top of page

Colt Python

Skribentens bild: PistolskyttenPistolskytten

Colt Python är utan tvekan ett av de mest ikoniska vapen som gjorts och även de som inte kan särskilt mycket om revolvrar känner till dem. Vissa vapen är mer hype än vad de levererar men denna orm gör ingen besviken. Jättestort tack till den skytt som lånat ut sin revolver för foto och testning!


Revolvern introducerades 1955 av Colt som hade varit på jakt efter en revolver med god precision och som var kapabel till att skuta .357 magnum. I grund och botten är de interna delarna mycket lika de som Colt hade använt i decennier, men med med väldigt hög nivå på inpassning och toleranser. För att klara den kraftfullare magnumpatronen tillverkades en större och kraftfullare stomme till revolvern. Olika piplängder 2,5 till 8 tum men den mest eftersökta i Sverige är utan tvekan 6 tumsmodellen, vilket också är den som är med i detta test.



Många förståsigpåare och experter pratar sig varma för Colt Python och när den kom sa att ur lådan var det den bästa serietillverkade revolvern som gick att köpa. Framförallt Double Actiontrycket är något som lyfts fram av många som väldigt fin. Idag är det många som har trimmat sina Pythons för att få ett riktigt lent och mjukt DA tryck som känns som smör.


Revolvern var relativt komplicerad att framställa och det var en stor mängd manuellt arbete som behövde gå in i tillverkningen och inpassningen. Allt eftersom åren gick förlorades den kompetens som krävdes för att tillverka Pythonrevolvrarna. Personerna som hade kunskaperna gick bort eller hade gått i pension. Sålunda var det i mindre serier som revolvern tillverkades i under nittiotalet och början av 2000 talet för att sedan år 2005 helt sluta tillverka den.


Nyversion


2020 släppte Colt en ny version av sin gamla Python. Det går dock att ställa sig frågan om det är samma revolver då det finns en hel del förändringar. Stommen är i princip densamma men den är tyngre, vilket ger en bättre rekylhantering. Colt har också valt att förenkla avtryckarmekanismen. Tidigare avtryckare gick att stega, medan den nya har ett mjukt DA trycke helt igenom. Det kan vara en smaksak vad som föredras men för den skytt som vill vara snabb är det helt klart att föredra.


De riktigt eftersökta åren av Colt python för samlarna är mellan 1955 och 1969. Det exemplar som testats är tillverkat 1976 och även om det ligger utanför det riktigt attraktiva samlarspektrat är det i mina ögon en mycket vältillverkad revolver.



Cylindern roterar medsols på revolvern till skillnad från moturs som på en Ruger eller Smith & Wesson. Det är en av de många aspekter som gör att en Python har mer eller mindre noll spel och glapp i trumman. Detta till trots förekommer många diskussioner kring problem med timing för äldre Pythons, det vill säga att trumman inte riktigt stannar på rätt ställe med försämrad precision som konsekvens.



En del av förklaringen till detta är att en Colt Python behöver mer omsorg än exempelvis en Ruger GP100. En annan relevant liknelse kan vara hur känslig en tävlings 22.a är jämfört med en Glock, eller en formel 1 bil är jämfört med en en gammal volvo 240. De går inte att behandla riktigt på samma sätt och en Colt Python kommer att behöva underhållas med jämna mellanrum då det finns delar som tar mycket stryk för att kunna bibehålla en väldigt tight cylinder. Läs mer från en vapensmed här. För att öppna till trumman för man det lilla reglaget bakåt. Den fjäder som sedan ska trycka tillbaka kan bli trött över tid vilket gör att den inte låser.


Den kolv som satt monterad är signerad Nill och är riktigt skön att skjuta med. Utan att ha skjutit med orginalkolven så har jag tyvärr inte så mycket att jämföra med. Jämförelsen får istället gå till S&M M14 och Ruger GP100 och här skulle jag helt klart säga att detta grepp och vinkel känns otroligt skönt i jämförelse med de andra två. Helt klart värt att ha i åtankarna för den som är spekulant på en Python.


Hammaren är rejält tilltagen, nästan som en skosula, vilket är skönt för tummen men samtidigt är det svårt att beskriva den som rapp. För den som föredrar supertrimmade revolvrar kommer den vara något begränsande.




Kornet är lågt, rampformat och räfflat. Siktbladet är ställbart i höjd och sida. Kavlitén på riktmedlen är att betrakta som godkända. På detta exemplar finns ett visst slitage och åverkan vilket drar ned intrycket något. Å andra sidan är revolvern närmare femtio år gammal och utifrån detta blir det trots allt tumme upp som helhet.



Lång pipa betyder lång visirlinje vilket ger goda möjligheter till finriktning. Även på denna bild går det att se den rejält tilltagna hammaren. Revolvern är utan tvekan ganska tung vilket ligger både på plus och minuskontot. För den som vill skjuta fort är det utan tvekan en fördel då vikten hjälper skytten att ligga kvar i målet, men det blir också aningen framtungt för den som tänkt att stå och skjuta precision B till exempel.



Fit och finish är otroligt fin på revolvern men så var också samtliga exemplar sammansatta av tålmodiga vapensmeder. Fördelen är att det är tight och den medföljande nackdelen är att när det krånglar kan kan det bli lite mer komplicerat att fixa.


Revolvern är lätt att känna igen på hålen ovanför pipan. Delvis hjälper de till att leda bort värme från pipan men skapar också fästpunkter för optiska riktmedel.


Ägaren till revolvern lyckas få till riktigt fina träffbilder medan jag själv har svårt att samla träffarna. Ibland sitter de supertight men kan lika gärna glida ut i sida eller dippa. Det är dock tydligt när jag skjuter med en klickpatron att det är mitt eget handhavande och inte revolvern i sig som är problemet.


Detta exemplar av revolvern är försedd med en förstorad och bredare avtryckare. På grund av avtryckarens bredd upplevs trycket som lättare vilket i precisionsskytte är väldigt behagligt. Bredden kan dock upplevas lite klumpig och i double action kan det svara svårare att få ett riktigt skönt och bra grepp.


Ägaren skjuter i huvudsak .38 wadcutter med pistolen och med dessa är rekylen extremt liten. Revolverns vikt och balans gör den mycket lättskjuten. Även när den skjuts med .357 upplever jag rekylen som kontrollerbar. Tack vare den rejäla vikten fram och revolverns utformning upplever jag att skjuta .357 känns helt ok, även med träkolv, vilket jag inte kan säga gäller alla revolvrar.


Prismässigt ligger Pythonrevolvrarna högt såväl i Sverige som i USA. Delvis handlar det om dess ikoniska status inom film och spel, men det handlar såklart också om precisionen och finmekaniken. På auktion får en köpare ge ungefär 10 000 kr plus eventuella avgifter men det kan sticka upp ytterligare tusenlappar om skicket är väldigt bra. För en nytillverkad 2020 modell får en köpare räkna med att betala ca 30 000 kr. Det är svårt att ge något tydligt råd om vilken som bör köpas då det finns skillnader mellan de två och det hänger troligen mycket ihop med hur mycket av en puritan man är.



Stort tack till dig som har läst och du som har läst har bloggens stödjare att tacka för att sidan hålls uppe och igång. Du som vill stödja bloggen kan göra det genom att öppna fliken stöd och sedan läsa på vilka sätt du kan stödja på. Önskar en trevlig sommar och hoppas vi kan ses på en skjutbana någonstans! MVH Stefan




0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

S&W 14

Comments


bottom of page