top of page

BUL Armory Target 6

Jag har den senaste tiden fått lite frågor om denna pistol så jag tänker att det är nog dags att täcka den i en artikel här på bloggen. Pistolen är lite som att svära i kyrkan. En 1911 i 9mm, ställbara riktmedel, plastkolvar och en sextumspipa. Men det är av just dessa anledningar jag gillar den.


Target 6 var en modell som tillverkades av Israeliska BUL Armory under några år runt 2020. Den ersattes därefter av modellen Hunter 6 som hade ett antal uppgraderingar som exempelvis räls på stommen framför varbygeln. När Target 6 fortfarande var i produktion spekulerade jag och flera med mig hur långlivad den skulle vara med tanke på att marknaden för sextumspistoler med relativt låg magasinkapacitet internationellt inte är särskilt stor. Det skulle mycket riktigt visa sig att modellen försvann ur BULs utbud.


Med det sagt finns det ett antal av dessa pistoler som cirkulerar i Sverige och det händer att de dyker upp på begagnatmarknaden. Troligen är jag något partisk i denna text då det är en Target 6 jag själv skjuter A precision med, vilket kan vara värt att ha i åtanke när du läser.Target 6 finns i tre olika varianter, helt rostfri, helt svart eller dual tone med rostfri stomme och svart mantel. Vissa reglage, så som magasinspärr, har samma färg oavsett modell. För den som stör sig på detta och vill ha en pistol helt i rostfritt är eftermarknadsutbudet på delar till 1911or väldigt stort.Pistolen är ett rejält stycke stål, sparsamt dekorerad vad gäller logotyper med konsekvensen att detaljer som skruvarna framstår som lite extra pynt.Pistolen är lång och visirlinjen från fabrik är respektabla 212mm. Rent visuellt känns nästan manteln större och längre än vad den faktiskt är på grund av den ganska diskreta märkningen. Upptill är manteln platt istället för rundad, men den saknar frästa spår. Blänk bör dock inte vara ett problem då ytan är matt på svarta mantlar och översidan är blästrad på den rostfria.Jag har testat vapen med bättre inpassning, det finns ett visst glapp i manteln även om det inte är stort. Pistolen var dyr men inte ett premiumpris så det går väl att säga ok för prisklassen. Det hade exempelvis varit trevligt att exempelvis ha en bussningsring för att stabilisera pipan ytterligare. I bild finns också en dubbelsidig säkring från BUL, en mindre enkelsidig variant förekommer också.


Reglagens placering känns igen från vilken 1911 som helst. Själv har jag relativt normalstora händer och upplever att magasinreleasen lite svår att nå med tummen från mitt optimala grepp.Kornet som levereras som standard är en svart ramp. Lite tråkigt att BUL inte valde att göra ett helt eget korn till pistolen utan istället valde att använda något som kanske blev över i fabriken. Ett relativt enkelt korn i vilket det finns en fördjupning, troligen tänkt att målas vit, men som på pistolen är svart.BUL har fräst ned fästet för det bakre siktbladet extra lågt vilket ger en låg profil. Siktet är självklart ställbart i sid och höjdled och känns stort och tydligt. Snäppen är tydliga och distinkta.1911 är en vapenmodell som har mycket gott rykte vad gäller känslan i avtryckaren och Target 6 gör mig inte besviken. Ett krispt och distinkt single action only avtryck. Mycket kort förtryck till en distinkt vägg och när hammaren fallit är det inte många millimeter till triggerstoppet. Självklart går det att byta avtryckare till en form som passar just dig, en bit upp i artikeln finns en bild på en rak avtryckare.Det som lockar med en Target 6 är just den långa visirlinjen som är en god hjälp i precisionsskytte. För egen del känns vapnet balanserat och stabilt, men det är värt att nämna att om du inte är stadig på hand kan en lång visirlinje göra att riktmedlen rör sig en del. Jag upplever inte pistolen som särskilt tung även om det tydligt känns att det är en steel frame pistol det handlar om. Vikten inklusive magasin ligger på ca 1250 gram.Rekylen med den medföljande 10 pounds rekylfjärdern skulle jag närmast beskriva som mjuk. Det kan tillskrivas till såväl en tung mantel som en tung stomme. Vid precision upplever jag detta positivt, men det blir ett hinder när jag ska skjuta fort. Manteln har mycket stål som ska åka fram och tillbaka och lägg därtill att den långa visirlinjen gör det till en utmaning att snabbt återfå en tydlig siktbild i uppföljningsskotten vid ett högt tempo. Det är absolut inte omöjligt, och som jag skrivit om andra vapen tidigare är det fullt lösbart med god teknik och handhavande.Att plocka isär den kräver lite extra handhavande då rekylstången är väldigt lång. Det är inte egentligen svårt men kräver lite extra trixande som skiljer sig från hur det brukar se ut på pistoler med kortare pipa och rekylstång.


Kolvsidorna som levereras från fabrik ger rejält bra grepp. Nätskärningen i stålet på fram och baksida av kolven känns fin och lagom skarp, ger bra fäste. De flesta som har känt på kolven har uppskattat dess "greppighet" men det har inte passat alla. Rekommenderar att känna efter eller om du har känsliga händer så kanske detta går bort. I vilket fall som helst sitter handen som gjuten på plats. Det finns kolvplattor som känns som rivjärn men dessa är VZ Grips eller kloner av desamma. Det går utmärkt att behålla det grepp som tagits om kolven genom en hel serie utan att glida.


För den som upplever att längden på kolven på 1911 som något kort i förhållande till handen, går det att montera dit en magasinbrunn som förlänger ungefär 10mm. Själv upplever jag att det fyller upp väldigt skönt och ger extra stöd just där jag vill ha det. Just denna magasinbrunn från Smith & Alexander ger dessutom nätskärningen hela vägen ned på baksidan och sitter snyggt och flush med resten av vapnet. Värt att tänka på är att orginalplattorna har en avfasning nedtill. Bilderna nedan visar original och nya kolvplattor.Vapnet levereras med två magasin som tar tio patroner vardera, åtminstone står det så på dem. I verkligheten är det inte helt enkelt att få ned tio patroner i dem. Sju fungerar bra, men vid åtta börjar det bli lite tjorvigt och den tionde patronen står allt som oftast på trekvart ur magasinet. För den som vill skjuta mer skott rekommenderar jag magasin från tredje part.


Pistolen kommer i en enklare hardcase i plast. Många andra av BULs pistoler levereras i stora lådor som lämpar sig för ovarsam hantering och har nästan en industriell look. Lådan till Target 6 är av enklare modell, mer nedtonad och kanske framförallt mer praktisk vid såväl transport som förvaring.


Target 6 hade ett relativt attraktivt pris när den gick att köpa ny, ca 18 000 kr år 2020 vilket är en bit under Colt Gold Cup Trophy. Idag tillverkas pistolen inte längre och när jag frågade BUL i våras om de kommer tillverka en sextums modell igen så fick jag inget tydligt svar utan snarare ett "kanske" följt av en axelryckning. Det verkar som att BUL inte hade plats för en sextumspistol i sitt utbud och inte kunde motivera de extra produktionskostnaderna som det medförde.

För den som inte orkar vänta på att en Target 6 dyker upp på begagnatmarknaden och önskar en liknande pistol kan jag starkt rekommendera Schmeisser HUGO. Det finns saker som den pistolen gör bättre, och annat som jag tycker den gör lite sämre. Som plattform är 1911orna riktigt trevliga då det finns gott om delar som skytten själv kan välja att byta ut efter tycke och smak.Inom det nationella skyttet har Target 6 utan tvekan en solid plats. Pistolen har ett mycket attraktivt pris och har många goda egenskaper för precisionsskyttet. För en skytt med god greppteknik och rekylhantering går det även att skjuta snabbt, men det är i precision som Target 6 glänser.


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig lite extra fredagsnjutning! Stöd gärna bloggen, det finns fler sätt helt utan att vara en månadsstödjare. Ha en fin helg! MVH Stefan

713 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page