top of page

Match Gun MGH1

Uppdaterat: 20 sep. 2021

2021-09-09


Även om det är en bit kvar till luftsäsongen är det dags att plocka fram en idag. Tidigare har jag kollat på Walther LP500 och Feinwerkbau P8x kort. Idag är det dags för Match Guns flaggskepp. MGH1 Hybrid, en luftpistol med både elektroniskt och mekaniskt avtryck. Stort tack till Astro Sweden för att jag fått låna hem ett vapen att testa.


Mina intryck


Första intrycket är en rejäl och stryktålig låda. Inte samma industriblå som till deras krutvapen vilket känns både skönt och lite sorgligt på en och samma gång. Det är gott om plats i lådan och var sak har ett tydligt utrymme, bra början! Dags att detaljundersöka.


Design


Det är lätt att känna igen en Match Gun på dess karaktäristiska blå färg, men även på kolvarna. Idén bakom luftpistolen är mer eller mindre densamma som på MG2 med flera, se till att det finns gott om inställningsmöjligheter för skytten. Det finns faktiskt ett helt spektrum av luftpistoler, alltifrån en mycket enkel modell till en med elektroniskt avtryck. Den övre av pistolerna nedan i bild. I grund och botten är det samma grundkonstruktion men med lite mer finesser på de dyrare modellerna så som fullt justerbar avtryckare och större tub.Ergonomi - kolv


Kolvarna är ju som tidigare beskrivet något som Cesare Morini arbetat väldigt hårt på just för att det är den som är den största kontaktpunkten mellan vapnet och skytten. Att tillverka en kolv som känns bra för alla tänkbara händer är mer eller mindre omöjligt, men den här passar mig väldigt bra. Möjligen att jag når lite väl långt runt den, fingrarna pekar ut på vänster sida när jag greppar. Jag avstod från att använda largekolv då jag upplevde att formen i handen inte kändes riktigt lika naturlig för mig som mediumkolven, fingrarna till trots. I stommen på vapnet finns ställskruvar som ger kolven ett "minne" som gör att det inte är några problem att skruv av och på kolven så mycket du känner för. Att ställa in är inte anmärkningsvärt svårt, men du måste skruva av och på kolven för att ställa in. Jämför med LP500 där du kunde göra det med kolven på, om än med något av en trehandsmanöver.


Ergonomi - Balans


Balansen är mycket god. Vapnet känns långt utan att det stör, all vikt sitter på rätt ställe. Vill du vikta upp den så går det bra, men då får du välja den stora modellen av pistolen. Då kan du enkelt göra detta med en stång på vilken du kan fästa vikter (en medföljer), det går också att ställa vinkeln på armen som håller vikterna. Armen är endast ställbar i en led och går därmed inte att snedbalansera med flit.Ladda


Utan tvekan en av de funktioner som jag uppskattar mest med pistolen. Du spänner upp vapnet som vanligt med en arm, vilken också roterar kammaren. Sedan släpper du ned kulan i däri, fäller tillbaka armen och kulan har nu roterat till rätt läge i pipan.Denna princip är otroligt trevlig och jag föredrar det framför det pill som uppstår när du ska lägga en kula på ett smalt litet bord. Den roterande konstruktionen tar bort behovet av att trycka in kulan i kammaren vilket -teoretiskt- skulle kunna skada kulan. Själva handhavandet känns så intuitiv att jag undrar till en början varför alla inte använder den. Ett svar kan jag ha fått under testningen. Om kulan är något oval så faller den inte ned hela vägen utan fastnar gärna lite längre upp. När du sedan manöverar laddarmen så kommer kulan att klämmas och deformeras. Ibland är de enkla att få tillbaka ut, ibland inte. Nu är detta långt ifrån ett problem och det är enkelt att se om kulan behöver lite extra hjälp ned i läget eller ej genom att visuellt kontrollera när du laddar, vilket inte känns som ett merarbete.


Rekyldämpning

Kompensatorn är rejäl och ser nästan ut som något som skulle sitta på ett anti-material gevär i kaliber .50. Någon rekyl upplever jag inte att jag kan direkt tala om men nu är det på sådana små nivåer att mina krutskyttshänder helt kan missa det. Det skulle vara bra att ha haft konkurrenterna sida vid sida för att se om skillnaden är påtaglig. Pistolen är inte utrustad med samma typ av stabilisator som de dyrare modellerna av t.ex. LP500 har.


Avtryckare


Ställbar, såklart, och känns riktigt vass. På hybridmodellen jag använder sitter en elektrisk avtryckare men det är enkelt att växla mellan det elektriska och mekaniska avtrycket. Till skillnad från hur det fungerar på en EVO så kan du faktiskt skjuta vidare om batteriet tryter. Slå helt enkelt över till mekaniskt, det är samma funktion. Då det är snabbt gjort att växla mellan avtrycken så var det smidigt att göra ett A / B test. Av detta upplever jag avtrycken som identiska så möjligen skulle jag väl kanske fråga mig exakt vad vinsten är med elektroniskt avtryck. Möjligen om jag var uteslutande luftskytt och skjutit några tusen skott med de olika skulle jag känna stor skillnad, men det är ren spekulation. Detta får bli en fråga där jag elitskyttarna avgöra hur stor betydelse det faktiskt har.Luckan till batteriet och elektroniken hålls fast med små magneter. Mycket trevlig lösning fri från skruvar och annat pill. Skulle batteriet ta slut slår pistolen automatiskt över till mekaniskt avtryck och batteriet är snabbt bytt om man föredrar det.


Vidare har vapnet en torrklicksfunktion som är rätt smidig om det ska tränas ljudlöst hemma på kammaren. Funktionen är otroligt enkel men effektiv. En spärr flyttas helt enkelt ned som fysiskt förhindrar slagstiftet att gå hela vägen fram.


Överst vänster, inställt på skarpt skytte. Vapnet uppspänt. Redo att avfyras.

Överst höger, inställt på skarpt skytte. Vapnet avfyrat.

Nederst vänster, inställt på torrklick. Vapnet uppspänt. Redo att avfyras.

Nederst till höger, inställt på torrklick. Vapnet avfyrat.


Torrklickning går att göra såväl med det mekaniska som elektroniska avtrycket. Stort plus i kanten där. Möjligen är det väl här som det elektroniska trycket har en liten edge då det går att göra avfyrningar gång på gång utan att behöva spänna upp mekanismen. Samtidigt går det ju att fråga sig i vilken kontext detta spelar roll då luftpistolen inte är semiautomatisk.

Riktmedel


Som man kan förvänta sig finns bra och tydliga inställningsmöjligheter. Till en början kan några av skruvarna kännas lite svårtolkade men man klurar snabbt ut hur det fungerar och när man väl gjort det så känns det otroligt mycket bättre än kryptiska bokstäver. Siktet är av samma konstruktion som på Match Guns i övrigt och för den som vill ha flera olika typer av vapen inom samma plattform är detta inte alls dumt. Det går att ställa in höjd och sidled helt utan verktyg, mycket bra. Bakom siktbladet sitter ett extra blad som ger lite extra bredd. Det har dock lite annan yta och kan störa beroende på ljusförhållanden. För mig fungerade det bra, men det går också att montera bort om man så önskar.


Kornet har dock till skillnad från P8x och LP500 inte alls samma inställningsmöjligheter vad gäller avstånd vilket kan tänkas vara ett minus för den som är intresserad av att ställa in sådant. Skruvhålen du ser precis bakom kornet håller bafflarna i kompensatorn på plats. Det är ganska kort och något underskuret. har en form som passar mig bra som det är.
Luftcylindern


Ska hålla i tio år som är standard för denna typen av cylindrar. Finishen på aluminiumtuben känns relativt stryktålig och jag är inte rädd att minsta hantering ska orsaka fula märken. Manometern är tydlig och enkel att förstå.


TillbehörVäskan är rejäl och stor, närpå lite väl stor, framförallt tjock. Det är svårt att förmedla på bild hur rejäl den är, men det är ingen risk att pistolen skadas om du skulle klonka i någonstans. Pistolen ligger väl skyddad och inpackad men lådan blir också skrymmande såväl vid förvaring som transport. Ett stort plus är dock att allt har en tydlig plats i väskan. Med följer skruvmejsel, insexnycklar, en extra tub och en koppling till tuben. Plats för ammunition och lite annan utrustning finns det också. En kanske betydelselös minuspost är att de inte skurit ut plats för kornet fullt ut och det skrapar i skummet på insidan.


Skulle du stå utan manual en dag så är det värt att notera att det är svårt att hitta en sådan digital på Match Guns hemsida, som för övrigt skulle må bra av en översyn. De videos som finns på hemsidan går inte heller att spela upp, vilket är ett minus. Dock har detta inget med själva vapnet att göra, men är reflektioner värda att lyfta upp när det gäller att hitta info om vapnet.

Pris


Precis som krutpistolerna skulle jag säga att luftpistolerna är ganska attraktivt prissatta. MGH1-hybrid som jag testat här kostar 20 500 kr. Vill du inte lägga hela den slanten kan du köpa MGH1 mech utan elektroniskt avtryck för 17 500. Känner du att du klarar dig utan att kunna ställa avtryckaren i 3D och mindre tub så kan en Lightmodell för 12 500 kanske locka. Mekaniskt är det samma luftpistol och avtryck. Du hittar pistolerna hos Astro Sweden i Skara.


OmdömeMatch Guns träffar helt rätt med en pistol som känns väldigt rakt på sak. Det här är en luftpistol som det känns lätt och roligt att skjuta med. När de första skotten gick så hade jag ett oförskämt brett flin. Skottet kändes så rätt och så lätt på något vis. Kanske är det så att det beror på att jag inte skjutit luft på länge, eller så är det faktiskt så att den här pistolen faktiskt var extra kul att skjuta med.


Match Guns har sett till att budgeten har gått till att skapa lösningar för att anpassa eller underlätta för skytten snarare än att göra en pistol som ska se snygg ut på bild. Ytorna känns stryktåliga och hanteringen känns väldigt tydlig och enkel. Jag har inte svårt att se att detta är en pistol som riktar sig till elitskyttar./

För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


Stefan

776 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page