top of page

Sytte EM 20 maj - 6 juni 2021

Uppdaterat: 24 maj 2021



IDAG (Torsdag 20/5) börjar skytte-EM!


2021 står inte helt utan tävlingar. Nu i slutet av maj till början av juni arrangeras skytte EM under Osijek, Kroatien. Sverige skickar sammanlagt trettiosex skyttar och nio tränare till tävlingen. Av dessa är tolv pistolskyttar, nio seniorer och tre juniorer.


Veckan innan tävlingen får jag ett snack med förbundskaptenen Jonas Fyrpihl, då han är på väg till Göteborg för ett skytteläger inför resan till Kroatien.


Presentera dig själv

Jonas Fyrpihl, förbundskapten

Jag heter Jonas Fyrpihl och har en lång bakgrund som skytt, jag började när jag var sex år, 1979. Jag har skjutit inom både det nationella skyttet och sportskyttet och haft en mycket aktiv karriär fram inom landslaget och det militära landslaget till jag fyllde 42. Jag är nu förbundskapten 2011 blev jag också tränare för skyttegymnasiet.


Du är på väg till ett läger nu, kan du berätta om det?


Det blir mitt gäng som skjuter olympiska discipliner och juniorer som är med på detta läger. Vi har ytterligare ett gäng som skjuter de ickeolympiska disciplinerna men de kör ett eget race i år. Normalt skulle vi köra allt ihop, men vi försöker också minska antalet som är på plats.


Hur många deltagare är det om man räknar ihop alla?


Om vi räknar pistol så är det nio seniorer och tre juniorer, både herr och dam. Det är ett antal individuella starter och lite lagtävlingar och sådär. Det är en gedigen och bra trupp.


PISTOL Seniorer Vendela Sörensson, Öckerö SF - 10m Luft Josefine Thörnqvist, Zinkgruvans PSK - 25m sport Isac Ahlqvist, Lönsboda PSK - 10m luft Morgan Johansson, Stockholmspolisens SF - 10m luft, 50m fri Joackim Norberg, Atlas Copco PSK - 10m luft, 50m fri Jonas Fyrpihl, Ledare Bernt Alpenhoff, Malmö PK - 25m standard Jan-Olof Danielsson, Älvdalens PK - 25m standard, 25m grov Håkan Landebring, Göteborgs PSSK - 25m standard, 25m grov Mikael Nilsson, Aleholms SKF - 25m grov Arnold Broberg Ledare


Juniorer Pernilla Lander Nordin, I2 Skytteförening - 10m luft Michaela Jansson, Håtuna Pistol & SSK - 10m luft Simon Sandén, KA2 Skytteförening - 10m luft Lars Erik Bjuhr, Ledare




Den del av den svenska truppen som var på träningslägret. Heja!


Hur ser det ut med tillväxten av nya skyttar?


Vi har en tillväxt inom förbundet, men mycket av den ligger i skyttar runt trettio fyrtio år. Det är väl en av de stora fördelarna med skyttet att man kan hålla på med det i alla åldrar, så det tycker jag är roligt. Men som förbundskapten när det handlar om utveckling så är det de yngre skyttarna vi vill få in och behålla. Där har det tidigare sett lite mörkare ut. Vi har sett att den kritiska åldern ligger runt 18-22 år, det är det man får störst utveckling på skyttet. Samtidigt är det också där många går från gymnasiet och börjar studera på universitet och högskola. Då har skyttesatsningen avtagit, precis i den tidpunkten där det är så viktigt att satsa. De som lämnar skyttet och sedan kommer tillbaka har inte riktigt samma förutsättningar.


På skyttegymnasiet i Sävjö har vi nu en stabil nivå på antalet skyttar. Vi vill ha ungefär tio skyttar inne samtidigt vilket blir i snitt tre skyttar per årskull. Ibland är det en skytt per år, ibland sex. Det vi ser nu är att flera skyttar stannar kvar inom skyttet när de går ut. Det har jag inte uppfattat att vi haft tidigare och den här trenden håller i sig både på gevär och pistol. Det är jättekul!


Du är på väg till ett träningsläger, vad ska ni göra på det?


Bland annat kommer vi köra matcher med varandra. Sedan lägger vi också upp en plan för var och en, vad just den skytten behöver för att de ska känna sig trygga. Vi som är bakom ska kunna hjälpa och stötta skyttarna att åstadkomma det dom vill. Mycket kommer också handla om rutiner och hur vi ska göra när vi är på plats. I år kommer det finnas mycket rutiner som vi behöver förhålla oss till, t.ex. att vi ska testa oss var 48e timme när vi är på plats. Det är mycket mer logistik detta året jämfört med ett normalt år. Så för oss handlar det om att vi ska hitta och ha struktur när vi väl kommer dit.


På läger brukar det även vara teambuildning, att träffa de andra som åker. Nu känner de varandra väldigt väl, men vi försöker dra ihop allihop. Det är ju en individuell sport men det är viktigt att man vet vilka de andra i laget är, att man kan fråga de andra hur det är och hur har det gått idag. Att alla får vara med och känna att de andra bryr sig. Lagkänslan är jätteviktig.


Det är en individuell sport vad är er styrka?


Vi har de senaste åren skaffat en bra struktur och byggt vad vi kan kalla det utvecklingsgrupper. Vi har satt ihop de som vill satsa så att de tar hjälp av och pushar varandra, byter erfarenheter och lyfter upp saker i gruppdiskussioner. Att dra nytta av varandra, det är nog ett måste för oss, vi har inte råd med något annat.


Vad kommer ni möta för motstånd?


Om vi säger såhär, vi är ju underdogs. Men med det sagt ska man inte säga att vi inte har möjligheter, för det har vi absolut och vi har tagit stora kliv de senaste åren. Ska vi titta på motståndet så skulle jag nog lyfta fram stora länder som Ryssland, Ukraina, Tyskland och Serbien, Frankrike ska vi inte heller glömma. Sedan har vi massa andra länder som har en eller två duktiga, men de jag nämnde har många bra skyttar. Det är många länder som kommer dit, jag vet inte exakt men man kan säga det är få länder som inte är där.


Du säger att ni är underdogs inför tävlingen, vad hoppas ni på?


Jag hoppas på att vi kommer till final vilket betyder topp åtta. Det har vi kapacitet till både på herr och damsidan, problemet är väl kanske att det är tjugo som har en sådan kapacitet. Det är fruktansvärd konkurrens, så enkelt är det men vi har närmat oss sakta men säkert. På EM de senaste åren har vi haft placeringar i topp femton, tolva tror jag vi varit som bäst. Då pratar vi om att det fattas en poäng till final så vi är ju där och sniffar. Jag vill säga att vi har blivit ännu bättre nu. Vad som händer nu när vi inte tävlat så mycket det senaste året, det vet vi inte än. Vad vi kan se är att träningstävlingsresultaten har varit bättre än tidigare och förhoppningen är att dessa resultat följer med på tävling.


Det spännande med final är att tar man sig väl dit har man goda chanser att vara med om tampas om sista platsen till OS. Det gör ju att alla länder satsar allt för detta är ju sista chansen att få en plats nu innan OS.


Stort tack till Jonas Fyrpihl för din tid. Skickar ett stort lycka till till dig och truppen i Osijek! Schemat för EM hittar du här. Förhoppningsvis kommer vi kunna följa resultaten längs vägen via någon lämplig plattform. Håll utkik på ISSF och på SIUS. Det går att titta strömmande här: https://www.facebook.com/ISSF.Shooting

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Stöd mig i så fall gärna via pistolskyttens patreon, alternativt en donation via paypal. Sidan finns uppe endast tack vare att det finns stödjare som är villiga att täcka delar av kostnaden för att hålla sidan uppe och material till artiklar.


Stefan









212 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

IWA 2024

IWA 2023

bottom of page