top of page

Laugo Arms - Alien Pistol

2020-01-24

Bild från Laugo arms

Med anledning av att den visas upp på Shot Show 2020 blev det att tidigarelägga denna relativt korta artikel.

 

Den har kallats den största händelsen i pistoldesign de senaste 30 åren och frågan är om denna pistol kommer revolutionera design för pistoler i grövre kalibrar, eller om den kommer bli ett obskyrt samlarvapen. Åsikterna om designen går isär men personligen tycker jag det är en läcker och spännande design. Ryktet går varmt om Alien Pistol från Laugo Arms ända sedan de första korta filmerna och bilderna dök upp. 2019 har dock varit relativt sparsamt med nytt och det finns väl några frågetecken att reda ut fortfarande såhär i början på 2020. 


Vad är det som är så speciellt?


Det som gör Alien Pistol speciell är inte en enskild aspekt eller ens fullt av nya funktioner utan snarare ett nytt sätt att sätta ihop idéer på ett nytt sätt. Konstruktörerna av vapnet vill ifrågasätta och lämna konventionella konstruktioner och istället fokusera på att göra ett så bra vapen som möjligt. Det behöver inte bli ett bra vapen bara för att man har den approachen, men av de som testat, är omdömena mycket positiva.

Pipan

Bild från Laugo arms

Till skillnad från t.ex. den väldigt vanliga browning konstruktionen med pipa, är pipan på Alien Pistol fast monterad i stommen. Inget ovanligt i sig med det då det finns många exempel på fasta pipor. Mer ovanligt är att den ligger extremt lågt, då i princip alla rörliga delar istället ligger ovanför pipan. Detta borgar för ett gott rekylupptag.


Manteln


Det finurliga med manteln är att den helt saknar överdel. Därmed hålls vikten nere, samt gör det möjligt att ha en skena fäst i samma konstruktion som pipan. Därmed har pistolen riktmedel som aldrig rör på sig. Vid snabbt skytte kommer detta väldigt väl till pass. Slutstycket är intressant nog aldrig i något låst läge, utan en avtappning framför hylsan för gas bakåt bakom slutstycket och håller det på plats vid avfyrning. Laugo menar att pistolen har en form av striker fire, men det verkar inte vara riktigt helt korrekt om man ska tro de tidningar som testat. Det sitter en hammare i pistolen, som slår nedåt.


Modulär

Bild från Laugo arms

Inte nog med dessa ovanstående punkter, utan pistolen är konstruerad för att vara modulär. Den skena vilken riktmedlen är fästa i är lätt att ta bort och byta mellan fasta riktmedel eller optisk. Även hela kolven ska gå att byta även om det är lite otydligt än så länge vilken typ av olika grepp som kommer erbjudas.


Var kan jag köpa?

Så tillbaka till nuläget. Var är den? Vad kostar den? Än så länge har man endast haft möjlighet att boka in sig på den lilla serien om 500 vapen i en collectors edition för det facila priset av ungefär 54 000kr. Vapnet är väldigt nytt och tidigare köpare får ta en stor del av smällen vad gäller utvecklingskostnader. Pistolen har också vissa utmaningar framför sig om den ska slå på den stora amerikanska marknaden för större serieproduktion. Framförallt har det varit reglementet i IPSC som kunnat stå i vägen. Laugo har därför på förslag av IPSC organisationen tagit fram en version av pistolen kallad IPSC Retro PDO där optiken fästs i den rörliga manteln. Men den som lever får se. Tillverkare av små boutique vapen står alltid inför utmaningen med att hantera volym och prissättning. De som nöjer sig med att bygga på beprövade konstruktioner har något bättre förutsättningar men här har man mer eller mindre byggt en pistol helt från grunden. Förhoppningsvis kommer pistolen släppas i ytterligare serier, men man ska nog räkna med att priset fortsatt kommer vara i de höga skikten. InRange TV fick chansen att testa på Shot Show 2020, och när de ställde frågan till Laugo verkar det som om det är högst tveksamt att de kommer släppa något annat än en $5 000 . 

Rekommenderar att söka runt på Youtube och på nätet för mer utförligare tester och omdömen än vad jag själv kan erbjuda här. Mer promo material hittar du på Laugo Arms hemsida.


Återförsäljare i Sverige är Astro Sweden men i tyvärr är pistolen fullbokad redan. Men har du lite över 50 000 kr som brinner i fickan så skadar det väl inte att höra av sig.


/


Stefan

647 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

IWA 2024

Opmerkingen


bottom of page