top of page

Ruger GP100 .357 Magnum

Uppdaterat: 21 sep. 2021En stridsvagn i revolverformat, ett öknman eller en komplimang? Oavsett vilket är "built like a tank" ett uttryck som ofta används för att beskriva Ruger GP 100. Kanske inte revolvern som man kanske mest förknippar med elegans. Å andra sidan gör den inte direkt anspråk på det, det är en no-nonsense revolver och inte ens Ruger själva har mängder med insäljande text på sin produktsida. Istället är det en rejäl bit stål där Ruger har tagit i med god marginal för att göra en revolver som ska hålla. Länge.
Design och ergonomi


GP100 finns i flera utförande, från 2.5 tum till 6 tum och med rostfri eller blånerad finish. Valmöjligheterna är många och det finns något för alla. Idag finns även en modell med plats för sju patroner i cylindern, vilket är trevligt för den som vill skjuta mer.


Kolvarna går att få i trä, gummi eller en kombination av de två. Jag föredrar grepp helt i gummi och gummigreppet från Hogue var monterat vid inköp. De har fingerräfflor som är väldigt bekväma och ger ett bra grepp. Du kommer också upp ganska högt bakom varbygeln vilket hjälper rekylupptag. Längst bak på kolven ger gummit lite extra stötdämpning vilket är skönt vid magnumskytte. Det är en .357 revolver och sålunda är den inte tänkt att ha anatomisk kolv och att hitta en fullt ställbar sådan kolv är minst sagt en utmaning. Det finns matchkolv med fast handstöd finns dock att köpa för den som ändå är sugen.


Avtryckare

Jag ska inleda med att säga att jag valde till sportec-trimning av avtrycket. Double action avtrycket bjuder på motstånd men glider bra och utan gnissel och skrammel. Själv har jag inte ägnat mig åt snabbt skytte med revolvern men är ändå säker på att det är fullt möjligt att lära sig avtrycket för att kunna leverera bra för exempelvis fältskytte. Kort sagt, double action känns rent och helt ok. Single action är precis som det ska vara på en revolver, direkt och distinkt. Inget kryp eller andra skavanker.
Riktmedel


Riktmedlen som sitter på är ok, men att säga mer är nog att vara generös. Framtill sitter en svartmålad ramp som gör ett ok jobb. Baktill sitter ett u-målat siktblad, ställbart i höjd och sida. Det duger för precisionsskytte men hade för min del gärna fått vara bredare om så gick, men det går såklart att sätta dit ett LPA sikte om man så önskar. Värt att notera är att sprinten som håller fast det bakre siktet kan glida ur, håll ett öga på den.


Vidare är det inte heller så enkelt att montera dit optiska riktmedel på revolver då det helt saknas rails eller andra bra fästpunkter. Det finns en rail du kan montera på om du är villig att betala dryga tusenlappen.


Frästa spår på ovansidan för att förhindra blänk vilket såklart är trevligt.


Övriga kontroller och funktioner


En säkring mot oavsiktliga avfyrningar finns i och med det blad som ligger mellan slagstiftet hammaren och bara åker ned om avtryckaren förs bakåt. Faller hammaren av någon annan outgrundlig anledning så kommer detta bleck förhindra att hammaren träffar slagstiftet.

Hanen är ganska bred och har ett väldigt greppvänligt mönster för tummen.


Cylinderslåset sitter på sidan och trycks inåt i stommen, vilket känns väldigt naturligt vid handhavandet.

Sextummaren i exemplet är kommer med den mustiga vikten 1276, och mycket av vikten sitter fram i pipan.


Tillbehör


Pistolen levereras i ett grått lite tråkigt hardcase med snäpplås. Med följer ett hänglås avsett att säkra vapnet med och en bricka. Minimum för att uppfylla några juridiska krav, men inget som direkt imponerar och jag skaffade ganska snabbt en annan vapenväska att ta med mig revolver med.


Underhåll och service


Underhåll är enkelt och en revolver är tämligen okomplicerad i sin konstruktion och vad gäller denna har man goda marginaler vad gäller stryktålighet och slitage. Den är inte heller särskilt svår att plocka isär om det skulle behövas. I övrigt är den som vilken annan revolver som helst.


Precision


Revolvrar är har mycket goda egenskaper med vad gäller precision. Pipan är fast, riktmedlen sitter fast i stommen. Rugern är inget undantag, den skjuter riktigt bra.


Det är en .357 och i den kalibern kan du också skjuta .38 special (Inte tvärt om!). Det är främst det jag skjutit, B precision med .38 special Wad Cutter från Magtech. Revolvern är tung vilket ger en god stabilitet. Den lätta .38 WC laddningen ger en mycket lätt rekyl i en tung revolver. Greppet på kolven är väldigt bra tack vare gummit och avtryckaren i SA är kort och gott bra och precisionen ska jag verkligen inte klaga på. Det räckte till en tredjeplats på SSM 2019 i vilket fall. Den har dock skjutits med såväl .38 special och magnumladdningar under fem års tid och aldrig strulat, kärvat eller krabbat.


Pris


En Ruger GP100 kostar idag strax under 10 000 kr på Sportec, ungefär 5 000 kr mindre än en S&W 686. Är det värt pengarna? Det finns skillnader mellan vapnen men det är ingalunda en anledning att rata GPn. Det kanske inte är fel att köpa en GP100 och lägga pengarna du sparat på ammunition.


SammanfattningRuger GP100 6'' är en mastig revolver byggd för att skjuta magnum till tidens ände. Du kommer få jobba hårt om du ska skjuta sönder den. Den fungerar alldeles utmärkt även med vekare laddningar och är en riktig fröjd att skjuta med .38 WC. Den är rimligt prissatt men kommer med lite begränsningar ur lådan. Det är garanterat en revolver som kommer locka fram ett brett flin varje gång den kommer fram på banan. Kom ihåg, det är inte ett ett vapen som , det är en stridsvagn med gummikolv.


/

För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


Stefan

987 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page