top of page

Träna krutskytte med luftpistol? - Intervju med Jonas Fyhrpihl

Uppdaterat: 10 okt. 2021

Artikel reviderad 2021-10-10.


För några av oss är krutsäsongen nu över. Några tar paus fram till vårkanten medan andra får abstinens och börjar titta på luftpistol för att hålla igång skyttet. Det här delar skyttar i två läger, de som säger att det inte alls går att träna med luft då det rent av kan störa krutskyttet och de som säger att det är jättebra. Inspirerad av diskussioner på forum tänkte jag lyfta upp saken på bloggen. Smaken är väl som baken och olika skyttar har olika erfarenheter, men vad kan man behöva tänka på när man ska träna krut med luft? Efter att haft första versionen artikeln uppe blev det tydligt för mig att jag också behövde tänka till. Jag kontaktade Jonas Fyrpihl, förbundskapten i skyttelandslaget för att hjälpa mig reda ut frågan och denna nya version kom till.



Presentera dig själv


Jonas Fyrpihl, förbundskapten för sportskytteförbundet och har en lång bakgrund som skytt, jag började när jag var sex år, 1979. Jag har skjutit inom både det nationella skyttet och sportskyttet och haft en mycket aktiv karriär fram inom landslaget och det militära landslaget till jag fyllde 42. Jag är nu förbundskapten och 2011 blev jag också tränare för skyttegymnasiet.


Kan man träna krutskytte med hjälp av luftskytte?


I grunden kan jag säga att i stort finns det överföringsvinster, åt båda håll. Du kan ha vinster när du tränar luft och sedan skjuter krut, och tvärs om. Det kan väl vara många diskussioner kring det senare. Det finns jättemånga överföringsvinster. Men det beror lite också på vad du menar med krut?


Vi utgår från luftpistol till precisionspistol


Där är överförbart nästan rakt av. Det finns två faktorer som påverkar. Det är tryck och rekyl som skiljer sig åt. I allt väsentligt är precisionsskytte med krut lättare än luft. Jag anser även att luftpistol är jättebra träning även om du ska skjuta fält eller militär snabbmatch. Då ska du börja med luftpistol, för att är du bra med luftpistol är du bra med de andra. Det är kanske mer kontroversiellt och svårt att förstå, men det spelar ingen roll vad du skjuter. Det kan vara fält, militär snabbmatch, duell eller till och med snabbpistol. Kan du inte grunderna i skytte så blir du inte superbra, du kan bli ok, men det blir inte jättebra. Då är det grunderna man kan träna, antingen med torrklick eller med luft och då är luft mycket roligare, för då smäller det i alla fall.


Vad menar du med att krutskyttet är lättare än luft?


Det är lättare att skjuta en tia på 25 meter än vad det är på 10 meter helt enkelt. Den stora grejen är att om du inte vill torrklicka, så är det med luftpistolen du kan träna grunder. När du lägger på rekylen, så får du jättesvårt att jobba med grunder.


Räknar du på storleken så är tian på 10 m är 1 centimeter och 5 cm på 25 meter. Den är helt enkelt svårare att träffa på 10 m. Det gör att du också tränar på stillahållningen mycket mer i luftskyttet och det är något som borde vara överförbart. Längre pistol och längre visirlinje gör att rörelser där ger väldigt stora utslag på skottet. Det kan ju vara så att om du sedan byter till en kortare visirlinje kommer du uppleva att du ligger mer still, även om det kanske inte är helt sant.


Men ingen kan hålla blickstill, ingen håller blickstill. Det gör inte världseliten heller, alla har rörelse. De som inte är så vältränade försöker tajma skottet. Istället bör man acceptera den rörelse man har och se det som ett mått på hur vältränad man är. Ditt riktområde är vad det är så är, däri rör du dig. Så länge skottet sitter på motsvarande ställe i det svarta så kan man vara nöjd. Rör jag mig i åttans utkant kan jag ju inte rimligen tycka att jag ska skjuta tior hela tiden. Det är jätteviktigt, att man tillåter sig att acceptera det, då kan man bli duktig.


Att tajma skottet är en kortsiktig vinst, du kommer aldrig bli riktigt duktig. Det kommer inte räcka hela vägen, för man bygger in fel som man inte kan komma ur för man använder fel teknikt. Det kommer en punkt när du är så bra att en sådan teknik inte kommer hjälpa längre.


Spelar projektilhastighet och piplängd någon roll? Behöver du ha bättre avfyrningsteknik?


Det kan absolut spela in. En luftpistol har en utgångshastighet på ungefär 150 meter per sekund med vissa undantag. En 22a ligger runt 300 ish med kortare pipa. Så så kan det också mycket väl vara.


En annorlunda skottplan då, blir det inte annorlunda med luft och semiautmatiskt krut?


Nej, jag tycker personligen inte det. Jag tycker det är en småsak i sammanhanget. Men jag har alltid skjutit allt hela året. Jag skjuter luft på sommaren och är van vid att gå mellan 10 och 25 metersskyttet. Det kan påverka hur jag ser på det hela. Men överföringsdelen bör finnas där. Har du bara skjutit det ena och sen börjar skjuta det andra, då kan det faktiskt vara svårt. Men det är nog snarare en invänjningsperiod skulle jag säga. Då skjuter vi världskupper så skjuter vi luft ena dagen och krut andra och skjuter väldigt bra.


Om man nu jobbar strukturerat och har en strukturerad en skottplan så är det ju bara att mentalt kryssa av ett steg. Det är ju samma sak om du tar ned, du hamnar ju i precis samma situation.


Vad ska man tänka på om man tränar luft för att duktig krutskytt?


Det finns aspekter med krutskytte som är annorlunda och det märker jag på de som kommer från rent luftskytte och inte har någon historik med att skjuta krut. Det är smällen och rekylen. De är kanske inte är skotträdda men det blir de effekterna på skyttet. En omedveten avfyrning och smäll kan kännas obehaglig och då vill man ta kontrollen över avfyrningen och bestämma när skottet går. Eller så vill man motverka rekylen eller bestämma när skottet går, men då motverkar man själva grunderna i vad som är bra skytte. Kommer man bara över det där steget så är det inga problem med att växla mellan.


Grejen med luft eller torrklick är ju att du får en annan bild. När du skjuter krut får du en rekyl och då kan skytten eller tränaren inte få en tydligt bild av vad som händer när skytten skjuter, även om du filmar. Det är mycket svårare att se och därför säger jag att luft är så bra. Vill man utvecklas och bli bättre, inte bara skjuta för att det är kul, då är luftpistol den enklaste vägen att bli duktig. Jag tror starkt på bra grunder, allt annat är bara en tillämpning. Har man bara grunden så är det lättare att bli bra på tillämpningen.


Spelar modellen på luftvapen någon större roll?



Det beror på vad du har för trycke. Har du ett revolvertryck med inget förtryck alls, då kan du jobba med det. Eller om du har ett tydligt tvåstegstryck med förtryck och tryckpunkt och sluttryck. Har du däremot ett avtryck som segar sig och rör sig så blir det svårare när du ska jobba med grunderna. Ett sådant tryck kan kanske bli väldigt likt exempelvis revolverfält med draget, men även där finns grunderna. Du ska krama det där sista, oftast har man väl tummen och pekfingertoppen som möter upp och då vet man att man ligger rätt, men väl där så ska man ju göra en bra avfyrning.


Jonas bygger vidare och slår ytterligare ett slag för luftpistolskyttet.


Hade jag fått bestämma hade alla börjat med att skjuta luftpistol, inget annat, där börjar man. Det spelar ingen roll vad man vill göra sen. "Men jag vill bara skjuta 9mm" Ja, jättebra! Men vi lär dig att skjuta med luftpistol, sedan kan man gå på det andra. Så hade jag gjort.


Toppgruppen som den kallas laddar mot VM som går i mars. Jag satte dem på träning i tio tolv veckor där de inte ska skjuta på tavlor alls. De ska träna på det mest grundläggande. De har skjutit två veckor i bara kulfång, och om det har funnits en tavla har den varit helt svart. Efter det har de fått skjuta en tävling och de resultat som presterades där och då, det kommer i princip inga andra i Sverige upp i. Och då har de inte ens fått skjuta på tavla, de har bara tränat grunder i tre veckor.


Man måste komma ihåg, vad vill skytten. Det tycker jag är tjusningen med vår sport. Man måste inte vilja bli bäst. Man får stå och skjuta för att det är kul och utefter ambitionsnivå. Skjut och ha kul det är fine!


Stort tack Jonas Fyrpihl för din tid och för nyttiga klargöranden!


Jag tycker bara det är kul!



Själv tränar jag luft med en gammal och tung luftpistol (FWB102) med tanken att det är grundträning. Jag ämnar inte bli någon mästare i luftpistol utan använder luftskyttet som en träning för del av skottplan, skjutställning och andning. Avfyrningen och vikten skiljer sig från övriga vapen jag skjuter med men god avfyrningsteknik är mitt mål med träningen. För att in inte tala om att öva på att ta ned vapnet innan man börjar bli trött i armen och ögat. Var medveten om vad du tränar och tänk igenom ditt behov noga.


/


För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!



Stefan






1 121 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page