top of page

Proposition om licens för magasin faller

2019-12-21

bild från wikimedia commons

I en föreslagna lagen om licens på magasin faller då den saknar stöd i riksdagen, detta då oppositionspartierna gått ut och meddelat att motsätter sig en sådan lag. Det som är det intressanta i detta är kanske inte ens i sig att de ämnar rösta ned förslaget, utan på vilken grund de fattat beslutet. I sin debattartikel i Aftonbladet den 20e december inleder de rättspolitiska talespersonerna för M,KD och L med:


Det är fullt möjligt att agera hårt och resolut mot gängkriminaliteten utan att göra det besvärligt för jakt- och sportskyttar. Därför måste regeringen göra om och göra rätt i frågan om vapenmagasinen.

För oss aktiva sportskyttar, varav många är jägare, är detta glädjande nyheter. Vi har under lång tid upplevt att vi har arbetat i motvind och där regler skärps med intentionen att begränsa illegala vapen, men som rent praktiskt drabbat lagliga vapenägare. Mikael Damberg (S) svarar i SvD att det finns en väldigt aktiv röst på nätet som missförstår alla förslag som läggs. Vilken är presenteras inte tydligt utan klumpas ihop som "vapenlobbyn" av SvD. Damberg säger såhär om det fällda förslaget.

– Jag tycker det blir märkligt. Det känns som ett svepskäl för att inte gå vidare med en viktigt fråga för polisen, säger Damberg.

Han syftar på att polisen menar att med nuvarande lagstiftning tvingas lämna tillbaka beslagtagna magasin till kriminella. Men debattörerna i aftonbladet presenterar faktiskt ett förslag på lösning på den frågan:

Till exempel kan reglerna om förverkande kompletteras så det blir tydligt att vapenmagasin som påträffas hos kriminella ska kunna tas i beslag och förstöras. Det skulle röra sig om en förhållandevis enkel ändring av lagen som regeringen kan bereda och lägga fram snarast – om den politiska viljan finns.

Ytterligare ett tecken på att något har hänt hittar vi lite längre ned i debattartikeln. De avslutar den med:


Vapenfrågor ska tas på stort allvar. Men Sverige ska lösa rätt problem. Det är gängkriminaliteten och övrig brottslighet som ska bekämpas med hårdare straff och tuffare regler, inte fredliga svenska jägare och skötsamma sportskyttar. Det är fullt möjligt att lägga fram ett förslag om löstagbara magasin som tillgodoser båda dessa intressen.

För oss sportskyttar är det väldigt välkommet att det finns en tydlig hållning i frågan kring laglydiga skyttar i förhållande till gängkriminaliteten. Att man uttalat säger sig vilja tillgodose våra intressen och inte klumpa ihop oss med kriminella. Kanske är det så att vi nu ser att pendeln har svängt, men det kan ändå vara för tidigt att ropa hej. Utvecklingen är dock inte desto mindre spännande.


/


Stefan

69 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

IWA 2024

Comments


bottom of page