top of page

Blow back, tungt slutstycke, Locked breech, kort rekyl



Kanske har du sett orden förut men inte tänkt på vad de faktiskt innebär och vad skillnaden är. Det hela handlar om hur man angriper själva problemet med att skapa ett vapen med automatisk omladdning, utan att hylsan exploderar. I princip handlar det om hur man hanterar en väldigt specifik tidpunkt i omladdningsprocessen.


Principen för en semiautomatisk pistol ser i all enkelhet ut såhär.


En patron ligger i loppet och antänds genom att slagstiftet slår an tändhatten. Krutet antänds och stora mängder gas frigörs varpå kulan och hylsan separerar. Det är viktigt att hylsan är kvar i patronläget så länge kulan färdas genom loppet. Skulle hylsan glida ut ur patronloppet finns inget som håller mot krutgaserna förutom en tunn hylsa och som då bokstavligt talat kan explodera. Det är just den här delen av processen som de två olika typerna av mekanism löser på olika sätt.


Blow back

En Hi-Point C9 foto: Jack Kingsman, CC BY-SA 4.0

Kallas ibland även tungt slutstycke. Den absolute enklaste formen, enkel, driftsäker och billig. Metoden använder mantelns egen vikt för att motverka att hylsan dras ut för tidigt. Här handlar det om ren fysik där varje objekt som är utsatt för en kraft i en riktning också har en motsvarande kraft i motsatt riktning. Ett objekt med låg vikt som utsätts för en kraft kommer att fara iväg med högre hastighet än ett tyngre objekt som utsätts för samma kraft. De två sakerna som kommer sättas i rörelse när krutgaserna frigörs i loppet är kulan och manteln. Kulan som är lätt, kommer att fara iväg ut ur loppet med hög hastighet. Manteln, som är mycket tyngre, kommer att röra sig långsammare. Faktiskt så pass mycket långsammare i början att kulan hinner lämna loppet innan hylsan lämnar patronläget. För att systemet ska fungera bra så krävs ett noga uträknat förhållande mellan vikten på manteln och kulan. Det innebär också att en stor stor och tung kula behöver en stor och tung mantel. Rent praktiskt innebär detta att det faktiskt finns en gräns för vad som är rimligt att tillverka och blow back är mycket ovanligt på pistolkalibrar i 9mm och över. Manteln blir helt enkelt för stor och tung. Det finns dock företag som tillverkar sådana pistoler, hi-point är troligen det mest (ö)kända exemplet. Se bilden ovan och tänk på den mycket stora manteln, jämför med exempelvis en CZ 75.


Å andra sidan, med låg kulvikt kan slutstycket göras relativt litet och även om det kallas tungt, inte är så tungt i praktiken. Nedan följer bild på slutstycket (upp och ned) från en Benelli MP90.

Däremot används tekniken gärna för pistoler i lägre kalibrar som t.ex .38 eller .22lr. Pipan kan vara fast i stommen, vilket skapar en konstruktion med hög precision.

På en precisions .22a kan du dessutom tillverka manteln/slutstycket på ett sådant sätt att riktmedlen sitter fasta och inte påverkas alls av mantelns rörelse.


Locked breech


Kallas även kort piprekyl och är det absolut vanligaste systemet på pistoler i grövre kalibrar. Detta system innebär att när patronen avfyras kommer pipan till en början sitta fastlåst i manteln på ett eller annat sätt. När manteln rör sig bakåt tar den helt enkelt med sig pipan bakåt några millimeter, vilket ger tid för kulan att lämna loppet. På bilderna nedan kan du se på rekylstången och mantelns förhållande till stommen att pipan följer med bak, men bara en kort bit. Bild 1 visar utgångsläge. Bild 2 visar att pipan har följt med manteln. Bild 3 visar att pipan nu nått sitt ändläge, men manteln fortsätter bakåt och pipan börjar sticka fram.

Fördelen med detta system är att manteln inte behöver göras lika tung som på en blowback pistol. Trots detta upplevs ofta rekylen från denna typ av konstruktion mycket lättare än blow back. Det beror på att rekyl består av flera olika komponenter, det något mer utdragna förloppet med locked breech har inte samma snärt som en blow backpistol har.



Många vapen använder sig av tilting barrel konstruktionen (pipan till vänster) vilket innebär att pipan därefter kommer dras ned ut ur låsspåren i manteln och manteln kan nu röra sig obehindrat bak. Pipan kommer då att karaktäristiskt peka uppåt när manteln är uppspänd. Det finns ytterligare varianter på locked breech bland annat från Beretta M92 som har en annan lösning utan att pipan pekar uppåt. Andra väljer att göra en roterande pipa, som Grand Power har på sin Excalibur t.ex (bild till höger). På dessa två exempel kommer pipan fortfarande röra på sig, men endast i djupled.


/


För mindre än 20kr per månad blir du en månadsgivare till Pistolskytten. För att kunna fortsätta utveckla, göra fler tester (det kostar att skicka utrustning kors och tvärs över landet) och hålla sidan uppe på nätet behöver sajten stöd. pistolskyttens patreon. Alternativt en engångsdonation via paypal. Ett stort tack till mina stödjare och till dig som läst denna artikel. Hoppas den gav dig nöje!


Stefan



318 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page