top of page

Grovkalibrigt

Uppdaterat: 10 feb. 2023



En av de vanligare frågorna som dyker upp bland nya skyttar inom det nationella skyttet är vilket A vapen den ska köpa. Men även den som redan har en grovpistol kan ha nytta av detta inlägg om den skytten tänker satsa på flera olika grenar och kanske ha ett vapen till varje. Kanske är det någon i din förening som du känner som kan ha nytta av nedanstående tankar och information. Jag har sedan tidigare skrivit ett inlägg som behandlar A vapen men vissa erfarenheter tips och tankar har jag tagit till mig genom åren och här kommer några rekommendationer att ha i åtanke. Även om jag ger få vapentips så kan jag peka på saker som jag och andra upplever som viktiga i olika grenar.


Generella punkter


Nedan följer att antal punkter som jag tycker är universala oavsett gren eller budget eller vad det nu än må vara.


Fungerar den i min hand?


Det här är utan tvekan den ände jag tycker skytten ska starta i. Att en pistol fungerar skyttens hand kan handla om att den kan hantera kontrollerna på ett tillfredsställande vis. Att fingrarna når magasinspärren och mantelspärren och att fingret får plats i varbygeln. I övrigt ska kolven självklart sitta på ett bekvämt sätt i handen och om möjligt gärna kunna ändras så att den passar bättre genom utbytbara delar. När vapnet lyfts ska det vara enkelt att komma till rätt siktbild.



Jag klämmer mitt finger mellan avtryckare och varbygel på en Glock. Funkar inte för mig

Men med tanke på hur många tillverkare och modeller det finns att välja på så blir det svårt att få en god och tydlig bild utan att faktiskt testa sig fram. Det är dock ibland lättare sagt än gjort att testa sig fram, det beror på var i landet du bor och vilka vapen som finns i din närhet. Längre ned i texten kommer därför ge några pointers som kan vara till nytta för att sålla lite bland vapnen.


Driftsäker


Det spelar inte särdeles stor roll vilken gren du skjuter, alla vapen bör vara så driftsäkra som möjligt. Det är dock mer kritiskt i grenar där stationer ska skjutas på väldigt kort tid. Det här går att undersöka genom att höra sig för om vissa modeller och en sväng på youtube kan också hjälpa. Värt att tänka på är tillverkningsår och fabrik med mera. Vissa vapen var helt enkelt bättre före ett visst datum och sämre efter. Undersök det du är intresserad av och kolla vad som gäller.

Pardini har en fantastisk avtryckare. Men min hand passar inte den fyrkantiga kolven. Jag får ont i handen när jag skjuter med dem, oavsett om det är .45 eller 9mm.

Ett sätt att konstruera ett driftsäkert vapen är att ta till lite extra stora marginaler vid tillverkning och inpassning av delar. Smuts och avlagringar kommer påverka vapnets funktion i mindre grad då det helt enkelt finns plats över till det. Baksidan av det är såklart att en tight inpassning ger vapnet bättre förutsättningar för att skjuta konsekvent och träffa samma punkt varje gång.




Reservdelar


Överlag så är det bra att se till att det tilltänkta vapnet har god tillgång till reservdelar. Vissa vapen och modeller börjar bli till åren och kan vara svåra att ge samma service och kärlek som ett nyare. Tänk även på att olika tillverkare kan använda sig av väldigt olika komponenter i vapnet, även om det är en och samma plattform. Ett exempel kan vara alla CZ75 kloner som finns där reservdelar inte alltid är samma.


Pris


Prislappen för en grovkalibrig pistol sträcker sig från helt överkomlig till en bättre begagnad sportbil. Grovt förenklat klarar du dig med en billigare pistol inom det dynamiska (beroende på vilken division du vill skjuta) än vad du gör inom det nationella. Mycket tack vare polymerpistoler med striker fire avtryckare. Stirra dig dock inte blind på prislappen och tro att det bara är bättre med dyra vapen. En Nighthawk Custom för nära 70 000kr kommer inte magiskt göra dig till en otroligt bättre skytt än om du använder valfri annan hygglig 1911 klon för en fjärdedel av priset. Var medveten om vad du får och inte får med en ökad prislapp. Ofta handlar det om tightare toleranser, bättre inpassning av delar och så vidare. Det kan finnas speciella features som bättre kolvplattor, riktmedel med mera med mera vilket såklart är trevligt. Men betrakta det för vad det är, finlir och detaljer. Det går att få riktigt bra vapen för ganska rimliga pengar.


För nationellt skytte


SAO


Jag skulle argumentera för att skytten i samtliga nationella grenar har nytta av att skaffa sig en pistol med single action only avtryck och ett bra sådant.



Vinsten är en avtryckare utan massa slack som avtryckarfingret måste ta upp innan det kommer till själva tryckpunkten. Det är också tänkbart att eventuellt förtryck är kortare och själva tryckpunkten känns mer distinkt. Svårt att se på bilderna ovan, men det är hela förtrycket innan jag når tryckpunkten på denna CZ.


Om du väljer en striker fire pistol eller en med DA / SA tryck så var beredd på att träna mycket för att lära dig hantera slack och tryckpunkt.


Magasinkapacitet



Inom det nationella skyttet är magasinkapaciteten tämligen oviktig. Det handlar om fem eller sex skott per serie eller station, varken mer eller mindre. Det är såklart trevligt att ha möjligheten att ha många patroner i magasinet men prioritera detta relativt lågt.


Ställbara riktmedel


Även om vissa grenar går snabbt är avstånden i regel långa, framförallt med amerikanska mått. Det är tänkbart att en banläggare i fält vill att en station ska vara 80m. Det går också bra att skjuta magnumfält och magnumprecision. Stora avstånd ställer krav på att minimera felmarginaler så mycket det går och att kunna justera riktmedlen är mer eller mindre en förutsättning för att kunna prestera på en tillfredsställande nivå.


Tillbehör


Ska du skjuta fält eller PPC eller liknande kan det vara bra att försäkra sig om att det finns bra hölster att skaffa till pistolen. Vad gäller PPC behöver du också minst åtta magasin, vilket gör att kostnaden lätt kan skena iväg.


Precisions och skytte med gott om tid


Förutom ställbara riktmedel skulle jag också rekommendera en lång visirlinje om möjligt. En lång visirlinje gör det möjligt för skytten att få bättre precision, precis som på "rymdpistolerna" som de ibland kallas. För att kunna uppnå detta kommer piplängden bli relativt lång, gärna en 6'' pipa. Det i sin tur drar ganska drastiskt drar ned vilka modeller och tillverkare som finns att välja på.


En 6'' 1911 med lång visirlinje och ställbart sikte

Beroende på vilken modell som är aktuell uppstår här lite kompromisser mot andra grenar. Exempelvis en 1911 med sextumspipa kommer att ha en väldigt lång, stor och tung mantel. För precisionsskytte kommer det inte spela särskilt stor roll, men i snabbare grenar kommer massan från manteln ställa till problem.


Fält, milsnabb och annat snabbt skytte


När det kommer till snabbare grenar som fält eller än mer militär snabbmatch kommer den långa visirlinjen på en sextumspistol gör det svårare att snabbt få en tydlig siktbild och här är varje sekund viktig. Satsa istället på en mer normallång pistol och pipa ca fem tum är en god riktlinje och undvik om möjligt allt för kompakta vapen.


Vidare är det rimligt att ha i åtanke att ha en pistol som ligger stabilt efter avfyrning. Det innebär att valet bör ligga på en pistol med så lågt liggande pipa som möjligt då detta gör pipuppslaget mindre. Det går dock att få en allt för lågt liggande pipa, exemplet här är Laugo Alien där pipan i fabriksutförande ligger under tumvecket och därmed inte är godkänt för nationellt skytte.


Mantelns storlek och vikt blir också viktig. Varje gram som sätts i rörelse när vapnet repeterar måste fångas upp och bromsas in av rekylfjäder och skyttens egen kropp. Därefter kommer samtliga gram skjutsas fram igen av rekylfjädern och därefter abrupt stanna när nästa patron är helt i patronläget. Konsekvensen är såväl den välkända rekylen men också en dipp i pipan när manteln har repeterat klart. Tröghetslagen helt enkelt.


Den långa och tunga manteln på en 6'' 1911 gör rekylhantering svårare.

En skicklig skytt med god teknik kompenserar för mycket av detta, men även en sådan skytt väljer gärna en lättare mantel. Det finns då flera vägar att gå, antingen väljer man en mantel med slide cuts eller så går det att välja ett vapen med en liten mantel, exempelvis CZ pistolerna och deras myriader av kloner. För att pressa stabiliteten ytterligare kan det vara bra att titta på pistoler med stålstomme och en så tung sådan som möjligt. Stommens egna vikt kommer hjälpa till att hålla pistolen mer still.


Allround för nationellt?


Som det säkert framgår av ovanstående stycken är det inte helt enkelt att få den bästa av två världar i en enda pistol och plattform då grenarna är så pass olika varandra. Med det sagt är det helt klart möjligt att skaffa sig en pistol som kommer prestera bra i det mesta. Mycket kommer slutligen till hur väl pistolen passar din skjutstil och din tekniska skicklighet. En CZ Shadow 2 är en stabil rekommendation och känns den tung går det inte osannolikt att hitta en Shadow 1 för ett bra begagnatpris.


För dynamiskt / IPSC


Det finns ett flertal skillnader mot det nationella kring hur du handhar vapnet inom det dynamiska skyttet. Inom IPSC drar skytten ofta sitt vapen från ett hölster med patron i loppet. Det ställer krav på att vapnet är säkrat i hölstret och att skytten sedan osäkrar efter att vapnet är draget. På en SAO pistol sitter i regel säkringen på sidan av vapnet och måste osäkras av skytten med tummen. En striker fire pistol typ Glock eleminerar extra säkringshantering då säkringen sitter i avtryckaren. En van skytt skulle säga att det förmodligen inte spelar större roll men jag själv upplever det bekvämare att inte behöva tänka på säkringen.


En annan skillnad mot det nationella är magasinkapaciteten. Inom det dynamiska skyttet kan skytten behöva skjuta väldigt många skott på en station. Ju fler patroner som får plats i magasinet desto mindre kommer behovet av magasinsbyten vara under en given stage. Det gäller dock att vara medveten om vilken division som man önskar skjuta i då det finns begränsningar att förhålla sig till vad gäller antalet patroner i magasinet. Samma sak gäller om du önskar ha en magasinbrunn för att snabba på magasinbyten, alla divisioner tillåter inte magasinbrunn, så läs på vad som gäller.


Precis som för snabba grenar inom det nationella skyttet är det viktigt att skytten snabbt kommer tillbaka till målet efter ett avlossat skott. En allt för lång visirlinje kan göra det svårt för skytten. Även här gäller det att hitta en mantel som är lätt men sedan finns det två ganska olika spår att välja. Antingen går man på en polymerstomme och får en väldigt lätt pistol, tänk Glock. En sådan pistol kan kräva god teknik för att kunna skjuta snabbt då polymerpistoler i regel har en snärtigare rekyl. Annars går man åt andra hållet och väljer en pistol med stålstomme och gör den så tung det bara rimligen går för att göra rekylen mjukare. Båda skolorna har sina för och nackdelar.


BUL Radical

Ovan en bild på en BUL Radical, en 2011 pistol med Bull-barrel, en mantel med låg vikt, extra tung stålstomme under pipan. Just detta exemplar har ett grepp i plast men det går att få med grepp av stål också, för den som har en rejäl plånbok. Allt för att få en så stabil och därmed snabb pistol som möjligt.


Optics blir allt mer populär och det är inte konstigt, det är väldigt roligt att skjuta med rödpunkt. Det kan vara värt att fundera på ett vapen på vilket det är enkelt att montera dit ett rödpunktssikte. Det varierar kraftigt hur smidigt och smart det är beroende på tillverkare.


Sammanfattning


Det finns inte en pistol som presterar bäst i alla skytteformer. Det i sig är ett argument att använda sig av vid en licensansökan, att ett vapen är för en gren, det andra vapnet för en annan. Det finns såklart vapen som utan problem kan stå sig bra i flera olika grenar men vill du som skytt ge dig själv riktigt goda förutsättningar kan det vara rimligt att fundera på att ha flera grovkalibriga vapen. Självklart förutsätter det att skytten också tränar med alla vapen och gör sig bekant och bekväm med hur olika de är. Det är ingen mening att ha många vapen om du är ovan vid alla och skjuter dåligt med samtliga. Fundera över dina behov och utgå från dem. Testa, testa och testa igen.


Stort tack till alla stödjare på Patreon! Utan er hade sidan inte funnits i den form den är idag. Önskar alla ett fantastiskt skytteår!


/


Stefan






1 171 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Föreningen

bottom of page