top of page

Canik P120

Uppdaterat: 16 feb. 2022


Canik är ett turkiskt företag som likt andra stora vapentillverkare har en ganska bred repertoar av allt från pistoler till maskingevär. Främst riktar de sig till polis och militär när de designar sina vapen.


Canik P120 är en CZ 75 klon, närmare bestämt vidareutvecklingen SP-01 Shadow. Söker du runt på nätet kommer du troligen även stöta på namnet TriStar P120, det är samma vapen. Likheterna mellan Shadow 1 och P120 är många, samtidigt går det inte att förväxla pistolerna. Jag kommer löpande jämföra dessa två pistoler, det är mer eller mindre oundvikligt då den ena hämtar så mycket från den andra. Det ger också en bild av vad du får för pengarna för de olika pistolerna. Just modellen jag har att tillgå, och den som finns att köpa på vildsvinbutiken.se är SAO, vilket kan vara värt att påtala redan såhär i början.


Det är en tung pistol, precis som sin förlaga. En rejäl metallstomme som gör pistolen bastant och ligger stabilt i handen. Ytan på pistolen har fått ett rejält lager cerakote som gör att ytan känns lite glatt. Är personligen inte helt förtjust i finishen då jag upplever att den gör att pistolen känns billig, vilket den i och för sig också är.


Till det yttre går att lyfta fram att magasinrelease är identisk, men säkring och slide release är något annorlunda. Framförallt är säkringen inte ambidextrös. Beavertailen är också kortare och i princip rak. Detta kan påverka dig som ska dra pistolen ur hölster då beavertailen inte "guidar" dig riktigt på samma sätt. Det är också möjligt att klämma lite hud om du kommer för högt. Canik har sparat in lite bearbetning på rälsen fram. Manteln på CZ-75 modellerna är en ganska liten historia och är inte alltid helt enkel att hantera för den ovane. Profilen bak på P120 är något annorlunda vilket gör att det går att få ett bra grepp, trots en mindre aggressiv serration.

Ett område där P120 har missat en möjlighet att bräda Shadow 1 och faktiskt lyckats ett nästan sämre jobb än CZ är greppet på kolven. Skärningen på shadowpistolen lämnar mycket att önska, men är inte direkt bättre på P120. Det är runt och ganska glatt. Samtidigt förstår jag att detta är något som kostar en hel del extra, men hade verkligen varit ett rejält snäpp upp från orginal om man hade kostat på sig en bättre skärning. Nåja, det finns ju alltid tejp. Kolvplattorna är väl att betrakta som ok men känns något plastiga.


Inuti ser pistolen ut som man kan förvänta sig. Den ser ut precis som en CZ-75 klon helt enkelt. Som kuriosa kan nämnas att Canik har valt att använda sig av en rekylstång av metall istället för plast som på Shadow 1. Själva avtryckarmekanismen är jag inte expert på och har inte haft ambitionen att montera ned. Har dock förstått att det finns skillnader så räkna inte med att fritt kunna stoppa ned CZ delar där hur som helst.Det avtryck som en Shadow SP-01 levereras med är DA/SA och kan efter en tids användning kännas något grynigt. Även om avtrycket är helt ok, är det inte vad jag skulle kalla krispt.


Avtryckaren på P120 är en rak och ganska bred Single Action Only, SAO. Jag välkomnar valet då man slipper ta upp massa slack jämfört med DA/SA. Avtrycket i sig skulle jag betrakta som tungt, men jag inte haft möjlighet att väga in det. Jag upplever att avtryckaren kryper lite på tryckpunkten så förvänta dig inget superkrispt avtryck. Avslutningsvis anser jag att avtryckaren har en väldigt lång reset. Med allt detta sagt tycker jag inte avtrycket är dåligt, speciellt sett till prislappen.Magasinen är helt utbytbara mellan Shadow 1 och P120 vilket kan vara bra att veta om de skulle kärva vid något tillfälle då det finns gott om shadowpistoler därute. Det är Mec-gar magasin som också licenstillverkar mängder av magasin till alla möjliga olika tillverkare därute.Rikmedlen är enkla och inte heller ställbara. Det är vita enkla vita prickar på korn och siktblad, ungefär vad man kan förvänta sig på en pistol i denna prisklass. De får jobbet gjort.P120 levereras i en hard case i plast. Med följer två magasin och utöver rengöringsborste följer det även med en snabbladdare, en blindpatron och propp. Trevligt tycker jag.Service, modifikationer mm


Även om det är en CZ klon är det inte allt som är utbytbart mellan modellerna, vilket kan vara värt att tänka på vad gäller reservedlar. Exakt vilka delar som passar i vad hänvisar jag hellre till nätet för den som vill gräva mer. Vad gäller hållbarhet över tid så har jag svårt att säga något meningsfullt i dagsläget. Pistolen i fråga har inte gått många hundra skott ännu.


SammanfattatEn steel frame SAO CZ-75 klon för 8 500? Jag tycker det är ett kap om du ser till att en ny Shadow SP01 går på nästan 13 000, och vill du ha SAO på en sådan får du lägga till i runda slängar 1500 kr till. Med dagens priser på nya vapen tycker jag att den här pistolen definitivt är värd att överväga. Är den precis lika bra som en Shadow 1? Nej, jag anser att det finns skillnader som kan motivera en prisskillnad mellan pistolerna. Men är en shadow 4500 kr bättre? Det får din plånbok avgöra.


För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


/


Stefan

459 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page