top of page

SIG X-FIVE LEGION

Uppdaterat: 14 nov. 2022


SIG SAUER P320 X-FIVE Legion. Puh, det tar lite tid att säga. Mitt absolut första intryck av pistolen är att pistolen känns stor. Det är en ände jag oundvikligen måste börja i då det färgar hela min uppfattning av pistolen på olika vis. Jag har inte hantverkarhänder och använder storlek 9-10 i handskar. Jag känner mig lite som ett barn som lånat pappas pistol.

Vidare är kolven i den storlek den är. Till skillnad från många andra pistoler idag går det inte att montera dit eller bort kolvplattor eller liknande för att anpassa kolven till din hand. Det tycker jag är ett minus om vi betänker prislappen. Kolven i sig är väldigt platt men har ett rejält och bra mönster som känns greppvänligt utan att det slipar sönder händerna på mig. Det är lite svårt att förmedla hur platt pistolen är och jag personligen har svårt att hitta ett bra grepp jag tycker om.


SIG P320 har en, framförallt i jämförelse med Glock eller CZ, högt liggande pipa. Det i sig ställer lite högre krav på skyttens teknik för att hantera rekylen. Lite beroende på vad du tänkt att skjuta kommer detta ha mer eller mindre betydelse.

Det är inte mycket stål som håller manteln på plats på stommen. Det behövs inte mycket mer än fyra böjda hörn i metallen utan pistolen känns väldigt solid och stabil att hantera. Att montera isär pistolen är väldigt enkelt. Det finns en spärr som du roterar och sedan drar du fram manteln och isär pistolen. Själva lås-spärren finns det de som använder som hylla, ett ställe med lite extra friktion. För mig som huvudsakligen skjuter nationellt har detta mindre betydelse.

Isärplockad känner de flesta igen sig, inga dramatiska överraskningar här inte. Att plocka isär pistolen är enkelt och smidigt. Att sätta ihop den är rätt mycket bökigare på grund av längden och styvheten på rekylfjädern. Det kräver lite teknik att få allt att hamna rätt och det kräver lite extra pill att få rekylstången att sitta på rätt plats. Som med allt annat är det något som man lär sig över tid, men första gången för mig var det lite osmidigt. Rekylstången är i metall, vilket uppskattas. Det ger lite extra vikt och en styvhet som behövs vid montering. Det är också en 1911 modell av rekylstång vilket öppnar för fler val vad gäller rekylfjäder.

Manteln är rejält lättad och har bra distinkta serrations. Det är lätt att få grepp om den. Pistolen är också utrustad med en loaded chamber indicator, vilket också kan vara trevligt som extra funktion.

Kornet är grönt fiberoptiskt och har gott om ljusinsläpp gör punkten väldigt klar och lysande, vilket är bra om du gillar sådant. Jag kan uppleva punkten lite välj ljusstark och kornet tycker jag är för smalt för min smak. Personligen upplever jag inte att det lämpar sig jättebra till precisionsskyttet.

Siktbladet bak är djupt och känns stryktåligt. Det är också ställbart vilket är mycket trevligt. Välgjort men det känns varken snabbriktat eller gjort för precisionsskytte. Det är inte dåligt, men jag upplever att det är en kompromiss mellan snabbhet och precision som jag själv inte riktigt är ute efter. Ett plus värt att nämna är då att Legion är optics ready. Skruva bort plattan som siktbladet sitter på och skruva dit ett rödpunktsikte och rocka på.

Avtryckaren på pistolen har en trevlig form och är lättad och är en del som är specifikt just för Legion modellen. Jag upplever tryck och reset som klart godkända, speciellt jämfört med många andra striker fire pistoler. Det är gott om plats i varbygeln som också har lite räfflor framtill för den som vill greppa där.


Räls under pipan kan vara bra att ha till olika tillbehör för den som önskar. Mantelspärren är i Glock stil, mycket liten i förhållande till resten av vapnet. Jag tycker om större mantelspärrar personligen, men den här gör jobbet, är ambidextrös så den fyller alla boxar så långt. Tydlig och distinkt magasinspärr, samtidigt kan jag inte nå den med tummen utan att byta grepp på pistolen. Avslutningsvis saknar pistolen en extern säkring som många andra i samma kategori. Det finns både för och nackdelar med detta, men jag tycker om när det finns en säkring så jag kan komma upp med tummen där och få lite mer tryck. Som för att kompensera lite för detta finns en utfasning precis ovanför greppytan på kolven, vilket gör att det finns en yta där som delvis fyller denna funktion.

Magasinbrunnen är rejäl och det ska mycket till för att du ska missa att föra in magasinet här. Däremot behöver du plocka bort den om du tänkt att tävla i production i IPSC.

Vikten har SIG laborerat mycket med. Manteln är lättad för att få ned vikten där. Stommen är "tungsten infused polymer" så de har fått med lite extra vikt där det önskas istället för att rakt upp och ned ha en stålstomme. Lite oklart för mig exakt hur stor vinst i vikt och balans det till slut handlar om.

Lådan pistolen levereras i är ganska no nonsense i plast. Stryktålig, stilren och välvadderad.


Hur är den att skjuta?

Jag beslöt att skjuta SIGen sida vid sida med en Glock 17 Gen3 och upplever att det tog längre tid att komma tillbaka till målet med SIGen efter avfyrning. Jag fick mer pipuppslag än vad jag fick med Glocken och jag upplever riktmedlen något långsammare. Pistolen i sig känns lite hög och greppet är något för långt för mig vilket gör att jag inte riktigt synkar med pistolen. För mig känns det som att pistolen kräver mer teknik och jobb för att skjuta snabbt med jämfört med flera av konkurrenterna. När det kommer till mer långsamt precisionsskytte tycker jag inte heller att den når riktigt hela vägen fram, men där mer för att jag upplever kornet som väldigt smalt och starkt lysande. Med allt detta sagt så kan jag ändå känna att det är ett kvalitetsbygge, det passar dock inte just mig.


Pris

Det är här det börjar göra ont på riktigt. Prislappen är hos många handlare närmare 20 000kr i Sverige för en Legion, att jämföra med strax över 16 000 för en Shadow 2 (18 500 för en som är Optics Ready). Uppdatering 2022-07-11: På Jaktia kostar en legion 16.900 kr. En optics ready glock gen 4 går för under 10 000. Delvis kanske detta kan förklaras med att SIGen importeras från USA och extra avgifter på det. På andra sidan pölen får du ge ca 1 000 USD för den här pistolen och 1 300 USD för en Shadow 2a. Det prisförhållandet tycker jag är mer försvarbart än det svenska då jag tycker du får mer funktioner och mer flexibilitet med en Shadow 2.Slutats

Pistolen känns rejäl och solid men är också för stor för mig. Kolven är inte anpassningsbar utan det du ser är det du får. Riktmedlen är ännu ett minus för mig då jag upplever framförallt kornet för ljust och för smalt. Avtryckaren däremot är väldigt tydlig och skön och sticker ut åt det positiva hållet. Prislappen är hög men för några tusenlappar mindre får du standardversionen utan Legions specialavtryck. Sammantaget är mitt intryck att det är en förhållandevis dyr pistol som inte riktigt kan bestämma var den bäst hör hemma. Det finns andra pistoler som gör mycket av det SIGen gör och gör det bättre och eller billigare.


Om du vill ha en prisvärd och bra SIG, då är den här pistolen ett ganska säkert kort. Vill du ha en riktigt bra pistol för 20 000 kr tycker jag du även ska kolla vad konkurrenterna erbjuder innan du bestämmer dig.


Uppdatering 2022-07-11: Jaktia kostar en legion 16.900 kr vilket helt klart är en bättre prislapp för pistolen i förhållande till konkurrenterna. Den passar inte bättre i mina händer för att den är billigare, så för mig går den fortfarande bort. Däremot krymper prisskillnaden till de stora konkurrenterna vilket gör helt klart bör göra pistolen mer intressant för den som den passar.


Sidan finansieras helt genom donationer från er läsare, utan ert stöd hade pistolskytten inte funnits. Ju fler som stödjer, desto mer tester kan genomföras. Jag använder patreon som plattform, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Hoppas artikeln du just läst har varit intressant och givande. Vi kanske ses på en skjutbana framöver? Kom fram och säg hej, det är alltid roligt!


Stefan


589 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page