top of page

Revolver - en introduktion

Uppdaterat: 20 sep. 2020

2020-07-24

Ruger GP 100 med gummigrepp från Houge

Att skjuta revolver är en helt annan känsla än att skjuta en semiautomatisk pistol. Har du inte provat är det hög tid att testa! En stor bidragande orsak till känslan är att det inte finns några rekylfjädrar eller andra större rörliga delar i vapnet som rör på sig efter att hammaren faller. På en semiautomatisk pistol kommer manteln röra på sig, på många pistoler rör sig pipan, fjädrar komprimeras, hylsor dras ur och patroner förs in i patronläget. En revolver gör i princip ingenting. Det känns som en förlängning av din hand av och du kommer känna dig mer ett med själva vapnet och det avlossade skottet.



Konstruktion och historik - hur två rivaler formade revolvern


En av de första sakerna du kommer märka när du plockar upp en revolver är handens placering i förhållande till pipa och riktmedel, handen hamnar långt ned i förhållande till dessa. Kanske inte alltid jämfört med en grovkalibrig pistol, men då är ju också greppet en stor skillnad och framförallt kolvens greppvinkel.


En av de grundläggande principerna för revolver är kopplade till själva ordet revolve vilket betyder rotera på engelska. Det syftar till den roterande cylindern som innehåller patronerna till vapnet. Att kunna ha flera skott färdiga och reda att avfyras var en enorm fördel i förhållande till de mynningsladdade enskottarna.


Själva konstruktionen patenterades av Samuel Colt 1836, men det tog fram till 1847 då kapten Samuel Walker beställde 1 000 exemplar innan konstruktionen slog igenom. Dessa tidiga revolvrar laddade man cylindrarna framifrån en och en med med krut och kula. Med hjälp av en arm under pipan pressade man laddningen på plats. Vad gäller själva rotationen så fungerar det så att när hammaren spänns hakar en mekanism i cylindern och roterar den. På bilden intill syns det som en liten sexarmad stjärna i mitten av cylindern. De T-formade spåren i cylinderns utsida fungerar som låsning för att se till att cylindern ligger fast och i linje med pipan då hammaren är spänd. Det vore väldigt förödande om cylindern inte ligger rätt, då skulle kulan inte gå rakt in i loppet, utan träffa sidan på pipan med otäcka resultat som följd. Det är viktigt att denna timing på revolvern stämmer. 

Colt SAA Wikimedia Commons

Samuel Colt hade lite tunn hud och var inte så förtjust i förbättringsförslag av sina produkter. 1852 föreslog en av Colts konstruktörer, Rollin White, att man kunde göra färdiga laddningar -patroner- att stoppa in i cylindrarna så avfärdade var så avfärdade Samuel Colt detta. White såg potentialen i idén och patenterade den. Colts gamla patent på revolvern skulle gå ut 1856, något som entreprenören Daniel B. Wesson hade uppmärksammat. Han hade också funderat på principen med färdiga patroner och upptäckte att konstruktionen var patenterad av White och det var perfekt upplagt för affärer. För att göra en lång historia kort bildade Horace Smith och Daniel B. Wesson företaget Smith & Wesson 1856. White blev inte delägare i företaget, utan fick istället en ersättning om 25 cent för varje såld revolver. Det blev också hans ansvar att försvara sitt patent, vilket i långa loppet skulle ruinera honom. För S&W var det en framgångsrik affär, och dessutom förhindrade patentet på patronkonstruktionen konkurrenten Colt från att apa efter. Med det sagt, en av de mest kända tidiga revolvrarna med färdiga patroner är Colt Single Action Army 1873, även känd som "Colt .45" eller "peace maker". Konstruktionen var sådan att man kunde öppna en port som gjorde det möjligt att stoppa in en patron i taget i cylindern. Cylindern i sig gick inte att fälla ut, utan satt monterad på en stav inne i vapnet.


Allt eftersom tiden gick gjordes nya innovationer och 1892 introducerade företaget Colt M1892, en revolver med såväl utsvängbar cylinder som både double och single action. Det går att argumentera för att relativt få förändringar har skett sedan dess i vapnets grundkonstruktion. Där förändring snarare började ske var i hur kraftfulla laddningar man kunde stoppa i revolvrarna. Ikoniska ammunitionstyper till revolver så som .357 Magnum introducerades under 1930talet av Smith & Wesson som ett direkt svar på Colts .38 super automatic. De ligger också bakom .44 magnum som kom ut på marknaden under femtiotalet. Gemensamt har de att de är mycket hårdare laddad ammunition och krävde därför en hållbarare konstruktion av exempelvis cylinder än vad som tidigare gjorts. Det är också en av anledningarna till att det går att få så mycket tryck i en revolver. Jämför vi .357 med en vanlig pistolkaliber som 9mm så är de nära på identiska i diameter. 9mm motsvarar 0.354 tum. Om vi kikar lite på Magtechs hemsida så kan vi se att en 9x19 med 124 grains kula anges ha en mynningsenergi på 459J. För en 125 grains .357 anges 938 J. Även om du inte är en van vid grains och Joule och grejer, så går det ju att förstå att 357 har mer punch än en 9x19.


När vi ändå är inne på kaliber så kan vi också passa på att beskriva en annan sak som är lite intressant vad gäller revolvrarnas konstruktion. Cylindern är konstruerad på ett sådant sätt att patronlägena är mindre i den främre delen än i den bakre. Om du tittar på en patron kommer du se att kulan ligger innanför själva hylsan, och cylindern är tillverkad för att ta hänsyn till detta så att patronen kan avfyras på ett säkert sätt. Om du tittar på bilderna här intill så kan du se att det finns en krympning i nedre änden av cylindern. Ytterligare en krympning finns precis innan kulan åker in i pipan, denna krympning finns till för att garantera en tillräckligt tät förslutning för att kulan ska röra sig korrekt genom loppet och bygga upp fart.



Ammunition och kalibrar 


Revolvrar finns i en uppsjö kalibrar och valet av typ av revolver hänger mycket på vilken gren och ammunition du tänkt att skjuta.  Även om detta är tänkt som en guide är det så pass mycket upp till gren, vapengrupp och förbund att det är lite svårt att ge några rekommendationer utan att bli väldigt specifik. Revolver går utmärkt att skjuta inom våra olika förbund.

  • Pistolskytteförbundet

  • Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet

  • Svenska Sportskytteförbundet

  • Svenska Svartkruts Skytte Federationen

  • Svenska Westernskytteförbundet.

Alla har sina egna regler över vad som är tillåtet i vilken olika kontext. Det går dock att komma med vissa generaliseringar som är relativt konkreta och ger en fingervisning. Ju högre kaliber och ju laddning desto sämre går det att skjuta fort med revolvern. Detta främst för att rekylhanteringen blir problematisk. Vill du hålla på med snabbt skytte bör du sålunda hålla dig i borta från magnumladdningar. Vad gäller magnum är det dessutom så att det är många grenar där magnumladdningar inte är tillåtna. Några exempel där magnumladdning är tillåtet är magnumprecision och magnumfält.


Det betyder dock inte att du måste skjuta dessa grenar för att kunna motivera en .357 eller en .44 Revolver. Det går utmärkt att skjuta vekare laddningar i dessa revolvrar och så länge ammunitionen uppfyller de grenspecifika kraven är det inget problem. Det kan gå att skjuta med dem i vapengrupp B eller R inom Nationellt skytte t.ex. Värt att notera är väl att många föredrar lägre kalibrar och eller lätta laddningar även i dessa grenar. 


En revolver i kaliber .357 är dock lite av en joker i sammanhanget då dessa har en är relativt lätthanterlig storlek samt att den kan skjuta vekare .38 SPL (special). Med en licens på .357 magnum går det alldeles utmärkt att köpa .38 SPL, en två i ett lösning med andra ord. Detta öppnar för att skjuta mer eller mindre precis som de andra revolvrarna i övriga grenar. Återigen, vikt och storlek kommer dock påverka förutsättningarna att placera sig väl i tävlingar. I normala fall är det direkt olämpligt att skjuta annat än den avsedda ammunitionen för ett vapen. Vad gäller .357 och .38 SPL är det dock så att patronen faktiskt har samma diameter. En .357 har längre hylsa och mer krut vilket gör att revolvrar tänkta att skjuta magnum med är dimensionerade för just detta. Men det går alldeles utmärkt att stoppa i en .38 SPL i trumman och skjuta den, även om den är "kort". Det går däremot inte att göra tvärt om, då godset i en .38 SPL revolver inte är dimensionerat för att klara den kraftigare magnumladdningen. Detta är också förklaringen till att man gjort hylsan längre, det ska helt enkelt inte gå att få in en .357 hylsa i en .38 SPL revolver. Med lättare laddningar blir plötsligt en .357 revolver ganska kompetetiv även i snabbare grenar, allt från dynamiskt skytte till militär snabbmatch. Om du dessutom trimmar double action trycket så är en revolver mycket stabil och pålitlig att skjuta snabbt med. Tänk dock på att vapnets utformning gör att du fortfarande inte riktigt har samma typ av rekylupptag som med en semiautomatisk pistol.


Det råder ingen tvekan om att det är roligt att skjuta magnum, men värt en funderare på om det är det du kan ägna dig åt. Det måste vara rimligt för dig för att förlänga dina licenser att kunna träna på och utöva en sådan gren. Skjutbanan måste vara anpassad för det och din klubb bör rimligen bedriva sådan träning. Med det sagt kan en .357 magnum vara lite allt i allo då den sväljer ett stort spektrum av ammunition. Själv upplever jag det väldigt roligt att skjuta .38 Special Wadcutter.


Säkerhet och revolvrar

Cylindergap på Ruger GP-100

Revolverns konstruktion gör att skytten behöver tänka sig för hur den hanterar revolvern för att inte skada sig. Manteln på en semiautomatisk pistol kommer farande med hög energi. Mellan pipa och cylinder finns alltid ett gap, om än aldrig så litet. Ur detta gap kommer krutgaser oundvikligen skjuta ut.




Wikimedia Commons: Niels Noordhoek

Det sker alltså som en skiva vinkelrätt ut från revolvern. Se bilden eller ett exempel på youtube. Det innebär att skytten måste ha fingrar och annat som kan skadas för den delen på rätt sida av trumman. Jag förespråkar skyddsglasögon för allt skytte, men jag vill å det starkaste framhålla att jag aldrig skulle skjuta revolver, eller stå i närheten av en revolverskytt utan skydd för ögonen.



Udda fiskar


S&W 642 Wikimedia commons: Dbooksta

Även om jag tidigare skrivit att det inte hänt mycket med grundläggande revolverdesign kan det vara värt att lyfta upp några konkreta undantag. För det första handlar det om att göra hammarlösa revolvrar. Eftersom de är hammarlösa finns de endast i double action, men de har blivit allt mer populära, kanske främst för att de är anpassade för concealed carry i USA.


Chiappa Rhino Wikimedia Commons: LifeSizePotato

En annan variant som har dykt upp som kompenserar för revolvrarnas stora nackdel, den högt placerade pipan och den resulterande rekylen. Lösningen  är att lägga pipan i nederkant istället för överkant av cylindern. Chiappa Rhino och Mateba Autorevolver är sådana exempel. Rhino har också en med en mer tillplattad cylinder, skapt för concealed carry. På grund av konstruktionen går toppen av handleden över pipan och därmed inte reglementsenlig med nationellt skytte.


Pris och underhåll


Det finns en stor mängd tillverkare av revolvrar och i många prisklasser. Allt från billiga och enkla Ruger GP100 med svensk nypris på omkring 11 000, till monster som Korth med listpris i Sverige närmare 50 000. Värt att notera är att det går att få tag på en revolver förhållandevis billigt, särskilt begagnat, självklart beroende på modell. En äldre Colt Python går på ungefär 15 000 beroende på skick, medan många äldre Smith & Wesson går för runt fem sex tusen beroende på skick och modell. De flesta revolvrar har ett riktigt bra single action tryck medan double action däremot är högst varierande, men i regel tungt. Det kan därför vara idé att köpa en billig revolver och skicka den till en vapensmed, t.ex Ola Elgelöf som kan trimma double actiontrycket. 


Det finns en anledning till att revolvrarna inte försvunnit till förmån för semiautomatiska pistoler, de fungerar. De är enkla att underhålla och strular sällan. Det är inte mycket komponenter att byta eller massor med rörliga delar som ska passa ihop så som magasin mm. Det finns saker att vara uppmärksam på, så som sprickor och metallen ovanför cylindergapet som kan vara hårt ansatt om du skjuter stora mängder ammunition.


Det som fort kostar pengar med att skjuta revolver är ammunitionen. Du får räkna med att varje patron går på ca 4-5 kronor om du köper fabriksladdat annat än .22lr. Många revolverskyttar laddar själva för att få ned kostnaderna per patron och det kan vara värt att tänka på. För att du ska prestera med ett vapen krävs det att du tränar med det. Om träningen blir förbjudande dyr finns det risk att du inte skjuter så mycket. Att ladda själv gör det även möjligt att hitta en laddning som är optimal för just ditt vapen och den gren du tänkt att skjuta i. Att ladda själv är är dock utanför omfånget av detta inlägg, så det får vara till senare.


Hoppas att detta inlägg har givit dig som funderar på revolverskytte något matnyttnigt.


/

Tack för att du läst denna artikel! Hoppas att den gav dig nöje! Vill du också stödja sidan så att jag kan fortsätta skriva artiklar som du kan läsa? Gör som Ulf Johansson och Tobias Linder, stöd mig gärna via patreon, pistolskyttens patreon. Alternativt en donation via paypal.


Stefan





2 625 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Föreningen

bottom of page