top of page

Rosewood från Thailand

Uppdaterat: 21 dec. 2019

2019-12-12


Om man inte känner för att skaffa nytt vapen, men ändå inte kan låta bli att vilja köpa nytt kan det vara läge att fundera över vad man kan göra åt exempelvis kolven. I en sådan sits satt jag under en oktoberkväll och grubblade och sökte runt på nätet efter en kolv till min Ruger GP-100. Den nuvarande kolven på min GP-100 är av märket Hogue och är en form av gummigrepp. Jag ville prova en träkolv.

Lösningen blev worldwidegrips.com. Värt att notera är att jag inte hittade hemsidan först, utan till den via ebay och etsy. Hemsidan ser väl något daterad ut men väldigt rakt på sak och har en ganska god dos humor om du börjar gräva i FAQ delen.


Företaget är familjeägt och finns i Thailand och tillverkar sina grepp i rosenträ. På sin hemsida erbjuder de grepp till flera olika modeller av ett antal olika märken. I skrivande stund har de grepp till S&W, Ruger, CZ, Colt, Beretta, Browning, Sig Sauer och H&K. Varje individuellt grepp har sina unika bilder på sidan det går att se dem såväl monterade som omonterade på vapen, så du som köpare kan få en väldigt tydlig bild av just exakt det grepp du köper.


För den som tänker på hållbarhet och sällsynta träslag meddelar tillverkaren följande på sin hemsida:


"Rosewood has long been one of the most sought after woods for quality cultural carvings and in the modern world it is becoming increasingly rare. Our timber supplies are sourced from sustainable forests and care is taken to ensure that all supplies are obtained from legitimate suppliers."


Kvalitén då?


Jag upplever det som en väldigt hög kvalité på finishen och detaljarbetet. Ytan är behandlad med ett tunt lager lack och materialet har en väldigt skön textur mot handen. Andy på World Wide Grips låter hälsa att de kommer att nötas och därmed vårdas över tid, men har inga generella rekommendationer att ge. De släta ytorna är väldigt lena och nätskärningen ger ett rejält grepp. Jag har nog vad som kan klassas som normalstora händer och använder L grepp från Rink på min 22a. Handen passar fint och greppet ligger bra i handen, känns helt rätt och naturligt. Modellspecifikt kan jag säga att greppet är något bredare än motsvarande från Houge. Lyckades inte riktigt lägga upp kolvarna exakt lika på den högra bilden, men skillnaden bör ändå vara tydlig. Det är också några millimeter längre vid handloven vilket jag upplever ger lite mer stöd. Fingerspåren är något mer uttalade.


Det som sänker omdömet är att när jag väl monterat kolvsidorna möts de inte riktigt perfekt, det blir ett glapp. Orsaken till detta går att diskutera. Tillverkaren provmonterar alla grepp på vapen efter tillverkning och hänvisar vid fråga om passform till att olika vapen kan skilja sig åt. För egen del anser jag att så är nog fallet vad gäller min GP100. Jag har upptäckt ojämnheter längs kanten på ramen som mycket väl skulle kunna förklara glipan. Dessa är dock svåra att visa på bild, men känns tydligt med fingret. Något som syntes tydligare på bild var hur symmetriskt och fint kolven var utskuren, i förhållande finishen på själva stålet på vapnet. Jämför vänster och höger sida på den vänstra bilden. Mycket material är bortfilat på höger sida i förhållande till vänster. Jag låter detta vara vägledande för mitt omdöme om själva kolvsidorna. Jag vill sålunda inte belasta tillverkaren helt för denna glipa. Det handlar troligen om en avvägning mellan exakt passform och risk för glapp om marginalerna var mer generösa. Sätter man ihop greppen själva av vapnet, passar de så gott som sömlöst ihop.


Glipan eller risk för glipa drar ned upplevelsen en del och kan säkert vara en deal breaker för några. Det är svårt att testa ett grepp på just ditt vapen när fabriken ligger i Thailand. Det går dock att själv med relativt enkla medel putsa till på insidan av kolvsidorna för att kompensera. Ett visst grundläggande jobb har jag själv gjort och är för närvarande nöjd med passformen. Vill poängtera återigen att jag är övertygad om att det problemet snarare ligger i mitt vapen än kvalitén på greppen. Särskilt om du vill ha kolvplattor till ex en pistol är detta med största sannolikhet ett icke-problem.

Monteringen på vapnet bjöd på lite utmaning första gången. Kolvsidornas passformen på vapnet var väldigt tight och det krävdes lite trixande för att de skulle gå på. Väl fast sitter greppet väldigt tight och still. Det finns inte något utrymme över att spela med, vilket känns stabilt och bra. Att få av kolvsidorna gick ganska enkelt med hjälp av en tunn kniv vilken jag förde in i springan mellan plattorna. Den skruv som håller samman kolvplattorna känns som om den inte riktigt lever upp till samma kvalitet som resten av hantverket. Den är funktionell men kanske inte kanske inte kan kallas vacker. Vid påpekande om detta hälsar Andy att de har hört detta förut men sitter på ett stort lager av skruv de behöver göra sig av med.


Support


Jag har kontaktat World Wide Grips med lite frågor så som passform, ytbehandling, vård samt lite övrig feedback. Fått svar av Andy inom några dagar på samtliga mail som skickats. Svaren har alltid varit rakt på sak. De har svarat på ställda frågor, men inte några djuplodande svar, så supporten är nog att betrakta som basic. 


Pris


520 kr för en kolv inklusive frakt upplevde jag som väldigt förmånligt och det var lite svårt att låta bli att testa. Beställningen gjorde jag från företagets egen hemsida, men det går att beställa via ebay eller etsy också. Betalningen valde jag att sköta via PayPal då jag upplevde det som en tryggare betalningslösning än kreditkort. Det var något av en utmaning att följa paketets väg från Thailand till Sverige, men efter någon vecka det dök upp en avi från Post Nord på 87 kr för tullavgift, och så fort den var betald kunde jag följa paketet fram till närmsta uthämtningsställe. Totalpriset för kolven landar då strax norr över 600 kr.


Slutomdöme


Vill du ha något lite annorlunda och snyggt vill jag rekommendera jag dessa grepp, med förbehållet att passformen inte var exakt på mitt vapen. Kontrollera ditt vapen för att se om ramen är ojämn någonstans, samt kolla bilderna noga på hemsidan så bör det nog inte vara några större bekymmer. World Wide Grips har mängder av olika kolvar så det finns troligen något för ditt vapen om det är någorlunda vanligt. För priset upplever jag att man får en god produkt och hantverk. Alternativen kostar mer eller mindre minst det dubbla och med tanke på det är jag mer än nöjd.


Länk till tillverkarens hemsida:


- Stefan

492 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page