top of page

SureFire EP4När jag var hos vapenhandlaren sist såg jag något jag tänkte kunde vara värt att testa. Ett par SureFire EP4. Att skydda hörseln är viktigt och det finns mängder av varianter av kåpor att skaffa. De jag använder just nu är ett par av en mer slimmad modell vilket funkar väldigt bra för .22lr skytte. Kommer jag upp i kaliber blir det däremot mindre trevligt och ett par extra plugg i öronen känns som ett bra tillskott. Jag har tidigare köpt en rejäl burk med engångsproppar som jag har med i vapenväskan men när jag såg SureFire propparna för 260 kr tänkte jag att det här kanske är något att testa.


Första intrycket är att fodralet är litet men känns stryktåligt och helt ok för prislappen. Passar i vilken vapenväska som helst, eller i fickan eller så gott som var som helst. Kanske inte överlever att sitta på allt för många gånger men samtidigt tycker jag det går att trycka till rejält på fodralet utan att det går sönder.


Inuti finns två proppar, en liten kedja att fästa på utsidan, ett senilsnöre och instruktion. Känslan är fortfarande god och silikonet känns lagom följsamt.Häxkonst

Propparna är av julgransmodell och av silikon. Tanken med produkten är att hindra höga ljud från att skada din hörsel medan ljud som exempelvis tal fortfarande går att höra.


"Safe sound levels are allowed to pass through into the ear canal, while potentially harmful noises (above 85 dB) are reduced via our proprietary noise-reducing filter."


Exakt hur det fungerar är lite oklart för mig, men någon form av häxkonst är det helt klart. Det har gått alldeles utmärkt att föra en konversation utan att behöva ta ut propparna eller ha talaren skrikande i örat på mig. Detta samtidigt som det smällt från allsköns kalibrar strax intill. Med andra ord är det en klar uppgradering jämfört med vanliga skumproppar som fullkomligt släcker ut allt ljud runtomkring.


Glider ur


Så länge jag pressar in julgranen långt in i hörselgången dämpar den fantastiskt. Höga smällar kommer ned riktigt rejält i intensitet. Det låter som om de andra på skjutbanan skjuter med luftvapen.


Samtidigt finns det ett väldigt stort men... Det räcker nämligen med minsta käk- eller ansiktsrörelse för att propparna ska glida ur den där sista millimetern och plötsligt är dämpningen inte alls lika fantastisk som alldeles nyss. Kanske hänger det på mina hörselgångar eller öronvax, vad vet jag. Oavsett vilket blir kontentan för mig att det är en produkt jag känner att jag inte kan lita till hundra procent på som enda skydd för hörseln.


Den som är lite uppmärksam kan notera att det finns flera olika storlekar på produkten, i mitt fall handlar det om M som i Medium. Dock handlar detta om storleken på silikonbågen och inte själva den julgransformade proppen. Öronkanalen är nämligen mer eller mindre lika stor på alla människor (hävdar tillverkaren) och därför är det samma storlek på proppen oavsett om det handlar om S, M eller L modellen. Mina öronkanaler måste således vara onormala.


De får helt enkelt gå in under kåporna och då är det bra att silikonen har en skön passform och det extra bågen gör att propparna hamnar rätt och bekvämt varje gång. Det kräver dock lite teknik att pilla in dem på riktigt rätt sätt för att få bästa dämpning. På grund av sin väldigt slimmade storlek passar de väldigt bra under kåporna och märks nästan inte av alls. Det som kan vara värt att notera är att det lilla filtret som går att öppna och stänga kan skava lite om det är vridet åt fel håll, enkelt löst dock.


En liten enkel propp går att dra ur och så öppnar sig kanalen som går rakt genom julgranen. Bra när det ska höras lite extra, sämre när höga smällar ska dämpas. Det är inte riktigt för en konstnärlig ljudupplevelse som jag åker till skjutbanan för så jag stänger dem igen.


Genom ett litet hål i silikonbågen trycker man fast senilsnöret som sedan sitter rejält fast. SureFire har hjälpsamt färgat ena proppen röd och den andra är klar. Däremot blir jag själv lite förvirrad av att den högra är röd och inte den vänstra. Det är egentligen tämligen enkelt att lösa själv för den som stör sig på det genom att dra ut de båda filtren och byta plats på dem.Begränsad livslängd


Väl i förpackningen ligger de samlat och tryggt och bra. Inget som skramlar eller stör eller riskerar gå sönder. Tillverkaren menar att livslängden på produkten är ca sex månader och jag kan tänka mig att det kan vara klokt att förhålla sig till den siffran. Självklart är daglig användning i sex månader inte samma sak som ett mer sporadiskt användande på skjutbanan. Sköt om propparna väl och rengör dem efter varje pass så kommer det troligen hålla längre. Med tanke på prislappen om ca 260 kr så tycker jag att det ändå skulle vara helt ok att byta varje säsong.


Slutsats


SureFire EP4 är ett par riktigt bekväma och behändiga proppar som är enkla att ta med sig till skjutbanan. De kompletterar övrig skyddsutrustning, framförallt tunnare kåpor. Jag kommer att avstå från att skjuta med endast propparna då jag inte litar på att de stannar kvar i sin optimala position. Värt att notera att i denna position är dämpningen fenomenal. Under kåpor med medhörning passar de utmärkt och det är enkelt att höra vad andra säger men samtidigt få väldigt god dämpning. Prislappen är låg med tanke på att de går att återanvända mängder med gånger.


Stort tack alla som stödjer sidan via Patreon eller Paypal! Det är ni som håller sidan uppe och igång och gör det möjligt att göra fler tester av allt från stort till smått. Vill du vara med och stötta gör det enklast genom att klicka här eller på stödknappen längst upp på sidan. Väl mött på skjutbanorna i sommar!


/ Stefan


283 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Walther PDP

ความคิดเห็น


bottom of page