top of page

CZ SP-01 Shadow - mycket pang för pengarna

Uppdaterat: 10 feb. 2023



Om du har sökt runt lite på youtube eller kollat listor över pupulära vapen så kan du ganska snabbt konstatera att CZs Shadow pistoler är väldigt populära. Det är inte så konstigt, den grundläggande desingen har många decennier på nacken och är väl beprövad och förfinad. Framförallt är det kanske Shadow 2 som nu funnits ute på marknaden i några år som ligger högt rankad. Men det går fortfarande alldeles utmärkt att köpa nya shadow ettor och begagnatpriserna på dessa gör dem väldigt tillgängliga. Då jag har en Shadow 1 själv tänker jag att vi tar tillfället i akt att titta lite djupare på den. En viktig sak att notera innan vi kör igång är att SP 01 Shadow är en vidareutveckling och förfining av CZ 75 och att grundkonstruktionen är densamma. Det betyder att jag ibland kommer skriva CZ75, ibland Shadow för att visa lite vad som skiljer en 75a från andra tillverkares vapen, men också vad som skiljer en Shadow från en orginal 75a.

Företaget Česká zbrojovka i Tjeckien har hängt med ända sedan 1936 och har tillverkat vapen under lång tid, flera av dem ikoniska. En av de mest etablerade och för denna artikel relevanta är CZ 75 som började säljas 1975. Företaget i det dåvarande Tjeckoslovakien, vilket i sin tur låg i östblocket, något gjorde att det inte gick att exportera pistolen västerut. De lyckades inte heller få ett globalt patent på sina pistoler, vilket också kan vara en del av dess framgång, då det gjort att det finns över 20 varianter på tillverkare av vapnet som kloner eller kopior runt om i världen. Vi jämför lite bilder från wikimedia commons; överst en CZ 75 följt av en Tanfoglio T95, följt av en Jericho 941F. Det är ganska enkelt att se släktskapet mellan de olika pistolerna, framförallt kolvvinkel, kontrollerna samt hur manteln ligger i stommen. Det går att hitta många fler exempel än såhär. Det finns de som menar att CZ 75 är närbesläktad med Browning hi power och likheter finns, men även betydande skillnader i konstruktionen. Släktskapet vapnen mellan är nog att betrakta som allt annat än spikrakt.


CZ hade initialt svårt att nå in i USA på grund av tullavgifter och andra restriktioner, vilket öppnade upp för exempelvis Tanfoglio som är en av de största tillverkarna av CZ75 spinoffs. Även Colt gjorde ett försök med en modell efter ganska många år av dåliga produkter. Under sent 90tal gav de CZ uppdraget att göra en .40 kalibrig CZ-75 med Colt 1911 känsla och köpte sedan de tjeckiskt tillverkade pistolerna för att sälja under eget namn. Colt lyckades dock marknadsföringsmässigt sätta krokben för sig själva och Colt Z40 blev inte någon storsäljare, så Colt släppte samarbetet. CZ valde då att fortsätta med vapenmodellen under namnet CZ 40p. Ganska så självklart finns det skillnader mellan olika tillverkare och modeller av 75orna. Det diskuteras fram och tillbaka om byggkvalitén men i grund och botten beror det ju också lite på exakt vilken modell man tittar på. Det går att komma upp i såväl pris som kvalité ganska rejält på CZs egna 75 modeller om du t.ex. tittar på en shadow 2 orange. 


Pipkonstruktion är simpel med rörlig pipa enligt browning modell men vapnet har  en mycket god egenprecision. Konstruktionen med double action och hög magasinkapacitet var så pass pålitlig och att den snabbt hamnade i kategorin wonder nines. CZ kanske hade svårt att slå sig på den amerikanska marknaden till en början, men i Europa har de varit en väl etablerad aktör under en lång tid. CZ själva har en mängd modeller och även vidareutvecklat nya modellinjer så som CZ 85 mfl. Både version 1 och 2 av Shadow-pistolerna är baserad på den välbeprövade CZ 75, vilket innebär att den i grunden har hängt med sedan 1975, en snart femtioårig grunddesign. Den populära designen har självklart utevecklats, slipats och förbättrats över tid. SP-01 modellen skapades som en full-size modell med rail för enkel montering av olika tillbehör och hade en ganska bred målgrupp, en av dem var sportskyttar.


Design och ergonomi

Idag finns det ett stort urval mellan olika typer av stommar på vapen och alla har sina egna fördelar. Shadow har stålstomme och det ger en rejäl och behaglig vikt när man hanterar pistolen, rekylhanteringen blir mycket fin. Mycket material har lagts till under pipan jämfört med standardpistolen och därmed erbjuds även utrymme för rails att fästa utrustning i. Vikten ligger på 1180 g i förhållande till de dryga 1000 g i  originalutförandet.

Varbygeln är formad så att du kan komma upp med fingrarna bakom avtryckaren. Framsidan av varbygeln har gjorts rak och har frästa spår för att du ska kunna få ett bra grepp där om din greppteknik kräver det. Beavertailen är rejält tilltagen och sitter så ett sådant sätt att det känns som du kan komma ganska långt upp med handen, vilket ytterligare bidrar till en god hantering av vapnet under skytte.

Säkringen ger en god möjlighet att användas som tumhylla. Rejäl beavertail. Inga nyp här inte.

Shadowlinjen är som tidigare nämnt en förfining av CZ 75, och SP-01 modellen. Baserat på feedback från skyttar genomfördes förbättringar, i huvudsak från de aktiva inom snabba grenar. Bland annat satte man dit en något bättre avtryckare jämfört med original (mer om detta längre fram). En ny ambidextriös säkring sattes dit, och den är tillräckligt stor och någorlunda väl placerad för att fungera som en rätt ok tumhylla, även om det finns såväl större och mer bekväma på marknaden. Magasin och mantelspärr är dock inte ambidextriösa. Storlek och placering på magasinspärren är helt ok för mina ändamål, men det är värt att påpeka att denna är förstorad på shadow 2.

Shadowlinjen utrustades också med ett fiberoptiskt korn vilket är helt ok för snabbare skytte, men de bakre riktmedlen saknar helt inställningsmöjligheter och extra riktpunkter. Då jag själv valt att huvudsak skjuta precision har jag valt att montera dit ett LPA sikte på min egen pistol och mina erfarenheter med originalsiktet är begränsade.





Pistolen levereras i ett ganska standard hardcase med tre "Plus 2" magasin som tar 17 patroner vardera. Magasinen är inte farligt dyra om man känner för att komplettera, strax över 400kr. Utöver lite papper från tillverkaren fick jag en manual på CD (kanske ändrat idag), samt  rudimentära rengöringsverktyg. Att nämna kring magasinen så är magasinbrunnen helt ok men vill du ladda om snabbt får du inte så mycket hjälp av konstruktionen.









Även om avtrycket på en Shadow ska vara förfinat i förhållande till standard 75an, lämnar det en del att önska ur en precisionssynvinkel om du endast har behov av att skjuta single action. Med det sagt så är det inte nödvändigtvis ett dåligt tryck, men då det är en SA/DA pistol så blir förtrycket långt I bildserien nedan exemplifierat med blå avtryckare. Efter tryckpunkten finns dessutom ett tydligt släp som med tid kan slitas och då kännas lite grusigt eller ojämnt för den med känsliga fingrar. Jag vill dock bestämt framhålla att det inte är ett dåligt tryck ur lådan, det känns otroligt bra och står säkert mot konkurrensen i samma prisklass. Du kommer dock inte få den där 1911 SA känslan med orginalavtryckaren, men med det sagt, det går alldeles utmärkt att skjuta fina serier ändå. Det är dock en av orsakerna till att jag valt att byta till en rak avtryckare och från SA/DA till SAO. NOTERA, detta kan göra pistolen olämplig till det nationella skyttet. Bildserien nedan illustrerar längden på förtrycket fram till tryckpunkten med orginal samt SA tryck. Notera det mycket kortare förtrycket med SA avtryckaren. Beroende på vad du byter och trimmar när du gör detta skifte kostar det mellan 1200-2000 kr.




En av de utmärkande dragen på CZ 75 linjen är att manteln löper i ett spår på insidan av stommen. Spåren är frästa hela vägen i mantel och stomme vilket gör att manteln ges väldigt lite utrymme att fladdra runt. Samtidigt är det mycket kontaktyta vilket självklart kan ha sina nackdelar. Det blir dock en stabil och stryktålig konstruktion.


Utöver detta ger det vapnet en lite kompakt utseende, men även något sämre greppytor när du ska greppa manteln. Det går an alldeles utmärkt att leva med när tid inte är något man behöver tänka på. För den som behöver skjuta mycket och fort och behöver använda manteln under tidspress kan det vara något som kräver lite extra tillvänjning och träning. De bakre räfflorna är mer aggressiva, men sitter också såklart precis vid siktet, vilket kan vara lite stökigt om man ska vara snabb. De främre räfflorna är något mindre aggressiva men ger hyfsat grepp. Det är dock en av de aspekterna man har förändrat till Shadow 2 som har mycket mer generösa och bättre placerade räfflor, vilket jag upplever som en klar förbättring.


Gummigreppen på en Shadow 1 är riktigt bra och ligger stadigt i handen, fyller ut. Mina händer är väl att betrakta som normalstora. Som referens har jag en Rink L på min .22a men i princip ställt det så tight det går. Har skyttar i min klubb med kortare fingrar som verkligen uppskattat storleken på kolven då de nått runt på ett bekvämt och bra sätt. Greppen har en tydlig struktur men kan inte direkt kallas aggressiva. Lite handsvett och du kan lätt börja glida lite. Det förstärks dessutom av att bak och framsidan av kolven har en närmast symbolisk nätskärning som dessutom är nedsänkt och ger inte så mycket extra grepp. För egen del avhjälpte jag detta med lite anti-slip tejp vilket gav ett rejält lyft och pistolen sitter därefter som gjuten.


Underhåll och service


Shadow 1 är mycket prisvärd och enkel att sköta. Enkel att montera isär och fungerar enligt browningprincipen så grundläggande vapendemontering är enkel att göra. Avtrycket är något pilligare och jag rekommenderar starkt att titta på lite youtube guider innan du ger dig in där.  Vissa sprintar är ganska pilliga och kan erbjuda lite extra huvudvärk när du ska montera ihop pistolen igen om du inte är varsam.


Reservdelar är enkla att få tag på och det är inte svårt att göra all grundläggande service helt på egen hand. Det finns dessutom goda möjligheter att modifiera vapnet efter egna behov. Som med mycket annat rekommenderas att byta rekylfjäder med jämna mellanrum, gärna en gång om året. Kostar 60-160 kr beroende på vilken modell av fjäder som önskas. Håll koll på magasinen, speciellt om du köper begagnat då de kan ha åkt i backen många gånger om tidigare ägare har skjutit mycket dynamiskt.



Pris


Det är omöjligt att skriva om en Shadow 1 utan att nämna den främsta konkurrenten och ersättaren Shadow 2. Genom artikeln har jag lyft upp olika saker som är förändrade på den nyare av de två. När vi så kommer till pris så är skillnaderna plötsligt inte så stora. Idag ligger en Shadow 1 på strax över 12 000 kr i nypris och har därmed gått upp i pris mer än nytillskottet Shadow 2 som ligger på ca 13 500 kr ny. När jag började skriva denna artikel skiljde det närmare tre tusen kronor mellan vapnen.


Sammanfattning

Jag upplever Shadow 2 som klar förbättring upp mot Shadow 1  framför allt när det kommer till hur aggressiva greppen och räfflorna i manteln är. Det betyder inte att shadow 1 är en dålig pistol, snarare att förbättringarna till tvåan är påtagliga och goda. Vapnen dock är olika nog för att motivera att båda har en plats på marknaden. En av aspekterna är vikt, Shadow 2 väger massiva 1330 g med tanke på storleken, det är mer än en SIG SAUER X-Five. Shadow 1 å andra sidan väger 1180 g, vilket har en betydande skillnad som definitivt känns om du ska stå och precisions-skjuta. Hittar du en begagnad Shadow 1 skulle jag helt klart rekommendera ett köp och de bör gå att hitta för strax över 6 000 kr.


I grunden är det en bra pistol även om den saknar 1911ans SA tryck och raffineringen hos en SIG 226. I sitt prissegment är den dock ett fantastiskt alternativ som sitter bra även i mindre händer. Med små och ganska billiga justeringar så som SA tryck och eventuellt LPA sikte blir Shadow 1 ett ruskigt bra vapen och jag har svårt att se varför jag skulle byta ut den mot något annat.



/

För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


Stefan








1 953 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page