top of page

Vilken .22:a ska jag köpa?

Uppdaterat: 14 aug. 2021

Denna artikeln är en som är värd att lyfta fram igen i ny reviderad form. Publicerad första gången 2019-12-11 uppdaterad 2021-07-01.




När man står inför köpet av sitt första .22 vapen kan man känna sig lite vilsen. Det finns mängder av vapen att välja på ute på marknaden och de har alla sina egenheter. Ibland blir det första vapnet samma modell som klubbvapnet man skjutit med, ibland blir det första bästa som blir tillgängligt. I detta inlägg kommer fokus i huvudsak ligga på utpräglade precisionspistoler snarare än plinkingpistoler.


Vilken modell är bäst?


Kanske är detta den första frågan som man ställer sig men det är att angripa problemet från fel håll. Det finns inget som är bäst rakt av, snarare är frågan vad är bäst för just dig. Vad du ska köpa är väldigt individuellt, och i den här guiden blir det mer eller mindre omöjligt att ge annat än generella tips. Det finns många märken och modeller att välja bland. De flesta vapen idag skjuter bättre än skytten som använder dem, så precisionen i vapnen är inte ett problem. Däremot passar inte alla vapen alla skyttar och ett av de bästa tipsen som går att ge blir därför: testa dig fram. Ta tillfälle i akt och fråga när du ser nya vapen på banan, prova många olika vapen, så många du kan och har möjlighet till. Var inte dumsnål, vänta hellre med att köpa till du hittar något som känns rätt än att chansa och behöva byta igen längre fram. Skulle det visa sig att du inte blir nöjd ändå, var inte rädd för att byta till det som känns rätt sedan istället för att stå och skjuta med ett vapen du inte gillar. En utmaning är såklart att det i början inte är så lätt att veta exakt vad det är man vill ha och behöver, men här kommer lite saker du ska tänka på.



Viktiga faktorer vid val av vapen


Kolvvinkel

Vanliga modellers placering av magasin och kolvvinkel.

Vinkeln på kolven är väldigt viktig, när du lyfter handen ska vinkeln kännas naturlig. När du lyfter vapnet ska pipan varken peka uppåt eller nedåt utan ligga rakt i målet utan att du behöver korrigera med handleden. Vad som är bäst är helt individuellt. Några föredrar brant kolvvinkel, medan andra föredrar en flackare. Värt att notera är att detta också samspelar med vapnets vikt och balans. Ett vapen med brantare kolvvinkel kan hamna rätt i siktbilden ändå, om vapnets vikt kompenserar för det.


Magasinets placering


Magasinet kan placeras i kolven eller framför kolven. Det kan också vara matat från botten av vapnet eller toppen. Placeras magasinet framför kolven kommer patronläget också hamna längre fram, med eventuellt kortare piplängd som följd. Detta har dock ingen praktiskt påverkan på vapnets precision. Istället är det snarare så att det påverkar greppet. Placeras magasinet i kolven kommer det påverka kolvens minsta mått, vilket i sin tur gör att kolven blir tjockare och svårare att nå runt för små eller rent av mellanstora händer.

Vikt och balans


Silverfärgad pipvikt monterad på en Walther SSP

Hur ett vapen är konstruerat påverkar dess vikt och tyngdpunkt och här är det viktigt att känna efter hur just du vill att vapnet ska kännas när du lyfter det. Ett tyngre vapen ger mer stabilitet och bättre rekylupptag. Det kommer dock vara tyngre att lyfta och trögare att förflytta mellan målgrupper om du skjuter fält. Här uppstår sålunda en kompromiss över hur tungt vapen du vill ha och på sikt kan det vara läge att fundera på om du ska ha olika vapen till olika discipliner. En del vapen känns framtunga och en del baktunga. Det är delvis en vanesak men det kan vara skönt att ha ett vapen som känns rätt i handen för just dig. Det är också möjligt att komplettera med extra vikter på många vapen för att flytta tyngdpunkten på vapnet. Det skapar flexibilitet och gör det möjligt för dig som skytt att hitta en grundbalans som känns bra för att sedan finjustera. Alternativt kanske det i vissa grenar känns bra med tyngre vapen och vissa inte. Då kan det kännas bra att kunna sätta dit eller ta bort vikter för att anpassa efter skytteform.


Kolv

Kolven är här påbyggd för att ge lite bättre passform.

Anatomisk kolv är att rekommendera när du skjuter nationellt i C, men det är inte ett krav. Det finns dock tydliga fördelar med en sådan kolv, speciellt om den är anpassad efter just din hand. Att få exakt samma grepp varje gång är det som eftersträvas med en anatomisk kolv, du som skytt vill hamna i samma grepp varje gång du lyfter vapnet. En anatomisk kolv har i regel en ställbar platta nedtill som ger stöd för handen och hjälper till att styra greppet på vapnet.


Glöm inte bort att en ny kolv ytterligare bör anpassas för just dina händer. Det är enkelt att bygga på med olika typer av kolvpasta men även enkel hobbylera kan fungera. Tänk på att sådan måste härdas med hjälp av värme och att en sådan behandling kan skada kolven. Var inte rädd att ta fram sandpappret för att slipa till skav eller andra underligheter som du känner påverkar ditt grepp. Du kanske frågar dig varför man då ska betala så mycket pengar för något man ändå måste pilla med. Det är inte något tvång, men om du har lagt så pass mycket pengar på en del i din utrustning skulle jag argumentera för att anpassa den till dig så mycket det går. Annars blir det lite som att köpa en dyr tävlingscykel som du inte bryr dig om att passa in höjden på sadeln på.


Saknas anatomisk kolv går det i regel att köpa en sådan, tillverkare av anatomiska kolvar är NillGriffe och Rink. Du får räkna med att en ny anatomisk kolv går på över 2000 kr.



Justeringsmöjligheter - sikte

Walther SSP har ställbart siktblad som dessutom är lätt plocka bort. Lätt att byta mellan fält och precisionssikte med andra ord. Du kan ställa storleken på siktskåran för att få en siktbild som passar skytten.

Många vapen möjliggör hög grad av justering medan framförallt äldre eller enklare modeller knappt har några. Att kunna justera höjd och sidled på siktet är ett minimum om du tänkt att skjuta i de nationella grenarna. Du kommer inte skruva på siktet i tid och otid, men det kommer finnas tillfällen då ljusförhållanden eller ställa om mellan fält och banskytte kommer påverka siktbilden. Vissa vapen ger dig också möjlighet att ställa bredd och djup på siktskåran och ställbar storlek på kornet utan att man måste köpa till extra. En del vapen kräver att man använder skruvmejsel för att justera siktet, andra går att enkelt göra för hand. Rekommendationen är att du hittar ett vapen som är enkelt att justera.



Justeringsmöjligheter - avtrycket

Många skruvar finns det. 4 stycken på rälsen ovan som styr olika typer av vikt och karaktär. Skruv nummer 5 låter skytten flytta avtryckaren framåt och bakåt.

Vanligt på många precisionsvapen är att kunna justera avtrycket på flera olika vis. Detta är inget skytten ägnar sig åt stup i kvarten, utan snarare att hitta den avtryckskaraktär som passar den individuella skytten och sedan låta det vara. Alla har olika långa fingrar och hur vi håller i vapnet varierar. Därför är det viktigt att hitta en bekväm och konsekvent position för avtryckarfingret. Vanliga saker att justera är: Längd och vikt på förtryck, släp efter avtryck, avtryckarvikt och avtryckarens position. Det finns även vissa vapen som har elektronisk avtryckare, om du vill veta mer om hur det fungerar rekommenderar jag att du läser mer om elektronisk avtryckare här. 


Växelsats?

Vill du ha en stor flexibilitet i kalibrarna framöver kan en Pardini vara av intresse. Modellen SP 22 kan utrustas med en växelsats till HP 32 och då får du två pistoler med samma stomme. En väldigt smart konstruktion, under förutsättning att du tycker om kolvvinkeln på pistolen och har planer på att skjuta .32 såklart.


Service och underhåll

Feinwerkbau Aw93 är ett vapen som är enkelt att demontera. Det är också relativt få ytor som blir skitiga och rengöringen blir enkel.

Hur lätt är det att underhålla vapnet? Vissa vapen är väldigt enkla att plocka isär och sätta ihop och kräver inga verktyg för detta, medan andra kan kräva både verktyg och gott tålamod. På vissa vapen är det gott om svåråtkomliga skrymslen och vrår som får mycket skit i sig vilket gör rengöringen mer tidskrävande. Om du inte gillar att pilla och skruva kan det vara läge att undersöka vilka vapen som ger dig relativt lite eller enkelt efterarbete. Det finns dock inget vapen som ska betraktas som underhållsfritt. Vapenvård är en viktig och central del av vapenägandet.


Vad kostar det årliga underhållet av vapnet? Delar slits och saker som rekylfjädrar är lämpligt att byta varje år för att garantera att vapnet håller så länge som möjligt. Det kan också vara klokt att fundera över var du har närmsta vapenhandlare som kan serva vapnet. Ibland kan den krassa verkligheten bli att du väljer vapen utifrån den handlare som är närmst snarare än någon annan faktor.


En väl fungerande support för just din modell av pistol är också väldigt bra att ha när vapnet krånglar. Att ha en vapenhandlare som tar sig tid och hjälper dig när du har problem, kan förklara vad som är fel och kan guida dig är nära ovärderligt. Det finns inget värre att stå med ett vapen som krånglar och inte ha någon möjlighet att fixa problemet.


Krångelfritt?


Alla vapen kan bråka ibland det gäller även .22or. Om du tillverkar ett vapen med väldigt små toleranser kommer det vara ett mycket exakt vapen med hög precision. Samtidigt kan de små toleranserna medföra bekymmer om vapnet blir skitigt eller matat med ammunition som vapnet inte riktigt gillar. Problem som då kan uppstå är att vapnet inte laddar om korrekt eller inte kastar ut hylsor som det ska. Alternativet är att tillverka ett vapen där man accepterar lite lösare toleranser men i regel med sämre precision som konsekvens. Om du är på jakt efter en pistol i det övre segmentet kan du räkna med att det är tillverkat för precision och kan därmed också vara känsligt. Kolla med andra vad de har för erfarenheter av olika modeller och vilken ammunition som funkar bra. Vissa vapen sväljer mer eller mindre allt, andra är mer känsliga. Jag har dock inte stött på någon modell av vapen som inte krånglat vid ett eller annat tillfälle på grund av saker som temperatur, underhåll eller fel ammunition.


Pris

Priset på en ny .22a gjord för precisionsskytte med alla tänkbara inställningsmöjligheter kostar mer eller mindre oundvikligen norr över 20.000 kr idag, speciellt om du måste köpa till en kolv.



/


Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Jag använder patreon, läs mer här: pistolskyttens patreon.


Stefan



1 451 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Föreningen

bottom of page