top of page

IsoTunes Sport Defy Slim

Uppdaterat: 14 apr.

2022-08-05
Att skydda hörseln är självklart, men vad ska du använda? Jag har sedan jag började skjuta använt ett par rejäla men enkla 3M kåpor men har saknat möjligheten till medhörning. Det har nyligen förändrats då jag sedan några månader använt ett par IsoTunes Sport Defy Slim. Jag vill vara tydlig med att jag fick kåporna av ISOtunes under besök på IWA mässan i Tyskland. Det fanns inga motkrav, de vet inte att jag skriver detta och jag får heller inte betalt. Med andra ord känner att jag kan förhålla mig neutral till produkten, men det kan vara viktigt för dig som läsare att känna till.Dämpning


Den viktigaste egenskapen hos ett par kåpor är såklart förmågan att dämpa höga ljud till mer hanterbara ljud. Jag upplever att dämpningen är ok men det är en slimmad modell så förvänta dig inte att det blir knäpptyst. Det går alldeles utmärkt att skjuta .22lr med dem. När jag eller grannen börjar skjuta 9mm i skjuthallen känns det dock som att det är läge att stoppa i ett par proppar för att säkerställa tillräckligt god dämpning. Ute i det fria känns behovet mindre av proppar, men jag skulle ändå rekommendera när du skjuter själv.Passform

På min skalle passar kåporna väldigt bra men under längre sessioner kan visst tryck uppstå på huvudet. Delvis beror detta troligen på kuddarna är tämligen hårda och oflexibla vilket jag inte är helt förtjust i. För den som använder glasögon med tjocka bågar eller keps kan det utan tvekan uppstå ljudläckage om du inte byter kuddarna. Överdraget till själva kudden är dock mjukt och lent mot huden och känns varken plastigt eller skaver. Kåporna är avfasade på både höger och vänster sida för att låta gevärsskyttar komma närmre in på kolven.

Försöker demonstrera att själva yttermaterialet är mjukt och behagligt, vilket det är, men att det skum som finns inne i själva kudden är ganska styvt och är lite lagom oflexibelt. Ingen katastrof, men ingen gelkudde inte.


Uppdatering 2024-04-14. Jag har sedan testet genomfördes lyckats skaffa gelkuddar från ISO tunes. Dämpningen upplever jag annorlunda, oklart om det är till det bättre. Oavsett sitter de bekvämare på huvudet vilket är ett stort plus.


Medhörning

Medhörningnen är bra, enligt pappret är det 8 gånger förstärkning men jag har inte mycket möjlighet att mäta detta. Det är dock helt klart möjligt att boosta upp volymen ganska rejält och sedan slår micken ifrån vid höga ljudimpulser. Den aktiva dämpningen upplever jag fungerar alldeles utmärkt och har inga problem med att ljud slår igenom. Jag har inga problem att höra kommandon och annan konversation på banan om jag såg önskar, även med öronproppar i. Det finns endast ett reglage, ett steglöst hjul på sidan av vänster lur där du kan vrida upp eller ned volymen. OFF-läget är tydligt markerat och det glider inte ur särdeles lätt.


KvalitetStabil byggkvalité överlag. Känns inte plastigt eller som att de ska gå sönder. Batteriluckan känns lite som ett undantag där och känns som den troliga punkten som nöts ut eller går sönder först. Inte nödvändigtvis sämre än andra konkurrenter i samma prisklass, men det känns som att det går att nöta ut vid tung användning. Å andra sidan så håller batterierna rätt länge om du bara kommer ihåg att stänga av lurarna.Insidan av bågen, mjukt fejkläder. Detta kommer med svett troligen bli ganska fult med tiden. Uppdatering 2024-05-14, än så länge har lädret håll bra och det ser fortfarande fräsht ut. Utsidan har en form av vävt tyg och det känns väldigt slittåligt.


Har ej testats i regn eller direkt utsatts för väta, så där får jag väl komplettera artikeln om de skulle haverera i regnet under en särskilt blöt fältrunda. Uppdatering 2024-04-14. Nu har lurarna varit ute i alla möjliga väder och de har börjat ha idéer för sig. Det har varit svårt att få ljudet att orka med, det har sprakat obehagligt i lurarna och elektroniken verkar nu har lagt av helt efter den senaste vistelsen på skjutbanan.


ÖvrigtISOtunes har skrivit R och L på insidan av kåporna så man vet vilket öra som ska sitta var. Smart för den som inte intuitivt begriper vad som är bak och fram, läs undertecknad. Basicmodellen har miniteleanslutning till andra enheter. Ljudåtergivning därifrån är ok men kanske inte fantastisk.


Pris


När jag fick basicmodellen kunde jag hitta den i nätbutiker för ca 700 kr, detta var i våren 2022. Inflationen måste träffat dem kraftigt då de idag fem månaders senare verkar gå för ca 1200 kr. Lägger du till ytterligare ca 500 kr kan du få med blåtand.


Med det sagt ser kåporna mer eller mindre exakt ut som burrel active hunter 2.0 vilka ser ut att kosta 500-600kr. Faktum är att det finns gott om kåpor som ser mer eller mindre exakt likadana ut (viss variation finns) från ett flertal andra mer eller mindre obskyra företag om man skrapar lite på ytan. Kåporna har prislappar från 29-99 USD för vad som åtminstone på utsidan ser ut som nästan exakt samma kåpa. Det skapar ju ganska stora frågetecken om hur mycket produkten faktiskt kostar och kvaliteten på insidan.


Om det faktiskt ÄR samma innehåll och kvalité i material kan jag inte avgöra enbart med bilder. Jag har tittat på ett exemplar Impact Sport (andra från höger) som haft många år på nacken. På dessa var kuddarna är för mjuka och ytterlagret hårt men lite svårt att säga hur originalskicket var. En skillnad värd att lyfta är väl att tyget på bågen på ISOtunes modellen känns som ett stabilt val. Det känns mer stryktåligt än fejklädret på insidan, som ovanstående modeller verkar ha använt hela vägen runt bågen.


Slutsats


Om jag bortser från att frågan om pris en stund skulle jag summera det såhär: Jag tycker att jag får god dämpning på banan. Behöver komplettera då och då med proppar, vilket ändå kan krävas. Ljudet i lurarna fungerar fint och är nöjd med den förstärkning som ges och ljudet stänger av som det ska när det blir höga ljudimpulser. De är överlag sköna att bära men kan klämma något under längre användning. Jag är nöjd och kommer fortsätta att använda mina, men så har jag heller inte betalat för dem. Skulle jag lägga 1200 för att köpa ett par nya? Knappast. Speciellt inte om jag kan hitta en klon för 500 kr.


Sidan finansieras helt genom donationer från er läsare, utan ert stöd hade pistolskytten inte funnits. Ju fler som stödjer, desto mer tester kan genomföras. Jag använder patreon som plattform, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Hoppas artikeln du just läst har varit intressant och givande. Vi kanske ses på en skjutbana framöver? Kom fram och säg hej, det är alltid roligt!Stefan

323 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Walther PDP

コメント


bottom of page