att skjuta med. Det är ingen mening att köpa något dyrt som man är för rädd om för att skjuta med, eller inte har råd med ammunition till. Ett begagnat vapen har i regel en historia och det är inte alltid lätt att veta hur tidigare ägare hanterat vapnet. Samtidigt skulle jag påstå att begagnat helt klart är värt att köpa för den som vill spara en slant då andrahandsvärdet i regel kan vara ganska rejält mycket under nypris beroende på modell och märke. När det kommer till vissa vapen finns det inget att välja på än ett begagnat vapen (P210 Neuhausen t.ex) och andra vapen är så pass nya eller sålda i så pass få exemplar att det knappt kommit ut några begagnade ännu (KMR Cuda exempelvis).


Köp ett vapen som du trivs med. Det spelar ingen roll att andra säger att det är den bästa pistolen som går att köpa, att den var vansinnigt billig, dyr eller snyggast i butiken. Är den inte rolig att plocka fram och skjuta med kommer den ligga i skåpet och samla damm.


Våga köpa det du vill, oavsett vad andra har för åsikt om prislapp eller utseende så länge den är anpassad för reglementet.  Var medveten om att en dyr pistol inte automatiskt gör dig till en bättre skytt. En pistol för 50 000 kr skjuter inte fem gånger mer poäng än en för 10 000. Lika lite som en dyr bil inte är fem gånger bättre än en billig, eller vilken liknelse som nu passar bra här. Samtidigt menar jag också att en skytt ska kunna få köpa fina saker för att den tycker om det, oavsett den nivå den själv är på. Ett varningens finger ska lyftas här igen, första vapnet kan bli ett felköp då man allt som oftast inte vet exakt vad man är ute efter.


Tipslista

Med det i åtanke går det att ge vissa rekommendationer på pistoler som bör passa bra för det nationella skyttet. Listan kommer för enkelhets i bokstavsordning, det är inte en rankning av bästa pistol. Vissa punkter är kortare än andra, helt enkelt för att jag själv vet mer om vissa vapen än andra.


1911


BUL 1911Target 6

Ett kännetecken för 1911orna är att de (oftast) har en riktigt bra SAO avtryckare. Det är en över 100 årig pålitlig design och en eftermarknad som är fullkomligt enorm. Så gott som alla tillverkare har en 1911a i sitt utbud även om vissa är mer specialiserade på dem än andra. Det går att hitta en ny 1911 för i runda slängar tio tusen kronor och sedan finns i princip inget stopp. Pistolen är ett relativt säkert kort oavsett oavsett om det är en budgetmodell eller en påkostad variant. Trivs bäst med .45 ACP och kan vara lite kinkig med 9mm. Kolvvinkeln är något som vissa skyttar tycker om medan andra upplever allt för rak. Greppsäkringen på en 1911 kan också uppfattas som knepig att hantera men bör med ett bra grepp om pistolen inte utgöra ett problem. Den kan dock upplevas som obekväm.


Det går att kliva in på en ny Ruger SR1911 för under 17 000 kr i skrivande stund. Det är en helt okej pistol men det bör sägas att inpassning med mera är på en enklare nivå. En STP Sparta går att få i både fem och sex tum. Strax över 20 000 går det att få en Schmeisser Hugo som även den går att få både i fem och sex tum. Den som vill ta ett steg upp i prisklass och där kan en Colt Gold Cup eller BUL Trophy rekommenderas, även om just dessa är kortare modeller. Ytterligare upp i pris, närmare 40 000 går det att köpa en STP Targetmaster, och för den som tycker om dubbelradiga magasin kan en STP L154 (Lisa) vara ett trevligt alternativ. För den med riktigt djup plånbok kan en Vudoo eller Nighthawk sitta riktigt fint men då kostar pistolen i det senare fallet en närmare 70 000 kr. När det kommer till sextums modellerna så bör köparen ha i åtanke att manteln är stor och tung (om den inte är urfräst vill säga) vilket gör att den känns långsam i rekylen och kräver en god teknik. För precision är det inget jag ser som ett bekymmer men för fältskytte eller militär snabbmatch kan det kännas bättre med en kortare alternativt urfräst mantel.


CZ Shadow 2


CZ Shadow 2 med kolvplattor från Armanov

Det finns egentligen en hel familj av pistoler som går under CZ75 kloner men en av de starkare stjärnorna är CZ själva. Som kloner räknar jag här exempelvis KMR, Sphinx och Tanfoglio. Starkast på CZ himlen lyser Shadow 2 i dess olika konfigurationer. Den är omåttligt populär och skjuts av många inom såväl det nationella skyttet som det dynamiska skyttet. Till och med amerikanerna tycker det är en bra pistol. Självklart förespråkar jag här en SAO modell. De saker som talar till pistolens fördel är att pipan ligger relativt lågt och att manteln är liten och därmed lätt. Rekylimpulsen blir på så vis mindre och pistolens stomme är tung vilket hjälper till att hålla pipan nere. Ytterligare en fördel med pistolen är att den har mängder med eftermarknadsdelar i form av hölster och andra tillbehör, vilket gör den möjlig att uppgradera efter skyttens önskemål, ungefär som 1911. Det är den pistol som i mina ögon kommer närmst att vara en "jack of all trades", en pistol som är bra på i princip allt. Den är också otroligt pålitlig, vilket är mycket viktigt. Med ett nypris på under 20 000 kr är det helt klart en pistol värd att överväga. Dessutom dyker det ofta upp begagnade exemplar, ofta med massor med tillbehör, för ganska rimliga pengar. Här går det att göra bra fynd och det finns reservdelar om något skulle krångla. Tänkbara baksidor är att pistolen inte finns med en rejäl visirlängd och är förhållandevis tung. Alternativet skulle kunna tänkas vara föregångaren SP01 Shadow som är lättare och brukar ha ett attraktivt andrahandspris. Tidigare nämnda kloner är också intressanta alternativ och jag kan peka på KMR Cuda som en intressant pistol i och med att den har en sextumspipa.


CZ Tactical Sports 2 Orange. Större än Shadow 2. Fimpa magasinbrunnen och gaspedalen för det nationella och håll koll på vikten!


En CZ75 klon, Canik främst och en CZ SP-01 Shadow längst bak. Canikens avtryckare är SAO, men lämnar mycket utrymme kvar till förbättring.



Neuhausen P210


Nojjan är ganska mytomspunnen pistol och enligt många har den en överlägsen SAO avtryckare. Detta är ingen pistol som går att köpa ny, utan samtliga är begagnade och därmed skulle jag vilja höja ett varningens finger. De har många år på nacken och även om den nuvarande ägaren tagit väl hand om den är det inte säkert att ägaren innan det har det.


Den här ägaren har valt att lacka pistolen blå. Räkna inte med att se det särdeles ofta.


Vad den tidigare ägaren skjutit med för ammunition är svårt att få klarlagt. Det är vanligt att fått sprickor i stommen, mycket är lagat men det är läge att kolla efter lagning eller sprickor vilket kan vara svårt för den som inte vet vad den ska leta efter. Många skyttar skulle hellre sälja sin mamma än att sälja sin Nojja och svär på att det är den bästa pistolen de äger. Precisionen är mycket god i vapnen och de är av god kvalitet. Prislappen varierar kraftigt så det går inte att säga så mycket tydligt. Några som säljer tar absoluta överpriser. Om du ska köpa en som första A vapen, tag med dig någon som har koll om det drar ihop sig till köp så att du vet att du inte betalar dyrt för något som senare visar sig vara ganska utslitet.


Pardini GT/PC 9/45



Pardini GT45

Italienarna kan minsann tillverka bra pistoler de också. På GT9 och GT45 sitter en myket fin SAO avtryckare och går att få med kort eller lång pipa. Pipan finns i polygonalt utförande det är dock lite okänt för mig hur mycket vinst som går att få med just detta. Det finns med andra ord en hel del versioner att hitta av pistolen. Uppskattad pistol som varit i tillverkning länge och fortfarande är.

SIG 226 X-Five X-Six


Pistol för de som har lite större händer. Min rekommendation här är att försöka hitta exemplar på begagnatmarknaden och då specifikt de tysktillverkade modellerna. Efter att ha lagt mängder med pengar på en ny fabrik i Tyskland lades produktionen plötsligt ned (lång historia) och allt tillverkas numera i USA och kvalitén har sedan dess dessvärre försämrats. X-Five och Six är uppskattade modeller och tingar ganska saftiga prislappar. Avtryckaren är av mycket god kvalité och bygget är rejält och väl inpassat.


Pistolskyttens egna resonemang


Nedan följer mer personliga reflektioner om pistolerna ovan. Exempelvis om jag skulle köpa en sån idag och varför eller varför inte. Fokus ligger på modellerna ovan och det nationella skyttet, men andra har jag sprängt in och kommer fortsätta lägga in allt eftersom jag tycker de är relevanta. I listan förekommer inga strikerfire pistoler.


1911


Min jakt efter en pistol med sextumspipa ledde till en BUL 1911 Target 6". Jag älskar avtryckaren på 1911orna och tycker kolvvinkeln passar mig bra. Design och känsla hjälper helt klart till och jag tycker det är kul att ta med den till skjutbanan. Konstruktionen har överlevt 110 år av en anledning.


Beretta M92


En pistol som kanske kan betraktas som en pojkdröm för många växte upp under 80 och 90 talet. En ikonisk pistol men som jag själv upplever har en knepig ergonomi. Kolven känns lite överdimensionerad. Det en DA/SA pistol och avtryckaren är att betrakta som av tjänstetyp. När jag söker ett vapen vill jag kunna hantera manteln enkelt, men det är svårt när den är öppen upptill som på en M92. För mig hamnar den här pistolen på kuriosahyllan. Det skulle vara en kul pistol att ha men som jag har svårt att motivera för mig själv att köpa.


CZ Shadow 2

När jag köpte min första A pang stod valet mellan en Shadow 1 och en Shadow 2. Jag valde ettan delvis för att jag upplevde den lättare vilket var en egenskap jag sökte då. Idag skulle jag valt en Shadow 2 på grund av att jag upplever kolven bättre då den har mer nätskärning. Även manteln har bättre grepp vilket gör manövreringen enklare. Nypriset på en Shadow 1 tycker jag är förhållandevis högt idag jämfört med en 2a. Om jag bara fick ha en enda 9mm pistol skulle det ganska sannolikt vara en pistol som bygger på CZ75, en Shadow 2 eller kanske en KMR Cuda.


Neuhausen P210


Jag har personligen svårt att se storheten i pistolen. Den är bra men jag har än så länge inte skjutit en som jag funnit skönare i handen än min 1911a. Vidare är det allt för lätt att få hammer bite, att få huden ovanför tumvecket klämd mellan hammare och beaver tail. Pistolen tar en duktig tugga och jag vet många skyttar som har ärr efter dessa hungriga bett. Ett antal av dem sätter tejp över handvecket för att förhindra detta, andra har valt att förlänga beaver tailen. Avslutningsvis tillåter jag mig att känna viss tevksamhet då faktumet är att pistolerna börjar bli gamla och att det kan vara svårt att hitta ett exemplar som är lika välskött som ägaren faktiskt bedyrar.


Pardini PC/GT 9/45


Pardini PC45

Bra avtryckare helt klart. Däremot tycker jag pistolen känns lite som en italiensk sko. Mycket stilren design men inte så bekväm att använda. Jag upplever kolven för bred och fyrkantig och för mig är den direkt obekväm att skjuta med. Bra pistol men passar inte mig.


SIG 226 X-Five X-Six


För stor och för hög för mig. Jag känner mig som ett litet barn när jag håller i pistolen. För en del andra passar den handen perfekt. Passar mig inte helt enkelt.


Mer än såhär blev det inte denna gång. Om du vill stödja bloggen, gör det hur du vill, men några tips finns här! Stödet går till att hålla bloggen uppe och till att finansiera tester av produkter. Vi ses ute på skjutbanan!

/ Stefan











887 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page