top of page
Skribentens bildPistolskytten

S&W 14



Först ut i år är Smith & Wesson 14, en revolver som lanserades på den amerikanska marknaden 1947 och har tillverkats många exemplar och i flera omgångar sedan dess. Jag personligen aldrig kommit överrens med Smith & Wessons namngivningssystem, en massa siffror och nummer som ibland blir svårt att hålla ordning på. Före 1957 års förändring i modellbeteckning hette denna revolver K38 Targetmaster. K för namnet på Smith & Wessons mediumstomme och 38 från kalibern 38 (special).



Pipan är gedigna sex tum lång och har en räfflad ovansida för att minimera blänk. Det är en ganska lätt revolver trots sin storlek och väger in ganska exakt på kilot, att jämföra med exempelvis Ruger GP 100 som fått en extra chokladkaka att bära på och väger strax över 1200 gram. Modell 14 erbjuder en mer slimmad profil och vilket ger en skön och lätthanterad känsla trots sitt relativt stora format.


Revolvern har gått att få med olika utförande på kolv, en grövre kallad targetkolv och en med mer slimmad profil. Det är targetkolven jag har skjutit med. Snygg inpassning och läckert skuren och den ger ett ett skönt grepp. Värt att notera är att kolven är anpassad något mer för högerskyttar, det finns nämligen en liten utskuren tumhylla på vänster sida.



Revolvern har tillverkats under många år i olika perioder men de som förstår sig på menar att modellerna14-1 (1959-61) och 14-2 (1961-1967) är att föredra framför senare tillverkade revolvrar. En av förklaringarna är att från 1968 gjordes en förändring i blåneringsprocessen vilket skapar en annan finish. Den modell som skjutits i detta test är en mod 2.


Bearbetning



Avtryckaren har frästa spår vilket jag upplever som skönt för att hitta rätt med fingret.



Rejält tilltagen hammare med en grov checkering. Det gör det enkelt och bekvämt att spänna upp hanen. Det gör det enkelt att spänna upp hanen och att hantera revolvern i single action.


Tydliga och ställbara riktmedel



Riktmedlen är justerbara och tydliga även om siktbladet gärna hade fått vara större. Kornet har en tydlig profil och är rejält konstruerat. Fick inte med det tydligt på bild men kornet har en rak sida mot skytten.


Att skjuta


Jag har skjutit denna revolver ett par gånger under tävlingsförhållanden och då i snabba grenar som fält och en föreningsegen gren. Den senare med två skott, double action, 45 grader och tre sekunders visning med varierande avstånd. Resultaten på tävlingarna skulle visa sig bli över förväntan med tanke på att jag inte tidigare hade skjutit revolvern samt att det gick flera månader mellan den första och andra tävlingen. Träffarnas kvalitet skulle inte räckt långt i PPC men träff i figur duger gott i fält.


Det här är en revolver som beter sig som den ska bete sig. Avtryckaren är relativt mjuk men inget jag skulle kalla lätt i double action. Däremot går det alldeles utmärkt att dra förtrycket och sedan vila på tryckpunkten. Under mitt skytte med den gick det relativt fort att få koll på riktmedlen och göra distinkta avfyrningar. I single action så är avtryckaren riktigt bra, så som den ska vara på en revolver. I precision kommer denna revolver att leverera utan problem men också helt klart hävda sig även när tempot dras upp.



Varför .38?


Många skyttar lockas idag av att skaffa en magnumrevolver för att kunna skjuta hårdare laddad ammunition. Delvis kan det handla om ett önskemål att skjuta magnumfält och magnumprecision. Det finns dock en klass inom magnumprecision och fält för .38or för den som känner att den vill vara med även där (M8). Faktum är att många magnumskyttar också skjuter med .38 special i de där .357orna för att både prislapp och rekyl faller mer i smaken. Sedan är det dock så att de flesta tillverkare idag har valt att helt gå över till att endast tillverka sina nya revolvrar i .357 eftersom det ändå går alldeles utmärkt att skjuta .38 special i dem. Det ska vara omöjligt att göra tvärs om, en .357 ska inte få plats i trumman på en revolver i 38 då patronen är för lång. Skulle det mot all förmodan gå att trycka dit en så är det en otroligt dålig idé då delarna i en .38 inte är tillverkade för att tåla det högre gastrycket som blir från det högre trycket i en fabriksladdad .357 magnum.


Jag kunde inte låta bli en liten extra utvikning här om 38WC. För den som vill skjuta extra snygga hål och vill ha en riktigt mjuk rekyl skulle jag helt klart rekommendera att skjuta wadcutter. Det handlar inte bara om estetik utan hålen blir tydliga och behöver väldigt sällan tolkas, vilket är skönt för att slippa eventuella dispyter med markören. Vidare är rekylen mycket bekvämare att hantera vilket gör att det inte är särskilt ansträngande att skjuta en hel tävling. Prislappen på wadcutter och de vanliga patronerna är i princip likvärdigt idag. Värt att tänka på att wadcutter kulorna inte har samma ballistik och börjar tumla när avstånden börjar bli långa. På 25 meter går det bra men inget jag skulle rekommendera på en fältrunda om du inte vet att det endast kommer vara korta avstånd.


Service och reservdelar


Det blir allt svårare att hitta reservdelar till så här gamla vapen, så det är bra att undersöka skicket på det vapen du köper och läsa på lite. Jag kan rekommendera Arne Nohlbergs blogg där han har skrivit mängder om service och delar. En kompetent vapentekniker eller vapensmed kan troligen lösa många av problemen men det kommer troligen inte vara billigt om någonting rasar.


Pris


Det som gör en M14 så attraktiv är helt klart dess prislapp. På begagnatmarknaden får du en sådan revolver för runt fyra tusen kronor vilket är extremt prisvärt för en välfungerade revolver. Prislappen är avhängig kring skick och även vilken årsmodell det är på revolvern men oavsett är prislappen relativt låg. En ny revolver som Ruger GP100 går idag loss på närmare tolv tusen kronor, så även om det skulle uppstå behov av service och nya delar kan det fortfarande löna sig ekonomiskt.


Sammanfattning



Med en modern revolver i 357 erhålls utan tvekan mer flexibilitet än med en modell 14. Men för de absolut övervägande tillfällena kommer den flexibiliteten spela mindre roll. Med en M14 är det mycket pang för pengarna och någon värdeminskning är det inte heller direkt tal om. Ett varningens finger vad gäller reservdelar för en revolver från femtiotalet. Så länge den risken finns i kalkylen skulle jag säga att det här är ett fullt rimligt köp.


Tack för att du läst ända hit och jag hoppas att den här artikeln har kunnat guida dig i ett eventuellt revolverköp. Bloggen är reklam och det är tack vare dig som stödjer bloggen via kort eller swish eller patreon. Tack vare er så kan jag fortsätta att hålla bloggen uppe och göra tester. Väl mött ute på skjutbanan i vår och sommar! MVH Stefan



744 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page