top of page

Match Gun EVO

Uppdaterat: 21 sep. 2021

2021-08-12 (Uppdaterad 2021-09-06)


Match Guns är ett italienskt företag grundat av Cesare Morini. Ja, densamme Morini som grundade företaget Morini 1973, vilket han senare lämnade 1995. En tur inom SAM Laguno ledde så småningom till en nystart med företaget Match Guns.


Företagsnamnet är tydligt sett till syftet. De tillverkar matchpistoler för ett flertal olika grenar. Luft, rapid fire, fripistol är tydliga fokus. Match Guns själva är mycket stolta över sin kolvtillverkning och gör egna kolvar anpassade till skytten om denne har möjlighet att ta sig till deras anläggning.


I dagens test kommer vi titta närmre på Match Guns MG2E. En av få .22 pistoler på marknaden med elektroniskt avtryck. Till min hjälp har jag haft Anders Grimling på Astro Sweden samt en vänlig hjälpsam ägare av en MG2E.


Historik


Själva grunden av vapnet är egentligen inte direkt ny, det är snart tjugo år gammalt. En del tycker att den påminner om en av Morinis äldre pistoler, CM102E, men det är långt ifrån samma vapen. Anders Grimling på Astro Sweden förklarar:


Du monterar isär vapnet med en skruv som sitter längtsst fram under pipan.

"Många förväxlar Matchgun med den gamla Morinin med patronhiss och rörmagasin men den enda likheten mellan dom är rörmagasinet, annars är det helt olika vapen. Morinin hade en patronhiss som lyfte patronen rakt upp. Match Gun har en omladdning som påminner om ett halvautomatiskt hagelgevär eller en winchester."


Inledningsvis hade MG2an det precis som andra nykonstruerade vapen en del barnsjukdomar vilka har givit den pistol som säljs idag lite oförtjänt dåligt rykte. Modellen har kontinuerligt utvecklats över tid och blivit allt enklare att arbeta med. Exempelvis kan nämnas att tidigare versioner har man varit tvungen att montera isär med flera skruvar men idag är det endast en enda.


Utformning och ergonomi


En del kallar vapen som detta häftapparater eller rymdpistoler. Åsikterna går helt klart isär om det är en snygg pistol eller inte. Men en sak ska du ha klart för dig. Bilder gör den inte riktigt rättvisa. Den är större än vad den ser ut men är inte heller så klumpig som den ser ut på bild.


Själva designkonceptet bakom vapnet kan summeras som balans och låg piplinje. Du kommer in långt med handen under pistolen. På många andra vapen med låg piplinje får du ofta kort pipa eller kommer väldigt långt bak med greppet. Jämför med bilden här intill. På en Match Gun sitter siktbladet väldigt långt bak och vilar över handen. Det skapar en god känsla av balans och att vapnet ligger stadigt i handen.


Vidare kommer rekylen väldigt rakt in i handen. I och med detta så anser Match Guns att det inte behövs någon extra rekylkompensation utan rekylen är låg nog ändå. Tål att nämnas att på Rapid Fire modellen finns rekyldämpning.


Vapnet ser väldigt komplext ut, så jag frågar Anders om det verkligen är så komplext som det ser ut? Anders har tidigare ägt tre AW93or och och utgår lite från den.


"MG är inte så komplex som den ser ut. Du kan lätt plocka isär med en skruv för att dela på den och en skruv för kolven. Sedan kan du fortsätta att plocka ned den i beståndsdelar om du vill. En AW93 i jämförelse kan du plocka bort slutstycke/mantel och kolven. Thats it. När du ska börja ta bort andra grejer så blir det mer komplext än på en Match Gun. Omladdningen är inte heller komplex. Det är bara det att du ser allting som gör att det ser komplext ut. Det kanske jag också tyckte i början, men det är ju bara för att man är van vid att se andra pistoler."

På vapnet jag testat sitter en orginalkolv, vilken skiljer sig ganska mycket åt i utformning mot exempelvis Rink-kolvarna och ger stöd på andra ställen i handen. Känslan är något som jag uppskattar men jag kan också konstatera att jag själv inte skulle vilja använda just den kolven som sitter på vapnet.Kolvvinkeln är justerbar i alla led så du kan enkelt justera lutning på kovlen men även rotera den i sidled. Sålunda behöver inte göra ingrepp i kolven för att få pipan att peka där man vill att den ska peka. Ställskruvarna ser också till att när du väl ställt in kolven en gång behöver du inte krångla med det även om du monterar av och på kolven. Smart.Det är en tung pistol. Mycket tung. Men med detta sagt känns den inte heller obekvämt tung, balansen är helt rätt i vapnet. Vikten känns som om den ligger på rätt ställe och även om kolvvinkeln är annorlunda för mig som vanligen skjuter AW93 så känns den här pistolen rätt i handen. Just tyngden var något som skytten jag lånat vapnet av önskade sig för att motverka bort mikrodarrningar i handen. Tidigare vapen var allt för lätt och en skakande hand gjorde att skotten snabbt försvann mot kanten av tavlan. Med vikten från EVOn så ligger träffarna bättre i tavlan. Utöver gör stabiliteten för precisionen blir det möjligt att skjuta väldigt fort med pistolen utan att den rör sig särskilt mycket.


Vikter placerade fram på pipan ger vapnet extra stabilitet men går också att plocka bort om man upplever att vapnet blir för tungt. Det går också såklart att montera på ytterligare vikter inom ramen för vad som är godkänt enligt reglementet.

Sikte

Vi börjar med riktmedlen och konstaterar snabbt att pistolen har en generös visirlinje. Som sig bör har det bakre siktbladet gott om inställningsmöjligheter för att anpassa efter skyttens och situationens behov. Det är också föredömligt nog möjligt att göra justeringar utan hjälp av verktyg med hjälp av generöst tilltagna skruvar.

Markeringarna på skruvarna är vid första anblick kanske knepiga att förstå men enkla när du väl tänkt efter.

Bredd och djup på siktskåran kräver lite extra verktyg, men är inte heller något som skytten är och pillar på oavbrutet heller. Kvaliteten känns god och väl genomtänkt. En reflektion som nämnts tidigare är att det bakre bladet kan distrahera under vissa ljusförhållanden och skapa blänk. Men i linje med mycket annat på pistolen så går detta att justera genom att helt enkelt ta bort det blecket, som sitter med två skruvar i botten av det bakre siktet.


Kornet fram är lågt och långt och är något underskuret. Det sitter fäst i pipan med hjälp av en platta och att byta korn görs med hjälp av en skruv fäst bakom själva kornet.Avtryckare

På denna modell är det en elektronisk avtryckare. Den fungerar som så att det sitter en stålkärna som löper genom en spole. När du avfyrar skickas det en impuls från en kondensator som driver stålkärnan snabbt framåt. Det blir ett väldigt rent tryck. Jämför du med ett mekaniskt tryck så bygger det på att två rena ytor glider mot varandra för att sedan släppa. Ett elektroniskt tryck maskerar drivytornas samverkan och känns likadant oavsett temperatur. På Match Guns så drivs elektroniken av ett utbytbart batteri. En bra lösning om man råkar köra slut på ett, då det bara är att sätta i ett nytt. Förutsatt att man har med sig ett ersättningsbatteri då såklart.

En grön indikatorlampa vid sidan lyser grönt vid laddat batteri.

Elektronisk avtryckare har sina för och nackdelar. Den uppenbara nackdelen är att när det krånglar är det inte alltid helt uppenbart vad felet kan vara och hur man åtgärdar det. Skulle batteriet vara slut står du dessutom där helt utan möjlighet att avfyra vapnet. Själva elektroniken sitter fäst på varbygeln och är enkel att nå om man skulle behöva, men det är ganska trångt inne i själva huset.


Anders Grimling säger såhär om elektroniska avtryckare.


"Själv gillar jag ett mekaniskt tryck där jag känner glidytorna. Det mekaniska är precis lika bra och lättare att underhålla. Det går att skölja av i lysfotogen eller nått och sedan blåsa av med tryckluft. Men ett kretskort går inte att bada med på det sättet. Jag brukar säga att för den normala fält- och banskytten som är ute i regn och rusk är det bra med mekaniskt tryck. Då har man kapat det där med att batteriet lägger av, för du kan inte skjuta utan batteri."


Med det ur vägen så är avtrycket på MG2 helt fenomenalt och det går alldeles utmärkt att torrträna med vapnet. Du för över en sprint i säkert läge (bild längre fram) och du kan torravfyra hur mycket du vill. Det går också bra att torravfyra när du skjutit slut på ammunitionen i magasinet, bara att mata vidare. Att kunna stå och repetera avfyrningar torrt känns fantastiskt skönt med pistolen och känslan i avtrycket är underbart lätt och krispt.Funktion


Anders igen:


"Hammaren är liten och lätt och har en liten dragfjäder. På t.ex. AW93 så ligger det en lång fjäder längs med hela greppet längs med en stång, en tryckfjäder. När vapnet avfyras ska fjädern röra sig uppåt och därefter trycka till på hammaren för att föra upp den. Detta introducerar rotation på vapnet och det finns även en viss friktion mellan fjädern och den stång som fjädern löper på. Med Match Gun blir detta moment eliminerat då konstruktionen med dragfjädern är väldigt lätt och har låg belastning. Det krävs inte mycket för att hammaren ska falla. Sedan kan detta vara så små förändringar att det kanske inte spelar någon roll för många, men det är ändå något som är värt att lyfta. De har tänkt till väldigt mycket vad gäller konstruktionen"


Eftersom hammaren slår uppifrån gör det i sin tur att vi hittar utdragaren i botten där vi kanske i normala fall hade förväntat oss att hitta hammaren. Där finns också den våg som lyfter upp patronerna till patronläget. När du för i magasinet lägger sig en patron i den nedfällda vågen om det inte redan finns en patron där. Har du fört i ett magasin i vapnet har du alltså en patron i vapnet, men som ej ligger i patronläget förrän du gjort mantelrörelse. Mer om detta nedan där jag skriver lite mer om magasin.


I ovankant på manteln sitter en spärr på som gör att hammaren inte slår mot slagstiftet. Det går då också att torrträna utan att skada vapnet. Det fungerar också som en säkring. I kombination med det elektroniska avtrycket blir det väldigt smidigt att torrträna till fingrarna blöder och armen domnar. Se bara till att komma ihåg att ställa tillbaka till skarpt läge när det är dags för skytte på banan.


Magasin


En av de stora egenheterna jämfört med övriga pistoler i segmentet är de cylindriska magasinen. Idén är ingalunda ny, Winchester har haft cylindriska magasin på gevär tidigare och hagelgevär har ibland en liknande konstruktion.


Det går att argumentera en hel del kring själva nyttan med att ha ett magasin med denna typ av konstruktion. Men faktum kvarstår att det hade varit svårt att konstruera pistolen på något annat sätt om magasinet matade från någon annan plats. De medföljande magasinen håller 5 patroner. Detta kanske får fältskytten att rynka på näsan, men det är inte så mycket av ett hinder som det kanske först låter.


För att ladda sex patroner kan du innan du för i magasinet, släppa ned en patron i magasinbrunnen. Gör du på detta vis ligger en patron i vågen och väntar tills du har mantlat. Det finns med andra ord lite av en mellanstation mellan magasinet och patronläget som gör att du faktiskt kan få plats med sju patroner i vapnet. Fem i magasinet, en på vågen och en i patronläget, om du nu skulle önska. En annan variant för att ladda är att använda två magasin. Ett med en patron i som du för in i vapnet först och därefter byter magasin.


Det finns de som har lyckats tillverka magasin för sex patroner, ett sådant finns här ovan på bild. Det är dock inget som serietillverkas utan är specialbeställningar.


Magasinen kan kärva lite varsam hantering då de har en låsspärr för patronerna. Vanliga magasin håller patronerna på plats med hjälp av magasinläppar som patronen pressas mot. Denna lösning går inte göra på ett tubmagasin. Här finns istället en spärr och denna trycks in när du för in magasinet i vapnet. Du kan också råka komma åt spärren själv om du inte ser dig för och råkar komma åt den när du hanterar magasinet. Av erfarenhet kan jag säga att fjädern i magasinen är förvånansvärt stark och patronerna har god fart ut och de kommer landa en god bit bort från där du står. I en skjuthall är det kanske inte ett problem, men i fältskytte i högt gräs kan det bli besvärligare att hitta patronerna. Detta blir med andra ord något man helt enkelt får lära sig att hålla koll på.


Kringutrustning


Pistolen levereras med en stor och stryktålig blå väska. Ägaren har satt en fin namnlapp på sin som jag anonymiserat. Värt att säga är att väskan är ganska bred. Självklart får du med mycket utrustning men den tar också plats. Dock mindre skrymmande än väskan för en AW93 vilket är ett plus i kanten för MGn.


Formskuret skum med god passform och bra med plats för det som är relevant i lådan.


Med pistolen följer lite enklare verktyg för rengöring och demontering av vapnet.


Manual


Att göra en bra manual är svårt och jag tycker nog att Match Guns har lyckats bra. Ett litet minus tycker jag är de flerspråkiga förklaringarna på varje sida vilket gör att man får leta en del för att hitta rätt språk. Å andra sidan hade någon annan lösning troligen gjort manualen allt för tjock och kostsam. Framsidan har ett hål där ett pappmål klistrats dit med det enskilda vapnets träffbild. Klurig lösning. Manualen är detaljerad och har bra och stora och tydliga diagram.Underhåll och support


Idag säljs Match Guns av Astro Sweden i Skara och skulle du ha problem är det dit du ska vända dig. När Match Guns först dök upp fanns inte någon svensk återförsäljare utan de flesta köpte sina pistoler från Danmark. Därmed fanns inte samma support för de svenska köparna, något som nu är löst.


Anders om sin egen Match Gun.


"22an rengör jag sällan. Jag skjuter säkert 3-4000 skott utan att rengöra. Det är kul att testa gränserna. I och med att jag tar med mig vapnen och låter folk prova så är det ju ett slitage på vapnen. Men vapnet funkar ändå."Pris


Prismässigt ligger Match Gun bra till. 21500 för en EVO och för ytterligare 2000 får du elektroniskt avtryck. I priset ingår kolv. Att jämföra med andra konkurrenter som exempelvis en Walther SSP för 23 800 (SSP-E för 29 900), eller en AW93 som kostar närmare 29 000 med kolv.


Match Gun EVO hittar du på Astro Sweden

Sammanfattning


Match Gun EVO är utan tvekan en mycket kapabel pistol, men också en jag rekommenderar att noga kolla manualen på när du köper. Pistolen är inte konstruerad som många andra på marknaden och det gör att du kommer behöva rådfråga manualen på ett annat sätt än vad du kanske är van vid.


Ett tungt men välbalanserat vapen med mycket fina skjutegenskaper. Tillverkat för att ge skytten maximal flexibilitet och med en mycket aggressiv prislapp. Det är kanske inte en pistol för alla, men jag rekommenderar helhjärtat alla att testa.


För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


Stefan


Artikeln är uppdaterad 2021-09-06 för att fixa diverse stavfel och även en del förtydliganden där texten var något oklar.1 851 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page