top of page

Colt Detective Special


Veckans artikel blir ganska kort, ungefär lika lång som pipan föremålet för själva artikeln, nämligen en Colt Detective Special i .38 special. Revolvern började tillverkas år 1927 och baserades på ett intresse för så kallade Fitz Special revolvrar. Dessa var specialjobb och fanns inte att beställa ur Colts katalog. Men den som visste var frågan skulle ställas mellan åren 1918-1944 kunde ändå få en Fitz special tillverkad på Coltfabriken av John Henry Fitzgerald (som därefter var med och lade de tidiga grunderna för en mer modern skytteteknik) som då arbetade på Colt. Företaget kunde se att pistolerna hade attraktionskraft och implementerade en del av idéerna till den egna Colt Detective Special. vilken därefter blev en succé.Revolvern har tvåtumspipa, vilket är mycket kort. Tanken med detta när den tillverkades var att den kunde döljas enkelt i ett hölster i kläderna, speciellt om den jämförs med revolver som K-38.Dessutom kunde den kompakta lilla revolvern laddas med .38 special (.32 förekommer också). Men kanske var det ändå framförallt för att den hade plats för sex patroner i cylindern jämfört med fem som var vanligt på många andra vapen i motsvarande storlek på den tiden.


Sedan den introducerats har den setts i film i princip varje år sedan 1932 med endast enstaka undantag. Den har setts i händerna på skurkar och poliser såväl på film som i verkliga livet. Helt enkelt för att det är en liten och kompakt revolver som levererar otroligt mycket kraft i relation till sin storlek. Den korta pipan kapar dock ned såväl räckvidd, precision och kraft ganska betydande jämfört med den S&W 14 som var senaste revolvern att få en artikel på bloggen.Känslan i revolvern är att den är liten, men inte så liten att den försvinner i handen. Den känns stabil och pålitlig och byggkvalitén på detta exemplar känns mycket god. Det är den tredje generationens modell tillverkad någonstans mellan 1973-1986. De tidigare generationerna hade en frilagd ejector-rod vilket denna inte har, men den saknar också den lite underliga fingeranpassade kolven som sitter på den följande fjärde serien.Revolvern är utrustad med ett långt korn som på just denna revolver avviker från vad som ser ut att vara standard. Originalkornet är som en lång ramp medan det som sitter på denna revolver har en mer uttalad profil. Det bakre riktmedlet är nästan skrattretande. En längsgående skåra i övre delen av stommen är hela riktmedlet och ger en ytterst begränsad möjlighet att få till en bra siktbild. Med det sagt, det är inte en revolver som var tänkt att skjuta 25 meter precision med. Snarare handlade det om att skapa ett vapen som gick relativt enkelt att dölja och där ett stort fokus låg på instinktivt skytte med korta avstånd.

Avtryckaren är guld värd och är nog en av de bästa out of the box jag har känt. Single action är som det ska vara på en revolver, tydligt och rent. I vanliga fall kan double action avtrycket på en revolver vara tungt och långt. Men på den testade revolvern är det ett otroligt trevligt double action avtryck. Det känns lätt för att vara en revolver och dessutom mjukt och lent. Det kan såklart vara möjligt att det är trimmat, men sett till vad som skrivs och sägs om avtrycket på Detective Special, så lutar jag åt att detta är standard.


Att skjuta med detta kraftpaket är en upplevelse. Det lilla formatet gör den ganska intensiv men inte obehaglig att skjuta. Förutsättningarna för ett djuptest av revolvern var dock relativt begränsat. När det handlar om så pass korta pipor med denna typ av riktmedel hade det varit intressant att köra stationer med kortare avstånd och med stor variation. Under test-tillfället var dock avståndet snarare 25 meter vilket jag inte tyckte var till Coltens fördel.


Det här är inte en revolver jag rekommenderar för precisionsskytte men den skulle helt klart kunna fungera för fältskytte på rimliga avstånd. Prislappen har legat i trakterna kring 4000 kr på auktion vilket jag anser är ett riktigt bra pris i relation till vad man får. Sedan 2024 finns inte längre en minsta piplängd i skjuthandboken (C.2.2), vilket öppnar upp för en större tillgänglighet för denna typ av revolver. Kanske dags för lite snubbfält?

Stort tack till alla stödjare, oavsett form, för era bidrag! Det hjälper att hålla blogg och sajt igång och gör det möjligt att göra tester! Alla läsare är välkomna att vara med och stödja, läs mer hur under fliken stöd eller klicka på den här länken.


MHV Stefan285 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bình luận


bottom of page