top of page

IWA 20231 100 utställare, 34 000 besökare från 119 länder. Inte fy skam. Mässan är långt ifrån död.


Ganska få stora nyheter, men mycket vidareutveckling och förbättring. Årets mässa har jag kunnat angripa lite mer fokuserat än förra året då jag vetat lite mer vad jag kunde vänta mig. Det har också varit annorlunda på grund av att det inte funnits covid restriktioner, något som i sin tur gjort att jag haft mycket fler och djupare möten, och mindre tid att skriva på under vistelsen i Nürnberg, därav förseningen av denna artikel. Men nu är den här!


Jag vill rikta ett enormt tack alla ni som ställt frågor och skrivit till mig under mässan! Det har givit mig tips, idéer och förslag på frågor jag inte visste att jag skulle ställa! Varmt tack!


En fet disclaimer. Det är många intryck på IWA och det går inte att provskjuta direkt på plats. Med detta i åtanke är jag lite försiktig med allt för detaljerade omdömen. Det är också så att kvalitén kan skilja sig dramatiskt från de ex som visas upp på plats och de som sedan kommer till konsument. Med det sagt upplever jag att jag kan göra vissa uttalanden men inget som har med hur vapnet skjuter, dess pålitlighet eller funkar att hantera i praktiken.


Några av de större nyheterna först. För de som önskar en enklare C pistol i det nationella skyttet, eller för klubbar som vill ha ett nytt klubbvapen, kan vi lyfta fram Walthers nya pistol, CSP500. Det är i princip en omarbetad Hämmerli Exesse i stål istället för plast och aluminium. Finns med ett antal olika kolvar men kändes väldigt bra med den typiska matchkolven.


Den känns igen men den känns också stabil. Helt ok pistol i budgetklassen.Performance trigger från Glock.


Glocks tryck är ju omtalat och den nya avtryckaren är en uppgradering. Lite lättare och kortare reset är nog de punkter jag skulle vilja lyfta fram. För den som vill uppgradera sitt tryck i en Glock den redan har kan det vara en ok uppgradering beroende på förväntningar och behov. Samtidigt så fanns det gott om pistoler med Striker Fire på mässan med bättre tryck än detta.


Pardini TR20


En av de lite mer otippade nyheterna var att den gamle gubben pardini helt plötsligt bestämt sig för att bygga en nöjespang. Företaget har köpt ett antal 3D skrivare och printade därmed ut en stock till ett gevär och en handguard. De satte en lång pipa på en Pardini SP och vips, så fanns det ett gevär. När geväret provsköts tog de fem patronerna slut väldigt fort till skyttarnas förtret och större och större magasin tillverkades. De finns i 5,6,10,15 och 20 patroner. Det intressanta i kråksången är att dessa magasin passar alldeles utmärkt i en SP då det mer eller mindre är samma stomme.


Om geväret är snyggt eller inte går ju att diskutera och jag förstår inte varför de satt ett cykelstyre som pistolgrepp när de lagt ned så mycket tid på att göra resten justerbart. I vilket fall fanns kvalitetskänslan där och avtrycket är precis vad du kan vänta dig på en Pardini.


Alien CreatorLaugo har begripit att skyttar har olika stora händer och har släppt modellen / pistolgreppet Creator där skytten kan byta ut i princip alla ytor runtom kolven för bästa grepp och passform. Trevligt men kommer såklart till en prislapp. En annan intressant sak var den gängade pipan som går att få till pistolerna. Då pipan är fast finns inte något behov av ett Nielsen device och dämparen blir därmed mycket enklare.


På tal om ljuddämpare gjorde jag ett besök hos aimsport som visade upp sin välbeprövade .22lr dämpare. Ser stor och tung ut men har ändå en relativt låg vikt.


Luftpistoler


Jag har fått en del frågor om luftpistol och här finns det också en del att säga. Pardini har strömlinjeformat sin produktlinje kring en och samma stomme. Det betyder att juniormodellen kid kan växa med skytten och uppgraderas allt eftersom. Ett välkommet alternativ för den som vill börja enkelt då dagens luftpistoler tenderar att kosta relativt mycket.


På budgetsidan passade jag på att ta mig en titt på kinesiska snowpeak, (bild 2) som erbjuder en luftpistol. På håll ser den ut som en trevlig pistol och jag var nyfiken på den efter tips från läsare. Tyvärr var den försedd med en plastbit bakom avtryckaren vilket gjorde det omöjligt att känna på avtrycket, orsak okänd, och personerna i montern kunde heller inte förklara varför.I övrigt kändes byggkvalitén lite tveksam och jag ställer mig avvaktande till den. Ytterligare en luftpistol på budgetsidan men med magasin var Reximex. Till höger i galleriet ovan. Om inte namnet avskräcker så kan jag meddela att när jag torrklickade så kändes som det satt en hammare i värdig en revolver. Den föll med en rejäl skakning och ett brutalt *kachonk*. Kändes otroligt svårt att få till en fin och ren avfyrning med den.


Vi rundar av luftpistolerna med att Feinwerkbau framöver erbjuda en modell med femskottsmagasin. Känns som en trevlig och lättanvänd produkt och på denna gick det att känna på det väldigt fina avtrycket.


Sex tum


En annan sak jag spanat efter under mässan har varit pistoler i sex tum, något som efterfrågas av såväl precisions som PPC skyttar. Anledningarna till att dessa pistoler är så pass ovanliga är flera. För det första finns det få som är intresserade av dessa pistoler på den amerikanska marknaden, där mycket av efterfrågan handlar om concealed carry, polymer och striker fire för att skydda hus och hem och skytte på nära håll. Minuspoäng för en sextums steel frame på alla dessa punkter. Det i sin tur leder till små prodiktionsserier och stora omställningskostnader vilket gör att stora vapentillverkare helt enkelt låter att tillverka denna typ av modell. BUL armory som tidigare haft modellen Target 6, som sedan blev Hunter 6, har åtminstone för stunden lagt produktionen av sextummare på hyllan. Men på den europeiska marknaden finns en efterfrågan och det har ett flertal mindre tillverkare börjat rikta sig mot.KMR och som med sin modell Cuda erbjuder en riktigt rejäl pistol med sikte i tre steg. Den är rejäl och känns bastant i handen. Inte nödvändigtvis tung men väldigt väldigt solid. Väldigt fin känsla rent mekaniskt.


Prislappen ligger runt 30 000 men det är en pistol som har oerhört fin byggkvalitet. Jag skulle argumentera för att köparen får mycket för pistol för pengarna. De har också tagit fasta på det här med modulära kolvsidor och med sig hade de en hel låda med varianter på grepp.

En av de mer spännande varianterna var det assymetriska högerhandsgreppet vilket ger extra stöd för vänsterhanden vid tvåhandsskytte. Självklart går det att byta till vänsterhandsgrepp också.

Flutad pipa, bearbetad mantel. Allt för att komma ned i vikt så långt det går men mer arbete pågår för att få ned vikten under den magiska 1400 grams gränsen.


KMRs bås var litet men otroligt välbesökt. Det var ofta svårt att komma fram och kunna klämma på vapnen.


Ett snäpp upp i prisklass hittar vi Nighthawk chairman, även den ett otroligt väl bearbetat stycke metall där principen ett vapen, en smed gäller. På dessa pistoler går det att göra alla möjliga customlösningar, allt efter kundens önskemål. Passform och finish var fantastisk. En Chairman får du lägga ut ca 65 000 kr för.


För den som verkligen har spenderarbyxorna på och kan tänka sig lägga nära sexsiffrigt belopp för en pistol ska ta och seriöst fundera på en M-Arms Kratos. Den minutiösa precisionen som ligger bakom tillverkningen av den är otrolig och kvalitetsmässig så känns den fantastisk.


En kompromisslös approach gör att toleranserna på vissa extremt kritiska delar är nere på 2 mikrometer, med en sådan noggrannhet uppmanar konstruktören av pistolen att köparen låter bli att polera de interna delarna. Det kan inte göras med bättre precision än vad det är när det kommer från fabrik. Det är lite svårt att sia om vad priset på Kratosen blir i Sverige då det inte finns någon återförsäljare ännu, men priset landar troligen bortåt 80 000 kr.


Allt är påkostat, även väskan. I just denna ligger femtumsmodellen.


Kortare pistoler


På tal om påkostade pistoler får vi väl hoppa vidare till mästarna av precisionstillverkning, schweiziska Phoenix.


Flaggskeppet Drake har försetts med en pipbussning som håller en otroligt fin träffbild även på långa håll. En annan nyhet i deras produktlinje är en något udda avtryckare. Den ser obekväm och lite småful ut vid första anblick men när du ligger på tryckpunkten så har du en rak avtryckare. Jag uppskattar känslan och tycker att det är en intressant lösning.

Det är svårt att förmedla hur extremt väl inpassade delarna är på Pheonix pistoler och hur bra greppet är även med den lilla manteln. Prislappen är dock som väntat hög för dessa pistoler. Phoenix har dock tagit fram en instegsmodell kallad Predator som behåller det mesta av det som sitter inuti och hela manteln. Manteln är i stål men resten i aluminium / polymer. Det blir lättare att framställa och en lättare pistol. Den har inte riktigt samma känsla nedtill men samma grymma känsla upptill. Helt klart värt att lägga på önskelistan.


Arma Zeka


I kategorin pistoler med en prislapp som för många kanske är mer hanterbar hittar vi Arma Zeka. Jag har lite svårt att värdera kvalitén då jag inte skjutit deras vapen. Men pistolerna kommer med en ställbar avtryckare vad gäller vikt, förtryck och reset. Helt klart värt att titta på och de lite mer påkostade modellerna upplevde jag hade ett helt ok trycke.Grand Power Q1


Grand Power har uppdaterat sina modeller lite. På Q1an i montern upplever jag att det mer texturerade greppet ger en högre kvalitetskänsla än föregående modell. Avtryckaren är helt ok och rejäla serrations på manteln gör det lätt att mantla. Helt klart en uppgradering mot tidigare modell.

Vi avslutar semiautosektionen med en Springfield Armory som var helt ok. Prodigy heter den och är något jag tycker kan vara värt en extra koll för den som spanar på en 2011.


Dags för lite revolvrar!


Riktigt grymma revolvrar visades upp av Spohr, precis som många av vapnen tidigare i listan är kvalitén helt utanför skalan. Otroligt fina trycken.

Även Korth visade upp sin värstingbox på mässan. Med denna låda är det enkelt att byta mellan olika grenar och veta precis var alla delar finns.

I Korthmontern hittade jag också denna skapelse. Kul idé men personligen står jag fast vid mitt nej tack.

Smith & Wesson hade inga normala sextummare på mässan utan tog istället med sig riktiga kanoner. Kul för en del kanske men jag får mest ont i händerna av att skjuta sånthär.


Tillbehör


Så var det dags att ta en titt på tillbehören. Först ut är MEC-GARs magasin till SIG som klockar in på halva priset jämfört med SIGs egna. Istället för 1850 kr kommer kunden ned på 895 kr. Magasinen håller 18 patroner och finns till P226, X-Five och Six 9mm. Passar även äldre polisvapen. Med plus tvåbottnarna i aluminium får skytten i två extra patroner.


Magasinfjädern är en speciell skapelse som företaget är väldigt stolta över. Den hjälper till att peta i de där extra patronerna.

Bottnarna finns med ränder eller utan ränder. De utan ränder passar alla typer av magasin medan de med ränder passar MEC-GAR.

Armanov hade fina kolvplattor i mässing. Tyngden kändes bra men känslan var lite som ett rivjärn i handen, det hade troligen inte skadat att ta bort de värsta graderna efter bearbetningen.


Där tror jag att jag får runda av för denna gång. Det var en intensiv mässa med mycket spännande att se och mycket skapande av kontakter. Har du frågor om något som står i artikeln eller något du undrar över kring mässan är du välkommen att höra av dig! Skicka ett meddelande på instagram, facebook eller ett mail till stefan at pistolskytten.com. Stort tack till alla er läsare och Patreons som gjort allt detta möjligt!

Stefan
570 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

IWA 2024

Comments


bottom of page