top of page

Kayoba 20-60x60


Har lagt alla pengar på vapen och ammunition kanske du har en tight budget och inte är allt för kräsen. Det är då inte omöjligt att du kollar i de billigare produktsegmenten vad gäller övrig utrustning. På Jula hittar vi ett sådant exempel i en fågelkikare benämnd: Kayoba 20-60x60. Ett paraply-märke med mängder med produkter borgar inte för absolut toppklass, men så var budgeten en av frågorna. Tanken på en allt i ett lösning med både kikare och stativ lockade mig då jag ville byta ut en om möjligt ännu billigare kikare. Jag inhandlade detta stativ under 2019 och tänkte ge lite reflektioner om det efter en säsongs användning.


Kikaren


Exemplaret jag köpte har god nog skärpa för att se hålen från .22 på 25 meter, med tillräcklig skärpa för att kunna avgöra om träffarna är inne eller ute. Nej, det är ingen Zeiss eller Kowa, vi kommer dit. Det står waterproof på och den beskrivningen är troligen ett starkt ord, men fuktigt väder har kikaren klarat under 2019 utan problem. Fokusratten har ett behagligt motstånd, förstoringsringen har ett lite illavarslande knaster i vissa lägen. Än så länge har detta inte orsakat några problem, men är självklart något som man inte vill ha på en ny produkt. Limrester kan ses framför främre linsen. Ljusinsläppet är inte fantastiskt och det blir fort skumt i kikaren vid större förstoring. Förstoringen var något som kändes intressant vid tiden för inköp, men är ingalunda ett krav för att en kikare ska vara bra för ändamålet. Ljusinsläpp och skärpa är rimligare krav att ställa på en kikare. Konstruktionen känns överlag hyfsat stryktålig. Lite enkelt och konkret kan man säga att den gör vad som står på förpackningen. Men förvänta dig inget revolutionerande eller direkt imponerande. Kikaren kan inte mäta sig med skärpan eller ljusinsläppet från mer erkända tillverkare.


Stativet


Det medföljande stativet har ett plus, det är att det är mycket lätt och kan jobba i ett stort spann av höjder, ställbart upp över 90 cm. Samtidigt skapar den lätta vikten också stativets stora nackdel då det betyder att konstruktionen är vek. Själva benen håller så länge de är i låst läge, men materialet är utan tvekan extremt tunt. Lite optimistiskt har tillverkaren placerat ett vattenpass på stativet, men jag skulle nog inte lita på det och själv har jag aldrig funnit någon större nytta med det. Den absolut svagaste punkten för stativet är själva huvudet på vilken du fäster kikaren, som är gjort av billig och tunn plast. Alla reglage känns svåra att dra åt utan att det upplevs som att man drar sönder materialet. Det är inte heller helt säkert att dina inställningar håller. Hoppas att det framgår av bilderna hur klen plasten är. Det orkar knappt hålla kikaren uppe beroende på vinkel, och beroende på hur du ställer stativet kan hela paketet ramla över ända. Stativet har en benägenhet att svajja och beroende på underlaget stabilitet kommer detta vara något man får leva med. Det saknas ett snabbfäste, vilket gör att du får skruva av och på en del, men det är i sig inget enormt problem i sammanhanget, men ett minus inte desto mindre. Kikaren kommer definitivt överleva stativet.


Väskan

Väskan som medföljer har en bär-rem och en löstagbar avgränsare för stativ/kikare. Den är har en viss styvhet och duger som rudimentärt skydd för kikaren. Med följer även en liten sladdrig påse till stativet, mer för att hindra att benen fastnar i något än att skydda vare sig kikare eller stativ.


Se upp

Kontrollera innehållet i förpackningen noga. Jag skulle aldrig rekommendera att köpa denna produkt i blindo. Det finns en stor variation på enskilda exemplar och kvalitetskontrollen är allt annat än perfekt. Jag satte upp kikaren i butik för att undersöka noga och kunde kontrollera skärpan på plats. Förpackningarna var öppnade och någon av de andra kikarna hade lösa delar eller förstoringsringar som skrapade outhärdligt. Tittar man på andra recensioner på produkten kan man dra ungefär samma slutsatser.


Pris: 799:- på Jula


+ Kikaren är av god nog kvalitet för att kontrollera träffar på 25 meter

+ Medföljande stativ kan jobba i många höjder och är lätt


- Ljusinsläppet i kikaren håller inte vid förstoring

- Stativet har väldigt låg kvalitet, framförallt huvudet

- Stativet saknar snabblås


Slutomdöme


För 800 kronor får du två prylar i ett, varav den ena är typ okej och den andra i grunden undermålig, du kommer vilja köpa ett annat stativ inom en ganska snar framtid. Med det i åtanke skulle jag nog hellre rekommendera att lägga samtliga pengar på en kikare av högre kvalitet och sen köpa till ett stativ, du bör klara det på 1500 kr. Det här paketet riskerar att göra dig besviken.


/


Stefan

540 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page