top of page

Hur många grenar hinner du med?

2021-09-20Säsong 2021 har givit mig både en och annan funderare över hur skyttar hinner med. Av inlägg att läsa på vissa forum och skyttar man träffar är det även onekligen så att alla inte gör det. Samtidigt finns det skyttar som håller igång 8 vapen.

"Den träffbilden fick du dåligt betalt för" fick jag som kommentar på denna serie på SSM i Precision C i Halmstad. En serie som var väldigt representativ för hur det gick. Jag fick helt enkelt inte in grupperna till rätt ställe.

Detta år har erbjudit utmaningar delvis i brist på tävlingar i början av säsongen för att nu i slutet ske i ett fullkomligt överflöd på en sådan nivå att det är svårt att välja vad man ska skjuta. För egen del har det betytt att träningen och resultaten blivit ganska lidande då jag kanske har valt att försöka göra för många olika saker på en gång. Inte för att det nödvändigtvis har gått jättedåligt, men det räcker inte med att grupperna är fina, de ska ligga rätt i tavlan också.


Det finns ett engelskt uttryck, “jack of all trades, master of none”. Fritt översatt, “mångsysslare men inte mästare på något”. Så skulle man kanske kunna summera den egna skyttesäsongen.


Grundträningen med god avtryckarteknik är kanske ändå en gemensam nämnare oavsett skytteform, men det är en rejäl skillnad i hur mycket man ligger på avtryckaren i dynamiskt om man jämför med att skjuta C precision i nationellt. Inte heller militär snabbmatch blir samma. Inte heller kan jag använda samma punkt på fingret för att avfyra på min precisions A pang som med C pistol, då drar jag träffbilden i sidled. Har även olika vapen för A precision och milsnabb / fält A, och det är inte riktigt samma grepp och fingerplacering där. Ytterligare en punkt blir det med revolver. Det blir sålunda ganska spretigt att träna om det inte går att göra väldigt fokuserat, det där finliret som krävs för att nå det där lilla extra.


Den brutala ketchupeffekten som uppstått hösten 2021 när alla tävlingar ska gå mer eller mindre samtidigt är slitsam när man mentalt investerat i att delta i ett antal olika grenar. Precision, Milsnabb, fält, men också på kort varsel kastat sig in i att testa dynamisk skytte.


Kanske handlar det om att prioritera vissa grenar och vapenklasser, att träna på detta och bli ruskigt vass. Samtidigt blommar intresset för nya discipliner medan annat bleknar och svalnar. Det är svårt att ha en fot med i alla olika typer av tävlingar, föreningar och klasser.


Korten till hemortens banor i militär snabbmatch kom som ett brev på posten med dåligt samvete, för det ska ju såklart också hinnas att skjutas, inte bara för mig utan övriga i föreningen. Än mer besvärande nu när kvällsträningarna mer eller mindre är över på grund av ljusförhållandena och tävlingar som sydsvenska mästerskapen i precision och fält sker med två veckors mellanrum i samma månad. Dessutom när man är funktionär i en av dem (vi ses på station 6 nu i helgen!)


Lägg därtill behovet att förnya licenserna, nästan alla på en gång, så alla olika vapen har fått gå varma för att hinnas med och bokföras så att allt är tydligt och klart. Den klara fördelen är du dock såklart att det ger ett enda datum att hålla koll på och det kostar inget extra. För egen del har det också varit vapentester såväl hemma som borta, besök i butiker och event. Kombinera detta med ett liv med familj, vänner och jobb. Plötsligt flyger träningsdagarna, helgerna och veckorna iväg.


Det får mig att fundera på hur många olika vapen och grenar en skytt hinner med egentligen, och hur många vapen en genomsnittlig pistolskytt har. Hur hinner folk med att använda allt egentligen? Kanske är det bara ketchupeffekten av att alla tävlingar nu måste ske på slutet av säsongen och att det är det som kör ihop allt. Detta kombinerat med att man vill skjuta så många olika saker.


Å andra sidan kanske detta ska ses som en utforskande upplevelse. Att resultatet av en så pass blandad säsong som denna är att tillfälle har givits att testa sådant som kanske inte skulle testats annars? Eller att faktiskt hitta något man gillar mer än det andra och fokusera på det.


Oavsett vilket har det varit roligt att komma iväg på tävlingar igen. Att se nya och bekanta ansikten från klubbar långväga från den egna. Att få känna den där gemenskapen och intresset för hobbyn och snacket som går. Hoppas vi ses därute snart igen och att du känner att du hinner njuta av skyttet och inte bara jagar från gren till gren!


/

För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


Stefan


392 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page