top of page

Snigel Organized Bag 11


2019, jag står i Gävle på mitt första SM med tre olika väskor för mina grejer och konstaterar att såhär kan jag inte ha det. Jag sneglar avundsjukt på de som har investerat i stora väskor att släpa runt utrustningen i. Vissa väskor har hjul, andra kör runt med sina rangebags på . Mina egna väskor är ett hopplock av billiga väskor av klen kvalité och de saknar dessutom fack så att allt innehåll ligger i en enda stor blandhög. Väl hemma plockar jag fram en gammal resväska och beslutar att den nu får vara min skytteväska. Den rymmer allt jag vill ha med och går att organisera på ett mycket tillfredsställande sätt. Visserligen är det ett enda stort fack, men den är platt och det är väldigt lätt att få överblick.


Allt eftersom åren går börjar väskan bli sliten och eländig och jag börjar inse att jag släpar runt på en del extra utrustning så som fodral till vapen med mera. Detta för att kunna lösa en tillräckligt snygg förvaring för alla småprylar. Den sammanlagda vikten för att få med sig 22an ut till banan landade på beskedliga 11 kilo.


Frågan skavde i mig allt mer och så till slut en dag i sköna maj 2024 började jakten efter en ny väska. Det som jag trodde skulle vara en enkel sak, skulle visa sig vara mycket mer komplicerad än vad jag väntat mig, men kanske är det så att jag har en udda kravställning. Min primära gren är precision och väskan bör därför fylla behoven för banskytte i första hand, det byter att vissa saker kan ignoreras medan vissa krav kanske stärks något. Följande måste jag få med:


 • Minst 2 vapen, C och A. För närvarande står jag utan ett dedikerat B vapen och skjuter helt enkelt B med min A pistol. Båda åker inte med varje gång, men viktigt att båda får plats när man ska på tävling.

 • Magasin till ovan nämnda vapen

 • 150st 22lr samt 100st 9x19

 • Kikare modell ganska stor (det är den jag har och vill inte köpa en ny)

 • Kompakt men lite grovt stativ till ovan nämnda kikare

 • Skytteskor (lyftarskor faktiskt)

 • Hörselkåpor

 • Extra öronproppar

 • Skytteglasögon

 • Timer

 • Stödstativ för handen när jag hamnar på skjutbanor med låga bänkar.

 • Speglar 26x25cm (jag tar med egna speglar till träning så att jag vet att jag får en ny varje gång)

 • Loggbok

 • Rengöringsutrustning och diverse verktyg

 • Myggmedel

 • Något att torka händerna på när man laddat SK och även tvätta händerna med efter skjutning så som våtservetter.Jag vet inte hur mycket du tar med dig till skjutbanan och om detta anses vara mycket eller lite. Men efter en snabb efterforskning på range bags kunde jag konstatera att jag hade minst en stor sak för mycket. En snabb titt på klubbkamratens range bag modell CED visade att jag får med antingen skor eller kikare i väskan, men inte båda. Formatet skulle visa sig vara gällande för nästan alla range bags som stod att finna. Än värre blev det när jag konstaterade att det största innermåttet ofta var 24 cm. Alltså mindre än vad en tavelspegel är, vilket gör att jag skulle behöva transportera dem böjda. Det gick bort med en gång. En hjälpsam skyttevän påtalade dock att det gick att lägga speglarna längst ned i väskan, eller överst. Men den lösningen skavde. Det kändes som det skulle bli ett väldigt plockande eller att speglarna skulle ramla runt om de låg överst. Desperat började jag titta på andra lösningar så som gevärsväskor, stora verktygslådor och sminkvagnar på hjul. Allt för att kunna få med mig alla prylar på ett behändigt sätt. 5.11 har en modell Hockeytrunk men riktigt så mycket packning har jag inte behov av. Än... Så många timmar spenderades i olika webbshoppar för att försöka utröna vad som skulle kunna vara en klok lösning på problemet till en lagom summa pengar. Någon måste väl haft detta problem före mig?


Räddningen kom en dag på hemmabanan där en hjälpsam klubbkamrat visade mig sin lösning. En Snigel. För mig var det ett helt okänt märke men det verkar vara välkänt för många. Företaget som tillverkar väskan hette mycket riktigt Snigel. Fredagen efter ställde jag i mina sociala medier frågan vilken väska jag skulle ha. Snigel var det märke som överlägset lyftes flest gånger.


Plötsligt står den där hemma, en för tidig födelsedagspresent. Svart och omonterad men potentiellt lösningen på alla mina våndor och bekymmer.


Snigel Organized Bag 11


Väskan kommer omonterad för att spara plats. Det innebär i korthet att det finns en stabil men flexibel plastskiva som går att montera dit mellan yttermaterialet och innerfodret.Denna skiva gör väskan väldigt stabil och håller formen, även när det ligger annat mot eller på den. Väskan levereras med både bärremmar och axelremmar modell ryggsäck. Jag skulle rekommendera den som vill använda väskan som ryggsäck avstår att montera dit stödskivan. Ryggsäcksremmarna är lika enkla att plocka av som på efter behov.Fodret är av den typ som kardborrar fäster lät i. Syftet med det är att ägaren själv ska kunna välja hur mycket eller hur lite utrymmet inuti ska delas av. Det medföljer tre plattor modell längre och två modell kortare. I båda ändar av varje skiva finns det kardborrfästen. Vad som börjar med en fröjd med att bestämma hur stora facken ska vara övergår snabbt i frustration över hur lätt kardborren fastnar och hur hårt den därefter sitter fast.Dras den bort med kraft på ena sidan, fastnar den gärna på motsatt sida. Det går dock att se det väldigt positivt. Sannolikheten att sidorna lossnar och far runt i väskan är minimal. Där de fästs, där blir de också kvar. Modulariteten som skapas av de skivorna gör att jag testar ett antal olika konfigurationer innan jag hittar en som känns som den passar de behov jag upplever att jag har. Det bästa är att om jag vid ett senare tillfälle inte känner mig nöjd, så kan jag ändra om.


I väskan får jag ledigt plats med allt det som står i listan ovan. Bredvid det röda vapenfodralet finns det plats för ett fodral till, även om det kanske ser tight ut på bilden.  I väskans lock finns ett rymligt fack med remmar som kan hålla fast det som läggs däri. Där förvarar jag kikaren.Till väskan medföljer också tre ytterväskor, två av mindre modell och ett större. Dessa går att fästa på utsidan av väskan med hjälp av remmar och knapplås. Remmarna fästs i hällor på väskans utsida och med hjälp av dessa sitter väskorna ordentligt fast.Självklart går det att fästa på flera olika sätt, eller använda bagen helt utan de extra väskorna. Väskorna har gott om fack i blandade storlekar för verktyg, pennor och magasin. Det finns även fack med dragkedja så att små saker inte far runt allt för mycket. Mitt första intryck är att det är mer fack än vad någon någonsin kommer att behöva. Jag tror att jag får backa på det påståendet. Till en början kommer jag dock att använda mig av den större väskan och en av de mindre. Det räcker för den utrustning jag har med mig i dagsläget.


Som extra bonus finns det dessutom hällor och kardborrefilt på utsidan av väskan och ytterväskorna så det går att fästa ytterligare prylar på. Små fodral eller patchar eller vad som nu önskas.


Bagen är utrustad med ett rejält bärhandtag med långa remmar. De är nog i längsta laget även om väskan går helt fritt från marken. Det hade varit skönt att kunna korta av banden något men hellre för långa än för korta. För den som hellre bär väskan på ryggen medföljer det ett par tunna axelremmar. För min del hade de inte behövt vara med, jag klarar mig utmärkt utan och de är tunna och ser inte särdeles bekväma ut. Samtidigt så är det för flexibilitetens skull trevligt att de finns där.


Rent kvalitetsmässigt känns materialet stryktåligt och hyggligt väderbeständigt. Inte en enda naturfiber i sikte. Det går att få väskan i svart eller grönt för den som gillar (en) färg. Prislappen kan vara avskräckande men kvalitén och flexibiliteten som levereras motsvarar förväntningarna som följer ett högt pris. Väskan kostar ungefär 4 000 kr lite beroende på butik. Väskan är därmed betydligt dyrare än många andra range bags. Den som har lite mindre utrustning att ta med sig och vill ha en prisvärd väska tycker jag ska kolla in Saviour. Det känns som att man får mycket för pengarna med deras väskor och de finns i mängder med olika utföranden.


För en videogenomgång och lite närmare titt på väskan hänvisar jag till min patreonsida där stödjare kan kolla in just en sådan video och lite annat material.


Nu drar det ihop sig till tävlingssäsong och väskan ska ut på test på allvar. Målet är uppnått och jag har bantat ned min skyttepackning från elva till nio kilo. Hoppas vi ses på banan i sommar, vi kan ta en fika ihop! MVH Stefan


304 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Colt Python

Comments


bottom of page