top of page

Ruger Single Six

Vilken är den mest otippat roliga pistolen du skjutit med på sistone? För mig är det utan tvekan Ruger Single Six. En .22lr revolver som också kan skjutas i .22 winchester magnum.


En riktig cowboyrevolver i single action only med svanhalsgrepp, kolvsidor i trä och laddport. Det är en ganska speciell känsla att greppa den och det känns utan tvekan som ett tidsdokument.

Ruger Single Six introducerades redan 1953 när åtta av tio program på TV var någon form av western. Colt hade lagt ned sin Single Action Army runt andra världskriget och nu när efterfrågan plötsligt återuppstod var Ruger inte sen att kapitalisera på det. De valde dessutom att göra det i den snälla kalibern .22 vilket gjorde revolvern till ett vapen många kunde hantera.


Det är svårt att motivera den annat än för rekreativt skytte och med tanke på den amerikanska marknades fokus för home-defense och concealed carry är detta ett uppfriskande avbrott. Single six uppdaterades 1973 och den nya modellen (kallad new model single six, vilken fantasi) med transfer bar för ökad säkerhet.


En transfer bar finns till för att försäkra att ett skott inte går av oavsiktligt, utan endast när avtryckaren aktiverar hammaren. Äldre modeller av revolvrar laddades i regel med en av sex kammare tom. Den tomma kammaren var den som sedan låg i linje med loppet och hammaren. På så vis kunde man vara säker att även om man slog till på revolverns hammare, fanns ingen patron som kunde avfyras.

Här kan du se transfer-baren precis framför det runda slagstiftet under siktbladet. Hammaren träffar inte slagstiftet direkt, utan träffar istället denna lilla plattan som i sin tur överför energin till slagstiftet. Utan denna platta kan inte hammaren nå fram till slagstiftet. Om avtryckaren är i sitt utgångsläge ligger översta delen av hammaren an mot stommen, medan slagstiftet vilar i den första utfasningen på hammaren.


Revolvern är en ganska rejäl pjäs vad gäller vikt och längd. Däremot får jag knappt plats med tre fingrar framför kolven så för egen del hade jag lillfingret under kolven när jag sköt. Det är helt klart annorlunda att skjuta med en kolv av denna typ jämfört med en rak 1911. Jag upplever kanske inte revolvern som direkt tung, men det är nog en smaksak när det är över kilot som sitter därute i armens förlängning. Vikten i sig och frånvaron av mantel och rekylfjäder gör att rekylen är i princip obefintligt när du skjuter .22lr, speciellt om du skjuter riktigt mjukt laddad ammunition. Men ärligt talat, det är inte mycket mer rekyl med .22 winchester magnum. För strax över fem kronor patronen bjuds du på en rejäl smäll, en del säger ungefär som en 9mm, men men knappt någon rekyl alls. Det ger en känsla som snabbt sätter ett leende på läpparna.

En sak är klar, det ser verkligen ut som något ur en svunnen tid, och mycket stål är det.


Revolvern levereras med två olika trummor till vapenhandlaren. De kräver dock separat licens vilket gör att många nöjer sig med .22lr trumman, även om priset är detsamma. Vad som kan vara bra att känna till är att en .22lr hylsa har en ganska mycket mindre diameter än .22 win mag. Det innebär att en win mag patron inte kommer att få plats i .22lr trumman medan 22lr patronen kommer ligger lite löst i win mag trumman. Vidare är kulan något större på en .22 win mag (.219 jämfört med .217 på lr) vilket gör att pipan på Ruger Single Six behövt anpassas till den något större win mag kulan. Jag fick aldrig en tight träffbild nog att jämföra de två så jag får tyvärr lämna precisionsaspekten med den infon.


För att byta trumma trycker du på den fjädrade knappen som sitter på revolverns sida. Detta gör att du kan dra ut den pinne som trumman roterar på. Öppna därefter laddporten och låt trumman falla ut. Gör om proceduren i omvänd ordning när du sätter dit den andra trumman. Det är snabbt och enkelt gjort och det gör det dessutom väldigt smidigt och enkelt att rengöra.


Det är en särskild känsla att dra ned på hastigheten och inte ha 17 patroner i magasinet. Att ladda en patron i taget och även ta ut hylsorna en i taget gör att du kommer ned i tempo. En speciell känsla infinner sig och hastigheten blir underordnad. En aspekt värd att tänka på är att det är i princip omöjligt att se patronerna när laddporten väl är stängd. Laddar du mindre än sex patroner bör du alltså hålla koll och räkna så att du kommer till rätt patronläge, något jag själv upplevde oväntat svårt men som troligtvis blir lättare med vana.


För att peta ut tomhylsorna för du den fjädrade stången bakåt genom trumman, en i taget. Smidigt och enkelt, inget som kärvade för mig.


Cowboy greppet är väl något som jag själv är ovan vid och vill du köpa den här typen av revolver rekommenderar jag dig starkt att provskjuta ganska mycket först så att du vet vad du ger dig in på. Eftersom rekylen är låg med kaliber .22 så kommer du dock undan med alla möjliga upptänkliga grepp utan problem.Jag blir lite överraskad av hur bra kvalitetskänslan är, jag hade nog förväntat mig mer leksak och grusig mekanik men den här revolvern känns riktigt bra. Mekaniskt känns den fin och trots att den är några tusenlappar billigare än exempelvis Ruger GP100 tycker jag att känslan är solid. Indexeringen är mjuk och exakt och klickar tillfredsställande lent när cylindern roterar. Revolvern jag provat har några bytta fjädrar vilket såklart påverkar framförallt avtrycket. Kittet verkar svårt att få tag på men prislappen ser överkomlig ut. Avtryckarvikten är väldigt angenäm och har kittet att tacka för detta. Men kvalitetskänslan kommer av mer än så.

Siktbladet är ställbart vilket är mycket tacksamt för precisionsskyttet. Konstruktionen är samma som på Rugers övriga revolvrar och är väl varken dåligt eller fantastiskt. Det fungerar och gör vad det ska, inga problem.


Helhetsomdöme

Är det en revolver för alla? Nej, skulle inte tro det. Även om jag tycker det var en kul bekantskap är det inget som jag riktigt kan motivera mig själv att köpa. Den kräver verkligen rätt inställning och att man är medveten om vad man köper. Den käkar poäng i skåpet och jag är lite oklar över exakt vilken funktion den har för tävlingsskytte. Men för dig som verkligen vill ha en western style revolver men ogillar grövre kalibrar är det här faktiskt ett riktigt roligt alternativ!

Stort tack återigen till Mattias som gjort testet möjligt!


Stort tack till mina Patreons som gör det möjligt att hålla sidan uppe och skriva artiklar. Ditt stöd är värdefullt. Stöd gärna sidan på pistolskyttens patreon.


Ha en härlig dag!


Stefan

396 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page