top of page

Dags att köpa en begagnad pistol?

2022-04-27



Nu när Walter Borgs vår-auktion dragit igång kliar det i fingrarna hos många. Kanske är det dags att göra ett riktigt fynd? Uppdaterar en äldre artikel med nya lärdomar och erfarenheter.


Begagnat vapen


Utbudet

Utbudet begränsas av vilka vapen som finns till salu för stunden. Därmed är det långt ifrån säkert att den modell du vill ha finns tillgänglig hos någon handlare då du vill köpa. Har man is i magen går det dock att hitta ganska mycket då det finns många vapenhandlare i Sverige. Utmaningen är såklart avståndet till dem. Givetvis går det också att köpa privat och det finns faktiskt en hel del vapen som säljs via exempelvis blocket eller pistolskytteförbundets hemsida.


Modell


Vissa pistoler har hängt med bra länge och det kan vara lite oklart ibland vilken årgång eller undermodell vapnet faktiskt är. Exempelvis FWB AW93 har tillverkats i närmare trettio år och har genomgått ett antal förändringar, kanske saknar pistolen du tittar på just den där funktionen du ville ha. Modell kan även påverka priset och därmed kan det vara klokt att hålla ett extra öga öppet på vilken undermodell det är.


Skador

Vapen med skador ska man tänka sig för innan man köper. Framförallt sprickor är viktigt att hålla utkik efter. Är du osäker på vad du ska leta efter så ta med dig någon mer erfaren. Kontrollera att pipan är fin. Värt att tänka på är att smuts i sig är inte farligt, men det kan dölja skador, så det är därmed rimligt att du får se vapnet i ett rent skick för att bäst kunna avgöra om det finns problem. Med andra ord bör du aldrig köpa ett vapen utan att själv ha sett det först. Säljaren kanske inte medvetet säljer på dig ett undermåligt vapen, men den kan ha missat att se skador själv. I bästa fall kan skador gå att laga och i värsta fall leda till att vapnet är direkt farligt att använda. Att laga kan dock i vissa fall snabbt bli orimligt dyrt så det är bra att veta vilka delar som är lätta att laga och vilka som är svårare på det aktuella vapnet.


Fel och problem


Undersök om den vapenmodell du är intresserad av har någon form av vanligt fel eller problem, har det i så fall blivit åtgärdat på det vapen du tittar på? Om du är ny och lite osäker var uppmärksam på:

  • Sprickor, det kan gå att laga, men du bör veta vad du ger dig in på.

  • Skador på pipan ex bucklor, bulor eller skador på kronan (främre änden av pipan).

  • Rost. Viss rost är kosmetisk och kan putsas bort, om rost förekommer i vapnet eller i pipan är det sämre.

  • Se till att vapnet repeterar och matar korrekt. En revolver som indexerar patronerna fel är inget roligt att jobba med.

  • Att utrustningen matchar, att rätt utrustning medföljer.

  • Nednötta eller uttjänta delar, rekylfjäder, patronutdragare etc.

Att köpa ett vapen med defekter behöver inte vara en katastrof, en del går såklart att fixa. Det gäller dock att vara medveten om att det kan kosta såväl tid och pengar att få det löst. Det är inte alltid säkert att reservdelar eller kompetens att fixa problemet finns nära till hands. För vissa vapen finns det dessutom relativt lite i form av tutorials etc på youtube eller liknande.


Modifiering och trimning

Det är inte ovanligt att skyttar trimmar sina vapen (oftast i grövre kalibrar). Ta reda på vilka eventuella modifieringar som är gjorda på vapnet. Trimning kan, beroende på typ, förändra hur du ska använda vapnet.


Det kan bli mer känsligt för vilken ammunition som används, eller behöva tätare serviceintervall. Ta reda på hur det vapen du ska köpa har använts. Inom nationellt skytte krävs ett avtryck på 1360 gram för A vapen. Se till att det vapen du tänker köpa klarar sådana restriktioner utan problem. 


I vissa fall är det trimningen som gör priset då det är gjort av ett specifikt ändamål, och av ett proffs. Att trimma en revolver hos de exceptionella vapensmederna kostar tusentals kronor. Det kan med andra ord innebära att ett vapen som är modifierat kan tinga ett högre pris än ett vapen som är i originalskick.

Reservdelar


Beroende på vapnets ålder kan det bli svårt att få tag på till en del gamla vapen. Ett välskött vapen kan hålla väldigt länge, en .22a kan lätt vara 40 år gammal. Det behöver inte betyda att den är dålig, eller bra heller för den delen. Vad som däremot är säkert är att den inte är helt enkel att fixa reservdelar till. Förr eller senare kommer ett större underhåll behövas göras på alla vapen. Det kan vara trist att lägga pengar på ett vapen bara för att konstatera att det behövs läggas till det dubbla strax efter köp, pengar du inte kommer få tillbaka om du säljer vapnet.


Prisbild


Denna varierar helt klart och är helt beroende på vad som är eftertraktat för stunden. Du kan få en fullt fungerande begagnad .22a för någon tusenlapp. En övre gräns är svårare att ge och för vapen med grövre kaliber är spelrummet också väldigt stort, det beror helt på märke, modell och slitage. Rent generellt går det dock att säga att begagnat är en bättre affär ekonomiskt än att köpa nytt själv. Jag har under några år följt Walter Borgs auktioner och samlat på mig statistik för slutpriserna där. Välskötta vapen håller väldigt länge, men gör dig själv en tjänst och köp ett vapen som ger dig så goda förutsättningar som möjligt, och låt bli de billigaste vapnen.


Se upp så att du inte dras med i ett race om priserna. Det finns internationella kunder som handlar på auction.net och de kan vara villiga att betala väldigt mycket för ett vapen som kanske är sällsynt i USA. Glöm inte heller bort slagavgiften!


Nytt vapen


Kanske tänker du nu istället att det vore bättre med ett nytt vapen, här är lite av det som kommer med detta.


Stort utbud

Det finns gott om olika märken och modeller att välja på samt vilka tillbehör som önskas. Det kan också vara möjligt att göra vissa anpassningar av ditt vapen med en gång ex. byta korn och siktblad. En stor fördel är att det kan vara möjligt att testa klämma och känna på nya vapen hos vapenhandlaren i god tid innan. Det är dock allt annat än självklart att de har alla modeller på lager och ibland är leveranstiderna hårresande långa. Jag har flera bekanta som har fått vänta i runda slängar ett år på vapen från exempelvis USA. Delvis beror detta på fraktkostnader, men även tillverkarnas tillverkningsserier.


Service

Nog för att flera vapenhandlare kan tänka sig serva ditt vapen oavsett var du köpt det, men du kan ha förtur om du köpt vapnet hos dem. Garantier följer med nya vapen och tillgång till nödvändiga reservdelar är relativt goda. Detta beror dock på vad för typ av vapen och modell du väljer, tillverkarna brukar inte förvarna om de helt plötsligt slutar tillverka en modell.


Pris

Prisbilden är idag väldigt hög jämfört med bara några år sedan. Du kommer dessutom garanterat att ha en värdeminskning på vapnet. Räkna med att det kostar från 10.000 kr och uppåt för en relativt enkel .22a. Många av de större märkena som Pardini, Benelli, Morini, Feinwerkbau mfl börjar på över 20.000 kr.


Slutord

Det finns mängder med aspekter att ta hänsyn till vid köp av ett första vapen. Generellt vill jag ställa mig bakom åsikten att köpa ett så bra vapen som man har råd till. Kom ihåg att det tillkommer lite utrustning för skötsel och saker som vapenskåp. Men spara hellre ihop till något av lite mer kvalitet än att köpa första bästa billigaste. Värdet står sig gott nog ändå om du köper begagnat och sköter vapnet. Det är däremot inte speciellt roligt att köpa ett vapen som är slitet eller inte går att ställa in som du vill eller har andra problem du måste arbeta runt. Licenshanteringen går ganska långsamt i många delar av Sverige och det kan bli en rejäl tröskel för att byta vapen i onödan.


/


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Jag använder patreon, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Stefan

926 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Föreningen

bottom of page