top of page
Skribentens bildPistolskytten

BUL ARMORY 1911 Trophy SAW

Uppdaterat: 3 maj


Utbudet av 1911 pistoler är enormt då de flesta tillverkare vill gärna ha en sådan i sitt modellutbud, för att de säljer. Trots detta är de flesta modeller till utseendet relativt lika. Detsamma går inte att säga om BUL 1911 Trophy SAW som sticker ut på flera sätt med sin guldfärgade pipa och mycket aggressiva slidecuts som gett pistolen sitt namn.


Modellbeteckningen är till skillnad från resten av vapnet tämligen diskret och gör inte direkt mycket väsen av sig där det sitter. Det ser nästan ut lite ut som att de inte riktigt kunde bestämma sig om det skulle vara någon annanstans, la modellnamnet i ett hörn och glömde det där.

Företagets egen logga däremot får en stilig plats på höger sida av manteln.

Pipan är tjock och har en färg av guld. Står sig snyggt i kontrast till det tvåfärgade svarta och blanka stålet. Det är också en ytbehandling som ska vara lite extra stryktålig. Om det kan jag varken säga bu eller bä, men pistolen på bilden har gått många tusen skott vid detta laget.


Inpassningen håller hög standard och motsvarar gott och väl prislappen på pistolen. Tråkigt nog finns Trophy SAW inte att köpa idag, men BUL har flera motsvarande modeller (finns en motsvarande BUL Trophy idag för nära 30 000). Hammaren är av en lättad race modell.


Vad är grejen med manteln egentligen?


Manteln är fräst i princip överallt där det känts rimligt att fräsa bort material. Att ta ur material ur manteln är faktiskt inte bara en designgrej (även om det också är sant). Det har flera fördelar. En av de väldigt påtagliga (bokstavligt talat) är att det gör manteln väldigt greppvänlig. Det spelar i princip ingen roll hur jag greppar, jag får ett bra tag och kan racka manteln hur mycket jag vill. Den andra aspekten av det är att få ned vikten på manteln för att på så vis få ned rekylimpulsen och göra att pistolen upplevs rappare och snabbare kommer tillbaka i rätt läge efter avfyrning. Att helt porta manteln och öppna upp den hade såklart också bidragit med att ta ned vikten. Jag vet att det finns de som skjutit pistolen i IPSC classic, och den har också varit hänvisad dit. Det finns en liten passage i regelboken som säger att "Prohibited modifications/parts are slide lightening cuts" [...] vilket får mig att titta lite snett på de generöst urfrästa spåren. Men lite senare står det att "Other modifications permitted include those of a cosmetic nature [...] serrations etc." Om jag läser det rätt så känns det lite som att BUL ville göra en lätt mantel till classic och hittade en väg runt reglerna då det främst handlar om estetik. Den svenska versionen av regelboken hjälper mig föga heller. Nåja, ren spekulation från min sida.



Personligen tycker jag att det oavsett orsak är väldigt snyggt och smakfullt gjort. Att BUL valt att göra pistolen i dual tone gör det extra kosmetiskt vackert och det svarta framhäver de frästa spåren. Pistolen klarar att balansera på en fin linje där jag fortfarande helt klart ser 1911an i botten. Men med det sagt, det är inte en pistol för puritanen som vill köra .45 med kolvsidor av trä och fasta riktmedel.



Trophy SAW kommer med en bull barrel vilket placerar mycket vikt fram på pistolen och därmed också påverkar rekylimpulsen. En annan fördel som lyfts fram är lägre vibrationer än från en tunnare pipa vilket bör ge bättre precision. En aspekt som blir lite annorlunda mot en mer traditionell 1911a är hur pistolen monteras isär. Det blir nämligen ganska pilligt att få ut pipan och det kräver ett specialtillverkat redskap (läs häftklammer/gem) för att hålla rekylfjädern fast på rekylstången för att det ska gå att få ut pipan.




Kontroller


Säkringen är dubbelsidig och är relativt stora paddlar. Ger bra plats för tummen och är enkla att hantera och har en bra känsla.

Jag är föga överraskad av att det sitter en mycket trevlig avtryckare i stil med de flesta 1911or med distinkt tryckpunkt och kort reset. Krisp och och med all önskvärdhet tydlig. Avtryckaren har frästa spår på framsidan vilket gör att det är lätt att känna fingrets position på den.



Magasinrealeasen på just detta exemplar är väldigt liten. Det finns en förstorad knapp som går att sätta dit för den som önskar så att det är enklare att använda spärren. När den är så liten som på detta exemplar måste jag byta grepp för att kunna få ut magasinet. Å andra sidan flyger magasinet ut ur pistolen när jag väl tryckt in knappen. Mycket bra för den som vill kunna göra snabba magasinbyten.


Greppsäkringen är varken stor eller liten. Jag skjuter själv med en annan BUL och är därmed relativt van vid storleken så det var inget jag direkt reflekterade över. Den är inte obekvämt stor men om kolven greppas allt för löst går den för grunt och det gör att det inte går att avfyra pistolen.


Magasin och kolv


För att ytterligare underlätta är magasinbrunnen vidgad så att det är enklare att föra in magasinet i pistolen. Magasinbrunnen är dock inte så vid att den stör själva 1911 designen i sig.


Värt att notera är att magasinen är lite småtråkiga och bråkiga och det är inte helt enkelt att få ned tio stycken på ett tillfredsställande vis i något av de tre medföljande magasinen. Nya magasin från Mec Gar eller Wilson Combat kan vara att rekommendera.


Framsidan av greppet har en fin stippling som ger ett bra grepp. Baksidan har en fin stippling även den men som inte går hela vägen ned över magasinbrunnen. Mönstret ligger på rätt sida om skarpt och vasst och ger ett fint, stadigt grepp utan att behöva klassas som rivjärn.



Kolvplattorna som sitter monterade är ligger flush mot magasinbrunnen vilket ger ett mycket stilrent intryck. De har en behaglig och lagom aggressiv utformning som gör att handen sitter bra och behåller sitt grepp.


Riktmedel



Baktill på pistolen sitter ett justerbart sikte väl nedsänkt i manteln. Det är stort och relativt brett vilket ger en god siktbild. Kornet har en grön fiberstav för att snabbt kunna hitta riktpunkten. I likhet med flera andra val i pistolen handlar det om att göra det om att skapa en pistol som går snabbt att få upp i mål och att skjuta. Jag tycker riktmedlet funkar för ändamålet men för precision hade jag personligen föredragit ett svart korn.


En snabb 1911


Med en lättad mantel och tjock pipa är det lätt att se tanken att det ska gå att det ska gå att öka tempot på skyttet. Så hur är den den då att skjuta?



Ägaren själv fick agera handmodell för fotograferingen men själva testandet stod jag för. Jag testade skytte med en och två händer, precision och snabbare skytte på långt och kort håll. Vad gäller precisionsskyttet är pistolen helt klart att lita på. Själv tycker jag att den gröna fiberstaven blir lite störande och har något svårt att få till känslan för hur riktmedlen står i förhållande till varandra.


När tempot ökar blir det viktigare att få pipan till rätt ställe fort och den gröna pricken blir plötsligt mer relevant. Den hjälper till att snabbt få en generell siktbild som, även om den inte blir exakt, löser problemet.


Jag tycker helt klart att det känns att Trophy SAW är en 1911 gjord för att skjuta fort med. Det går bra att få upp ett gott tempo då pistolen är snabb tillbaka till rätt ställe i målet. Med det sagt gäller det att avfyrningsteknik och grepp följer med. Det var lätt att försöka gasa på ett sådant sätt att tekniken brast och träffbilden öppnade sig istället.


En begränsning för hur mycket som går att skjuta fort är mängden patroner som går ned i ett single stack magasin, 10 stycken 9mm eller 7 stycken för den mer traditionella .45 ACP. För en nationell skytt som vill skjuta militär snabbmatch eller fält är detta inte ett större problem. För den som vill hålla på med dynamiskt skytte blir det troligen att hänvisa till IPSC Classic.



Slutsats


Jag tycker att BUL har bra pli på sina 1911 pistoler och Trophy SAW är inget undantag. Skulle du se en begagnad någonstans tycker jag helt klart att den är värd att kolla in. BUL Armory har en lite tråkig vana att plocka ur modeller ur sitt utbud (själv saknar jag Target 6) och denna är dessvärre inget undantag. Det finns några exemplar ute i landet och det kan helt klart vara värt att kasta ett närmre öga på dem om de dyker upp i närheten av dig.


Superstort tack till skytten som lånade ut sitt vapen för testet och gav mig möjligheten att provskjuta. Kanske har du en pistol som du tycker skulle vara roligt att få testad och få någon form av utvärdering av.


Tack för att du har läst. Rekommendera gärna bloggen till din klubbkamrat, din sambo eller någon annan du tycker borde läsa mer om pistolskytte rent allmänt. Det finns de som stödjer bloggen och gör det möjligt för den att finnas kvar på nätet och att jag kan göra fler tester av prylar. Om du skulle vilja ha med ditt namn på sidan kan du bli en publik stödjare, annars går det bra att vara anonym. Läs mer om hur du stödjer bloggen här! Ha det fint!



Stefan


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page