Det finns en hel del skyttar därute som är oroliga för rost på sina vapen, men hur vanligt och eller stort problem är rost egentligen? Låt oss börja med att nämna att det finns två olika typer av rost. Rödrost och gravrost. Den första är ytlig och precis som namnet antyder ljust röd/brun till färgen. Får rödrosten sitta kvar över tid så ombildas den till mörkbrun gravrost. Denna går på djupet och äter sig in i själva materialet, därmed gör den större skada. Jag skickade iväg ett antal frågor till Rune Gustafsson på Sportec och vapensmeden Ola Elgelöf angående rost till denna artikel och fick väldigt hjälpsamma och samstämmiga svar.
Hur vanligt är det att man träffar på rost på vapen?
Rune: Generellt sett, inte vanligt. Det man ser är ofta i pipan på vapnet, då ägaren inte bemödat sig att dra den ren under väldigt lång tid. Hittar man rost på utsidan av vapnet är det så gott som alltid ett fall av att ägarna har försummat underhållet av vapnet under lång tid.
Är moderna vapen bättre eller sämre sett till rostangrepp?
Såväl Rune som Ola är överens om att åldern på vapnet inte spelar någon större roll, det är underhållet av vapnet som är det viktiga vad gäller rostangrepp.
Var på ett vapen är det oftast rost, och var och när blir det ett problem?
Rune: Inuti pipan är väl en klassiker och på ställen där man ofta tar på vapnet med fingrarna.
Men att rost skulle ge funktionsproblem? Då får det vara väldigt omfattande rostangrepp som ignorerats under lång tid. Att där är gravrost i en pipa måste inte med nödvändighet leda till försämrad precision, det får skottstolen utvisa. Men gravrost i pipa är inget som förbättrar precisionen, snarast tvärtom.
Ola: Det är sällan jag träffar på rost på vapen, men om man ska nämna något så är det oftast utvändigt och i närheten av kolven. Det beror oftast eller mestadels på aggressiv handsvett.
Det kan också bero på att en hungrig fältskytt har behagat sig med ett äpple mitt i striden, eller någon annan sur frukt. Problem för själva skyttet har jag aldrig sett någon rost utgöra.
Det är oftast bara kosmetiska skador på utsidan, och dom går ju att åtgärda.
Går det att rädda ett rostangripet vapen?
Rune: Gravrost lämnar en grop även om du polerar bort det med Svinto. Så då återstår det att bedöma hur den gropen (avsaknad av gods) påverkar vapnet. Men om vapnet inte legat på botten av riddarfjärden så kommer rostangreppen sannolikt vara av estetisk karaktär. Ja, förutom i pipan där man får utvärdera om precisionen påverkas. Ytliga rost tar man med Svinto (och olja) och polerar bort. Tar man det tidigt nog så kommer det inte lämna några synbara spår.
Har du varit ute på en fältrunda i ösregn, kommer hem och slänger i vapnet i skåpet direkt (i våta fodral) samt väntar två veckor så kan de mycket väl fått rostfläckar. Men om du polerar bort dessa direkt så kommer det sannolikt inte ge några synbara kvarlämningar.
Hur förebygger man bäst rost?
Rune: Dra rent pipan med jämna mellanrum. Jag tenderar att dra pipan med en bore snake efter varje skjutning. Efter ett par hundra skott så rengör jag pipan med lämplig produkt för rengöring av pipor, skrubbar med mässingsborste i pipan och drar rent med filtproppar. Efteråt kan man ge pipan en dusch med olja som du sedan drar ”rent” med filtpropp. Du kommer aldrig dra helt rent så där blir en tunn hinna olja kvar i pipan som skyddar mot rost. Men samtidigt ska hinnan vara så tunn att den inte bränner in när man skjuter nästa gång.
För det yttre så brukar jag då och då duscha utsidan av vapnet med vapenolja på sprejburk och sedan torka av med en trasa. Samma logik där, där ska bli en tunn hinna kvar på vapnet. Har man inte sprejolja kan man ”dutta” ut droppar med olja på vapnet och sedan torka av det med en trasa. Jag har dedikerade ”oljetrasor”, som nästan är mättade med olja, som jag använder specifikt för detta. Vapnet behöver inte drypa av olja men en tunn hinna gör att du slipper rost. Har man haft vapnet i regn så är dessa två steg viktiga. Man kan även ta av kolven för ibland infiltrerar vatten in under kolvsidorna och det vill man ha bort. Och smörja upp.
Ola: När det gäller att förebygga rost så kan det vara lite knepigt om man själv är källan (handsvett) till problemet. Man får se till att ha en något fet hinna på vapnet om man tror att det blir ruskväder. Men framför allt inte lägga ner vapnet blött i en tät låda, utan att torka av det innan.
Något du skulle vilja lyfta som rost som jag missat eller som jag eller andra missförstått?
Rune: De fall av rostiga vapen jag sett är alltid ett utfall av undermåligt underhåll. Och jag menar inte att ägaren missat att rengöra vapnet en gång, utan vi pratar om att de inte gjort grundläggande underhåll på flera års tid. Och som jag skrev ovan, så misstänker jag också att vapenskåpen stått i ett garage eller ouppvärmd källare. För en vapenägare som förvarar sina vapen i en tempererad miljö och gör någorlunda regelbunden underhåll på sina vapen så ska rost inte vara något stort problem.
Slutsats
Rost är inte ett större problem, sett till vad som kommer in till butik och vapensmed, under förutsättning att du sköter ditt vapen. Men använd inte svaren ovan som en förevändning att strunta i vapenvården. Se det snarare som att den grundläggande vård du gör också ger resultat.
Kortfattade tips
Dra ur pipan så att korrosiva krutrester inte lämnas kvar i pipan.
Torka av vapnet om det blivit svettigt eller fuktigt. Torka av med oljad trasa.
Ta ur vapnet eller öppna vapenfodralet i vapenskåpet.
Förvara vapnet torrt och gärna varmt.
För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!
/
Stefan
Comments