top of page

Elektronisk avtryckare - Vad är vinsten?Ibland ser man att elektronisk avtryckare erbjuds på vissa vapen. Vad är syftet med dessa och är de bättre än motsvarande mekaniska varianter? Elektroniska avtryckare är inte något nytt utan har funnits på tävlingsvapen sedan åttiotalet med varierande framgång. Att de inte helt har tagit över bör kanske ses som ett kvalitetstecken för mekaniska avtryck och inte nödvändigtvis som ett misslyckande för de elektroniska. Det är även så att flera tillverkare av sportvapen än idag inte använder sig av elektroniska avtryck, trots att de gjort det tidigare. Feinwerkbau är ett sådant exempel. Volker Müller säger såhär om mekaniskt vs elektroniskt avtryck då jag frågade honom nyligen:


"This is a question of philosophy. Our mechanical trigger is generally accepted with enthusiasm, is very precise, durable and not susceptible to malfunctions. Shot development time is faster than with an electronic trigger. In contrast to electronics, any repairs can be carried out more cost-effectively."

Ett mekaniskt tryck på en AW93 är fullt av små fjädrar och andra precisiontillverkade delar.

Ett argument för en elektronisk avtryckare är att den är extremt konsekvent. Du kan ställa avtryckskaraktären sånär som på grammet på vissa vapen. Ett helt mekaniskt avtryck är beroende av fjädrar och precisionstillverkade metalldelar. Metall expanderar eller krymper beroende på temperatur. I regel är det mycket små toleranser i de rörliga delarna och förändringar i delarnas storlek gör att de kan interagera annorlunda. Det betyder i korthet att ett helt mekaniskt avtryck kan bete sig annorlunda när det är kallt än varmt. Hur stor betydelse detta faktiskt har i praktiken är lite svårt att säga då det lika mycket kan betyda att dina händer krymper och sväller när det är varmt eller kallt ute och hur stel du blir i lederna av kyla t.ex. Många tillverkare av extremt bra precisionsvapen har trots allt valt att inte ha ett elektroniskt avtryck.


Är känslan annorlunda?

Själv upplever jag att ett väl tillverkat mekaniskt avtryck och ett elektroniskt avtryck skiljer sig inte betydelsefullt i känslan att avfyra vad gäller exempelvis luftpistol. Vad gäller större kalibrar handlar det om mer kraft som måste till och där kan till exempel hammarens rotation börja spela in. Om du som skytt känner det handlar nog mycket om hur känslig du är i dina händer och fingrar. Det går inte att sticka under stol med att ett elektriskt avtryck känns otroligt exakt, men så gör även ett väl tillverkat mekaniskt sådant.


Praktiskt eller opraktiskt?

Att ladda ett elektroniskt avtryck är egentligen inte svårt. Det handlar kanske mer om dina rutiner. Laddningen håller länge och väl men samtidigt så är det något som måste kommas ihåg. På vissa vapen är det lite bökigare att komma åt att ladda än andra, luftpistolen LP500 t.ex. Något som de dock arbetar med lösningar på. Samtidigt så håller laddningen på det vapnet så pass länge att det bör räcka med att ladda någon eller några gånger per säsong beroende på aktivitetsgrad.


Största vinsten

Den helt klart största vinsten är nästan vid torrträning, och den ska vi verkligen inte förringa. Det är träning du kan göra hemma, när som helst och gratis. Den stora fördelen är då att du helt enkelt inte behöver göra någon omladdning. Bara att skjuta igen, vilket helt klart simulerar ett semiautomatiskt skytte. Störst vinst här har du såklart i snabbare grenar av olika former, men även en precisionsskytt kan ha nytta av att inte behöva stå och göra mantelrörelse eller på annat vis spänna upp hanen. En fördel som detta för med sig är att det då i högre grad simulerar vanlig träning. När träning och skarpt läge blir väldigt likt drar du med dig färre ovanor till skjutbanan.

Är det lönt?

Det här går självklart att tvista om. Du kommer inte att magiskt träffa tavlan dramatiskt mycket bättre bara för att du har en elektronisk avtryckare istället för en helt mekanisk. Däremot så öppnar en elektronisk avtryckare som tidigare nämnt för mer träning, vilket i sin tur kan göra dig till en bättre skytt.


Beroende på märke kan det vara förenat med en stor kostnad att köpa ett elektroniskt avtryck. Det kan kosta allt från 2000 kr extra på en Match Gun till nästan 6000 på en Walther SSP.


Det är inget jag skulle råda alla att skaffa bara för att, det är trots allt en extra kostnad för något som beroende på hur mycket du tränar och tävlar, kanske ger ytterst liten extra vinst.


Jag rekommenderar dig att testa när du får chansen, det är inget du ska avfärda. Däremot är det som med all annan utrustning, du behöver kunna motivera den och fundera själv hur du ska maximera nyttan med den.Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Stöd mig i så fall gärna via pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan

491 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page